Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την Μαρία Σάββα, σκηνοθέτρια

Συνέντευξη με την Μαρία Σάββα, σκηνοθέτρια

maria-savva-1Η παράσταση μας 'Αγόρασα ένα φτυάρι από το ΙΚΕΑ για να σκάψω τον τάφο μου' παρουσιάστηκε στο θέατρο Βυρσοδεψείο την άνοιξη του 2014 'ως work in progress' για λίγες παραστάσεις.

Μέσα από μία νέα διαδικασία προβών οδηγηθήκαμε σε μία δεύτερη εκδοχή που παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο Προσκήνιο.

Γιατί σήμερα επέλεξα τα κείμενα του Αργεντινού συγγραφέα και σκηνοθέτη Ροντρίγκο Γκαρσία σαν βάση για να στήσω την περφόρμανς 'Αγόρασα ένα φτυάρι από το ΙΚΕΑ για να σκάψω τον τάφο μου';

Ζώντας μέσα σε μια κοινωνία που το δυτικό μοντέλο καταρρέει, η πολιτική στάση του Ροντρίγκο Γκαρσία μας ενέπνευσε γιατί μέσα από τα κείμενα του μπορούσαμε να εκφράσουμε το δικό μας προβληματισμό και να θέσουμε ερωτήματα για το μέλλον του δυτικού ανθρώπου. Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή είχαμε την ανάγκη να καταπιαστούμε με το είδος του θεάτρου που κινητοποιεί τον θεατή.

maria-savva-2Το έργο του έχει έντονα πολιτικό χαρακτήρα, μέσα από τα κείμενα του βάλλεται εναντίον του πολιτικού συστήματος, του καταναλωτισμού, της παγκοσμιοποίησης, της αποσύνθεσης της δημοκρατίας. Θέματα μας απασχολούν όλους καθημερινά και διατρέχουν την παράσταση: η απώλεια των αξιών, η βία, η ανυπαρξία δικαιοσύνης, η κοινωνία της κατανάλωσης, η αδυναμία του εκπαιδευτικού συστήματος, η οικογένεια σαν κατάσταση βολέματος , η φάρσα της φιλοδοξίας. Πολλά θέματα ταμπού της δυτικής κοινωνίας τίθενται σε αμφισβήτηση.

Τα κείμενα του Rodrigo Garcia διαθέτουν αυτοσαρκασμό και χιούμορ αλλά εμπεριέχουν επίσης μια πολύ έντονη κριτική διάθεση απέναντι στο δυτικό άνθρωπο και το πολιτικό σύστημα του δυτικού κόσμου. Το είδος αυτού του θεάτρου εμπλέκει το κοινό μιας και η καταγγελία των διάφορων κοινωνικών φαινομένων πάντα εμπεριέχει και εμάς τους ίδιους, ηθοποιούς και κοινό. Πρόκειται για μία παράσταση που συνδυάζει το θέατρο την μουσική και την performance.

Video projection, σωματικές δράσεις και λόγος μέσα σε ένα εικαστικό συμβολικό περιβάλλον, ένα περιβάλλον βασισμένο στα απορρίμματα μιας σύγχρονης μεταβιομηχανικής κοινωνίας που έχει διαμορφωθεί με την συνεργασία με τους εικαστικούς καλλιτέχνες: Ανδρέα Βούσουρα και Βασίλη Γεροδήμο.

maria-savva-3Οι ηθοποιοί στην διάρκεια της Performance επωμίζονται με την διαμεσολάβηση των σωμάτων τους την βία της κοινωνίας. Βρίσκονται σε άμεση σχέση μ' αυτό που συνήθως είναι στην υπηρεσία του ανθρώπου, την τροφή, τα καταναλωτικά αγαθά, τα αντικείμενα της τεχνολογίας που του είναι πια εντελώς απαραίτητα και χωρίς αυτά δεν μπορεί να διανοηθεί την ζωή.

Έτσι προκύπτουν πάνω στη σκηνή θραύσματα απεικονίσεων ενός ανολοκλήρωτου πάζλ της δυτικής κοινωνίας της παγκοσμιοποίησης και της συγκέντρωσης των εξουσιών όπου η έννοια της αξίας δεν είναι παρά εμπόριο.

Λεπτομέρειες για την παράσταση πατήστε ΕΔΩ

Δημοσκόπηση

Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Απρίλιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Πέμπτη, 26 Απρ. 2018 - 07:32:55
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την Μαρία Σάββα, σκηνοθέτρια Top of Page