Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

7o Thessaloniki Pride

7th-Thessaloniki-Pride-900Στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε τη Δευτέρα, 18 Ιουνίου στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης, ανακοινώθηκε πως από τις 20 μέχρι και τις 23 Ιουνίου η Θεσσαλονίκη καλωσορίζει για έβδομη συνεχόμενη χρονιά το Thessaloniki Pride, το φεστιβάλ για την αγάπη και την αποδοχή των γκέι, λεσβιών, αμφιφυλόφιλων, τρανς, queer και ίντερσεξ ανθρώπων πάντα υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Με σύνθημα ΑΚΡΩΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΝ το 7o Thessaloniki Pride είναι αφιερωμένο στις οικογένειες. Από τη μία, στις οικογένειες που δημιουργούν οι ΛΟΑΤΚΙ άνθρωποι και που υπάρχουν παντού γύρω μας, αλλά είναι στην αφάνεια και δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα από το νόμο θέτοντας σε κίνδυνο μεταξύ άλλων την προστασία των παιδιών. Από την άλλη, τις οικογένειες από τις οποίες προέρχονται τα ΛΟΑΤΚΙ παιδιά, καθώς η στήριξη και η αποδοχή από το οικογενειακό περιβάλλον έχει αποδειχθεί το ισχυρότερο εφόδιο για την αυτοεκτίμησή τους.

Το φεστιβάλ ανοίγει την Τετάρτη, 20 Ιουνίου, με ένα υπαίθριο πάρτι στη Ζεύξιδος και συνεχίζεται την Πέμπτη με δύο προβολές (ντοκιμαντέρ και κινούμενα σχέδια). Η Παρασκευή, 22 Ιουνίου, περιλαμβάνει το παραδοσιακό Pride Forum στο δημαρχείο με θέμα τους ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπους και την οικογενειακή ζωή, ενώ η βραδιά συνεχίζεται με το καθιερωμένο υπαίθριο πάρτι στην πλ. Χρηματιστηρίου. Το Σάββατο, 23 Ιουνίου, το φεστιβάλ μεταφέρεται στο Λευκό Πύργο από τις 12 το μεσημέρι με ενημερωτικά περίπτερα, δράσεις και παιχνίδια. Από εκεί ξεκινάει και η μεγάλη παρέλαση στις 19:00, για να καταλήξει στο ίδιο μέρος δύο ώρες μετά, οπότε και θα ξεκινήσει η μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του Μύρωνα Στρατή, των Kings και φυσικά των House of Drama. Κεντρική παρουσιάστρια της βραδιάς θα είναι η Μαίρη Συνατσάκη.

Η πρόσκληση που απευθύνει η ομάδα διοργάνωσης μέσω του εκπροσώπου τύπου Θάνου Βλαχογιάννη προς όλους τους πολίτες και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης είναι να συμμετέχουν στις 20-23 Ιουνίου στη μεγάλη γιορτή του 7ου Thessaloniki Pride μαζί τις οικογένειές τους γιορτάζοντας τη διαφορετικότητα και την αποδοχή χωρίς διακρίσεις και στιγματισμούς. Ο Τάσος Ζαρίφης, εκπρόσωπος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, εστίασε στα ιδιαίτερα προσκόμματα που συναντούν οι τρανς άνθρωποι στην οικογενειακή νομοθεσία. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μπουτάρης επανέλαβε για μία ακόμη φορά τη στήριξή του στο θεσμό μεταφέροντας την πεποίθηση ότι «η διαφορετικότητα είναι ένα καθεστώς, το οποίο το δεχόμαστε» και τόνισε: «Τόσο τα κοινωνικά κινήματα, αλλά και ο δήμος πρέπει να επιμένει σε θεσμικές αλλαγές, να παίρνει θέση». Ο Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Νίκος Φωτίου επισήμανε: «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης τάσσεται υπέρ των διεκδικήσεων των κινητοποιήσεων των κοινωνικών κινημάτων, αλλά και υπέρ της θεσμικής ρύθμισης τέτοιων θεμάτων διότι τότε μόνο η κοινωνία μας μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι ανεκτική στο διαφορετικό, ανοιχτή και εξανθρωπισμένη».

