Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την Ευδοξία Γραμμένου, συγγραφέα

Συνέντευξη με την Ευδοξία Γραμμένου, συγγραφέα

evdoksia grammenouΜε την ευκαιρία της κυκλοφορίας από τις Εκδόσεις ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ του πρώτου βιβλίου της Ευδοξίας Γραμμένου, της ποιητικής συλλογής, «Σκιές σε σκοτεινά όνειρα πάθους», αποφασίσαμε να κάνουμε μια μικρή κουβέντα μαζί της για να την γνωρίσουν οι φίλοι του independent.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΩΤΗΡΧΟΣ
για το independent.gr

Άσε το κερί σου να λιώνει πάνω μου,
να νιώσω τον πόνο που ένιωσες,
να με πληγώσεις όπως πληγώθηκες
απ' την ανεύθυνη ζωή μου.
Σκότωσέ με όπως πέθανες
και μείνε για πάντα μαζί μου...

Γεια σου, Ευδοξία.
Πιστεύεις ότι ένα βιβλίο μπορεί να είναι το αντίστοιχο ενός πνευματικού παιδιού; Όταν έπιασες το βιβλίο σου για πρώτη φορά στα χέρια σου αισθάνθηκες ότι κρατούσες το παιδί σου;

Είναι ανάλογα με το πως ορίζεις τι είναι παιδί και το πώς ορίζεις τι είναι βιβλίο. Αυτό που κρατούσα στα χέρια μου εκείνη την στιγμή ήταν ένα κομμάτι του εαυτού μου. Ήταν ιδέες, όνειρα, επιθυμίες, λύπες, αγάπη, πόνος, απελπισία, έρωτας, θάνατος, εκδίκηση, ματωμένο χώμα, αγέρας που κουβαλούσε στην ράχη του κραυγές απελπισίας στα βάθη ενός δυσπρόσιτου δάσους και όλα αυτά ήταν βγαλμένα από μέσα μου, ήταν πράγματα, καταστάσεις, συναισθήματα που έψαχναν ένα τρόπο, μια μορφή να βρουν έκφραση, υπόσταση, ύπαρξη, ζωή πέρα από εμένα, λύτρωση. Αν μπορεί κάποιος να ορίσει το βιβλίο με αυτόν τον τρόπο, ναι ήμουν χαρούμενη που έπιανα όλα αυτά τα συναισθήματα και τις ιδέες και τα οράματα σε αυτή την μορφή, γιατί όταν κοιτάς κατάματα τον εαυτό σου ξέρεις ότι υπάρχεις.

Μίλησε μας για τη σχέση σου με τα βιβλία. Είσαι 22 χρονών, σπουδάζεις Βιβλιοθηκονομία και έχεις μια ιδιαίτερη σχέση με τα βιβλία. Αυτή σε οδήγησε φυσιολογικά στο γράψιμο;

Από εκείνη την πρώτη μαγική στιγμή που είχα πατήσει το πόδι μου σε μια Βιβλιοθήκη ήξερα τι ήθελα να γίνω. Ήθελα να γίνω και εγώ μια βιβλιοθηκονόμος που θα καθόμουν σε μια γωνία και θα παρακολουθούσα τα παιδιά και τους ανθρώπους να έρχονται και να διαβάζουν και εγώ θα ήμουν πάντα εκεί και θα πρόσεχα την ψυχή τους, γιατί κάθε βιβλίο και κάθε Βιβλιοθήκη έχουν την δικιά τους ψυχή και αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα. Θα ήθελα απλά να γυρίζω μέσα στους διαδρόμους και να οδηγούμε από τις μυρουδιές και τη μαγεία, γιατί κάθε βιβλίο, και ειδικότερα όσο πιο παλιό είναι έχει την δική του ιδιαίτερη μυρουδιά και τη δική του μαγεία. Είμαι φτιαγμένη για να ζω και να λειτουργώ σε μια Βιβλιοθήκη και ήθελα την ίδια την ψυχή μου «αποθηκευμένη» εκεί.
Ναι, σίγουρα με οδήγησε στο γράψιμο αυτή η αγάπη μου, αυτή η σχέση. Γιατί θέλεις να είσαι και εσύ ένα από αυτά τα οράματα που είναι κλεισμένα μέσα σε αυτές τις σελίδες.

