Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την Ειρήνη Φράγκου, συγγραφέα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Φράγκου, συγγραφέα

eirini fragkouΜε την ευκαιρία της κυκλοφορίας από τις Εκδόσεις ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ του πρώτου μυθιστορήματος της Ειρήνης Φράγκου, «Άλφα όπως Αθανασία» αποφασίσαμε να κάνουμε μια μικρή κουβέντα μαζί της για να την γνωρίσουν οι φίλοι του independent.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΩΤΗΡΧΟΣ για το independent.gr

«Τι παιχνίδι διάλεξα τελικά;»
«Ορίστε;»
«Εκείνη την Παραμονή Χριστουγέννων που ψάχναμε οι δυο μας το δώρο μου. Τότε που η μαμά έπρεπε να δουλέψει».
«Θυμάσαι εκείνη τη μέρα;»
«Όχι. Ήμουν πολύ μικρή για να τη θυμάμαι».
«Τότε;»
«Τη θυμάσαι εσύ, όμως. Σωστά; Τη θυμάσαι και τη σκεφτόσουν την ώρα που με αγκάλιασες. Κι εγώ την είδα την ανάμνηση σου, γιατί... αυτή είμαι, μπαμπά. Μια κλέφτρα αναμνήσεων, όπως λέει και ο Θάνος».

Γεια σου, Ειρήνη.
Πως αισθάνεσαι για την κυκλοφορία του πρώτου σου μυθιστορήματος;
Γεια σου Γιώργο!
Είμαι κατενθουσιασμένη για την κυκλοφορία του πρώτου μου μυθιστορήματος αλλά και για όλα όσα ακολούθησαν. Την πρώτη μου παρουσίαση, την πρώτη μου αφιέρωση σε βιβλίο, την συζήτηση που κάνουμε τώρα...
Τίποτα όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με τη στιγμή που έπιασα για πρώτη φορά το βιβλίο, έτοιμο, τυπωμένο στα χέρια μου! Ήσουν μπροστά! Νομίζω θυμάσαι το αυθόρμητο τεράστιο χαμόγελό μου. Το φορούσα για μέρες. Κι ήταν ακριβώς αυτό που λέμε «ζούσα το όνειρό μου».

eirini fragkou-800Μίλησε μας με δικά σου λόγια την υπόθεση του βιβλίου. Και γιατί διάλεξες αυτόν τον συγκεκριμένο τίτλο; Τι σημαίνει για σένα ή για την ηρωίδα του βιβλίου το, Άλφα όπως αθανασία;
Είναι τόσο δύσκολο να μιλάω για το βιβλίο μου. Μου φαίνεται πιο εύκολο να καθίσω να το γράψω από την αρχή!
Όμως, θα προσπαθήσω... Με λίγα λόγια θα έλεγα πως η υπόθεση του βιβλίου επικεντρώνεται στην προσπάθεια της ηρωίδας μου, της Νάσιας, να καταλάβει καλύτερα τον εαυτό της ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της. Επειδή η ιστορία είναι γραμμένη στο πρώτο πρόσωπο, ο αναγνώστης βλέπει τον κόσμο –αναγκαστικά- μέσα από τα μάτια της Νάσιας. Και αυτό που αντικρίζει δεν είναι και πολύ όμορφο. Γιατί η Νάσια είναι μια κοπέλα μοναχική, αντικοινωνική και στιγματισμένη ως «ασθενής ψυχίατρου». Δεν έχει ξεκάθαρη αντίληψη της πραγματικότητας καθώς πολύ συχνά βλέπει πρόσωπα και πράγματα που δεν υπάρχουν.
Ή μήπως υπάρχουν;
Κι εδώ κάνει την είσοδο το στοιχείο του φανταστικού... Γιατί ως λάτρης της λογοτεχνίας του φανταστικού πως θα μπορούσα να μην το εντάξω στο βιβλίο μου και στην ιστορία της Νάσιας;
Η ηρωίδα μου, λοιπόν, είναι Δυνατή και κατέχει τη δύναμη της «χρονόρασης», όπως την έχω ονομάσει. Δηλαδή έχει την ικανότητα να βλέπει οράματα που αφορούν το παρελθόν, μνήμες που τις φανερώνονται είτε από πρόσωπα, πράγματα ή και χώρους.
Κι εδώ μπαίνει η έννοια της Αθανασίας. Είχα αποφασίσει ότι το βιβλίο θα φέρει το όνομα της ηρωίδας μου. Μόνο που το όνομα δεν το διάλεξα τυχαία. Η έννοια της αθανασίας κυριαρχεί στο βιβλίο... η αθανασία της ψυχής, της μνήμης... Και άλλα που θα διαβάσετε.
Ο τελικός τίτλος «Άλφα όπως Αθανασία» προέκυψε εντελώς αβίαστα, χωρίς καν να το σκεφτώ. Το Άλφα σημαίνει περισσότερα για μένα παρά για την Νάσια. Είναι το πρώτο μου βιβλίο, μια καινούρια μου επιδίωξη, μια νέα αρχή.
Επίσης είναι και το Α' μέρος της τριλογίας των Δυνατών!

