Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την ηθοποιό Αναστασία Σταθοπούλου

Συνέντευξη με την ηθοποιό Αναστασία Σταθοπούλου

stathopoulouΤι σημαίνει για σας θέατρο;

Φυγή . Ταξίδι προς την γνώση και την αυτογνωσία . Δημιουργική συνεργασία , όπου οι φαντασίες , οι γνώσεις , οι ιδέες μιας ομάδας ανθρώπων συναντιούνται για την επίτευξη του τελικού καλλιτεχνικού αποτελέσματος .

Το θέατρο είναι η τέχνη όπου μέσα της συνυπάρχουν άλλες τέχνες και το αποτέλεσμα είναι κάθε φορά μοναδικό . Είναι η ζωντανή συνύπαρξη καλλιτέχνη και θεατή και σ'αυτό συνίσταται η γοητεία του . Είναι η κατάθεση ψυχής μέσα από την αφήγηση ιστοριών. Το θέατρο τέλος είναι ένα συναρπαστικό επάγγελμα που δεν σε αφήνει να βαρεθείς ποτέ .

Στις μέρες μας ποιός είναι ο ρόλος του θεάτρου;

Αυτός που ήταν σε όλες τις εποχές . Ίσως τώρα ακόμα περισσότερο, στην γρήγορη εποχή που ζούμε, όπου οι εικόνες , οι πληροφορίες είναι αμέτρητες , η τηλεόραση που ''κοιμίζει '' τα πνεύματα είναι έντονα παρούσα στην καθημερινότητα του ανθρώπου . Έχει τώρα πιο πολύ από ποτέ την αμεσότητα του θεάτρου και αυτή την μοναδική συνενοχή μεταξύ ηθοποιού και θεατή . Το θέατρο πρέπει να αφυπνίζει τις συνειδήσεις σε αξίες ανώτερες , το θέατρο πρέπει να προκαλεί . Το θέατρο πρέπει να σοκάρει , να μετατοπίζει τον θεατή σε κάτι άλλο πρωτόγνωρο . Πρέπει να αποτελεί μια εμπειρία για τον θεατή . Να δει , να ακούσει κάτι , που θα το κουβαλάει για ώρες , μέρες μετά . Το θέατρο δεν πρέπει να είναι ένα ''εύκολο θέαμα '' πια για τον θεατή .

Ο ηθοποιός πόσο μπορεί να επηρεάσει το κοινό του ιδεολογικά; (είτε μέσω του θεάτρου είτε όχι. Κατά πόσο μπορεί να στείλει κοινωνικά μη νύματα)

Αν το κοινό θέλει να επηρεαστεί , θα επηρεαστέι . Υπάρχουν βέβαια άνθρωποι που κατέχονται από νοητική ακαμψία , κάτι το οποίο δεν είναι καλό . Αλλά σε γεινικές γραμμές νομίζω ότι ναι, φυσικά και μπορεί να επηρεάσει , από την στιγμή που είτε με την τέχνη του , είτε λόγω της στάσης ζωής του , φέρει ένα μήνυμα και κάποιοι γίνονται δέκτες , άρα αυτό μπορεί να αλλάξει ή να διαμορφώσει ένα τρόπο σκέψης ή έστω να προβληματίσει .

Ως άνθρωπος τι ζητάτε από την υποκριτική;

Να καταφέρω να γίνω το τέλειο μέσο της ουσίας του έργου και του ρόλου , ώστε το κοινό να συγκινηθεί , να συμμετάσχει , να χαθεί μέσα σ'αυτό . Να υπηρετώ τον ρόλο μου , να φάινεται ο ρόλος και όχι ο εαυτός μου . Να υπάρχει τεχνική , χωρίς αυτό να φαίνεται . Η τεχνική πρέπει να ξεχνιέται από ένα σημείο και μετά . Μέσα στην ζωη μου , να ζήσω χιλιάδες άλλες ζωές μέσω των ρόλων . Να μην επαναλαμβάνομαι . Ο κάθε ρόλος είναι ένα ταξίδι διαφορετικό και μοναδικό . Κάθε παράσταση να βοηθάει στην εξέλιξη του ρόλου και όχι στην μονότονη αναπαραγωγή του . Η υποκριτική είναι σαν τον αθλητισμό . Η εξάσκηση δεν σταματάει ποτέ και ποτέ δεν τελειώνει η μάθηση . Να μπαίνω σ'αυτό χωρίς εγωισμό και ματαιοδοξία , η ταπεινότητα δεν έβλαψε ποτέ .