To Thessaloniki Pride έχει αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο φεστιβάλ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή των Βαλκανίων. Η πρόσφατη απόφαση η Θεσσαλονίκη να φιλοξενήσει το EuroPride 2020 έχει τονώσει ακόμα περισσότερο τον διεθνή του χαρακτήρα με εμφανή την συμμετοχή ανθρώπων από τα Βαλκάνια που επισκέπτονται την πόλη, ώστε η φωνή τους να ακουστεί σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Η διοργάνωση του EuroPride θα προβάλει τα αιτήματα της ελληνικής ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα χρησιμεύσει ως μοχλός πίεσης για την εκπλήρωση αυτών και φυσικά, θα συντελέσει σημαντικό ρόλο στην ακόμα περισσότερη εξωστρέφεια της πόλης μας.

7ο THESSALONIKI PRIDE
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη, 20.6 οδ. Ζεύξιδος
17:30-23:30 OPEN AIR CHECKPOINT PARTY
Υπαίθριο πάρτι στον πεζόδρομο και διαγωνισμός cosplay
Θετική Φωνή & ThessCheckpoint

Πέμπτη, 21.6
20:30-22:30 ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Οικόπολις (Πτολεμαίων 29Α, 5ος όρ.)
Ντοκιμαντέρ του Can Candan (τουρκικά, ελληνικοί υπότιτλοι)
Διεθνές Φεστιβάλ Θεσ/νίκης ΓκΛΑΤ+ Ταινιών
22:30-00:00 SHORT ANIMATION FILMS Urania Bar (Πάικου 4, ταράτσα)
Προβολή κινουμένων σχεδίων
TAF – Thessaloniki Animation Festival

Παρασκευή, 22.6
18:30-20:30 PRIDE FORUM Δημαρχιακό Μέγαρο, Αίθ. Μ. Αναγνωστάκης (Βασ. Γεωργίου 1)
ΛΟΑΤΚΙ άνθρωποι και οικογενειακή ζωή: οι προκλήσεις
Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Περήφανοι Γονείς, 11528 Δίπλα σου
19:30-21:00 STREET ACTIONS πλ. Χρηματιστηρίου
- My life, my rights: ενημερωτική δράση
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
- Διαδραστικό επιδαπέδιο παιχνίδι
TRY – Thessaloniki Rainbow Youth
21:00-2:00 STREET PARTY πλ. Χρηματιστηρίου
DJ sets

Σάββατο, 23.6 Λευκός Πύργος
12:00-18:30 PRIDE FAIR
ενημερωτικά περίπτερα
body painting
πωλητήριο
γρήγορο τεστ
παιχνίδια (the Mindtrap)
photo booth
δωρεάν αγκαλιές
διαλογισμός
εργαστήρια
ζωντανή βιβλιοθήκη
18:30-19:00 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
από τις συμμετέχουσες οργανώσεις, φορείς και το Δήμαρχο
19:00-21:00 PRIDE PARADE
Πορεία Υπερηφάνειας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή, Βενιζέλου, Νίκης)
21:30-00:30 PRIDE CONCERT
συναυλία κάτω από το φωταγωγημένο στα χρώματα του ουράνιου τόξου Λευκό Πύργο

Παράλληλες εκδηλώσεις
U = U Ύψιλον (Εδέσσης 5)
Ενημέρωση “HIV: μη ανιχνεύσιμος = μη μεταδοτικός”
19.6 19:00-20:30
Θετική Φωνή & ThessCheckpoint
PRIDE AND PREJUDICE TOSS gallery @ La Doze (Βηλαρά 1)
Έκθεση ζωγραφικής του Α. Καϊάφα
διάρκεια: 19-29.6 20:00-2:00, εγκαίνια 21.6 21:00
QUEERPOP DESIRES Άνωθεν (Καρ. Ντηλ 22, 1ος όρ.)
Έκθεση ζωγραφικής του Dante Amoretto
διάρκεια: 16.6-5.7 9:30-3:00, εγκαίνια 16.6 20:00
ILLUSTRAIGHT (OR NOT)? BAU’s (πλ. Ναυαρίνου 5 & Βύρωνος)
Εικαστική έκθεση
διάρκεια: 17.6-10.7 18:00-3:00, εγκαίνια 17.6 20:00
AddArt

Δημοσκόπηση

Ανησυχείτε για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη;

 
Τετάρτη, 14 Νοεμ. 2018 - 02:08:48
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΑνακοινώσεις7o Thessaloniki Pride Top of Page