Πως κρίνεις την πορεία σου μέχρι τώρα σαν συγγραφέας; Ποιες είναι οι εμπειρίες σου και η γνώση σου για τον χώρο των εκδόσεων στην Ελλάδα;
Η αλήθεια είναι ότι ακόμα δεν βλέπω τον εαυτό μου σαν συγγραφέα. Όταν γράφεις από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου γιατί πολύ απλά είναι ο μόνος τρόπος που ξέρεις για να εκφραστείς δημιουργικά, δεν αλλάζει κάτι στο πως βλέπεις τον εαυτό σου, όταν πια έχεις εκδώσει ένα βιβλίο. Αν θεωρούμαι συγγραφέας από τότε που έγραψα την πρώτη μου ιστορία, πολύ πριν τελειώσω το δημοτικό, τότε έχω εξελιχθεί πολύ. Αν όμως θεωρούμαι συγγραφέας μόλις μερικούς μήνες που εκδόθηκε το βιβλίο μου, τότε ελπίζω να έχω πολύ δρόμο μπροστά μου.
Οι εμπειρίες μου κι η γνώση μου από τον χώρο των εκδόσεων είναι ελάχιστες. Είχα την τύχη ο πρώτος εκδοτικός οίκος που είδε το έργο μου και που τελικά συνεργάστηκα να είναι οι Συμπαντικές Διαδρομές, που όμως είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Δεν νιώθω πως ανήκω σε έναν εκδοτικό οίκο αλλά σε μια μεγάλη αγαπημένη οικογένεια που ενθαρρύνει ο ένας τον άλλο να γράφει και να δημιουργεί με τον ξεχωριστό τρόπο του.

Το βιβλίο σου έχει σίγουρα πολλά στοιχεία μέσα. Έχει στοιχεία υπερφυσικού, κοινωνικού και επιστημονικής φαντασίας. Εσύ πως θα το χαρακτήριζες; Και για πιο λόγο θα έπρεπε να το αγοράσει κάποιος; Τι πρέπει να περιμένει;
Δεν θα επιδιώξω να το κατηγοριοποιήσω γιατί νομίζω είναι πολύ δύσκολο κι επιπλέον δε θα το ήθελα. Ας κρατήσουμε το σχόλιο σου ότι πράγματι έχει πολλά στοιχεία μέσα! Το πρώτο μισό του βιβλίου επικεντρώνεται περισσότερο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Νάσια μέσα στην οικογένεια της αλλά και στην κοινωνία γενικότερα, ενώ το στοιχείο του φανταστικού δεν έχει κάνει ακόμη αισθητή την παρουσία του. Στο δεύτερο μισό έχουμε δυνάμεις, Δυνατούς, έχουμε χρονοράματα, έχουμε μυστήριο, λίγο έρωτα, λίγα καρδιοχτύπια, την εμφάνιση του «κακού» της ιστορίας, αγωνία, συγκίνηση, εκπλήξεις. Σας έπεισα;

Μία περιοχή του κόσμου που αγαπάς και δεν μπόρεσες να πας ακόμα;
Θέλω πολύ να επισκεφτώ την Βραζιλία! Η πιο πρόσφατη αγάπη μου είναι οι Batala Atenas. Οι Batala είναι μια διεθνής μουσική ομάδα αφροβραζιλιάνικων κρουστών που κινείται σε ρυθμούς samba reggae. Η μουσική αυτή γεννήθηκε στο Salvador της Bahia, εξαπλώθηκε στην Ευρώπη κι έφτασε ως την Αθήνα. Αν και η μουσική με ταξιδεύει και όταν παίζω νιώθω πως βρίσκομαι κάπου στην Βραζιλία, θα ήθελα πολύ να ζήσω το αυθεντικό καρναβάλι της Bahia.