Αλλάζει τον κόσμο το θέατρο;

Το θέατρο αλλάζει τον κόσμο, είναι από τις πιο δυνατές πολιτικές φωνές , φορέας δυνατών μηνυμάτων που ξυπνάει τις συνειδήσεις και αφυπνίζει . Η ζωντάνια και η αμεσότητα του θεάτρου το κάνει ακόμα πιο δυνατό μέσο . Πόσες φορές άλλωστε έχουμε ακούσει να λένε , όπως ένα βιβλίο που διάβασε και του άλλαξε την ζωή , το ίδιο για μια θεατρική παράσταση , και μένει για πάντα χαραγμένη στην μνήμη . Το θέατρο άλλωστε πάντα έπαιζε καίριο λόγο σε πολιτικά ταραγμένες εποχές .

Που εμφανίζεστε αυτή την περίοδο;

Από το 2012 έχω την δική μου θεατρική ομάδα και ασχολούμαι κυρίως με τα δικά μου θεατρικά πρόζεκτ . Αυτή την περίοδο ετοιμάζω την επόμενη μου παραγωγή αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα να το ανακοινώσω .

Ποιό είναι το ιδανικό θέατρο για σας; Είτε ως χώρος είτε ώς έκφραση.

Το ιδανικό θέατρο για μένα συντελείται σε μη συμβατικούς θεατρικούς χώρους , με μόνιμους συνεργάτες που μοιράζονται το ίδιο όραμα και τους ενώνει μια κοινή θεατρική γλώσσα . Που έχουν το ίδιο πάθος και γενναιοδωρία και την ίδια δημιουργική τρέλα . Το ιδανικό θέατρο για μένα είναι το αποτέλεσμα μιας υπέρβασης των ατόμων που δούλεψαν γι'αυτήν , μιας μετατόπισης από την ήδη γνώριμη διαδρομής μας, με αφετηρία την περιέργεια και την πίστη μας προς το άγνωστο .

Τι σας δίδαξε το θέατρο στην προσωπική σας ζωή;

Να είμαι ή τουλάχιστον να προσπαθώ να είμαι περισσότερο ανθρώπινη . Να έχω περιέργεια για τους ανθρώπους και περισσότερη υπομονή στις αδυναμίες τους . Μου δίδαξε την συνεργασία . Και την αποδοχή των άλλων . Μου δίδαξε μέσα από τα σπουδαία αριστουργηματικά κείμενα , την αξία της καθημερινότητας , των απλών στιγμών της καθημερινότητας . Ότι δεν σταματάμε να μαθαίνουμε και να εξελισσόμαστε .

Πρόβα ή παράσταση; Καμαρίνι ή σκηνή;

Για να πω την αλήθεια τελικά παρατηρώ και εγώ ότι είμαι περισσότερο της πρόβας . Μου αρέσει αυτό το δημιουργικό ταξίδι , σαν μια γέννα , πραγματικά σαν μια γέννα , προς την δημιουργία μιας παράστασης . Στην αρχή ξεκινάει σαν κάτι άμορφο , και μετά βλέπεις σιγά σιγά το δημιούργημα σου να παίρνει μορφή . Αν και αυτό είναι κάτι το ζωντανό που εξελίσσεται κατα την διάρκεια των παραστάσεων . Μου αρέσουν όμως οι καθημερινές εντατικές πρόβες , εκεί γνωρίζεσαι και εκ βαθέων με τους συνεργάτες σου .

Τί ήταν αυτό που σας μάγεψε στο θέατρο και ασχολήθηκατε με αυτό;

Με μάγεψε ότι μέσα από το επάγγελμα του ηθοποιού , μέσα στην ζωή σου, μπορείς να ζήσεις πολλές ζωές , σε διαφορετικές εποχές και καταστάσεις . Αυτή ήταν η πρώτη μου αίσθηση , σκέψη , όταν συνειδητοποίησα πως λειτουργεί το επάγγελμα του ηθοποιού σε ηλικία περίπου 4 χρονών . Νομίζω για τον ίδιο λόγο το επέλεξα ως επάγγελμα πολλά χρόνια αργότερα .

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Κλεοπάτρα Σβανά

Κλεοπάτρα Σβανά

Η Κλεοπάτρα Σβανά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976, σπούδασε σκηνοθεσία στη σχολή Κ.Ε.Α. και εργάστηκε για το θέατρο τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Γράφει θεατρικά έργα εκ των οποίων 2 έχουν τιμηθεί με το 3ο βραβείο. Έχει κάνει δύο ταινίες μικρού μήκους. Προτιμά να σκηνοθετεί θέατρο και να γράφει σενάρια μεγάλου μήκους....

Περισσότερα Άρθρα από τον ίδιο Αρθρογράφο

Δημοσκόπηση

Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Απρίλιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Πέμπτη, 26 Απρ. 2018 - 07:36:47
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την ηθοποιό Αναστασία Σταθοπούλου Top of Page