Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τα μέλη του συγκροτήματος "Ματωμένα Ρόδα"

Συνέντευξη με τα μέλη του συγκροτήματος "Ματωμένα Ρόδα"

matwmena roda 2-700Λίγα λόγια για εσάς...

Η μπάντα δημιουργήθηκε το Σεπτέμβρη του 2009 από παιδικούς φίλους και συμφοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Ξεκινήσαμε παίζοντας κυρίως διασκευές από ελληνόφωνα rock συγκροτήματα όπως Διάφανα Κρίνα και Ενδελέχεια, και στην πορεία αρχίσαμε να δουλεύουμε και πάνω σε δικό μας υλικό. Μετά από αρκετά live και 2 διαδικτυακά single ('Nερό απ'τα παλιά', 'Οι άγγελοι πέφτουν σαν αστέρια'), το 2013 βγάλαμε τον πρώτο μας ολοκληρωμένο δίσκο με τίτλο 'Οι καρδιές μας ηχούν διψασμένα' ο οποίος διατίθεται τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή.

Τί μουσική παίζετε;

Το ύφος μας συνηθίζουμε να το αποκαλούμε ελληνόφωνο ατμοσφαιρικό rock χωρίς όμως να είμαστε σίγουροι για το αν ο όρος αυτός μας χαρακτηρίζει 100%.

Με τι ασχολείστε αυτό το διάστημα;

Με την προώθηση του υλικού του νέου μας δίσκου με κάθε τρόπο – με έμφαση στις ζωντανές εμφανίσεις - χωρίς ωστόσο να παραλείπουμε και τη δημιουργία νέων συνθέσεων. Μόλις πριν από λίγες ημέρες δώσαμε ένα από τα σημαντικότερα live μας στη μέχρι τώρα πορεία μας, ως support act στους Κορε.Υδρο., στο χώρο του Μικρού Πρίγκηπα. Πρόκειται για ένα συγκρότημα το οποίο θαυμάζουμε όλοι μας μας έχει επηρρεάσει πολύ.Όπως καταλαβαίνετε η τιμή αλλά και η χαρά είναι μεγάλη!

matwmena roda-700Ζείτε και σπουδάζετε στην πόλη της Πάτρας, από την οποία και κατάγεστε σχεδόν όλα τα μέλη του συγκροτήματος. Πώς επιδρά αυτό στην καλλιτεχνική σας δραστηριότητα;

Η Πάτρα είναι σε γενικές γραμμές μια ωραία πόλη για να ζει κανείς και ειδικά κάποιος που ασχολείται με τις τέχνες, μιας και γίνονται πολύ συχνά πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις από δραστήριες ομάδες οι οποίες με τον καιρό γίνονται όλο και περισσότερες. Φυσικά δε λείπουν και τα προβλήματα, με κυριότερο κατά τη γνώμη μας την έλλειψη συναυλιακών χώρων, ιδιαίτερα για τους χειμερινούς μήνες. Ακόμα, το να ζεις σε μια επαρχιακή πόλη, έστω και στο μέγεθος της Πάτρας είναι σίγουρα ανασταλτικός παράγοντας στο να παρουσιάσεις το υλικό σου σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό. Γι αυτό και οι εκτός Πάτρας εμφανίσεις είναι πάντα μια από τις μεγάλες μας προτεραιότητες. Φυσικά, τα τελευταία χρόνια το internet έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο να ξεπερνιέται σε μεγάλο βαθμό αυτή η δυσκολία.

Τι προτείνετε για να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης χώρων στο οποίο αναφερθήκατε;

