Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΑνακοινώσεις 3o Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης 2017

3o Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης 2017

fathΦτιάξε Τη Δική Σου Ιστορία - 24 - 26 Νοεμβρίου 2017 | Μπενσουσάν Χαν

Οι Lupus in Fabula σας καλούν στο 3ο Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης 2017 στο Μπενσουσάν Χαν, έναν ιστορικό χώ-ρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, από τις 24 έως τις 26 Νοεμ-βρίου 2017.

Oλοκαίνουργιο, διαφορετικό, διευρυμένο και ανανεωμένο, το 3ο ΦΑΘ 2017 - μια διοργάνωση που ξεκίνησε φιλοδοξώντας να μυήσει τους Θεσσαλονικείς -και όχι μόνο- στη μαγεία της αφήγη-σης ιστοριών για να εξελιχθεί σιγά σιγά σε έναν πολύπτυχο θε-σμό και σε ένα πολυαναμενόμενο event - συναντά και φέτος το κοινό του, με πολλές και διαφορετικές δράσεις που τονώνουν το ενδιαφέρον για τη γοητεία της προφορικής παράδοσης, των μύ-θων και των θρύλων, παλιών αλλά και σύγχρονων.

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Οι Γιώργος Αδαμίδης, Μαρίνα Αντωνοπούλου, Ευαγγελία Θεοδωρίδου και Ελένη Καλογιαννίδου, τα μέλη της ομάδας Lupus in Fabula που εμπνεύστηκαν, οργάνωσαν και πραγμα-τοποίησαν το φεστιβάλ αυτό, μετά τη θετική ανταπόκριση των θεατών στις προηγούμενες διοργανώσεις του, μας υποδέχoνται για τρίτη συνεχή χρονιά, αυτή τη φορά στο φιλόξενο Μπενσου-σάν Χαν, ένα ιστορικό διατηρητέο της Θεσσαλονίκης και, σήμε-ρα πλέον, έναν δυναμικό και δημοφιλή πολυχώρο πολιτισμού.
Στο πρόγραμμα που σχεδίασαν φέτος οι Lupus in Fabula προ-τείνουν ένα πλούσιο 3ήμερο εκδηλώσεων που περιλαμβάνει παραστάσεις, σεμινάρια, εργαστήρια, δρώμενα και άλλες ποικί-λες και απρόσμενες δράσεις, καθώς και μια σύμπραξη-έκπληξη από την ομάδα πολιτιστικών διαδρομών dot2dot.

Από την Παρασκευή 24 έως την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 το κοινό καλείται για άλλη μια χρονιά να βιώσει μια μοναδική ε-μπειρία και να έρθει σε επαφή με προφορικό υλικό της συλλογι-κής μνήμης, το οποίο συναντιέται με την ατομική εμπειρία και το προσωπικό βίωμα.
ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Γνωστοί παραμυθάδες και νέοι αφηγητές, μουσικοί, χορευτές, ηθοποιοί και εμψυχωτές που τους συνοδεύουν, παρουσιάζουν τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους ιστορίες ξεχασμένες και κρυμ-μένες. Παραμύθια που σώζονται αιώνες και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά μέσω του προφορικού λόγου. Αλλά και σύγχρο-νοι, μοντέρνοι ή ...μεταμοντέρνοι θρύλοι που γεννιούνται στα κρυφά δωμάτια αφανών ή υπόγειων συναισθημάτων και ξεχα-σμένων αναμνήσεων και ονείρων.
Οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες καθώς και οι οικοδεσπότες αφη-γητές καλούνται να μας πουν ιστορίες, ζωντανεύοντας την αφή-γηση με φωνή και σώμα, με νεύματα και χειρονομίες. Ιστορίες που ταξιδεύουν, που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα για να συναντήσουν το αυτί και την καρδιά. Οι ιστορίες τους φτιάχνουν εικόνες, έχουν χρώματα, μυρίζουν την ατμόσφαιρα που αναδίδει η εποχή που περιγράφουν και δημιουργούν νέα σύμπαντα, και-νούργιους κόσμους. Ελάτε να τους εξερευνήσουμε!
Οι παραστάσεις αφήγησης του 3ου ΦΑΘ 2017 είναι:
Post mortem
Παράσταση αφήγησης
Lupus in fabula με τον Γιώργο Μαντζουρανίδη
Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017 |21:00-22:15

Γράμματα. Χαρακτήρες. Πνεύματα.
Είκοσι τρεις και πλέον αιώνες, η ζωή αυτής της πόλης σημαδεύ-εται από πολλά. Και φυσικά, και από τον θάνατο.
Ένας διάλογος με το παρελθόν και ένας αντίλογος με την Ιστο-ρία, σε μια ιδιόμορφη séance στον πλέον ατμοσφαιρικό και ιδα-νικό χώρο: το Μπενσουσάν Χαν.

