Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον Γιώργο Παπαδημητρίου, εικαστικό

Συνέντευξη με τον Γιώργο Παπαδημητρίου, εικαστικό

papadimitriouΟ εικαστικός Γιώργος Παπαδημητρίου σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, έχοντας ως δάσκαλό του τον κ. Τ. Πατρασκίδη.

Έχοντας στη φαρέτρα του πολλές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις, στις 26 Μαϊου συστήνεται στο φιλότεχνο κοινό με την πρώτη του ατομική έκθεση με θέμα "Ενστάσεις" στο φιλόξενο χώρο των Εικαστικών Αναζητήσεων, ένα χώρο που προσφέρει αφιλοκερδώς, κυρίως σε νέους εικαστικούς ο κος Μελέτης Φικιώρης.

Πως αισθάνεσαι και ποιες είναι οι προσδοκίες σου για την πρώτη σου ατομική έκθεση;

Αισθάνομαι όμορφα που θα επικοινωνήσω τη δουλειά μου στο κοινό, όπως νιώθει κάθε καλλιτέχνης, όταν μοιράζεται το έργο του. Ελπίζω να εκπληρωθεί και ο αρχικός μου στόχος που είναι η ευαισθητοποίηση και η αφύπνιση του κοινού πάνω σε κοινωνικές αντιθέσεις και αδικίες που παρατηρούνται στην εποχή μας.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να επικοινωνείς τη δουλειά σου; Συμφωνείς με κάποιους εικαστικούς, που αποφασίζουν να μην επικοινωνήσουν καθόλου τη δουλειά τους;

Δε μπορώ να συμφωνήσω ή να διαφωνήσω με τις επιθυμίες και τις επιλογές των άλλων πάνω στο θέμα αυτό. Προσωπικά, όταν νιώθω ότι το έργο που έχω δημιουργήσει, με ικανοποιεί και αφορά κι άλλους, είναι χαρά μου να εκτίθεται.

kravgiΠολλές φορές όμως το έργο ενός εικαστικού μπορεί να θεωρηθεί ως ένας μονόλογός του ως προς το θεατή του έργου. Πως τελικά ο εικαστικός μπορεί να επικοινωνήσει το έργο του και να συνδιαλαγεί με το κοινό του;

Δε θα έθετα το θέμα αυτό με τον ίδιο τρόπο. Πιστεύω ότι το έργο τέχνης αποκτά τη δική του υπόσταση, επομένως ο "μονόλογος" είναι μάλλον ένας ¨διάλογος", όχι όμως μεταξύ του δημιουργού με το κοινό, αλλά μεταξύ του ίδιου του έργου με το θεατή του.

Πόσο μπορεί να σε επηρεάσουν οι γνώμες των ανθρώπων που θα έρθουν σε επαφή με τα έργα σου;

Θεωρώ ότι είμαστε καλλιτέχνες από τη στιγμή που πιάνουμε το μολύβι και σπουδαστές σε όλη μας τη ζωή. Στο πλαίσιο αυτό μια κριτική θετική ή αρνητική, εφόσον είναι καλοπροαίρετη, πάντα είναι ευπρόσδεκτη και πολλές φορές μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για ια βαθύτερη εικαστική έρευνα. Οφείλω όμως να ομολογήσω πως είμαι ο αυστηρότερος κριτής των ίδιων μου των έργων.

Ποια θεωρείς ότι είναι ή θέλεις να είναι η συμβολή των έργων σου στη ζωή των ανθρώπων;

Η Τέχνη δε μπορεί να αλλάξει, αλλά μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους, που εκείνοι με τη σειρά τους, μπορούν να αλλάξουν τη δική τους ζωή. Προσωπικά για μένα μια ζωή χωρίς Τέχνη, εννοώντας πάντα κάθε μορφής Τέχνη, θα ήταν ανυπόφορη. Όσον αφορά για τη συμβολή των έργων μου, θα αναφερθώ στο Χουάν Μιρό, που σε μια αντίστοιχη ερώτηση, είχε απαντήσει πώς θα ήθελε, όταν κάποιος βλέπει τα έργα του, κάτι να τον γαργαλάει. Υποθέτω ότι κάθε καλλιτέχνης μπορεί να αντικαταστήσει το τελευταίο ρήμα στην παραπάνω πρόταση με ένα προσωπικό του.

diaxoristiki-grammiΠοιοι τελικά είναι οι δίαυλοι επικοινωνίας, που χρησιμοποιείς ως εικαστικός, για να έρθεις πιο κοντά στους ανθρώπους, που θα γίνουν κοινωνοί των έργων σου;

Η απάντηση είναι μάλλον σύντομη, αλλά πολύ απλή. Είναι τα ίδια τα έργα μου.

Εστιάζοντας ως εικαστικός στη ζωγραφική κυρίως, ποιοι είναι οι λόγοι που σε ώθησαν σε αυτήν;

Υπήρχε πάντα μια εσωτερική ανάγκη για δημιουργική έκφραση. Επιπλέον με γοήτευε και εξακολουθεί να με γοητεύει το μαγικό στοιχείο ότι η Τέχνη ενεργοποιεί και απελευθερώνει δυνάμεις του πνεύματος που δε χρησιμοποιούνται.

Μπορείς μέσα σε πέντε λέξεις να εσωκλείσεις χαρακτηριστικά των έργων σου;

Μέσα σε πέντε λέξεις θα περιορίσω τα χαρακτηριστικά των έργων μου, αποκλείοντας άλλες ερμηνείες ή εκδοχές. Εξάλλου ένα έργο πάντα ολοκληρώνεται στα μάτια του θεατή.

Περισσότερες πληροφορίες για τον εικαστικό Γιώργο Παπαδημητρίου υπάρχουν στο προσωπικό του blog http://georgepapadimitriou.blogspot.gr/

Δημοσκόπηση

Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Ιούνιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Σάββατο, 23 Ιουν. 2018 - 16:03:04
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον Γιώργο Παπαδημητρίου, εικαστικό Top of Page