Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την πιανίστρια Ζωή Σαμσαρέλου

Συνέντευξη με την πιανίστρια Ζωή Σαμσαρέλου

samsarelou-800-Κυρία Σαμσαρέλου, είστε καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πηλίου «Γιάννης Κωνσταντινίδης» από το 2000. Φέτος κλείσατε 15 χρόνια διοργάνωσης σεμιναρίων και εκδηλώσεων στο ανατολικό Πήλιο. Ποιος είναι για σας ο απολογισμός αυτής της δεκαπενταετίας;

-Μέσω της διοργανώτριας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Πολυρρυθμία» ξεκινήσαμε το Διεθνές Φεστιβάλ Πηλίου το 2000 από το τίποτα, χωρίς καμιά υποδομή, αλλά με πολύ μεράκι και αγάπη για τον τόπο και για την κλασική μουσική, σε μια περιοχή που δεν είχε καθόλου παρόμοια ακούσματα. Αυτό που δημιουργήσαμε είναι, πια γνωστό στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ως ένα σοβαρό φεστιβάλ με σεμινάρια, συναυλίες και εκδηλώσεις τέχνης, με τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών. Σημειωτέον, δεν είχαμε καμία οικονομική ενίσχυση από οποιονδήποτε φορέα, εκτός από μια ελάχιστη βοήθεια από το Δήμο, μόνον για τα πρώτα χρόνια. Εως τώρα, στα σεμινάρια και master classes, είχαμε συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη έως την Κέρκυρα και την Καβάλα, από Ευρώπη, Ασία και Λατινική Αμερική, σε ένα είδος μουσικής που, κακώς, θεωρείται εξειδικευμένο και που αντέχει στο χρόνο και έχει φανατικούς οπαδούς, εδώ και αιώνες.

samsarelou-1-800-Υπάρχει νόημα να ασχολείται κάποιος με την κλασική μουσική και μάλιστα σε περιόδους κρίσης ;

-Κυρίως σε τέτοιες περιόδους...Η μουσική είναι η πιο συμβολική και αφηρημένη από τις τέχνες και, κατά συνέπεια, η επίδρασή της είναι πιο βαθιά, πιο έντονη και με διάρκεια, για όποιον τη γνωρίζει. Ενας θεωρητικός της μουσικής του 4ου αιώνα π.Χ., ο Αριστόξενος ο Ταραντίνος, αναφέρει : «καθάρσει εχρώντο του μεν σώματος δια της ιατρικής, της δε ψυχής δια της μουσικής», δηλαδή «για τον καθαρισμό του σώματος χρησιμοποιούσαν (οι Ελληνες) την ιατρική, ενώ για τον καθαρισμό της ψυχής τη μουσική». Η μουσική κατείχε πρωταρχικό ρόλο στην αρχαία ελληνική παιδεία. Από τη μια, θαυμάζω αυτά τα παιδιά, που, σε μια εποχή με άπειρους αντιπερισπασμούς, με την κυριαρχία των υλικών αγαθών, της αρπαχτής, της εύκολης επιτυχίας και, κυρίως, της αβεβαιότητας ως προς την επαγγελματική τους αποκατάσταση, επιμένουν να αφιερώνουν ατέλειωτες ώρες από τη ζωή τους σε ένα είδος μουσικής που η κοινωνία μας θεωρεί περιθωριοποιημένο, από την άλλη, όμως, τα καλοτυχίζω, γιατί η μουσική και η τέχνη, γενικότερα, είναι το καταφύγιο και η σωτηρία τους, είναι μονόδρομος, είναι η απάντηση σε αυτή την κατάσταση, είμαι απόλυτα σίγουρη γι' αυτό, είτε πρόκειται ν' ασχοληθούν επαγγελματικά είτε όχι. Ολοι οι καθηγητές και εγώ προσωπικά, κάνουμε ό, τι μπορούμε για να ενισχύσουμε την αγάπη τους για τη μουσική, να τους διδάξουμε και να διδαχθούμε από αυτά και να τους προσφέρουμε τη δυνατότητα έκφρασης, με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, επαγγελματισμό και φιλική διάθεση.