Οι νεραϊδοπαρμένοι
Παιδική παράσταση
Μελωμύθι / αφήγηση, μουσική: Πέννυ Αβράμπεκη, μουσική: Δημήτρης Τριχάκης
Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 |18:00-19:00

Αρχή του παραμυθιού, καλησπέρα σας... Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Μουσική και το Παραμύθι... αγαπήθηκαν τόσο πολύ που φτιάξανε το Μελωμύθι...
Δυο συστατικά... δυο μουσικά όργανα ...ένας προορισμός, το ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών, των ελληνικών λαϊκών πα-ραμυθιών και όχι μόνο.
Ένα λαούτο κι ένα ακορντεόν και δυο φωνές στο τραγούδι και την αφήγηση φέρνουν ανάμεσά μας βασιλοπούλες και πρίγκι-πες, ξωτικά και δράκους, πλάσματα μυθικά της φαντασίας...
Λαϊκά κείμενα, όπως φτάσανε σε μας από το στόμα των γιαγιά-δων μας και παραδοσιακά μουσικά ακούσματα συνδυάζονται κι έτσι η αφήγηση γίνεται τραγουδοπαιχνίδι και παιχνιδοχορός.

Ολάνθιστοι ανθρωπάκια
Μουσικές αφηγήσεις
Space Narration / αφήγηση: Νάντια Καβουλάκου, μουσική σύνθεση και εκτέλεση: Σπύρος Παν
Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 |19:00-20:00

Μια παράσταση - περιπλάνηση στα ηχοτοπία του σύγχρονου μουσικού οργάνου handpan και της φωνής που αφηγείται. Λέξεις και νότες που λαχταρούσαν να επιλεγούν, ανοίγουν διάλογο για να μας μεταφέρουν σε έναν κόσμο ονειροπόλησης για αυτά που χάθηκαν και αυτά που είναι ακόμα μπροστά, για «τις
περιπέτειες και τους έρωτες του ανθρώπινου ζωύφιου, που πο-ρεύεται ζώντας, και λέγοντας».
Κείμενα: Γκαλεάνο, Νερούδα, Σεφέρης, Εμπειρίκος, Θερβάντες

Η νύχτα του κορακιού
Παράσταση αφήγησης
αφήγηση: Λίλη Λαμπρέλλη, μουσική: Γιάννης Ψαριώτης
Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 |21:00-22:00

Παραμυθιακό ταξίδι από τον παγωμένο Βορρά ως τη Λατινική Αμερική. Στην καρδιά της αφήγησης δυο μυητικά παραμύθια από την Αφρική. Ιστορίες του σκοταδιού που οδηγούν εκεί που όπου να ‘ναι θα χαράξει - όλες από την προφορική παράδοση.
|
Γυναίκες ελεύθερες
Παράσταση αφήγησης
αφήγηση: Ανθή Θάνου, μουσική: Αλέξανδρος Μακρής, χο-ρογραφία - κίνηση: Δώρα Μελά
Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 |21:00-22:00

Λαϊκά παραμύθια για γυναίκες πολεμίστριες, μάγισσες, μαριόλες, σκλάβες, αμαζόνες, ερωμένες κι άλλες πολλές... γυναίκες ελεύ-θερες! Τα μονοπάτια τους χαραγμένα με λόγια,
μουσικές, τραγούδια και χορευτικά τοπία που μαρτυρούν τις πε-ριπέτειές τους.

ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Σημαντικά όμως σεμινάρια και workshops φιλοξενούνται παράλ-ληλα με τις παραστάσεις κατά τις ημέρες διεξαγωγής του φεστι-βάλ, για όσους ενδιαφέρονται για περαιτέρω γνωριμία με παρα-δοσιακές και σύγχρονες τεχνικές αφήγησης.
Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παραμυθάδες και αφηγητές, σε εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας και ξεναγούς που αναζητούν νέα εργαλεία για τη δουλειά τους, σε ψυχολόγους, σε δραματοθερα-πευτές και εμψυχωτές, που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, αλλά και σε καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να διευρύνουν το εκφραστικό τους πεδίο. Και βέβαια, σε όποιον ενδιαφέρεται για την τέχνη της αφήγησης και έχει διάθεση να την ανακαλύψει. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία. Τα εργαστήρια όπως και οι παραστάσεις απευθύνονται σε ενήλικο κοινό.
Επιχειρώντας να συνδυάσει τη θεωρία με την πράξη στη συγ-γραφή ενός παραμυθιού, ο φιλόλογος και εισηγητής εργαστηρί-ων δημιουργικής γραφής Σωτήρης Γάκος, μας εισάγει στα μυ-στικά της δημιουργίας ενός παραμυθιού, η γνωστή παραμυθού Λίλη Λαμπρέλλη προτείνει θεωρητικές και αφηγηματικές προ-σεγγίσεις της απώλειας στα λαϊκά παραμύθια και την «προφορι-κή γραφή», ενώ το εργαστήρι εικονοαφηγήματος – εικονογρά-φησης που επιμελείται ο Κωνσταντίνος Κεσίδης (γραφίστας / βιομηχανικός σχεδιαστής) υποδεικνύει πώς να διαχειριστούμε στην πράξη το υλικό αφήγησης, μέσω της δημιουργίας ενός ει-κονογραφήματος, βασισμένου σε ιστορίες που θα επιλέξουν ό-σοι το παρακολουθήσουν.
Ένα σημαντικό και ιδιαίτερο γεγονός της φετινής διοργάνωσης είναι το διήμερο σεμινάριο για το σκηνικό άγχος που απευθύνε-ται σε μια ευρεία γκάμα ενδιαφερομένων (performers, ηθοποιοί, μουσικοί, αφηγητές, αλλά και παιδαγωγοί, ακόμα και ξεναγοί ή ομιλητές συνεδρίων, στελέχη επιχειρήσεων και λοιποί επαγγελ-ματίες οι οποίοι εκτίθενται στο κοινό, και βέβαια, όσοι αντιμετω-πίζουν δυσκολίες στο δημόσιο λόγο, εξαιτίας του...τρακ). Το σε-μινάριο Η τέχνη του εκτίθεσθαι επιμελείται η Dr Νιόβη - Διονυ-σία Κλαυδιανού, διεθνώς αναγνωρισμένη σοπράνο, ηθοποιός, καθηγήτρια μουσικών σπουδών και mental trainer με αντικείμενο τη νοητική και συναισθηματική προετοιμασία σε συνθήκες που απαιτούν υψηλή απόδοση για τους ανθρώπους της σκηνής.
(Αναλυτικές λεπτομέρειες για τα εργαστήρια, πληροφορίες, στοιχεία για την εγγραφή και βιογραφικά στοιχεία των εισηγητών του 3ου ΦΑΘ 2017 θα βρείτε στα επισυναπτόμενα αρχεία).

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Το φετινό πρόγραμμα εμπλουτίζουν διάφορες δράσεις αλλά και συνεργασίες με ανθρώπους και ομάδες που τους συνδέουν ε-κλεκτικές συγγένειες με την τέχνη της αφήγησης, όπως π.χ. η σύμπραξη με τους πρόσφυγες του Κέντρου Ημέρας Προσφύγων ΑΛΚΥΟΝΗ, ο προβληματισμός, με μέσο την αφήγηση, πάνω σε θεμάτα που αφορούν την LGBTQI κοινότητα της Θεσσαλονίκης, κ.ά.

Το πρόσωπο & το αντικείμενο – Ιστορίες πίσω από το αντι-κείμενο

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 |18:00-19:00

Τέσσερα αντικείμενα, τέσσερις ιστορίες που συνδέουν τα πρό-σωπα με το παρελθόν και το παρόν. Ένα παρόν σε ξένη γη, πρόσφυγες σε άλλα μέρη. Το Πρόσωπο μιλά ενώ η αφήγηση γί-νεται το μέσο της έκφρασης και τα αντικείμενα οι ‘κουβαλητές’ των συναισθημάτων, της σύνδεσης, της προσωπικής ταυτότη-τας, των προσδοκιών.
Συνεργασία με τους πρόσφυγες του Κέντρου Ημέρας Προσφύ-γων ΑΛΚΥΟΝΗ, στη δημιουργία μιας δράσης αφήγησης παρα-μυθιών και ιστοριών από τον τόπο τους, που θα αφηγηθούν οι ίδιοι.

