Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΑνακοινώσειςΓράφουμε ιστορίες

Γράφουμε ιστορίες

ergastiri-sygrafisΟι εκδόσεις Παράξενες Μέρες δημιουργούν Εργαστήρι Συγγραφής στην Αθήνα. Αυτή τη χρονιά αποφασίσαμε να Γράφουμε Ιστορίες. Η αρχή έγινε πριν από περίπου δύο χρόνια με ένα διαδικτυακό Ανοιχτό Εργαστήρι με συγγραφείς από όλη την Ελλάδα.

Συνεχίσαμε με τον πρώτο κύκλο μαθημάτων στο Εργαστήρι Ρεθύμνου. Τώρα θα Γράφουμε Ιστορίες στην Αθήνα αλλά και στις υπόλοιπες πόλεις της Κρήτης.

Στη διάρκειά του Εργαστηρίου θα μιλήσουμε για τις βασικές αρχές της γραφής, και αργότερα της συγγραφής. Θα ασχοληθούμε και με το σενάριο και το θεατρικό έργο. Εστιάζουμε περισσότερο όμως στην διαδικασία συγγραφής ιστοριών. Θα ξεκινήσουμε με μικρής έκτασης κείμενα, φτιάχνοντας διηγήματα και στην συνέχεια θα δημιουργήσουμε συλλογικά και νουβέλες-μυθιστορήματα.

«Γράφουμε ιστορίες» απλά, χωρίς πολλές θεωρίες, εργαζόμαστε συλλογικά και δημιουργούμε ο καθένας τη δική του αφήγηση μέσα από την κοινή μας δουλειά.
Εργαζόμαστε μαζί, ακολουθούμε ένα κοινό δρόμο μαθαίνοντας για την περιπέτεια της γραφής αλλά φυσικά βοηθάμε κάθε συγγραφέα να αναπτύξει τις ιδιαίτερες ικανότητες του, το δικό του στυλ γραφής. Πέρα από τις κοινές ασκήσεις στις συναντήσεις μας, κάθε συγγραφέας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον συντονιστή του Εργαστηρίου και συνεχίζει σε ατομικό επίπεδο την εργασία.

Το Εργαστήρι θα λειτουργεί τέσσερις φορές το μήνα με δύο διπλές συναντήσεις (κάθε δεύτερο Σάββατο και Κυριακή) και θα ολοκληρωθεί σε 12 βήματα.
Στο δεκαπενθήμερο που μεσολαβεί ανάμεσα στις συναντήσεις θα υπάρχει συνεχής επικοινωνία και τα μέλη της ομάδας θα ετοιμάζουν το επόμενο βήμα τους μέσα από απλές ασκήσεις γραφής.

Ξεκινάμε με τον πρώτο κύκλο Εργαστήρι γραφής (Οκτώβριος-Ιανουάριος) και να ολοκληρώσουμε με δεύτερο κύκλο (Φεβρουάριος – Μάιος) που θα είναι εργαστήρι συγγραφής. Φιλοδοξία μας είναι μέσα από τη δουλειά που θα κάνουμε όλη τη χρονιά να εκδώσουμε ένα τουλάχιστον βιβλίο με συλλογή διηγημάτων του Εργαστηρίου ή ένα συλλογικό μυθιστόρημα. Τα τμήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι μικρά και θα αποτελούνται από επτά μέχρι δέκα άτομα, για να μπορούμε να εργαζόμαστε πιο αποτελεσματικά. Το Εργαστήρι είναι ανοιχτό σε όλους χωρίς περιορισμούς, δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία, στο δεύτερο κύκλο όμως θα γίνει επιλογή.

Εισηγητής στο Εργαστήρι θα είναι ο Γρηγόρης Παπαδογιάννης, επιμελητής κειμένων και συγγραφέας, που συντονίζει ήδη για τις Παράξενες Μέρες, και το Ανοιχτό Εργαστήρι Συγγραφής μέσα από το διαδίκτυο. Συνεργάζονται σε κάθε πόλη συγγραφείς και μέλη της συνεταιριστικής ομάδας Παράξενες Μέρες.
Σε όσους παρακολουθήσουν ολόκληρο τον κύκλο του Εργαστηρίου θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Ο πρώτος κύκλος θα ξεκινήσει στις 11 Οκτωβρίου στις πόλεις της Κρήτης και στις 18 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ στα τηλέφωνα 2831503835, 2831054166 και 6973978315, 6976694974
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, με την πόλη που επιλέγετε και ένα βιογραφικό σημείωμα
στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

εκδόσεις Παράξενες Μέρες
Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση
Επικοινωνία: Χειμάρρας 6, Ρέθυμνο
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ιστοσελίδα για την Ελλάδα: www.paraxenesmeres.gr
για το εξωτερικό: www.strangedaysbooks.gr
ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΕΣ : https://strangedaysworkshops.wordpress.com/

