Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την Ευαγγελία Ανδρέου, εικαστικός

Συνέντευξη με την Ευαγγελία Ανδρέου, εικαστικός

evelin-art-800Είστε γεννημένη στην όμορφη Σκύρο, με πλούσια παράδοση και πολιτισμό, μεγαλωμένη μέσα σε μια οικογένεια που ζει από και για την τέχνη της παράδοσης και, κατ' επιλογή σας, υπεύθυνη αντιπρόσωπος της. Θέλετε να μας πείτε κάτι περισσότερο γι' αυτά μέσα από τα παρασκήνια;

Αν και τα βασικά τα έχετε ήδη πει, χαίρομαι για την ερώτησή γιατί, πέρα από την έκθεση μου όπου θα εκτεθώ και ουσιαστικά σαν άτομο, ευχαριστώ που μου δίνετε την δυνατότητα να παρουσιαστώ δημόσια και γραπτώς για το ποια είμαι και για ποιο λόγο υπηρετώ την παράδοση και κατ' επέκταση, την τέχνη. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Σκύρο, ένα όμορφο νησί που πραγματικά είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι σ΄ ένα τόσο μικρό τόπο διατηρήθηκε τόσος πολιτισμός.

evelin-art-3-800Η πλούσια ιστορία του αριθμεί τουλάχιστον τέσσερα είδη τεχνών, την ξυλογλυπτική, την κεραμική, την υφαντική και την κεντητική. Είναι ευνόητο λοιπόν πως δεν θα μπορούσα να μην έχω επηρεαστεί σημαντικά από αυτό. Μα ο πιο σημαντικός λόγος μύησης μου στον χώρο της τέχνης ήταν το οικογενειακό περιβάλλον από το οποίο προέρχομαι. Μεγαλωμένη με έντονες τις εικόνες μέχρι και σήμερα του πατέρα μου, του γνωστού ξυλογλύπτη Γεωργίου Ανδρέου, ενός ομολογουμένως σημαντικού καλλιτέχνη που αριθμεί τουλάχιστον 55 χρόνια επιτυχημένης πορείας στον χώρο της Ξυλογλυπτικής και της μητέρα μου, μιας σπουδαίας και παραγωγικής κεντήστρας στην οποία οφείλω τις όποιες γνώσεις μου στην κεντητική και στη ζωγραφική σε ύφασμα, μία ιδέα που εκείνη ξεκίνησε πρώτη από το 1980, όπου παρέλαβα τη σκυτάλη από το 2001 έως και σήμερα.
Αν λοιπόν όπως λένε, η μοίρα του ανθρώπου είναι ο χαρακτήρας του, δεν βλέπω πως θα μπορούσε να μην με κατακτήσει η τέχνη αλλά και να μην αισθάνομαι την ανάγκη να την υπηρετήσω.

Ο Bukowski έλεγε πως ένας διανοούμενος λέει ένα απλό πράγμα με ένα σκληρό τρόπο ενώ ένας καλλιτέχνης λέει ένα σκληρό πράγμα με έναν απλό τρόπο. Ο Picasso από την άλλη έλεγε πως ο σκοπός της τέχνης είναι το καθάρισμα της σκόνης της καθημερινότητας από την ψυχή μας. Εσείς, Ευαγγελία Ανδρέου, τι θα θέλατε να προσθέσετε ;

evelin-art-1-800Πλάι στις σπουδαίες προσωπικότητες που προαναφέρατε, απλά θα προσέθετα ένα σχετικό μου άρθρο περί της τέχνης και της μεγαλοπρέπειας της: Ότι «η απλότητα είναι η μεγαλοπρέπεια της ταπεινότητας». Δεν είναι ο καλλιτέχνης που μας το προσφέρει, είμαστε όλοι εμείς που του δίνουμε αυτή τη δυνατότητα να είναι μεγαλοπρεπής. Είναι ο μεγάλος μας σύμμαχος, ο χρόνος, που μας δίνει τη δυνατότητα να το ανακαλύψουμε. Κι εκεί, μέσα στη μαγεία της απλότητας, είναι που ανακαλύπτουμε την αλήθεια. Την αλήθεια της τέχνης, της ζωής, της ύπαρξής μας».

 

Κάποτε ένας καλλιτέχνης μου είχε πει: Ποτέ δεν πίνω και δεν τρώω τίποτα που δεν μπορώ να προσφέρω. Ισχύει αυτό για σας;

evelin-art-2-800Όχι. Γιατί εάν δίναμε μόνο αυτό που μας περίσσευε θα ζούσαμε σε έναν πολύ φτωχό καλλιτεχνικά κόσμο. Είναι από το υστέρημα μας ο καλλιτεχνικός πλούτος των απανταχού λαών, είναι η ψυχή μας που καταθέτουμε καθημερινά, δίχως ίχνος σκέψης ανταμοιβής ή ανταπόδοσης.

Το όνειρο σας και ο σκοπός σας, η δύναμή και η δυναμική σας δηλαδή, θα βγει για πρώτη φορά σε λίγες μέρες, σε μια προσωπική έκθεση που καλύπτει τα τελευταία δέκα χρόνια από τη ζωή σας. Πόσο ιδιαίτερο είναι αυτό για σας και πόσο ανασταλτικό μπορεί να γίνει για έναν καλλιτέχνη;

evelin-art-prosklisi-800Σε λίγες ημέρες πραγματοποιώ την πρώτη μου προσωπική έκθεση που, όπως κι εσείς είπατε, περιέχει ουσιαστικά κάποια από τα πιο αντιπροσωπευτικά κομμάτια της δουλειάς μου των τελευταίων δέκα ετών. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, είναι ένα σημαντικό ορόσημο για εμένα. Ξέρετε κάθε καλλιτέχνης ασχέτου της τέχνης που υπηρετεί, ουσιαστικά αυτό που κάνει είναι να προβάλλει και να παρουσιάζει κάθε φορά κι ένα κομμάτι από τον εαυτό του, τη ζωή του. Αυτομάτως λοιπόν κάθε φορά είναι σα να ταλαντεύεται ανάμεσα στη φθορά και την προσφορά, ανάμεσα στην επιβεβαίωση και την αμφισβήτηση. Ίσως τελικά και αυτή να είναι η μαγεία της. 

Γι αυτό και σε αυτό το σημείο καλώ όλους τους φίλους αυτό το καλοκαίρι στον χώρο τέχνης και πολιτισμού στην Αίθουσα τέχνης Ανδρέου, να περιπλανηθούμε όλοι μαζί στη μαγεία της τέχνης και της παράδοσής μας. http://www.evelinart.gr     http://andreouevagelia.blogspot.gr/

 

Δημοσκόπηση

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Ιούλιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Κυριάκη, 22 Ιουλ. 2018 - 16:50:45
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την Ευαγγελία Ανδρέου, εικαστικός Top of Page