Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη της εικαστικού Πένυ Κωνσταντίνου

Συνέντευξη της εικαστικού Πένυ Κωνσταντίνου

peny-konstantinou-900Με καταγωγή από τη Βρίνα Ανδρίτσαινας είναι απόφοιτη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας κι έχει ήδη συμμετοχές σε σημαντικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σου ως εικαστικός ;
Ο άνθρωπος, η ιστορία του, ο διάλογος με το περιβάλλον του, τα επιτεύγματά του και τα απύθμενα σκοτάδια του. Με συγκινεί ο χρόνος και ο τρόπος που αποτυπώνεται στα πράγματα και τους ανθρώπους.

Ποιοι είναι οι λόγοι ή οι αφορμές που σου έδωσαν την ώθηση να ασχοληθείς με τη ζωγραφική;
Η ανάγκη να ζωγραφίζω και η χαρά του να το πραγματοποιώ.

penny-1-900

Με ποιον τρόπο τα έργα σου μπορεί να συμβάλλουν στις ζωές των ανθρώπων ;
Ανάλογα με τον τρόπο που τ' αντιλαμβάνονται. Σε κάποιους μπορεί να αρέσουν, άλλους να τους προβληματίζουν και ούτω καθεξής. Το πιο όμορφο είναι βλέποντάς τα, να νιώσουν κι εκείνοι την ανάγκη να ζωγραφίσουν. Αυτό θα με έκανε πραγματικά ευτυχισμένη.

Πόσο επηρεάζεσαι από το Γνωστό ή το Άγνωστο, όταν δημιουργείς ένα έργο και κατά πόσο αυτά τα δύο μπορεί να εναρμονιστούν στην Τέχνη σου;
Είναι ένα μεγάλο στοίχημα και μια ευτυχισμένη στιγμή, όταν πετυχαίνεις να το αποτυπώσεις. Το "να γνωρίζεις" και το "ν' αφήνεσαι"... Μια ευαίσθητη ισορροπία, που απαιτεί λεπτό χειρισμό. Σαν τον έρωτα.

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα ήθελες να έρθεις σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα ;
Με τον Μπουνιουέλ σχετικά με το θέμα του σουρεαλισμού και πως εκδηλώνεται ως κοινωνικό φαινόμενο στη χώρα μου.

Άλλο όμως ένα κοινωνικό φαινόμενο είναι και η κρίση. Πόσο σε έχει επηρεάσει ως άνθρωπο και ως εικαστικό;
Ένας άνθρωπος δημιουργικός βρίσκεται διαρκώς σε κατάσταση επαναπροσδιορισμού, ανατρέπει, έρχεται σε διάλογο με το παρελθόν, το παρόν, τον εσώτερο εαυτό του, τον χρόνο, το περιβάλλον που ζει, δημιουργικά και γόνιμα, χωρίς απαραίτητα να είναι καλλιτέχνης. Από αυτήν την άποψη βρίσκεται σε "γόνιμη κρίση¨. Η εποχή απαιτεί από όλους μας να γίνουμε λίγο "καλλιτέχνες", προκειμένου να αποφύγουμε το τέλμα, εννοώντας το τέλμα της επικοινωνίας με τους άλλους, το τέλμα των υπαρξιακών μας αδιεξόδων και της ανικανότητας να συγκροτήσουμε "λόγο". Ας πούμε λοιπόν, πως η κρίση δεν είναι δημοφιλής μόνο σήμερα, αλλά υπήρξε και θα υπάρχει πάντα στις ζωές των ανθρώπων, ως σκαλοπάτι για εξέλιξη και βελτίωση.

penny-2

Θα μπορούσες να ασχοληθείς με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της ζωγραφικής;
Υπήρξα παιδί του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου Παλλήνης, οπότε η μουσική είναι κάτι οικείο για μένα. Επίσης, με συγκινεί ο κινηματογράφος και το θέατρο. Όντας φοιτήτρια στην ΑΣΚΤ έκανα δύο perfomance και παρακολούθησα μαθήματα φωτογραφίας. Πιστεύω όμως ότι η ζωγραφική αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για μένα.

Πόσο σε επηρέασε η εισβολή του διαδικτύου, όσον αφορά την τέχνη;
Χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να παίρνω άμεσα πληροφορίες, εικόνες και να κάνω έρευνες σχετικά με την Τέχνη. Από την άλλη, παραμονεύει ο κίνδυνος του κατακερματισμού και της αναίρεσης των παραπάνω, αν δεν υπάρξει κάποιος "κορμός σκέψης", μια δημιουργική δομή, που να ολοκληρώνει τη σκέψη και όχι να την αποδομεί ή να την αποπροσανατολίζει.

Ποιες θα ήθελες να είναι οι προσωπικές σου σφραγίδες ως εικαστικός;
Η δύναμη, η ειλικρίνεια και η τιμιότητα.

Δημοσκόπηση

Τι γνώμη έχετε για την παρουσία μεταναστών στην Ελλάδα;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Μάρτιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Τρίτη, 20 Μαρ. 2018 - 07:35:41
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη της εικαστικού Πένυ Κωνσταντίνου Top of Page