Ετοιμάζεις κάτι καινούργιο; Τι να περιμένουν οι φίλοι αναγνώστες;
Αυτό τον καιρό γράφω το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας κι είμαι πολύ χαρούμενη γιατί η ιστορία της Νάσιας συνεχίζει να κυλάει αβίαστα. Κι η αλήθεια είναι ότι μου είχαν λείψει οι χαρακτήρες. Είναι σαν να συναντώ μετά από καιρό παλιούς φίλους!

Σε μια συνέντευξη του ο Richard Calder υποστήριζε ότι στην επιστημονική φαντασία μπορείς να βρεις τους ποιο πρωτοπόρους και κοινωνικούς επαναστάτες συγγραφείς. Συμφωνείς με αυτόν τον ορισμό και αν ναι, θεωρείς τον εαυτό σου κάτι αντίστοιχο;
Πιστεύω πως από τη στιγμή που επιλέγεις να γράψεις επιστημονική φαντασία δεν μπορείς παρά να κρύβεις έναν επαναστάτη μέσα σου!
Δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσα να θεωρηθώ εγώ πρωτοπόρος. Αυτό που ξέρω είναι ότι όταν γράφω νιώθω ότι κάνω μια μορφή κοινωνικής επανάστασης. Αντιδρώ στα μη και στα πρέπει, που πολλές φορές θέτω κι εγώ η ίδια στη ζωή μου και αφήνω τον εαυτό μου να γράψει αυτά που θέλει και αυτά που νιώθει!

Μίλησες μας για τον άνθρωπο Ειρήνη. Μοιάζεις με την ηρωίδα σου;
Ο άνθρωπος Ειρήνη είναι ένα ανοικτό βιβλίο. Δεν μπορώ να κρυφτώ! Αν ήμουν Δυνατή, το πιθανότερο είναι η δύναμή μου να καθιστούσε κάθε άνθρωπο που με συναντούσε ικανό να ξέρει ακριβώς τι σκέφτομαι και αισθάνομαι.
Η ηρωίδα μου ξέρουμε πολύ καλά πως έχει άλλη δύναμη!
Όταν έγραφα την Νάσια δεν προσπάθησα να την κάνω να μου μοιάζει. Μάλλον το αντίθετο! Ωστόσο μερικές ομοιότητες υπάρχουν. Είναι αναπόφευκτο!
Σε κάθε χαρακτήρα του βιβλίου έχω δώσει (άθελά μου τις περισσότερες φορές) ένα ή δύο στοιχεία του χαρακτήρα μου.

Τι θα έλεγες ότι σημαίνει το γράψιμο για σένα και πως βλέπεις τον χώρο των εκδόσεων σήμερα στην Ελλάδα;
Το γράψιμο για μένα είναι πάντα αυτό που χρειάζομαι. Αν χρειάζομαι να σκεφτώ, το γράψιμο με βοηθάει. Αν έχω ανάγκη αυτοψυχανάλυσης με το γράψιμο θα την πετύχω. Αν θέλω να χαλαρώσω, με το γράψιμο θα το καταφέρω. Και μερικές φορές απλά δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Πρέπει να γράψω!
Ακόμα κι αν δεν εκδώσω. Γιατί η αλήθεια είναι ότι οι εκδόσεις στην Ελλάδα είναι μια πονεμένη ιστορία, τόσο για τους συγγραφείς όσο και για τους εκδότες. Νομίζω ότι η οικονομική κρίση για τον χώρο ξεκίνησε πολύ πριν φτάσει στον υπόλοιπο επιχειρηματικό κόσμο. Ευτυχώς, όπως είπα και πριν, εγώ δεν ανήκω απλά σε έναν εκδοτικό οίκο αλλά σε μια οικογένεια βιβλιόφιλων!