-Το φεστιβάλ σας γίνεται σε μια απομακρυσμένη περιοχή, όπου ο κόσμος δεν έχει τα αντίστοιχα ερεθίσματα. Συμμετέχει η τοπική κοινωνία στις εκδηλώσεις σας ;

-Ενας από τους βασικούς μας στόχους, ήδη από την πρώτη χρονιά που ξεκινήσαμε, ήταν ν΄αφήσει το πέρασμά μας από τον τόπο κάποια θετική επίδραση, κυρίως, στα παιδιά. Γνωρίζω κάποια φεστιβάλ που γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο για τους συμμετέχοντες. Αυτή η αντίληψη είναι εντελώς έξω από μας.
Στα 15 χρόνια του Φεστιβάλ, έχουμε δώσει συναυλίες σε όλα τα χωριά του ανατολικού Πηλίου, στο Πουρί, το Χορευτό, τη Μακρυρράχη, τη Ζαγορά, τον Κισσό, τον Αγιο Δημήτριο, την Τσαγκαράδα. Δεν αρκούμαστε, όμως, στην παθητική συμμετοχή των ακροατών μας. Οργανώσαμε δρώμενα κίνησης , λόγου και μουσικής, στα οποία συμμετέχουν παιδιά της περιοχής, και μάλιστα, τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε μια στενή συνεργασία με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ζαγοράς, στους χώρους του οποίου γίνονται κάθε Ιούνιο τέτοια δρώμενα, καθώς και συναυλίες για τα παιδιά και παρουσιάσεις των μουσικών οργάνων. Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύουμε ότι συμβάλλουμε στη διεύρυνση των οριζόντων των παιδιών και ότι τους προσφέρουμε κάποια ερεθίσματα για να μπορέσουν να εκτιμήσουν ή, έστω, να αποδεχτούν οποιαδήποτε ποιοτική μορφή τέχνης. Σε όλες τις περιπτώσεις, η υποδοχή από τα παιδιά ήταν συγκινητική.

                         

- Είστε και πρόεδρος της ένωσης «Πολιτιστικές Ανταλλαγές Μεσογείου Θεσσαλονίκης - E.Cu.Me.». Μιλήστε μας γι' αυτό.

- Η ένωση Echanges Culturelles en Méditerranée εδρεύει στη Μασσαλία και δραστηριοποιείται με πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλες τις χώρες της Μεσογείου. Διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο όλων των Κρατικών Ιδρυμάτων Μουσικής, Καλών Τεχνών και Θεάτρου των μεσογειακών χωρών και ασχολείται με ανταλλαγές καλλιτεχνών. Εχω συμμετάσχει σε τέτοιες εκδηλώσεις από το 1996 και είχα την ευκαιρία να δώσω συναυλίες στο Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Δαμασκό, και Γένοβα. Από το 2011 είμαστε οι αποκλειστικοί αντιπρόσωποι της Ενωσης στην Ελλάδα και διοργανώνουμε, είτε μόνοι μας είτε σε συνεργασία με τη Μασσαλία, πολιτιστικές εκδηλώσεις. Από φέτος δε, ξεκινάει μια στενή συνεργασία της «E.Cu.Me.» με το Διεθνές Φεστιβάλ Πηλίου.

samsarelou-2-800- Είστε ενεργή πιανίστρια, καθηγήτρια στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πηλίου, Πρόεδρος της «E.Cu.Me.» Θεσσαλονίκης και μητέρα 3 παιδιών. Πώς συμβιβάζονται όλα αυτά μαζί;

- Δεν είναι καθόλου εύκολο, γιατί καθεμία από αυτές τις ιδιότητες θέλει το χρόνο της, για να μην πω αποκλειστική απασχόληση. Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι δεν είναι και ακατόρθωτο. Η ικανοποίηση από την προσφορά, σε όλα τα επίπεδα, είναι η ανταμοιβή μου και η κινητήρια δύναμη που με ωθεί να ασχολούμαι με όλα..

-Πώς μπορούν οι αναγνώστες μας να πληροφορηθούν περισσότερα για τις δραστηριότητές σας;

- Μπορούν να επισκεφτούν τις ιστοσελίδες μας : www.pelionfestival.gr και www.ecume.gr

Δημοσκόπηση

Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Απρίλιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Τρίτη, 24 Απρ. 2018 - 18:38:12
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την πιανίστρια Ζωή Σαμσαρέλου Top of Page