Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΑνακοινώσεις55η Διεθνή Έκθεση Τέχνης Μπιενάλε της Βενετίας

55η Διεθνή Έκθεση Τέχνης Μπιενάλε της Βενετίας

istoria midenΕδώ και λίγες μέρες έχει αποφασιστεί το όνομα του καλλιτέχνη που θα μας εκπροσωπήσει στην επόμενη Μπιενάλε της Βενετίας 1η Ιουνίου - 24 Νοεμβρίου. Ο εικαστικός Στέφανος Τσιβόπουλος επιλέχθηκε ως ο επόμενος καλλιτεχνικός μας εκπρόσωπος –τελευταία του δουλειά είδαμε

φέτος το καλοκαίρι στην Ελευσίνα με τίτλο «Το μέλλον ξεκινάει εδώ». Γνωστός για τη δουλειά του με βίντεο και πολυμορφικές αναφορές στην Ιστορία μέσα από το ντοκιμαντέρ αλλά και το fiction, την κατασκευή δηλαδή της είδησης και της πραγματικότητας, ο εικαστικός θα συνεχίσει να πειραματίζεται με όλα όσα τον έχουν απασχολήσει τα τελευταία χρόνια. Το έργο, με το οποίο θα κατέβει στη Βενετία φέτος το καλοκαίρι από την 1η Ιουνίου έως τις 24 Νοεμβρίου, ονομάζεται «Ιστορία Μηδέν» και κινείται εικαστικά ανάμεσα στο βίντεο, το φιλμ, την τεκμηρίωση και την αλληγορία. Βασικός θεματικός άξονας του έργου του Στέφανου Τσιβόπουλου θα είναι η λειτουργία του χρήματος και πως αυτή διαμορφώνει τις σχέσεις μας, τα οικονομικά συστήματα αλλά και τη ζωή μας σε πολλά διαφορετικά επίπεδα με ρεαλιστικές αλλά και συμβολικές προεκτάσεις. Την επιμέλεια της έκθεσης θα υπογράφει η Συραγώ Τσιάρα.

tsivopoulos stefanosΒιογραφικά Στοιχεία του Στέφανου Τσιβόπουλου:
Ο Στέφανος Τσιβόπουλος γεννήθηκε στην Πράγα το 1973. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Sandberg Institute του Άμστερνταμ. Μεταξύ του 2005-6 διεξήγαγε έρευνα στο Rijksakademie van beeldende kunsten στο Άμστερνταμ. Έχει συμμετάσχει σε διεθνώς αναγνωρισμένα art residencies, όπως: Platform Garanti Istanbul (2009), IASPIS Stockholm (2010) και ISCP New York (2011). Έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις όπως: το Golden Cube Award στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στο Κάσελ της Γερμανίας για το έργο του Untitled (The Remake). Ζει και εργάζεται ανάμεσα στο Άμστερνταμ και τη Νέα Υόρκη.

Επιλογή πρόσφατων ατομικών εκθέσεων:
2012: Το μέλλον ξεκινάει εδώ, Φεστιβάλ Αισχυλείων, Ελευσίνα.
2011: The Blind Image, ISCP Νέα Υόρκη.
2010: Amnesialand, Heidelberg Kunstverrein, Χαϊδελβέργη.
2010: The Real The Story The Storyteller, Smart Project Space Άμστερνταμ.
2009: Lost Monument, Berlin Art Forum, Βερολίνο.

Επιλογή ομαδικών εκθέσεων:
The Rest is History, Manifesta 8, Murcia
On Morality-Act III, Witte de With, Rotterdam
Suspended Spaces, Centre Pompidou, Paris
Monitoring, Fridericianum, Kassel
Les Rencontres, Palais de Tokyo, Paris
Anatomy of Integration, 4th Sculpture Riga Quadrennial
Οverlapping, Young art 5th Bucharest Biennial
Reading the City, ev+a, Limerick Biennale
Que Vive, Young art, 2nd Moscow Biennial
Destroy Athens, 1η Μπιενάλε Αθήνας
Scrample for History, SALT, Istanbul
One Giant Leap, BFI Southbank, London
Practicing Memory, Fondazione Pistoletto, Biella
Σε Ενεστώτα Χρόνο, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα.

Βιογραφικά Στοιχεία της Συραγώς Τσιάρα:
Η Συραγώ Τσιάρα γεννήθηκε στη Λάρισα το 1968. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στην Ιστορία και Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πήρε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Leeds, με ειδίκευση στην Κοινωνική Ιστορία της Τέχνης. Η διδακτορική της διατριβή έχει ως αντικείμενο την τέχνη στο δημόσιο χώρο σε συνάρτηση με τη διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας και μνήμης.
Τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζεται ως επιμελήτρια στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνοντας εκθέσεις, συνέδρια και διαθεματικές δράσεις, ενώ από το 2007 ανέλαβε τη διεύθυνση του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Έχει επιμεληθεί –μεταξύ άλλων- και τις παρακάτω εκθέσεις: 'Μεταμφιέσεις. Θηλυκότητα, ανδροπρέπεια και άλλες βεβαιότητες', 'Genius Seculi. Despina Meimaroglou, Deimantas Narkevičius', 'Λήδα Παπακωνσταντίνου. Εις το Όνομα' (τιμώμενη καλλιτέχνης 1ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης), 'Public Screen'.
Παράλληλα, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2004 – 2008) τέχνη στο δημόσιο χώρο, ευρωπαϊκό μοντερνισμό και πρωτοπορίες, ελληνική τέχνη 19ου και 20ου αιώνα, θεωρία και μεθοδολογία της σύγχρονης τέχνης.

Δημοσκόπηση

Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Απρίλιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Σάββατο, 21 Απρ. 2018 - 13:16:45
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΑνακοινώσεις55η Διεθνή Έκθεση Τέχνης Μπιενάλε της Βενετίας Top of Page