Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον Γιώργο Ταμπάκη, μουσικό

Συνέντευξη με τον Γιώργο Ταμπάκη, μουσικό

gaiaartgroup-g-tabakis-800με αφορμή την παράσταση Lifeline / Hymn to Gaia από την ομάδα Gaia Art Group

Lifeline / Hymn to Gaia: πείτε μας λίγα λόγια για το θέμα της παράστασης, για το πως γεννήθηκε η ιδέα και το πως την προσεγγίσατε.
  Η βασική ιδέα – το “ταξίδι” του ανθρώπου στην ζωή - υπήρχε στο μυαλό μου αρκετό καιρό, πριν καν δημιουργηθεί η ομάδα Gaia Art Group. Η όλη θεματολογία προέκυψε από σειρά προσωπικών ερωτημάτων για την ζωή, την απώλεια, την επαφή με το άγνωστο, την ανθρώπινη φύση και πολλά άλλα που προέκυπταν από τα βιώματά μου, σε συνδυασμό με μία μεγάλη ανάγκη να εκφράσω όχι κάποια απάντηση, αλλά την επαφή μου με τα ερωτήματα αυτά. Η προσέγγιση του θέματος ήταν δύσκολη, καθώς όταν όλα τα παραπάνω προσπαθούσα να τα “εγκλωβίσω” σε λέξεις και λόγια, έχαναν κατά πολύ την δύναμή τους και την σημασία τους. Έτσι, η καλλιτεχνική ιδέα που προέκυψε ήταν η δημιουργία του Lifeline/ Hymn to Gaia, ως ένα έργο που μορφοποιεί όλες αυτές τις αναζητήσεις μέσω της δική του περιγραφής, καλώντας τους θεατές να μετέχουν σε αυτή την περιήγηση.

gaiaartgroup2-800Πώς προέκυψε η ομάδα, η Gaia Art Group;
  Είχα την χαρά να γνωρίσω κάποιους καταπληκτικούς ανθρώπους και καλλιτέχνες, όπως η χορεύτρια/performer Ηώ Αντωνοπούλου-Κυριακίδου, η σοπράνο Λητώ Μεσσήνη και ο τσελίστας Σταύρος Παργινός, με τους οποίους συζητήσαμε την ιδέα και όλοι αισθανθήκαμε ότι έπρεπε οπωσδήποτε να παρουσιάσουμε αυτή την παράσταση. Η παράμβασή και συμβολή τους στο έργο αλλά και στην ομάδα, ήταν και είναι καθοριστική. Η συνεργασία μου μαζί τους είναι φοβερά δημιουργική, δυναμική και γεμάτη προκλήσεις. Είναι ο λόγος που τελικά πήρε σάρκα και οστά η ομάδα Gaia Art Group.   Επίσης, η νεότερη συνεργάτιδά μας σοπράνο-ηθοποιός Μαριλένα Χρυσοχοϊδη, στον λίγο καιρό που δουλεύουμε μαζί ετοιμάζοντας για τις φετινές παραστάσεις, προσφέρει τα μέγιστα με την φρεσκάδα και τις ιδέες της. Δεν θα ήθελα να παραλείψω την πολύτιμη σκηνική και σκηνοθετική βοήθεια της Ευαγγελίας Θαλασσινής και την ξεχωριστή και μινιμαλιστική φωτιστική άποψη της Εβίνας Βασιλοπούλου. Και οι δύο τους – από διαφορετικό πόστο η καθεμιά - ολοκλήρωσαν την μορφή του έργου στις πρώτες μας παραστάσεις του 2014 στο Beton 7.

gaiaartgroup-afisa-800Η παράσταση φέρνει κοντά διαφορετικές μορφές τέχνης: τον σύγχρονο χορό, το χοροθέατρο, το λυρικό τραγούδι, την όπερα και την σύγχρονη ευρωπαϊκή μουσική. Ποιος είναι ο βασικός άξονας γύρω απόν τον οποίο δομήθηκε η δημιουργία της παράστασης; Και ποιο είναι το κοινό έδαφος;
  Η αρμονική συνύπαρξη των τεχνών είναι κάτι που με ενδιαφέρει πολύ εδώ και αρκετά χρόνια. Θα μπορούσα να πω πως είναι ένας από τους βασικούς άξονες των projects που κατά καιρούς ετοιμάζω. Με το GaiaArtGroup συνεργάζομαι με ανθρώπους που φέρουν την δική τους καλλιτεχνική διαδρομή στον τομέα τους. Αναπόφευκτα εισάγονται διάφορες και διαφορετικές τέχνες και τάσεις εξελίσσοντας το σχήμα και τον καθένα ξεχωριστά.
  Ο κοινός τόπος όλων αυτών των στοιχείων, είναι η επιθυμία μας να περιγράψουμε και να αποδώσουμε το θέμα που επιλέξαμε. Για να γίνει αυτό με έναν τρόπο φρέσκο και ευφάνταστο χωρίς να υπάρξουν κλισέ, εκφράζουμε τις καλλιτεχνικές μας εμπειρίες προκειμένου να φτάσουμε όσο το δυνατόν ποιό κοντά στο ζητούμενο του θέματος και του ρόλου μας στο project. Η ενσωμάτωση όλων αυτών των τάσεων φιλτραρισμένες από τον ιδιαίτερο ψυχισμό του καθένα από τους συμμετέχοντες, είναι εκείνες που καθιστούν ικανό το group να αποδίδει τις λεπτές αποχρώσεις που απαιτούνται από την παράσταση.

