Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τις Ε. Καβαλάρη, Α. Νικολακάκη & Μ. Σούμπερτ

Συνέντευξη με τις Ε. Καβαλάρη, Α. Νικολακάκη & Μ. Σούμπερτ

schubert maria-800μιλάνε στο independent.gr για την εμπειρία της δραματοθεραπείας και τα βιωματικά εργαστήρια που συντονίζουν από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο 2014

Τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει και χρησιμοποιήσει τόσες φορές τη λέξη 'κρίση', που συχνά κινδυνεύουμε να χαθούμε μέσα στο νόημά της. Χρησιμοποιώντας τις τεχνικές της δραματοθεραπείας, μέσα από το ρόλο, την αφήγηση, τα θεατρικά δρώμενα, τις κατασκευές, αλλά και δράσεις που θα κινητοποιήσουν το σώμα και το νου, θα προσεγγίσουμε την έννοια της κρίσης από την αρχή.
Της κρίσης στην κοινωνία, την εργασία, την οικογένεια –της κρίσης του εαυτού, της αποξένωσης και της απώλειας προσανατολισμού.
Όταν καταρρέει το σύστημα πάνω στο οποίο έχουμε στηρίξει τη ζωή μας, πρέπει να αναζητήσουμε νέους τρόπους να γνωριστούμε, να σχετιστούμε, αλλά και να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο. Γιατί μόνο μέσα από την αλληλεγγύη και τις ομαδικές διεργασίες μπορούμε ξανά να ονειρευτούμε και να οραματιστούμε το μέλλον. Ένα μέλλον διαφορετικό, που θα το έχουμε σμιλέψει με τα δικά μας χέρια.

- Τι είναι η δραματοθεραπεία και πως λειτουργεί;

Η δραματοθεραπεία είναι μια θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιεί το θέατρο και το δράμα για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της ψυχής. Αναπτύχθηκε από τη δεκαετία του 60-70 στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, ενώ το 1984 εισήχθη και στην Ελλάδα.
Κατά κύριο λόγο η δραματοθεραπεία στοχεύει στην διακίνηση του συναισθήματος, μέσα από το ρόλο, τη μάσκα, τη μουσική, το τραγούδι και την κίνηση. Εμπλέκει όλο το σώμα στη θεραπεία και την εξερεύνηση των προσωπικών ζητημάτων και αναπτύσσει τη δημιουργική έκφραση του ατόμου.

- Έχει εφαρμογή μόνο σε κλινικά πλαίσια ή και σε όλους εμάς τους καθημερινούς ανθρώπους;

Η δραματοθεραπεία έχει εφαρμογή τόσο σε κλινικό πλαίσιο, όσο και σε ανθρώπους που βιώνουν καθημερινά προβλήματα και δυσλειτουργίες. Είναι εξίσου χρήσιμη σε ένα πρόγραμμα απεξάρτησης και ένα κέντρο ημέρας, όσο και για ανθρώπους που βιώνουν οικογενειακά και επαγγελματικά προβλήματα. Δεδομένου πως ο στόχος μας είναι να διερευνηθεί το άγχος και να βρεθούν πιο λειτουργικοί τρόποι σχετίζεσθαι, ανταποκρινόμαστε στην ανάγκη τόσο ενός ψυχωσικού ατόμου, όσο και ενός ανέργου, ενός γονέα και παιδιού.

- Γιατί να επιλέξει κανείς τη δραματοθεραπεία και όχι άλλη μορφή θεραπείας;

Η δραματοθεραπεία εμπλέκει στη διαδικασία της τόσο το συναίσθημα όσο και τη λογική. Εμπλέκει το σώμα και το πνεύμα. Αποτελεί μια ολιστική θεραπευτική μέθοδο που βοηθάει το άτομο να γνωρίσει τον εαυτό του και να βρει πιο λειτουργικούς τρόπους για να επικοινωνήσει μέσα στις σχέσεις του (κοινωνικές, φιλικές, ερωτικές, επαγγελματικές κτλ).

