Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΑνακοινώσεις«Όψεις των διωγμών των Εβραίων στην Κατοχική Θεσσαλονίκη»

«Όψεις των διωγμών των Εβραίων στην Κατοχική Θεσσαλονίκη»

stroggulh-trapeza-900Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού διοργανώνει στρογγυλή τράπεζα με θέμα

«Όψεις των διωγμών των Εβραίων στην κατοχική Θεσσαλονίκη», την Παρασκευή 11 Μαρτίου, στις 19:30 στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης».

Μέσα από συζήτηση που θα διεξαχθεί, διακεκριμένοι ιστορικοί θα διερευνήσουν την εβραϊκή παρουσία στην κατεχόμενη Θεσσαλονίκη έως την τραγική κατάληξη της άλλοτε ακμάζουσας κοινότητας με τον βίαιο εκτοπισμό περίπου 49.000 Θεσσαλονικιών Εβραίων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το πρόγραμμα των εισηγήσεων έχει ως εξής:

Στράτος Δορδανάς, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
«Αντισημιτισμός και δοσιλογισμός στην κατεχόμενη Θεσσαλονίκη»
Μαρία Καβάλα, Ιστορικός, Διδάσκουσα, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
«Οι εκτελέσεις Θεσσαλονικιών Εβραίων κατά την Κατοχή»
Λεόν Σαλτιέλ, Υποψήφιος Διδάκτορας Πανεπιστήμιου Μακεδονίας
«Η καταστροφή του Ισραηλιτικού νεκροταφείου Θεσσαλονίκης»
Ευάγγελος Χεκίμογλου, Έφορος Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης
«Το νομικό πλαίσιο του κατεστραμμένου Ισραηλιτικού νεκροταφείου»

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιώργος Αντωνίου, Επίκουρος Καθηγητής Εβραϊκών Σπουδών, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Α.Π.Θ.
Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Στο περιθώριο του πολέμου: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής μέσα από τη φωτογραφική συλλογή Βύρωνα Μήτου» (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου, ΜΒΠ, έως τις 6 Νοεμβρίου 2016). Κατά τις απογευματινές ώρες πριν από την εκδήλωση, η έκθεση θα παραμείνει εκτάκτως ανοικτή για το κοινό.

Βιογραφικά συμμετεχόντων

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Ο Στράτος Δορδανάς είναι Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των σχέσεων της Γερμανίας με τις βαλκανικές χώρες τον 19ο-20ο αιώνα, καθώς και σε ζητήματα σχετικά με την ιστορία του ελληνικού μακεδονικού χώρου. Ειδικεύεται στην πολιτική-διπλωματική και κοινωνική ιστορία, στη μελέτη των πολεμικών συρράξεων και των εμφύλιων συγκρούσεων, με σημεία αναφοράς τους δύο παγκοσμίους πολέμους. Είναι συγγραφέας των μελετών: Έλληνες εναντίον Ελλήνων. Ο κόσμος των Ταγμάτων Ασφαλείας στην κατοχική Θεσσαλονίκη, 1941-1944 (Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2006). Το αίμα των αθώων. Αντίποινα των γερμανικών αρχών κατοχής στη Μακεδονία, 1941-1944 (Εστία, Αθήνα 2007). Η γερμανική στολή στη ναφθαλίνη. Επιβιώσεις του δοσιλογισμού στη Μακεδονία, 1945-1974 (Εστία, Αθήνα 2011). Βιβλία με άλλους: Κώστας Φωτιάδης-Στράτος Δορδανάς-Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Αθώα θύματα στο Βέρμιο. Οι Πύργοι και το Μεσόβουνο στην Κατοχή, 1941-1944 (Δήμος Βερμίου/Κυριακίδης, Θεσσαλονίκη 2010). Συν-επιμελητής: Στράτος Ν. Δορδανάς-Βάιος Καλογρηάς (έρευνα, μετάφραση, επιμέλεια, εισαγωγή), Η Γερμανική Αυτοκρατορία και οι Βαλκανικοί Πόλεμοι. Άγνωστες πτυχές από τα γερμανικά αρχεία (Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών/Κυριακίδης, Θεσσαλονίκη 2012). Το Μακεδονικό και η Γερμανία. Απόρρητα έγγραφα του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, (Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών/Κυριακίδης, Θεσσαλονίκη 2013).

