Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΑνακοινώσειςΟκτώβριος στη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης

Οκτώβριος στη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης

fex-oktovrios13...Θα 'πρεπε να συνεχίσεις το Εικονοστάσιο των Ανωνύμων Αγίων σου σε δέκα τουλάχιστον τόμους, όχι πολυσέλιδους – 100 ως 150 σελίδες ο καθένας τους

– για να μην κουράζονται η Ευτυχία, η Αγγελική, ο Τάσος, ο Κώστας ο φωτογράφος με τα εικαστικά γυαλιά, γιατί αυτοί, παιδί μου, διαβάζουν τα βιβλία σου μονονυχτίς, μονορούφι, να μην κουράζονται, λοιπόν, και να χαίρονται αράδα την αράδα, λέξη τη λέξη, όλα τα παράξενα πράγματα, τα σκουντήματα των αγκώνων, τα ίσως να ' ναι κι έτσι, τους γέροντες με τους χαρταϊτούς, τα όχι μονάχα για σένα και τ' άλλα εκείνα τα σφραγισμένα μ' ένα χαμόγελο...
«Αρίοστος ο προσεκτικός» - Γιάννη Ρίτσος

Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι
Οκτώβριος – Νοέμβριος 2013
fex xatzidakisΤο φεστιβάλ προσπαθώντας να είναι συνεπές στους νέους του στόχους, κλείνει με τη νέα χρονιά τις προεργασίες – που βοηθούν στην δημιουργία υποδομών και προϋποθέσεων - για την υλοποίηση των νέων του προσδοκιών.
Έτσι μετά τον πρώτο κύκλο εργασιών 2012, για το ύφος, τους στόχους και τις προοπτικές του φεστιβάλ, το φεστιβάλ του 2013 έχει ως βάση την συμμετοχή των νέων – μαθητικής και φοιτητικής κοινότητας αλλά και ανεξαρτήτων μονάδων. Γι' αυτό οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα – συμμετοχές φοιτητών από τα τμήματα μουσικών σπουδών ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων - μικρές συναυλίες σε σχολικούς χώρους - μουσικά εργαστήρια και συζητήσεις.
Φιλοξενεί συναυλίες από τα μουσικά φεστιβάλ που οργανώνει κατά τη διάρκεια κάθε χρόνου.
Οργανώνει ραδιοφωνικά αφιερώματα και προβάλει ταινίες και ντοκιμαντέρ που συμβάλουν στην γνωριμία με το έργο του Μάνου Χατζιδάκι.
Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα στις 30 Νοεμβρίου όπου και θα παρουσιαστεί και ο προγραμματισμός του Φεστιβάλ για την επόμενη πενταετία.
Συδιοργάνωση:
• Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης - Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης
• Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης
• Πανθρακική Ομοσπονδία Νότιας Ελλάδας (ΠΑ.Ο.Ν.Δ.)

Γνωριμία με την τοπική ιστορία. Ιστορικοί περίπατοι – Ξάνθη, παλιά πόλη καθημερινά
Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον.
Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421. Αρχή περιπάτου στη γέφυρα ποταμού Κόσυνθου

κάθε Τρίτη – 1- 8 & 15 Οκτωβρίου στις 21.30 στο σπίτι πολιτισμού
Ο κινηματογράφος των δημιουργών
Αφιέρωμα στον Luchino Visconti di Modrone
Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ παρουσιάζει το έργο των μεγάλων σκηνοθετών, «τον κινηματογράφο των δημιουργών». Στην παρουσίαση γίνεται μια σύντομη αναφορά στο συνολικό έργο του σκηνοθέτη, στην προσέγγιση της κινηματογραφικής του γλώσσας καθώς και σκέψεις και επισημάνσεις που αφορούν το περιεχόμενο και τη φόρμα της ταινίας που θα προβληθεί. Οι ταινίες αυτών των σκηνοθετών αποτελούν σύνθετα δημιουργήματα που οδηγούν στην αισθητική απόλαυση μέσα από την κατανόηση της κινηματογραφικής «γραφής» και του ύφους τους.
Είσοδος ελεύθερη

Τετάρτη 2 & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
fex kostakisΗ ρωσική πρωτοπορία στις αρχές του 20ου αι. Μέρος Ι
Πως γεννήθηκε το κίνημα, πότε και από ποιους καλλιτέχνες? Η διάσπασή του σε πολλές τάσεις και νεοτερισμούς και το αντίκτυπο όλων αυτών στην εξέλιξη της τέχνης στο 20ο αι. . Κι ένας μεγάλος Έλληνας συλλέκτης που φέτος κλείνουν 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Παρουσίαση: Κική Χριστοδούλου, Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος
Φέτος κλείνουν 100 χρόνια από τη γέννηση ενός σημαντικού, αλλά σχετικά άγνωστου, Έλληνα συλλέκτη, του Γιώργου Κωστάκη. Διορατικός και αποτελεσματικός, κατάφερε σε λίγα χρόνια να συγκροτήσει μία κατά το δυνατό πληρέστερη συλλογή έργων της Ρωσικής Πρωτοπορίας, όταν λίγοι κατανοούσαν ή ενδιαφερόταν για την τέχνη αυτή. Μετά από μια πρώτη «γνωριμία» με τον συλλέκτη θα δούμε πως κατάφερε κάτι τόσο σημαντικό, τι απέγινε η συλλογή του, πως γεννιέται η Ρωσική Πρωτοπορία, ποιοι ήταν οι στόχοι του κινήματος και ποιοι οι σημαντικότεροι εκπρόσωποί, πως αποσιωπάται μια ολόκληρη γενιά καλλιτεχνών για δεκαετίες και πως η συλλογή του «τρελού Έλληνα» δίνει το έναυσμα για την αναθέρμανση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για την τέχνη αυτή. Στο πρώτο μέρος (2-10-2013) τα παραδείγματα προέρχονται από έργα της συλλογής Κωστάκη που δεν φυλάσσονται στην Ελλάδα. Στο δεύτερο μέρος (6-11-2013) θα δούμε έργα που φυλάσσονται σήμερα στη χώρα μας σε μόνιμη συλλογή.
Είσοδος ελεύθερη

Κάθε Τετάρτη & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
2-3 πράγματα που ξέρω για... το cinema, το θέατρο, τη φωτογραφία...την τέχνη
Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τέχνης; Ο τρόπος που παρακολουθούμε αλλά και πως και με πιο τρόπο συμμετέχουμε σε κάθε παραγωγή; Θεωρητικά αλλά και τεχνικά ζητήματα.
Κόστος συμμετοχής για κάθε μήνα 10€ για τους ακροατές. Πληροφορίες δηλώσεις συμμετοχή στο τηλ. 2541025421

Κάθε Παρασκευή & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Με 24 γράμματα και όχι μόνο
Η Λέσχη Ανάγνωσης & η ομάδα δημιουργικής γραφής της ΦΕΞ οργανώνουν, εκδηλώσεις για το βιβλίο κι όχι μόνο... Παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις με συγγραφείς, προβολές και αφιερώματα.
Ενημερωθείτε από το αναλυτικό πρόγραμμα της ΦΕΞ www.fex.org.gr
Είσοδος ελεύθερη

fexΠληροφορίες :
Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης - Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Αντίκα 7 67100 Ξάνθη Τηλ. 25410 25421
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. www.fex.org.gr

Δημοσκόπηση

Ανησυχείτε για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη;

 
Τρίτη, 13 Νοεμ. 2018 - 19:47:05
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΑνακοινώσειςΟκτώβριος στη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης Top of Page