Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Playback Theatre

playback theatre1σας ανακοινώνουμε ότι o τομέας Playback του ΨΥΚΑΠ οργανώνει εργαστήρια γνωριμίας για την εκπαίδευση στο ...αυτοσχέδιο θέατρο του αυθορμητισμού !!!

Έκφραση, παιχνίδι, δράση, σύνδεση, γέλια, επαφή, αυτοσχεδιασμός, κέφι, συν-δημιουργία! Νέα εκπαιδευτική ομάδα Playback: Έναρξη 18 & 19 Ιανουαρίου 2014

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συναντήσεις/πρόβες ομάδας: 1 Σκ το μήνα, σε προκαθορισμένες ημερομηνίες, που θα δοθούν έγκαιρα στους εκπαιδευόμενους .
Ώρες: Σάββατα 15.00-20.00, Κυριακές 12.00-17.00 (συνολική διάρκεια κάθε εργαστηρίου 10 ώρες, με διάλειμμα).
Λήξη πρώτου εκπαιδευτικού κύκλου: Ιούνιος 2015 (συνολικά 15 συναντήσεις)

Για περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα εκπαίδευσης, πατήστε εδώ

Playback: Παίζοντας τις ιστορίες μας
Το Play back θέατρο, είναι μια πρωτότυπη μορφή αυτοσχέδιου θεάτρου που αναπτύχθηκε από τονJonathan Fox στα μέσα της δεκαετίας του ΄70, στο οποίο οι θεατές & τα μέλη της ομάδας μοιράζονται με το κοινό ιστορίες από τη ζωή τους, όνειρα και άλλα γεγονότα, και βλέπουν την επί τόπου αναπαράσταση που δημιουργείται με βάση αυτές τις ιστορίες.

Ένας θίασος Play back, αποτελείται από τον συντονιστή της ομάδας, τους ηθοποιούς και τον μουσικό. Όλοι μαζί συνεργάζονται δημιουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα για την προσφορά μιας εμπειρίας σύνδεσης και επαφής κοινού και θιάσου, όπου καθένας μπορεί να «πει την ιστορία του, να ακουστεί» και να βιώσει τη θεραπευτική χροιά της αναγνώρισης και του μοιράσματος με τους άλλους ανθρώπους.

Οι πρόβες & η εκπαίδευση στο Playback περιλαμβάνουν:
•Την εκμάθηση συγκεκριμένων τεχνικών play back θεάτρου (φόρμες play back)
•Βιωματικές ασκήσεις που βοηθούν τα μέλη της ομάδα να αναπτύξουν τις ικανότητές του στον αυτοσχεδιασμό, αυτό- έκφραση, αυθορμητισμό, δημιουργικότητα
•Βιωματικές ασκήσεις που βοηθούν τα μέλη της ομάδα να αναπτύξουν την ικανότητά για ενσυναίσθηση και ψυχολογική σκέψη (πώς να αντιλαμβάνονται το βαθύτερο νόημα των όσων λέγονται)

Οι πρόβες γίνονται σε πλαίσιο φιλικότητας και πλήρους αποδοχής του ρυθμού και τρόπου έκφρασης του κάθε μέλους. Η ομάδα γίνεται σταδιακά μια «οικογένεια», που παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια και εμπιστοσύνη για την απελευθέρωση της εν δυνάμει δημιουργικότητας που κρύβεται μέσα στον καθέναν από εμάς, δίνοντάς μας την ευκαιρία να πειραματιστούμε και να απελευθερωθούμε στη σκηνή!

Όταν η ομάδα νιώσει έτοιμη, μπορεί να πραγματοποιεί παραστάσεις προσφέροντας συναρπαστικές εμπειρίες αυθεντικότητας, μοιράσματος και ενότητας με τους άλλους ανθρώπους!

playback theatreΤι έχω να κερδίσω από τη συμμετοχή μου σε μια ομάδα Playback ;

Ανάπτυξη :
√ δημιουργικότητας, αυθορμητισμού & φαντασίας
√ εκφραστικότητας μέσα από το σώμα και της ικανότητας σύνδεσης της δράσης του σώματος με τη σκέψη & τα συναισθήματα
√ ικανότητας για ενσυναίσθηση, ενεργητική ακρόαση & ψυχολογική σκέψη
√ μουσικότητας και ρυθμού
√ συνεργασίας και συντονισμού με τους άλλους
√ παιχνίδισμα, χαλάρωση, ψυχική απελευθέρωση

Ποιος μπορεί να συμμετέχει σε ομάδα Playback; Oποιοσδήποτε έχει διάθεση για συνεργασία, δημιουργία, παιχνίδισμα, και πολλή διασκέδαση!