Η Μαρία Καβάλα διδάσκει μαθήματα σύγχρονης ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Ασχολείται ερευνητικά με την ελληνική κοινωνική και οικονομική ιστορία κατά το μεσοπόλεμο, τα χρόνια της γερμανικής κατοχής και μεταπολεμικά. Στη διάρκεια της ερευνητικής της πορείας έχει λάβει υποτροφίες ΙΚΥ, Αριστεία Α.Π.Θ., «Αλμπέρτο Ναρ», Yad Vashem, Rothschild και υποτροφία Fulbright στο πανεπιστήμιο UCSB (University of California, Santa Barbara). Πρόσφατες δημοσιεύσεις της: Η καταστροφή των Εβραίων της Ελλάδας (1941-1944), www.kallipos.gr, HEALLINK, EU, Αθήνα 2015 (ηλεκτρονική έκδοση), “Historical legacies of nationalism and modern conflicts on religious pluralism in Greece: The anti-Semitic rhetoric of the newspaper Makedonia in Salonika (1911-1944)”, International Symposium Proceedings 2015, UCSB 2015, (σ. 1-11), “Aspects of anti-Semitism in Salonika, during the Nazi Occupation (1941-1944): the authorities, the press and the people”, Croatian-Serbian Relations, Novi Sad 2013, (σ. 193-206), Ελένη Ιωαννίδου-Μαρία Καβάλα, «Αρωγή και αποκατάσταση των προσφύγων του 1922 στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου. Πτυχές της δράσης των μη κρατικών φορέων», Θεωρητικές αναζητήσεις και εμπειρικές έρευνες, Εκδόσεις Φιλ. Σχ. Παν. Κρήτης - Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2012, (σ. 345-374) κ. ά.

Ο Λεόν Σαλτιέλ είναι Υποψήφιος Διδάκτορας Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, με επίκεντρο το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Διεθνών Σχέσεων από το Πανεπιστήμιο Georgetown, όπου ήταν και υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright. Ήταν επιστημονικός σύμβουλος της έκθεσης «Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο της Καταστροφής των Εβραίων της Ελλάδας» στο Μουσείο Ολοκαυτώματος του Παρισιού, 1 Δεκεμβρίου 2013-16 Μαρτίου 2014. Δημοσιευμένα άρθρα του περιλαμβάνουν: “Dehumanizing the Dead: The Destruction of Thessaloniki’s Jewish Cemetery in the Light of New Sources,” Yad Vashem Studies, vol. 42:1 (2014), pp. 11-46. «Προσπάθειες Διάσωσης Εβραιοπαίδων Θεσσαλονίκης κατά την Κατοχή: Ένα άγνωστο κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών», Σύγχρονα Θέματα, τεύχος 127, Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2015, σσ. 75-78, και “Professional Solidarity and the Holocaust: The Case of Thessaloniki,” Yearbook of the Center for Research on Antisemitism of the Technical University of Berlin, Volume 24 (Berlin: Metropol, 2015), pp. 229-248.

Ο Ευάγγελος Χεκίμογλου είναι Έφορος του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Διδάκτωρ οικονομολόγος Α.Π.Θ., έχει συγγράψει (ατομικά και σε συνεργασία) εξήντα βιβλία και εκατό επιστημονικές ανακοινώσεις σχετικές με την οικονομική ιστορία και γεωγραφία του ελλαδικού χώρου. Διετέλεσε διευθυντής των ιδρυμάτων: Πολιτιστικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος Εθνικής Τράπεζας, Αγιορειτική Φωτοθήκη, Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος. Επίσης, εκδότης της σειράς «Θεσσαλονικέων Πόλις» (τ. 1-23), σχολιογράφος του «Τύπου της Κυριακής» και σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας «Μακεδονία», παραγωγός τηλεοπτικών εκπομπών, καθώς και συνιδιοκτήτης και διευθυντής της εκδοτικής εταιρείας Tempus Fugit.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ:
Ο Γιώργος Αντωνίου πτυχιούχος (1996) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (2000) από το Α.Π.Θ και διδάκτωρ Ιστορίας και Πολιτισμικών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (2007) είναι Επίκουρος Καθηγητής Εβραϊκών Σπουδών στο Α.Π.Θ. Έχει, διδάξει στα πανεπιστήμια της Κύπρου και του Yale. Διετέλεσε επί διετία μεταδιδάκτορας του Foundation for the Memory of the Shoah στο Παρίσι. Ειδικεύεται σε θέματα μεταπολεμικής ιστορίας και της κληρονομιάς του παρελθόντος στο παρόν. Έχει επιμεληθεί και δημοσιεύσει μελέτες για το Ολοκαύτωμα στα Βαλκάνια (To Ολοκαύτωμα στα Βαλκάνια, Επίκεντρο, 2011), την επιστημονική παραγωγή στην Ελλάδα του Ψυχρού Πολέμου (H εποχή της σύγχυσης: Η δεκαετία του ’40 και η ιστοριογραφία, Αθήνα, Εστία, 2008). Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά με κριτές, όπως το History and Theory, Journal of Peace Research, Memoria e Ricerca, Επιστήμη και Κοινωνία και έχει οργανώσει διεθνείς επιστημονικές συναντήσεις.

Δημοσκόπηση

Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Απρίλιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Δευτέρα, 23 Απρ. 2018 - 04:09:47
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΑνακοινώσεις«Όψεις των διωγμών των Εβραίων στην Κατοχική Θεσσαλονίκη» Top of Page