Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την εικαστικό Αναστασία Γκινάκη

Συνέντευξη με την εικαστικό Αναστασία Γκινάκη

gkinaki-900Αριστούχος της ΑΣΚΤ Αθήνας με πολλές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις κι επιτυχημένες ατομικές, η εικαστικός Αναστασία Γκινάκη απαντά στις ερωτήσεις μας με "εκτεθειμένο θυμικό" για το παρελθόν και "ιδωμένο πάθος" για το παρόν και το μέλλον της, χρησιμοποιώντας δύο από τους τίτλους ατομικών της εκθέσεων.

- Ποιες είναι οι αιτίες ή οι αφορμές που σε έσπρωξαν να ασχοληθείς με τη ζωγραφική;

Από παιδί η ζωγραφική ήταν τρόπος έκφρασης για μένα. Θυμάμαι στην ηλικία των πέντε ετών να με έχουν αφήσει μόνη μου στην τάξη με μπογιές και μ΄ένα τεράστιο μουσαμά απλωμένο στο πάτωμα. Αυτοσχεδιάζοντας, ζωγράφισα κάτι αμπελώνες. Εκεί έγινε η πρώτη γνωριμία και μου δόθηκε η αφορμή να ασχοληθώ με την ζωγραφική.

- Ποια γεγονότα ή θέματα σε εμπνέουν;

Η δουλειά μου είναι καθαρά βιωματική. Οι στιγμές της καθημερινότητάς μου, τα ταξίδια μου, οι άνθρωποι που με περιβάλλουν, η φύση και οι εικόνες της, όλα αυτά με την ενέργειά τους μπορούν να μου δώσουν την ιδέα για ένα έργο.

gkinaki-3-900- Πόσο μπορεί να επηρεάσουν τη ψυχολογία σου και κατ' επέκταση το έργο που εκείνη τη στιγμή δημιουργείς, τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω σου ή πληροφορείσαι από διάφορες πηγές;

Η αλήθεια είναι ότι τόσο η εσωτερική μου κατάσταση όσο και τα εξωτερικά γεγονότα αφήνουν το αποτύπωμά τους στη δουλειά μου. Παρ΄ολα αυτά όμως, ένα έργο μου αντίστοιχα μπορεί ν' αλλάξει την ψυχολογία μου και την ματιά μου στον κόσμο.

 

- Πότε θεωρείς ως εικαστικός ότι ένα έργο σου είναι ολοκληρωμένο;

Κάποια στιγμή, σχεδόν μαγικά, δεν χρειάζεται να προσθέσω ή να αφαιρέσω τίποτε άλλο. Το ίδιο το έργο, μού υποδεικνύει την ολοκλήρωσή του.

- Ένας εικαστικός εξελίσσεται συνεχώς. Πως μπορείς να περιγράψεις την εξέλιξη σου, όσον αφορά τις τεχνικές που ακολουθείς ή τις επιδράσεις που δέχεσαι και αποδέχεσαι έως τώρα ;

Βρίσκω συνέχεια νέους τρόπους να χειρίζομαι τα χρώματα, τα πινέλα, τις σπάτουλες ακόμη και τα χέρια μου. Μέσα από τους πειραματισμούς η δουλειά αποκτά την δική της δυναμική και έτσι εξελίσσεται.

- Πόσο δύσκολο είναι στις μέρες μας για έναν εικαστικό να βρει ανοιχτές διόδους, προκειμένου να εκθέσει τα έργα του;

Έχει γίνει πλέον δύσκολο. Σε εποχές κρίσεων, όπως γνωρίζουμε, ο χώρος της τέχνης πλήττεται ιδιαίτερα. Παράλληλα όμως δημιουργούνται εναλλακτικοί χώροι έκθεσης και θέλω να πιστεύω ότι οι καλές δουλειές βρίσκουν κάποια στιγμή ανοιχτές τις διόδους.

- Σε ποιο βαθμό και σε ποιους τομείς σε έχει επηρεάσει η "κρίση" ως έννοια ή ως βίωμα ;

Έχω καταλήξει ότι όσο η πραγματικότητα γύρω μου "σκληραίνει" από την κρίση, τόσο πιο πολύ καταφεύγω στην τέχνη.

gkinaki-2-900- Πόσο θεωρείς ότι το διαδίκτυο και τα social media έχουν βοηθήσει ή αποδομήσει την έννοια της Τέχνης ή και του ίδιου του εικαστικού καλλιτέχνη;

Το διαδίκτυο και τα social media είναι αναμφισβήτητα εργαλεία της εποχής μας που μπορούν να βοηθήσουν την προώθηση της Τέχνης και των δημιουργών της. Ωστόσο θεωρώ ότι χρειάζεται μια ισορροπία στην χρήση τους, ώστε να μη χάνεται η αξία και η ουσία της δημιουργικότητας.

 

- Ποια άλλη μορφή Τέχνης θα μπορούσες να υπηρετήσεις με το ίδιο πάθος;

Πιστεύω ότι ο χορός, μού δίνει την ίδια αίσθηση ελευθερίας όπως και η ζωγραφική.

- Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια ;

Έχοντας ολοκληρώσει ένα καινούριο κύκλο έργων, βρίσκομαι στη διαδικασία να επιλέξω το χώρο για την επόμενη ατομική μου έκθεση.

- Κλείνοντας τη συνέντευξη, ως άνθρωπος ή εικαστικός, ποιο είναι το μότο σου ;

Το έχω δει γραμμένο σε τοίχο και με εκφράζει απόλυτα: "Η τέχνη είναι ελεγχόμενη τρέλα"

η συνέντευξη δόθηκε στον κ. Δημήτρη Λαζάρου

Δημοσκόπηση

Ανησυχείτε για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Οκτώβριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Πέμπτη, 18 Οκτ. 2018 - 13:01:03
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την εικαστικό Αναστασία Γκινάκη Top of Page