*Επιπλέον ενημέρωση σχετικά με την εκπαίδευση Playback, μπορείς να βρεις στο site του ΨΥΚΑΠ (www.psychodrama.gr), στον τομέα Playback

Διαφορές με το συμβατικό θέατρο:
•Δεν υπάρχει δοσμένο σενάριο: τα «σενάρια» δίνονται από τα μέλη του κοινού καθώς αναπτύσσεται η παράσταση
•Δεν υπάρχουν δοσμένοι ρόλοι: οι ηθοποιοί πρέπει να αυτοσχεδιάσουν σε ρόλους που προκύπτουν μέσα από την ιστορία του αφηγητή
•«σκηνοθέτης-συντονιστής» έχει ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια της παράστασης όπως συζητήθηκε παραπάνω
•Το κοινό αλληλεπιδρά με τον σκηνοθέτη, μουσικό και τους ηθοποιούς και στην πραγματικότητα γίνεται μέρος του play back θιάσου. Η εμπειρία που βιώνεται από κοινού, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα ενότητας και οικειότητας

Μια επιτυχημένη παράσταση εξαρτάται στην ουσία από την καλή συνεργασία μεταξύ του σκηνοθέτη-συντονιστή, των ηθοποιών και του μουσικού: έχουν ίση ευθύνη και ισάξια σημαντικό έργο να επιτελέσουν. Δουλεύουν για την ομάδα και όχι με την ομάδα.

Σχέση ψυχοδράματος & Playback Θεάτρου
Όπως θα έχεις διαπιστώσει με την περιήγησή σου στον ιστότοπο αυτό, το ψυχόδραμα και τοplayback theatre έχουν πολλές κοινές αξίες και κοινούς στόχους, όπως το μοίρασμα της κοινής εμπειρίας, την ανάπτυξη του αυθορμητισμού & της δημιουργικότητας, την επί τόπου έκφραση του δημιουργικού προϊόντος, τη συνεργασία, την ανάπτυξη της ικανότητας για ενσυναίσθηση κα. Πράγματι, το ψυχόδραμα αναδύθηκε ως θεραπευτική μέθοδος, από το ενδιαφέρον και τη δουλειά του Moreno με το θέατρο του αυθορμητισμού. Ο Jonathan Fox, υπήρξε μαθητής του Moreno και εξέλιξε το είδος του θεάτρου αυτού, ονομάζοντάς το «Playback Theare".

Αντίστοιχα ο Moreno, βασιζόμενος σε κάποιες αρχές και αξίες του θεάτρου του αυθορμητισμού και «δανειζόμενος» την ιδέα της «δράσης» και της εμπειρικής μάθησης που προέρχεται μέσα από αυτή, ανέπτυξε στην πορεία της καριέρας του ως ψυχιάτρου τη μέθοδο του ψυχοδράματος, ονομάζοντάς τη «το θεραπευτικό θέατρο της αλήθειας».

Η περεταίρω εξέλιξη των αρχών της ομαδικής ψυχοθεραπείας και του ίδιου του ψυχοδράματος ανά τον κόσμο, κατέστησαν το ψυχόδραμα ως μέθοδο ψυχοθεραπείας στην ψυχοθεραπευτική αρένα, συνεχίζοντας το έργο του Moreno (στο ΨΥΚΑΠ ενστερνιζόμαστε και ακολουθούμε τη γραμμή του Αυστραλιανού & Νεοζηλανδέζικου ψυχοδράματος, με βάση τη διευρυμένη θεωρία ρόλων που ανέπτυξε ο Dr.Max Clayton, που επίσης υπήρξε μαθητής του Moreno).

Επομένως, το ψυχόδραμα απευθύνεται σε όσους θέλουν να εστιάσουν και να κάνουν συστηματική δουλειά για την προσωπική ανάπτυξη και διεύρυνση του εαυτού. Στις ψυχοδραματικές συναντήσεις διαπραγματεύεσαι τα θέματα που σε απασχολούν, όπως εσύ τα εκφράζεις κάθε φορά, όπως ακριβώς νιώθεις ότι είσαι. Δεν χρειάζεται δηλαδή να «παίξεις» ή να «υποδυθείς» κάποιο ρόλο, αλλά απλώς να είσαι ο εαυτός σου. Η εκδραμάτιση αφορά αληθινά στοιχεία του εαυτού σου και της ζωής σου, που όταν είσαι έτοιμος μπορείς να εκφράσεις.

Επίσης, γίνεται χρήση της κοινωνιομετρίας και της δυναμικής των ομάδων για ανάπτυξη των αλληλεπιδράσεων με τα άλλα μέλη της ομάδας, εστιασμένα και συστηματικά για την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων. Αντίστοιχα, με βάση τη θεωρία των ρόλων, ο ψυχοδραματιστής θέτει το θεραπευτικό πλάνο για κάθε μέλος της ομάδας ξεχωριστά και για την ομάδα ως σύνολο.