Γρηγόρης Παπαδογιάννης - βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1961 στα Χανιά. Σπούδασε νομικά, δημοσιογραφία και σκηνοθεσία κινηματογράφου. Εργάστηκε ως αθλητικογράφος αρχικά, σε εφημερίδες, ραδιόφωνο και τηλεόραση, και αργότερα αρθρογράφος και επιμελητής κειμένων σε πολλά περιοδικά, ανάμεσά τους τα: ΜΕΝ, STATUS, BHMAgazzino, ΒΗΜΑlife. Εργάστηκε επίσης ως αρθρογράφος στην εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ» και στο κυριακάτικο περιοδικό του Έθνους «Εικόνες». Συνεργάστηκε για τρία χρόνια με το διαδικτυακό περιοδικό Ηριδανός (hridanos.gr) ως κριτικός κινηματογράφου.
Εργάστηκε ακόμη ως βοηθός σκηνοθέτη στο θέατρο και το σινεμά. Έγραψε σενάρια για ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους και τηλεοπτικές σειρές ενώ σκηνοθέτησε δύο ταινίες μικρού μήκους. Ασχολήθηκε με την κριτική ταινιών και βιβλίων σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Εργάστηκε επίσης σε τηλεοπτικές εκπομπές και τηλεπαιχνίδια γνώσεων ως αρχισυντάκτης και επιμελητής ερωτήσεων. Έζησε στην Αθήνα μέχρι το 2008 και από τότε ζει στο Ρέθυμνο από όπου και κατάγεται.
Το 2009 ήταν στην ομάδα που δημιούργησε στο Ρέθυμνο το λογοτεχνικό περιοδικό Fortezza. Από την ομάδα αυτή δημιουργήθηκε το 2010 η ιστοσελίδα eyelands (www.eyelands.gr) για την τέχνη και τη ζωή στην πόλη. Το eyelands διοργανώνει κάθε χρόνο από το 2011 τον μοναδικό διεθνή διαγωνισμό διηγήματος με έδρα την Ελλάδα. Παράλληλα διοργανώνει διαγωνισμούς για κάθε είδος γραφής και φιλοξενεί στις ηλεκτρονικές σελίδες του νέους και καταξιωμένους πεζογράφους και ποιητές από όλη την Ελλάδα.
Από το 2012 ανήκει στην ομάδα που δημιούργησε την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «εκδόσεις Παράξενες Μέρες», στο Ρέθυμνο.
Από το Φεβρουάριο του 2013 συντονίζει το Ανοιχτό Εργαστήρι Συγγραφής που είναι ένα διαδικτυακό συγγραφικό πείραμα με συμμετοχή 15 συγγραφέων από όλη την Ελλάδα με σκοπό τη συγγραφή ενός μυθιστορήματος.
Έχει γράψει: ένα κόμικ άλμπουμ «Στον ύψιστο, ενταύθα» (1986, Αγροτικές Συνεταιριστικές Εκδόσεις), το θεατρικό έργο «Οι Καταστάσεις», (Δελφίνι, 1992) και το μυθιστόρημα «Σνιφ» (2008). Για το θεατρικό του έργο «Οι καταστάσεις» πήρε το πρώτο βραβείο, το 1992, στο διαγωνισμό νέων θεατρικών συγγραφέων του υπουργείου πολιτισμού. Πήρε δύο ακόμη κρατικά βραβεία στον ίδιο διαγωνισμό αλλά για δόκιμους συγγραφείς, το 1995 και το 1999.
Τον Ιούνιο του 2011 κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων του «Η πόλη πέρα απ' το ποτάμι». Από τη συλλογή αυτή το 2012 κάποια διηγήματα δημοσιεύτηκαν σε ανθολογίες και περιοδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η συλλογή κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις "Παράξενες Μέρες''. Το 2014 κυκλοφόρησε ξανά το μυθιστόρημά του «Σνιφ» σε τρίτη έκδοση από τις Παράξενες Μέρες.
Πρόσφατα υπέγραψε συμφωνητικό για την έκδοση μέσα στο 2016 του μυθιστορήματός του «The baby Jazz» (που μεταφράστηκε στα αγγλικά από την Αντριάνα Μίνου) στην Αυστραλία από τον εκδοτικό οίκο ThreeKookaburras. Το μυθιστόρημα είναι πιθανό να κυκλοφορήσει αργότερα και στα ελληνικά.

Δημοσκόπηση

Ποιο από τα συναισθήματα κυριαρχεί στη ζωή σας τον τελευταίο καιρό;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Δεκέμβριος 2017
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Δευτέρα, 18 Δεκ. 2017 - 08:46:05
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΑνακοινώσειςΓράφουμε ιστορίες Top of Page