Το βιβλίο σου είναι ένα από τα ελάχιστα στην Ελλάδα που αναφέρονται άμεσα σε σούπερ ήρωες. Πιστεύεις ότι έχεις επηρεαστεί από κάτι αντίστοιχο;
Όταν έχεις διαβάσει τόσα κόμικς κι έχεις δει τόσες ταινίες με σούπερ ήρωες δεν γίνεται να μην έχεις επηρεαστεί έστω και στο ελάχιστο. Αν πρέπει να αναφέρω κάτι συγκεκριμένο, αυτό θα ήταν η πρώτη ταινία των X Men που ήταν και η πρώτη μου αγαπημένη ταινία σουπερ ηρώων.

Οι ήρωες σου λέγονται Δυνατοί. Θα ήθελες να μας πεις κάποια πράγματα για την μυθολογία τους, χωρίς να αποκαλύψεις στοιχεία της υπόθεσης;
Οι Δυνατοί είναι άνθρωποι με ιδιαίτερες ικανότητες. Το βασικό σκεπτικό είναι ότι οι δυνάμεις δεν είναι ακριβώς υπερφυσικές. Είναι ιδιότητες που τις έχουν όλοι οι άνθρωποι, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Αντίθετα οι Δυνατοί έχουν τις συγκεκριμένες ιδιότητες πολύ πιο έντονες.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δύναμη της Δανάης, η οποία μπορεί και διαβάζει τις σκέψεις των ανθρώπων. Η λογική αυτής της δύναμης είναι ότι όλοι μας σε ένα ελάχιστο βαθμό όταν συνομιλούμε με κάποιον, από τις εκφράσεις του προσώπου του και τις κινήσεις του μπορούμε να καταλάβουμε περίπου τι σκέφτεται, αν συμφωνεί, αν διαφωνεί, αν είναι χαρούμενος, λυπημένος, φοβισμένος, βαριεστημένος κτλ
Δυνατός δε γίνεται κάποιος, αλλά γεννιέται. Είναι θέμα κληρονομικότητας. Η γενική αρχή είναι ότι κληρονομείται από μητέρα σε γιο κι από πατέρα σε κόρη, ή αν χαθεί σε μια γενιά, από γιαγιά σε εγγονή κι από παππού σε εγγονό.
Ωστόσο υπάρχουν κλίμακες στις δυνάμεις. Αν αυτές περνούν από τη μια γενιά στην επόμενη ενισχύονται. Αντίθετα, αν περάσουν στην μεθεπόμενη, τότε μειώνονται σε ισχύ.

Σου αρέσει το σούσι;
Μου αρέσουν οι γαστρονομικές ερωτήσεις! Δηλώνω φαν της ιαπωνικής κουζίνας, αν και προτιμώ τα ψάρια ψητά με λαδολέμονο!

Αν σου έλεγαν να διάλεγες μια μουσική που θα σε έπνεε να γράψεις ποια θα ήταν αυτή; Ακούς μουσική καθώς γράφεις;
Ακούω μουσική καθώς γράφω. Μου κρατάει συντροφιά. Αν και από ένα σημείο και μετά, όταν έχω βυθιστεί εντελώς στον κόσμο της ιστορίας, παύω να συνειδητοποιώ αν και τι ακούω. Μεγαλύτερη σημασία για μένα έχει τι θα ακούσω ακριβώς τη στιγμή πριν αρχίσω να χάνομαι γράφοντας.
Έχει τύχει να γράψω ακούγοντας Χαρούλη. Άλλες ακούγοντας Arctic Monkeys. Κλασσική αξία είναι ο Chopin αλλά και οι Nirvana. Έχω μια playlist που παίζει συχνά όταν γράφω και περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από classic και punk rock μέχρι Zumba hits και ξεχασμέvα τραγούδια από Eurovision.

Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σου
Ευχαριστώ κι εγώ για την όμορφη αυτή κουβέντα μας!

Δημοσκόπηση

Ανησυχείτε για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη;

 
Τρίτη, 13 Νοεμ. 2018 - 20:52:29
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την Ειρήνη Φράγκου, συγγραφέα Top of Page