Queer Stories
Παράσταση αφήγησης: Λίνος Μάνεσης / Queerδιστά Πορτο-κάλια
Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 |19:00-20:00
Η LGBTQI κοινότητα έχει υπάρξει αποκλεισμένη για αιώνες από την προφορική παράδοση. Η σταδιακή διαμόρφωση των παρα-μυθιών, έως την αποκρυστάλλωσή τους στη μορφή που εμείς τα γνωρίζουμε σήμερα, φαίνεται να την αγνοεί παντελώς, αν και εί-ναι σαφές πως τα lgbtqi άτομα υπήρχαν πάντα και, μάλιστα, όταν οι ιστορίες αυτές έγιναν αθάνατες με τη γραπτή τους αποτύπω-ση. Πώς θα ήταν άραγε, αν τα πράγματα ήταν αλλιώς; Μπορούν αυτές οι ιστορίες να επικαιροποιηθούν, μέσα από μια queer ο-πτική;
Ελάτε να το δούμε στο πλαίσιο του 3ου ΦΑΘ 2017!

Ένα χάνι ιστορίες
Σάββατο 25 & Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 |12:00-18:00
Περιμένουμε όλους εσάς να έρθετε και να μοιραστείτε ιστορίες αληθινές, ή παραμύθια μοναδικά που αγαπάτε και δε θέλετε να χαθούν στη λήθη. Οι ιστορίες σας θα καταγραφούν σε ένα ψη-φιακό μαγνητόφωνο και, όπως τους αρμόζει, θα ταξιδέψουν από το στόμα στο αυτί και από το αυτί στο στόμα. Και που ξέρετε, ίσως η δική σας ιστορία να είναι αυτή που θα ακούσετε μετά από χρόνια πολλά, επειδή κάποιος, κάπου, κάποτε θα την έχει αγα-πήσει όπως εσείς.
Το Σαββατοκύριακο 25 - 26 Νοεμβρίου, από τις 12:00 ως τις 18:00, κάποιος από εμάς και τους συνεργάτες μας θα σας περι-μένει στο Μπενσουσάν Χαν, για να καταγράψει την ιστορία σας.

Ο ΤΟΠΟΣ
Μπενσουσάν Χαν, ένα πανδοχείο που χτίστηκε το 1816, από τα λίγα κτίρια του κέντρου της Θεσσαλονίκης που επέζησε από την πυρκαγιά του 1917. Η χρήση του άλλαξε πολλές φορές (χάνι ιδιοκτησίας Σαμουήλ Μπενσουσάν, κτίριο με εμπορικά καταστή-ματα, δικηγορικά γραφεία κ.ά.), ενώ σήμερα δεσπόζει στην πο-λυσύχναστη πλέον οδό Εδέσσης και λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος πολιτισμού, φιλοξενώντας παραστάσεις, εικαστικές και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Διοργάνωση 3ου ΦΑΘ 2017 από τους Lupus in fabula:
Η ομάδα αφήγησης Lupus in fabula ιδρύθηκε το 2015, με σκο-πό να εξερευνήσει τον κόσμο της προφορικής αφήγησης και τα όριά του. Από τότε μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει παρα-στάσεις αφήγησης, έχει συμμετάσχει σε ραδιοφωνικά ντοκιμα-ντέρ και σε κοινωνικο-πολιτιστικά projects. Η ομάδα αφήγησης Lupus in fabula έχει ιδρύσει το Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονί-κης (ΦΑΘ), το οποίο διοργανώνει και υλοποιεί για τρίτη συνεχό-μενη χρονιά.
Οι Lupus in fabula:
http://www.lupusinfabula.gr/8-lupusinfabula/2-giorgos-adamidis
http://www.lupusinfabula.gr/8-lupusinfabula/3-marina-antonopoulou
http://www.lupusinfabula.gr/8-lupusinfabula/4-evangeli-theodoridou
http://www.lupusinfabula.gr/2-uncategorised/5-eleni-kalogiannidou

σχετικά links:
http://www.lupusinfabula.gr
https://www.facebook.com/Lupusinfabulastorytellersofficial

Δημοσκόπηση

Ανησυχείτε για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Οκτώβριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Πέμπτη, 18 Οκτ. 2018 - 06:41:06
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΑνακοινώσεις 3o Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης 2017 Top of Page