gaiaartgroup1-800Ποιοι είναι οι δικοί σας στόχοι με το αντισυμβατικό αυτό εγχείρημα;
  Αρχικά, ο στόχος μου ήταν η δημιουργία μιας χορευτικής performance με ζωντανή μουσική βασισμένη σε πρωτότυπες συνθέσεις. Δεν είχα σκεφτεί την δημιουργία ενός σχήματος που θα είχε διάρκεια μεγαλύτερη από τις παρουσιάσεις της συγκεκριμένης performance. Με την έναρξη της συνεργασίας μου με την Ηώ, την Λητώ και τον Σταύρο οι στόχοι άρχισαν να αλλάζουν και πολλά στοιχεία που δεν είχα μέχρι τότε σκεφτεί προστέθηκαν, δημιουργώντας ένα group με μέλλον, ξεκάθαρη πορεία και καλλιτεχνικό υπόβαθρο. Η αρχική ιδέα εξελίχθηκε σε ένα είδος χοροθεάτρου με έντονη την ιδιαίτερη προσέγγιση του Gaia Art Group. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που συμμετέχω σε αυτό το σχήμα, καθώς ως μουσικός καλύπτω την ανάγκη της έκφρασης/εξερεύνησης προσωπικών μουσικών πλευρών και καλλιτεχνικών όψεων.      Δεν θεωρώ ότι το εγχείρημά μας είναι αντισυμβατικό - αν σκεφτεί κανείς το επίπεδο πρωτοπορίας της σύγχρονης τέχνης - αλλά ότι προσφέρει με απλό και άμεσο τρόπο την δική μας καλλιτεχνική «ματιά».

Το θέμα της παράστασης επιτρέπει στους θεατές να κάνουν τις δικές τους αναγωγές σε σχέση με τη ζωή. Τι θα θέλατε να πάρει ο θεατής φεύγοντας απ’ την παράσταση;
  Θα ήθελα οι θεατές που θα έρθουν, να συντονιστούν με την απλότητα και την αμεσότητα της παράστασης και να πάρουν μαζί τους την αίσθηση της «μαγείας» της ζωής και της δημιουργικότητας που η παράσταση αντιπροσωπεύει.

Υπάρχουν επόμενα σχέδια του Gaia Art Group για τα οποία θα θέλατε να μας μιλήσετε;
  Οι στόχοι μας ως Gaia Art Group είναι αρχικά η ολοκλήρωση του "κύκλου ζωής" της παράστασης Lifeline. Αυτό πιστεύουμε πως πρέπει να γίνει - όσον αφορά την χειμερινή περίοδο - με το πέρας των φετινών παραστάσεων. Ζήσαμε την δημιουργία της παράστασης και την εξέλιξή της με αποκορύφωμα τα καινούργια στοιχεία και την διαφοροποιημένη προσέγγιση που θα παρουσιάσουμε από τον Οκτώβρη έως τον Δεκέμβρη στον χώρο "14η Μέρα".
  Υπάρχουν ήδη επαφές με κάποια καλοκαιρινά φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό και ίσως παρουσιαστεί και σε κάποια από αυτά, όμως δεν θα συνεχίσουμε να το παρουσιάζουμε σε θεατρικές σκηνές της Αθήνας. Μετά το Lifeline/ Hymn to Gaia έχουμε συζητήσει να προχωρήσουμε σε νέα παραγωγή και έχουμε διάφορες ιδέες για την βασική θεματολογία, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το εξετάσουμε αργότερα.

Με τί άλλο ασχολείστε καλλιτεχνικά εκτός από το Gaia Art Group;
  Ως μουσικός, ενδιαφέρομαι πάρα πολύ για την εξερεύνηση των δυνατοτήτων της κιθάρας συνθετικά και σολιστικά. Η ανάγκη μου για έκφραση, με κάνει να πειραματίζομαι διαρκώς γράφοντας συχνά μουσική και είμαι ευτυχής που μπορώ να διοχετεύω προσωπικές μου συνθέσεις σε σχήματα που συμμετέχω. Κάποια από αυτά είναι το Solar group, The Multiverse Ensemble, Impulse trio, Giorgos Tabakis trio - του οποίου το cd Inter Mundos εξέδωσε η εταιρεία ekfrassis productions τον Μάιο του 2015.

Λεπτομέρειες για την πράσταση πατήστε ΕΔΩ

Δημοσκόπηση

Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Μάιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018 - 01:26:50
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον Γιώργο Ταμπάκη, μουσικό Top of Page