Στο playback theatre, αν και το υπόβαθρο του συντονιστή ως ψυχοδραματιστή βοηθά στη λειτουργία της ομάδας, δεν είναι απαραίτητο να το έχει (μπορεί κάποιος να συντονίζει την ομάδα χωρίς να είναι ψυχολόγος ή ψυχοδραματιστής), καθώς γενικός σκοπός του playbackείναι η απελευθέρωση της έκφρασης και του αυθορμητισμού με άλλα άτομα μέσω διαδραστικών θεατρικών ασκήσεων με γενικότερη κατεύθυνση τη δημιουργία θιάσου και την πραγματοποίηση παραστάσεων εμπρός σε κάποιο κοινό.

Για το σκοπό αυτό γίνονται πρόβες, όπου τα μέλη του θιάσου εκπαιδεύονται σε διάφορες τεχνικές του Playback, ενώ ταυτόχρονα επιχειρείται η ανάπτυξή τους και σε άλλα μέσα του θεάτρου (πχ. καλλιέργεια φωνής, κινησιολογία, μιμική κλπ).

danai xorodomidouΗ Δανάη Χορομίδου: Λίγα λόγια για μένα.
Γεννήθηκα στις 19 Ιουνίου 1980 στην Αθήνα. Σπούδασα ψυχολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ως ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδεύτηκα στο κλασικό Ψυχόδραμα του Moreno στο Ψυχοδραματικό Κέντρο Ανάπτυξης Προσωπικότητας (ΨΥ.Κ.Α.Π.), (πιστοποιημένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκπαιδευτικών Οργ/σμών Ψυχοδράματος (FEPTO). Στην 5ετή εκπαίδευσή μου ως Ψυχοδραματίστρια, μεγάλη επίδραση άσκησε ο Dr.Max Clayton, ο οποίος υπήρξε μαθητής των J.L.Moreno και Zerka T.Moreno, και σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συνεχιστές της ψυχοδραματικής φιλοσοφίας και πρακτικής του Moreno.

Παράλληλα, εκπαιδεύτηκα στο Playback Theatre- αυτοσχέδιο θέατρο, από τους Z.Andras και B.Tihamer, μέλη της Ουγγρικής Εταιρίας Ψυχοδράματος και Playback Theatre. Είμαι ενεργό μέλος του Playback θιάσου"Playbackground", με έδρα την Αθήνα. Στη μέχρι τώρα πορεία μου στο χώρο της ψυχοθεραπείας , έχω συνεργαστεί με διάφορους χώρους και οργανισμούς εφαρμόζοντας τη μέθοδο του Ψυχοδράματος (συνεργάτης Ιατρείο Πόνου Αρεταίειου Νοσοκομείου, συνεργάτης κέντρου ημέρας Διαταραχών Διατροφής Ανάσα, Κέντρων Ημέρας Ίασις/ΈΔΡΑ, International School of Athens,Κέντρο Εναλλακτικών Θεραπειών Δράσις κ.α.).

Επίσης, παραμένω ένας από τους βασικούς συνεργάτες του ΨΥΚΑΠ, ως επόπτρια, εκπαιδευόμενη εκπαιδεύτρια και εκπαιδεύτρια ομάδων Playback, και γενικότερα συμβάλλοντας ενεργά στις δραστηριότητες του κέντρου. Παράλληλα, δουλεύω ως ψυχοθεραπεύτρια/ψυχοδραματίστρια με ατομικές συνεδρίες ή συντονίζοντας ομάδες ψυχοδράματος στο ΨΥ.ΚΑ.Π. και αρθρογραφώ σε διάφορα διαδικτυακά περιοδικά Ψυχικής Υγείας (E-psychology,Healthierworld, Dromostherapeia κ.ά.)

Βλέπω την ψυχοθεραπεία και το ψυχόδραμα ως τρόπο ζωής, στο δρόμο μου για αυτογνωσία, εξέλιξη και ως το δικαίωμα που μπορώ πάντα να διεκδικώ, που με βοηθά να διατηρώ την πίστη μου για τη ζωή, τους ανθρώπους, το "ανθρώπινο", την ομορφιά, τη χαρά καθώς και το "ζέσταμά" μου να τολμώ, να "βουτώ" στις καταστάσεις και να συνδέομαι αυθεντικά με τους ανθρώπους !

http://danaichor.blogspot.gr

Δημοσκόπηση

Ανησυχείτε για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Οκτώβριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Παρασκευή, 19 Οκτ. 2018 - 22:14:55
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΑνακοινώσειςPlayback Theatre Top of Page