- Από που αντλείτε τη θεματολογία σας;

Η δραματοθεραπεία αντλεί τη θεματολογία της από όλο το φάσμα της τέχνης. Στα βιωματικά εργαστήρια δουλεύουμε κατά κύριο λόγο με την ποίηση, τα τραγούδια, τις φωτογραφίες. Δουλεύουμε με θεατρικά έργα, σύγχρονα ή με αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες. Με μύθους και παραμύθια.
Από την τέχνη λαμβάνουμε το αρχικό ερέθισμα και μέσω αυτού επεξεργαζόμαστε ζητήματα προσωπικά και κοινωνικά.

- Σε τι διαφέρει ένα βιωματικό εργαστήριο από τη σταθερή θεραπεία;

Ένα βιωματικό εργαστήριο επιτρέπει στον συμμετέχοντα να αντιμετωπίσει προσωπικά του ζητήματα ή κοινωνικά θέματα που τον απασχολούν, χωρίς όμως να απαιτεί την δέσμευση μιας σταθερής θεραπείας. Πολλές φορές οι συμμετέχοντες των βιωματικών εργαστηρίων βρίσκονται στη φάση της αναζήτησης όχι μονάχα θεραπείας, αλλά και ενός διαφορετικού τρόπου να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τον τρόπο που σχετίζονται με τους άλλους, χωρίς απαραίτητα να θέλουν να εμπλακούν σε κάποια σταθερή θεραπεία.

- Ο συγκεκριμένος κύκλος των βιωματικών σας εργαστηρίων κλείνει τον Ιούνιο. Πείτε μας κάτι για το τελευταίο εργαστήριο.

Στα τέλη του 2013 νιώσαμε την ανάγκη να προσεγγίσουμε το θέμα της κρίσης μέσα από τα βιωματικά εργαστήρια, να δούμε πως η κρίση εγγράφεται μέσα μας, πως την κουβαλάμε ως ενοχές, ως απουσία επικοινωνίας. Ο κύκλος ξεκίνησε δουλεύοντας ένα ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, πέρασε από παραμύθι των αδερφών Γκριμ, από την αρχαία τραγωδία, αλλά και το σύγχρονο θέατρο, από τη χρήση των φωτογραφιών στη θεραπεία, για να ολοκληρωθεί το Σάββατο 14 Ιουνίου δουλεύοντας μέσα από τον Πλούτο του Αριστοφάνη. Οι δύο βασικοί πυλώνες, ο Πλούτος και η Πενία θα γίνουν εφαλτήριο για να εξερευνήσουμε το δικό μας πλούτο και τη φτώχια και να αναγνωρίσουμε τις πραγματικές μας ανάγκες.

Συντονίστριες:
Ειρήνη Καβαλάρη, Θεατρολόγος – Δραματοθεραπεύτρια, μέλος της Ένωσης Δραματοθεραπευτών – Παιγνιοθεραπευτών (ΕΔΠΕ)
Ανδρονίκη Νικολακάκη, Κοινωνιολόγος – τελειόφ. Δραματοθεραπεύτρια
Μαρία Σούμπερτ, Θεατρολόγος – Δραματοθεραπεύτρια, μέλος του Δ.Σ. της
Ένωσης Δραματοθεραπευτών – Παιγνιοθεραπευτών (ΕΔΠΕ)

Ώρες εργαστηρίων: 11.00-15.00

Σημείωση: Το εργαστήριο είναι βιωματικό.
Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας Αιών
Πρατίνου 72, Αθήνα 11634

Δηλώσεις συμμετοχής - Πληροφορίες
Τηλ. 6938255522, 6948276276, 6938560299
e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Fb: Βιωματικά εργαστήρια Δραματοθεραπείας 'Η κρίση μέσα μας'

Δημοσκόπηση

Ποιο από τα συναισθήματα κυριαρχεί στη ζωή σας τον τελευταίο καιρό;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Φεβρουάριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
Δευτέρα, 19 Φεβ. 2018 - 18:02:58
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τις Ε. Καβαλάρη, Α. Νικολακάκη & Μ. Σούμπερτ Top of Page