Πιστεύεις ότι στην Ελλάδα οι νέοι συγγραφείς βρίσκουν τις ευκαιρίες που τους αξίζουν ή απλά χάνονται;

Δυστυχώς όχι. Τις περισσότερες φορές δεν έχει καμία σημασία ποιος είσαι και τι γράφεις και αν αξίζεις, έχει απλά σημασία ποιον ξέρεις, ποιους έχεις φίλους και ποιους συγγενείς... Και ειδικότερα αυτό σε κάποια λογοτεχνικά είδη έχει οδηγήσει σε καταστάσεις όπου πρέπει να ανήκεις σε συγκεκριμένους κύκλους ή ομάδες για να «υπάρχεις».
Τα τελευταία δύο-τρία χρόνια υπάρχει μια τέτοια τάση από μια μερίδα εκδοτικών και χαίρομαι που οι εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές είναι πρωτοπόρες σε αυτό, να εκδίδουν νέους συγγραφείς και ελπίζω να συνεχιστεί αυτό.

evdoksia grammenou-1-800Μίλησε μας για τα ποιήματα του βιβλίου σου. Θεωρείς ότι το καθένα έχει ιδιαίτερους συμβολισμούς; Θα έλεγες ότι πέρασες μέσα στην γραφή σου και κάποιες προσωπικές εμπειρίες σου, ένα κομμάτι της ζωής σου;

Σίγουρα το καθένα έχει ιδιαίτερους και ξεκάθαρους, τις περισσότερες φορές συμβολισμούς καθώς η γραφή μου έχει πάντοτε βαθιά συναισθηματικά χαρακτηριστικά κάτι που στα δικά μου τα κείμενα είναι ένα με τους συμβολισμούς. Γιατί για εμένα συμβολισμός είναι το κυρίαρχο συναίσθημα, τι ορίζει αυτό και τι φέρνει μαζί του. Στα ποιήματα μου ο έρωτας, ο πόνος, ο φόβος, ο θάνατος και η εκδίκηση είναι πανίσχυρα και βαθιά συναισθήματα που ορίζουν και συμβολίζουν τις ζωές όλων μας με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.
Μέσα στα ποιήματα υπάρχουν προσωπικές μου εμπειρίες, αν μπορεί να τις ορίσει κάποιος έτσι. Είναι αυτά τα συναισθήματα, αυτές οι καταστάσεις που γεννιούνται μέσα σου με τα χρόνια, οι σκιές που σέρνεις πίσω σου, οι σκιές που σέρνουν εσένα, όνειρα, πάθη, έρωτες, μίσος, όνειρα εκδίκησης, όλα όσα ζεις, ονειρεύεσαι και φαντάζεσαι, που ψάχνουν κάποιο μέσο έκφρασης, οποιοδήποτε.

Πόε. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς αυτό το όνομα;

Η μάσκα του κόκκινου θανάτου. Όταν ήμουν μικρή είχα δει μια φορά στην τηλεόραση μια ταινία που ήταν βασισμένη σε αυτό το κείμενο του και μου είχε μείνει για καιρό. Με είχε εντυπωσιάσει η σκηνή που χόρευε ο πρωταγωνιστής μέσα από τις εφτά αίθουσες φορώντας την μάσκα. Ήταν μια σκηνή επιβλητικού μυστηρίου.
Είναι σίγουρα ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς και ποιητές της λογοτεχνίας του φανταστικού που έζησε ποτέ.

