Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον Θανάση Σάλτα, συγγραφέα & Πηγή Λυκούδη, συνθέτη

Συνέντευξη με τον Θανάση Σάλτα, συγγραφέα & Πηγή Λυκούδη, συνθέτη

saltas-lykoudi-900Μιλήστε μας λίγο για την συνεργασία πώς δημιουργήθηκαν «Τα πάθη της αγάπης» και τον τρόπο με τον οποίο θεατροποιείτε τα τραγούδια που ακούγονται στην παράσταση.

(Συγγραφέας Θανάσης Σάλτας):
- Τα πάθη της αγάπης πρωτογράφτηκαν ως μια έμμετρη ποιητική συλλογή με θέμα την Αγάπη. Υπήρχε ένας νοητός ιστός μεταξύ των ποιημάτων και ήταν σαν να διηγούνταν αφαιρετικά μια ιστορία... Ένιωθα την λυρικότητα των στίχων και κάτι μου έλεγε μέσα μου, ότι οι στίχοι θα μπορούσαν να γίνουν όμορφα τραγούδια . Έψαχνα για τα πάθη μια μουσική γεμάτη ευαισθησία και όταν άκουσα, τα τόσο όμορφα μουσικά έργα της Πηγής Λυκούδη κατάλαβα ότι ήταν η συνθέτις που έψαχνα. Συναντηθήκαμε και γρήγορα αναπτύχθηκε μια πολύ όμορφη και ανθρώπινη σχέση μεταξύ μας... Η Πηγή μελοποίησε τόσο έξοχα τα ποιήματά μου ,με τόσο σεβασμό και ευαισθησία στις ανάσες του στίχου , και με συγκίνησε τόσο πολύ που με οδήγησε να γράψω ένα ολόκληρο θεατρικό έργο για την Αγάπη. Όταν διαβάσαμε τα κείμενα νιώσαμε την ίδια συγκίνηση και αρχίσαμε να τα ντύνουμε με μουσικές και πρόζες. Έτσι δημιουργήσαμε ένα πρωτότυπο έργο που παντρέψαμε την ποίηση, τη μουσική, το θέατρο, και το τραγούδι. Έκαστος στο είδος τους και όλοι στην Αγάπη!

(Συνθέτης Πηγή Λυκούδη):
-Η αλήθεια είναι πως πρώτα υπήρξαν οι στίχοι για τα 11 τραγούδια του έργου. Ένα απόγευμα του καλοκαιριού συναντηθήκαμε στον χώρο στον οποίο και παρουσιάζουμε το έργο αυτό στην Galerie δημιουργών (έναν χώρο που έχω δημιουργήσει μαζί με τον σύντροφό μου ως αντίσταση μέσα από την τέχνη στα όσα συμβαίνουν) με τον συγγραφέα Θανάση Σάλτα. Μου έδωσε τους υπέροχους στίχους του. Στίχοι γεμάτοι ευαισθησία, λυρικότητα, ποίηση και αλήθεια. Στίχοι με τους οποίους αισθάνθηκα πολύ όμορφα διαβάζοντάς τους και χωρίς να το σκεφτώ πολύ μέσα στις επόμενες 15 μέρες είχαν γραφτεί και τα 11 τραγούδια. Όταν ο Θανάσης άκουσε την μουσική ένιωσα τον ενθουσιασμό του και χωρίς να μου πει εκείνη την στιγμή τα σχέδια του μετά από λίγο καιρό μου παρουσίασε τα κείμενα που συνέδεσαν αυτά τα 11 τραγούδια. «Τα πάθη της αγάπης» είχαν γραφτεί. Η συγκίνηση που αισθανθήκαμε διαβάζοντας το έργο και ακούγοντας την μουσική μας έδωσε την δύναμη για την συνέχεια. Η ειλικρινής και αμοιβαία κατάθεση του καθενός από εμάς της τέχνης που ξέρει καλλίτερα δημιούργησε την παράσταση που με χαρά μοιραζόμαστε τώρα με τον κόσμο.