Γνωρίζουμε ότι τα οικονομικά του Δήμου είναι σε πολύ κακή κατάσταση, οπότε οι όποιες προτάσεις μας θα πρέπει να βασίζονται σε ρεαλιστικά δεδομένα. Η επανααξιοποίηση εγκαταλελειμένων χώρων όπως το Εργοστάσιο Τέχνης στο Λαδόπουλο θα ήταν ιδανική, αλλά δεν ξέρουμε σε τι βαθμό κάτι τέτοιο είναι εφικτό τη δεδομένη χρονική στιγμή. Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η πρόσφατη επαναλειτουργία του παλιού κτηρίου του Σκαγιοπουλείου μετά από πολλά χρόνια με την ευκαιρία του φεστιβάλ re-culture, την οποία μόνο θετικά μπορούμε να κρίνουμε.
Και φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Πάτρα υπάρχουν χώροι: τα συνεδριακά του ΑΕΙ και του ΑΤΕΙ, το δημοτικό θέατρο, η αίθουσα 'Αίγλη' αλλά και η αγορά Αργύρη είναι καλά παραδείγματα. Θα πρέπει ο ίδιος ο δήμος να μην περιμένει μόνο από άλλους φορείς (ΜΚΟ κλπ.) να ασχοληθούν ώστε να βρεθούν χορηγοί κλπ. για να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, αλλά μέσω του πολιτιστικού οργανισμού να αναλαμβάνει ο ίδιος πρωτοβουλίες ώστε να αξιοποιούνται όσο το δυνατόν συχνότερα οι εγκαταστάσεις αυτές και να δίνεται βήμα στους πατρινούς καλλιτέχνες. Είναι το λιγότερο και ταυτόχρονα το καλύτερο που μπορεί να κάνει για να αναβαθμιστεί καλλιτεχνικά η περιοχή μας.

Μέσα από τις μελωδίες και τους στίχους των τραγουδιών σας διακρίνεται μια δόση μελαγχολίας και θλίψης. Είναι κάτι που το επιδιώκετε αυτό ή έρχεται από μόνο του;

Είναι αλήθεια πως υπάρχει ένα μελαγχολικό τοπίο στα τραγούδια μας. Η σύνθεση των κομματιών, και στο μουσικό αλλά και στο στιχουργικό επίπεδο, για εμάς είναι κάτι το οποίο πρέπει να είναι αυθεντικό και να πηγάζει κατευθείαν από το μέσα μας. Δεν επιδιώκουμε ούτε το χαρούμενο στίχο ούτε όμως και τον αλγεινό. Προσπαθούμε μονάχα να εκφράσουμε τη ψυχή μας αυθόρμητα και ειλικρινά, χωρίς σκοπιμότητες. Σίγουρα πάντως κι η αγάπη μας στους «καταραμένους» ποιητές και συγγραφείς, όπως ο Καρυωτάκης ή ο Μπωντλέρ, επηρέασε αρκετά στο σύνολό του τον πρώτο μας δίσκο.

matwmena roda 1-700Αναφέρατε τους «καταραμένους» ποιητές. Αλήθεια, τι πιστεύετε ότι μπορούν οι νέοι του σήμερα να διδαχθούν από το έργο τους μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν;

Το πιο σημαντικό που έχει κανείς να κερδίσει από το έργο αυτών των ποιητών είναι ο ίδιος ο λόγος για τον οποίο ονομάστηκαν «καταραμένοι». Οι άνθρωποι αυτοί έκαναν τις αδυναμίες τους, τα πάθη τους και τα ελαττώματά τους ποιήματα. Δημιούργησαν μέσα από την ατέλεια της ανθρώπινης φύσης τους και τις δυσκολίες της κοινωνίας που έζησαν κι αυτό είναι από μόνο του πολύ σπουδαίο και ωφέλιμο. Κάθε νέος άνθρωπος αυτές τις δύσκολες μέρες πρέπει να λειτουργήσει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, να μην τα παρατήσει αλλά το αντίθετο μάλιστα, να αντιδράσει δημιουργώντας. Με αυτόν τον τρόπο δίνει μια δυνατή παρουσία αντίστασης μέσα σ' αυτό το χάος. Αυτό προσπαθούμε κι εμείς να κάνουμε με τη σειρά μας.

Μετράτε ήδη πάνω από τέσσερα χρόνια παρουσίας στα μουσικά δρώμενα της περιοχής μας, και μάλιστα χωρίς καμία αλλαγή μέλους, πράγμα όχι και τόσο συχνό. Τί είναι αυτό που σας κρατάει δραστήριους και ενωμένους;