Ποια ήταν η ανταπόκριση που είχες μέχρι τώρα από τον κόσμο; Ετοιμάζεις κάτι καινούργιο; Τι να περιμένουν οι φίλοι αναγνώστες;

Η συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων που δέχτηκα από γνωστούς και άγνωστους φίλους ήταν θετικά και αυτό με κάνει πολύ χαρούμενη γιατί βλέπω ότι η δουλειά μου έχει ανταπόκριση. Ναι, ετοιμάζω κάτι καινούργιο και ελπίζω σύντομα να μπορέσω να το ανακοινώσω στους φίλους μου.

Πιστεύεις ότι η Λογοτεχνία του Φανταστικού έχει μέλλον στην Ελλάδα και ότι έγιναν τα τελευταία χρόνια, όπως πιστεύω εγώ, αρκετά σοβαρά βήματα για να την κάνουμε πιο ευρύτερα γνωστή; Πως βλέπεις στην συμμετοχή σου στην καινούργια ανθολογία φανταστικού διηγήματος των εκδόσεων μας, Θρύλοι του Σύμπαντος ΙΙΙ;

Η λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα είναι ένα λογοτεχνικό είδος που πληγώθηκε από ανεξέλεγκτες ομαδοποιήσεις και αποκλεισμούς. Χαίρομαι που βλέπω τα τελευταία χρόνια να γίνονται σοβαρά βήματα στο είδος, κυρίως από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.
Τους Θρύλους του Σύμπαντος γενικότερα τους θεωρώ μια πολύ σοβαρή προσπάθεια γιατί η λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα χρειάζεται τους δικούς της θεσμούς και σίγουρα και την δική της ετήσια ανθολογία. Και μετά τους 3 πρώτους επιτυχημένους τόμους από ότι φαίνεται οι Θρύλοι του Σύμπαντος μπορούν να παίξουν αυτόν τον ρόλο.

Έχεις μέχρι τώρα συμμετοχή σε αρκετές εκδηλώσεις Όψεις του Φανταστικού [εκδηλώσεις για την λογοτεχνία του φανταστικού που διοργανώνουν οι εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας] όπου είτε εσύ, είτε φίλοι συγγραφείς, μίλησαν για το βιβλίο σου. Κάτι που σου έμεινε από αυτή την περιοδεία; Πιστεύεις ότι η Ελληνική κοινωνία μπορεί να δεχτεί και να καταλάβει σήμερα ένα βιβλίο σκοτεινής ποίησης ή αρκετά τμήματα της συνεχίζουν να είναι βαθιά συντηρητικά για να δεχτούν οτιδήποτε νέο;

Εδώ ισχύει ότι είπα και για τους Θρύλους του Σύμπαντος. Χρειάζονται θεσμοί και η λογοτεχνία του φανταστικού χρειάζεται και το δικό της φεστιβάλ. Αυτό που μου έμεινε από την περιοδεία είναι οι εκατοντάδες άνθρωποι που πέρασαν από τις εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις, μια ανταπόκριση πολύ μεγαλύτερη από ο,τι περίμενα και αυτή η παρουσία του κόσμου είναι που σου δίνει την δύναμη να συνεχίσεις, γιατί χωρίς αυτήν δεν έχει νόημα κάτι.
Η Ελληνική κοινωνία είναι πραγματικά βαθιά συντηρητική, όχι πολιτικά, κοινωνικά, σε τόσο μεγάλο βαθμό που δεν τολμάει ούτε να το παραδεχτεί.
Από εκεί και πέρα εσύ επιλέγεις αν θα το θεωρήσεις αυτό εμπόδιο ή θα κάνεις απλά εκείνο που αισθάνεσαι.

Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σου
Και εγώ σας ευχαριστώ.

Δημοσκόπηση

Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Ιούνιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Δευτέρα, 18 Ιουν. 2018 - 19:13:51
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την Ευδοξία Γραμμένου, συγγραφέα Top of Page