Το κείμενο προηγήθηκε των τραγουδιών ή όλα έγιναν σε απόλυτη συνεργασία;

(Συνθέτις Πηγή Λυκούδη):
-Η απόλυτη συνεργασία υπήρχε σιωπηλά... Οι στίχοι προηγήθηκαν, η μουσική τους έντυσε και μετά τα κείμενα ένωσαν τα τραγούδια, τέλος η μουσική έντυσε και τα υπόλοιπα σημεία του έργου υπογραμμίζοντας σημαντικές στιγμές δράσης.
Οι εξαιρετικοί συνεργάτες μας: Η Μαρία Βουδούρη στον ρόλο της Aγάπης, ο Δημήτρης Ερατεινός στον ρόλο του Ξένου (άλλα και με την αισθαντική ερμηνεία του σε κάποια από τα τραγούδια), η Αρετή Κοκκίνου στον ρόλο της Φιλιώς (Φιλία) αλλά και στην συμμετοχή ως μουσικός με το μαντολίνο και την κιθάρα της, ο Θανάσης Σάλτας (ο συγγραφέας του έργου) στον ρόλο του Φόβου και η Πηγή Λυκούδη (η συνθέτις του έργου και πιανίστα) στον ρόλο της Μοίρας ,μαζί με τον Νίκο Καρακαλπάκη ο οποίος ερμηνεύει με εξαιρετική ευαισθησία τα τραγούδια οδήγησαν στο να υπάρξει μία ουσιαστική συνεργασία η οποία μας επιτρέπει να μοιραζόμαστε αυτήν την παράσταση με τον κόσμο. Πιστεύοντας πως η ποιότητα που καταθέτει ο καθένας από εμάς αγγίζει τους θεατές και τους κάνει μέρος της παράστασής μας. Άλλωστε αυτό είναι το ζητούμενο να ενωθούμε μέσα από την τέχνη και την αλήθεια της κατάθεσης όσων συμμετέχουν.

(Συγγραφέας Θανάσης Σάλτας):
- Τι σημασία έχει ποιος προηγήθηκε; Να μοιραζόμαστε την ψυχή μας, αυτό είναι που μετράει στη τέχνη. Η Πηγή ένιωσε τους στίχους, και εμπνεύστηκε από αυτούς. Γέννησε υπέροχες μελωδίες ...Η μουσική της με ενέπνευσε να γράψω θεατρικά κείμενα, κι έπειτα τα κείμενα ντύθηκαν με μουσική... Τι υπέροχο! Κι όλα αυτά ζωντανεύουν επάνω στη σκηνή, παίζονται και τραγουδιούνται από τους υπέροχους ερμηνευτές μας. Κι όλη αυτή μοιρασιά με τον κόσμο... Συντελείται μια κοσμογονία, ένα μικρό θαύμα... Συνομιλούν οι ψυχές μας..

Ποιος στίχος από τα τραγούδια που ακούγονται στην παράσταση συμβολίζει περισσότερο το έργο;

(Συνθέτις Πηγή Λυκούδη):
-Πιστεύω πως «Τα πάθη της αγάπης» είναι ένα έργο που μπορείς να το ερμηνεύσεις από πολλές οπτικές γωνίες. Αυτήν την στιγμή που με ρωτάτε ο πιο συμβολικός στίχος μιλώντας για την αγάπη είναι:
...Σε πέταξαν αρχόντισσα σε λασπωμένους τόπους,
πόσες φορές συγχώρεσες αγάπη τους ανθρώπους...

(Συγγραφέας Θανάσης Σάλτας):
-Κάθε φορά με σημαδεύει και ένας άλλος στίχος από το έργο... Παραδόξως θα διαλέξω κι εγώ το ίδιο ποίημα, αλλά τον πρώτο στίχο που λέει:
....Περπάτησες και ανδρώθηκες ξυπόλητη στα αγκάθια,
Πόσες φορές σταυρώθηκες στου κόσμου την απάθεια....

Η αγάπη έχει μόνο πάθη...;

(Συνθέτις Πηγή Λυκούδη):
-Η αγάπη έχει μόνο αλήθεια. Και η αλήθεια πονάει...
(Συγγραφέας Θανάσης Σάλτας):
- Η αγάπη μόνο βιώνεται... Πονά, αγωνιά, υπομένει καρτερικά, η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει.

Αναπτύξτε μας λίγο την πλοκή της ιστορίας....