Η αποδοχή της δουλειάς μας από τον κόσμο είναι πολύ ενθαρρυντική για εμάς, αλλά ο κυριότερος παράγοντας είναι το πάθος μας για τη μουσική, το οτι εκτιμούμε αυτό που κάνουμε (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είμαστε και ιδιαίτερα αυστηροί με τους εαυτούς μας σε θέματα δημιουργίας). Επίσης, κακά τα ψέματα, υπάρχουν και πρακτικές δυσκολίες στα συγκροτήματα (και ειδικά στη χώρα μας είναι αρκετές), όπως και σε όλες τις ομάδες ανθρώπων που συμπράττουν σε κάτι (πχ.στράτευση, επαγγελματικοί / οικονομικοί λόγοι κλπ), που μέχρι τώρα δε μας έχουν αγγίξει ιδιαίτερα, μιας και είμαστε όλοι προπτυχιακοί φοιτητές και, άλλοτε εύκολα, άλλοτε πιο δύσκολα, καταφέρνουμε όλοι να βρίσκουμε χρόνο, όρεξη, αλλά και τα απαραίτητα χρήματα για να ασχολούμαστε όσο πιο σοβαρά μπορούμε με αυτό που αγαπάμε. Σε γενικές γραμμές, αυτό που έχουμε καταλάβει τόσο από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας, όσο και από συζητήσεις μας με ανθρώπους πολύ πιο έμπειρους από εμάς στο χώρο της μουσικής, η ανιδιοτέλεια και η αγάπη για αυτό που κάνεις είναι το Α και το Ω για να παραμένεις ακούραστος και δημιουργικός.

matwmena roda-album-700ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Τα Ματωμένα Ρόδα δημιουργήθηκαν το 2009 στην Πάτρα από τους Ανδρέα Σταθούλια (φωνή), Νίκο Τζανότη (μπάσο), Γιάννη Κόττα (πλήκτρα), Κώστα Αλεξίου (κιθάρα) και Βασίλη Κανέλλη (τύμπανα) και κινούνται στο χώρο του ελληνόφωνου ατμοσφαιρικού rock.

Έχουν δώσει πολλές επιτυχημένες live εμφανίσεις στην πόλη της Πάτρας, σε χώρους όπως το StoneBar, τα Αστέρια, αλλά και σε φεστιβάλ όπως το Artware και το Patras Rock Festival. Τον Απρίλιο του 2012 έπαιξαν στη ζωντανή εκπομπή 'Το live της εβδομάδας' στο ραδιόφωνο του vlepo.org. Επίσης, στο ενεργητικό τους μετρούν και δύο ζωντανές εμφανίσεις εκτός Πάτρας, μια στον Πύργο και μια στο Μεσολόγγι, ενώ πρόσφατα έπαιξαν ως opening act σε συναυλία των Κορε.Υδρο. στην Πάτρα.

Τον Ιανουάριο του 2011 ηχογράφησαν το πρώτο τους demo με τίτλο Νερό απ'τα παλιά, ενώ τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ξαναμπήκαν στο studio, αυτή τη φορά για το 2ο ηχογραφημένο κομμάτι τους, Οι άγγελοι πέφτουν σαν τ'αστέρια, για το οποίο γυρίστηκε και videoclip σε σκηνοθεσία Κώστα Αρβανίτη.

Το 2012 βρίσκει τα Ματωμένα Ρόδα ξανά στo MD Recording Studio του Νίκου Μιχαλοδημητράκη στην Αθήνα (όπου είχαν ηχογραφήσει και τα προηγούμενα κομμάτια τους), αυτή τη φορά για την ηχογράφηση του πρώτου τους album με τίτλο Οι καρδιές μας ηχούν διψασμένα, το οποίο κυκλοφόρησε διαδικτυακά τον Απρίλη του 2013, ενώ διατίθεται και σε έντυπη μορφή από το ίδιο το συγκρότημα. Στο δίσκο υπάρχει μεταξύ άλλων και το κομμάτι Δυό χέρια παγωμένα, για το οποίο γυρίστηκε και το δεύτερο videoclip της μπάντας, αυτή τη φορά σε σκηνοθεσία Νίκου Τζανότη.

Ματωμένα Ρόδα @ facebook:
http://www.facebook.com/home.php#!/pages/Matomena-Roda/177322553620
@youtube:
http://www.youtube.com/user/MatomenaRoda
@soundcloud:
http://soundcloud.com/matomena-roda
@myspace:
http://www.myspace.com/matwmenaroda/
@bandcamp:
http://matomenaroda.bandcamp.com/
e-mail:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δημοσκόπηση

Τι γνώμη έχετε για την παρουσία μεταναστών στην Ελλάδα;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Μάρτιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Τρίτη, 20 Μαρ. 2018 - 19:38:02
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τα μέλη του συγκροτήματος "Ματωμένα Ρόδα" Top of Page