(Συνθέτις Πηγή Λυκούδη):
-Η πλοκή θα μπορούσε κανείς να πει πως εξελίσσεται γύρω από την προσπάθεια να συνειδητοποιήσει η αγάπη την ουσία της. Ξυπνάει στην αρχή αλλά δεν γνωρίζει, δεν έχει επίγνωση της ποιότητάς της. Περνάει από διάφορες εμπειρίες –πάθη. Τον έρωτα, την φιλία την προδοσία, την συγχώρεση, την ειμαρμένη και στο τέλος ξυπνάει πάλι αλλά τώρα γνωρίζει ποια είναι.
Άλλωστε αυτό δεν συμβαίνει στη ζωή; Ότι περνάμε όλοι στο διάβα της ζωής μας δεν είναι τίποτε άλλο από το να αποκτήσουμε συνείδηση της φύσης μας; Και με επίγνωση να προσφέρουμε ότι καλλίτερο έχουμε στην ζωή, δείχνοντας έτσι και τον σεβασμό και την επίγνωση του πόσο σημαντικό γεγονός είναι η ίδια η ζωή.

(Συγγραφέας Θανάσης Σάλτας):
- Η υπόθεση εξελίσσεται σε 11 πράξεις που κάθε μία της, κλείνει και με ένα τραγούδι. Η Αγάπη στις 3 πρώτες πράξεις βιώνει την ευτυχία, και από την 4Η πράξη και μετά έρχεται σε επαφή με την σκληρή πραγματικότητα. Δοκιμάζεται μέσα από τα ανθρώπινα πάθη, βιώνει την προδοσία, τον χλευασμό του κόσμου, νιώθει την απώλεια, την μοναξιά, πονάει, πληγώνεται και ανακαλύπτει τον εαυτό της. Ο Ξένος, η Φιλιώ, η Μοίρα, ο Φόβος είναι καταλύτες σε αυτό το εσωτερικό ταξίδι της Αγάπης. Τα πάντα είναι αλληγορικά και συμβολικά... Το έργο εκτυλίσσεται σαν συνειρμός, κάτι σαν όνειρο.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κόσμου σχετικά με την παράστασή σας; Τα πάθη της αγάπης θα συνεχίσουν την πορεία τους και σε άλλο χώρο μετά τις εμφανίσεις στην Galerie Δημιουργών;

(Συγγραφέας Θανάσης Σάλτας):
- Ο κόσμος συγκινείται. Ταυτίζεται... Το έργο λειτουργεί σαν ένας καθρέπτης της ψυχής μας. Είναι πολύ συγκινητικό για εμάς τους δημιουργούς να βλέπουμε ότι τα έργα μας, μιλάνε στην καρδιά των ανθρώπων...Νομίζω πως αξίζει το έργο μας να συνεχιστεί. Μια κρυφή αλήθεια είναι ότι σκεφτόμαστε να κυκλοφορήσουμε ένα cd με τα τραγούδια της παράστασης. Επίσης, κάτι υπάρχει σαν σκέψη και για άλλες παραστάσεις ,αλλά είναι λίγο νωρίς να σας το πούμε. Προς το παρόν σας περιμένουμε στη Galerie δημιουργών.

(Συνθέτις Πηγή Λυκούδη):
-Το θερμό χειροκρότημα και τα υγρά μάτια των θεατών φεύγοντας μας δείχνουν πως η μοιρασιά συμβαίνει. Η αγάπη ένα θέμα πανανθρώπινο αγγίζει και μας δίνει την δυνατότητα για να ένα συναρπαστικό εσωτερικό ταξίδι γεμάτο κραδασμούς και αλήθειες. Αυτήν την στιγμή γνωρίζουμε ότι η παράστασή μας θα είναι τις Κυριακές του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου στις 19.30 στον πολύ ζεστό και φιλόξενο χώρο της Galerie δημιουργών στην Ν.Κηφισιά (Χελιδονούς 28). Το ταξίδι της πιστεύω πως θα συνεχιστεί... Σύντομα θα σας ενημερώσουμε.

-Σας περιμένουμε στην παράστασή μας και σας ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη.
Θανάσης Σάλτας (Συγγραφέας) -Πηγή Λυκούδη (Συνθέτις)

σ.σ. λεπτομέρειες για το "Τα πάθη της αγάπης" πατήστε ΕΔΩ

Δημοσκόπηση

Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Απρίλιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Τρίτη, 24 Απρ. 2018 - 21:56:16
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον Θανάση Σάλτα, συγγραφέα & Πηγή Λυκούδη, συνθέτη Top of Page