Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον ηθοποιό Σπύρο Βάρελη

Συνέντευξη με τον ηθοποιό Σπύρο Βάρελη

spyros-varelis-1-800Συνάντησα το Σπύρο Βάρελη στο φιλόξενο φουαγιέ του θεάτρου «Αγγέλων Βήμα» όπου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Πόρτες» της Χρύσας Σπηλιώτη. Πρόκειται για μια παράσταση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Διαρκείας Ελληνικού Θεατρικού Έργου 21ου αιώνα με καλλιτεχνική υπεύθυνη τη Λεία Βιτάλη.

-Μίλησέ μου για το ρόλο σου στις «Πόρτες» της Χρύσας Σπηλιώτη και τη συνεργασία σου με το σκηνοθέτη Αυγουστίνο Ρεμούνδο.
Στις ΠΟΡΤΕΣ παίζω δύο βασικούς ρόλους: το ρόλο ενός Ψυχαναλυτή που λειτουργεί ως οδηγός για την κεντρική ηρωίδα ώστε να αφηγηθεί όσα τελικά θα διαδραματιστούν επί σκηνής και τον εκ διαμέτρου αντίθετο ρόλο του Παππού, που είναι ένα πρόσωπο-κλειδί για το έργο και σημείο αναφοράς των σκηνικών προσώπων, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.     Είναι ευτύχημα, παρά τις δυσκολίες που έχει αυτό, να παίζεις σε ένα έργο αυτό που θα λέγαμε την «απόλυτη λογική» που εκπροσωπεί ο Ψυχαναλυτής, από τη μια, και το «απόλυτο συναίσθημα» με τον αυθορμητισμό ενός παιδιού, που αντιπροσωπεύει ο ρόλος του Παππού που πάσχει από Αλτσχάιμερ. Η συνάντηση με τον Αυγουστίνο το έκανε να είναι ευτύχημα ομολογώ, γιατί σαν σκηνοθέτης μου έδωσε ελευθερία και έδειξε μεγάλη εμπιστοσύνη από την αρχή. Έχει πίστη στους συνεργάτες του και μεγάλη τρυφερότητα, τόση που σε ξαφνιάζει. Καθοδηγεί χωρίς να το δείχνει. Και αυτό σε σπρώχνει εξ’ αρχής να αναλάβεις την ευθύνη του ρόλου. Είμαι τυχερός που έχουμε βρεθεί.

-Ποιά είναι η αγαπημένη σου φράση από το έργο;
«.η μνήμη αρέσκεται στην πιο ανεκτή πραγματικότητα και όταν κάτι ταράζει την ισορροπία προτιμά να τα κουκουλώνει.» το λέει ο Ψυχαναλυτής στο έργο.

spyros-varelis-2-800-Η ηρωίδα στο έργο φοβάται να περάσει από πόρτες. Στη δική σου ζωή υπάρχουν φόβοι ή φοβίες;
Έχω και φόβους και φοβίες. Η ζωή μου με ανάγκασε- ευτυχώς- να κατανοήσω τις όποιες φοβίες και να αντιμετωπίζω όσο μπορώ τους λογικούς φόβους που έχει ο καθένας μας. Εκπαιδεύτηκα από νωρίς σε αυτό. Και από παιδί. Δεν προήλθα από ένα περιβάλλον προστατευτικό. Έπρεπε να μάθω εγώ να προστατεύω εμένα . Αλλά και τους άλλους, κι ας ήμουν αντικειμενικά αδύναμος. Μπροστά στις πόρτες με άλλα λόγια, βλέπω το φως απέναντι και όχι τη δυσκολία να περάσω προς τα εκεί. Η μεγαλύτερη δική μου Πόρτα, που κατάφερα να περάσω, ήταν αυτή του Θεάτρου γιατί το έκανα σε μεγαλύτερη ηλικία και μου άνοιγε ένα καινούργιο κόσμο που τον είχα ανάγκη. Ξέρω τι σημαίνει να περνάς μια Πόρτα. Και τον τρόμο που έχει κάποιος γιατί πας να συναντήσεις το Άγνωστο που μπορεί να μην το αντέξεις.

-Η παράσταση αποτελεί μέρος του Φεστιβάλ Διαρκείας Ελληνικού Θεατρικού Έργου 21ου αιώνα που διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το θέατρο «Αγγέλων Βήμα» με καλλιτεχνική υπεύθυνη τη Λεία Βιτάλη. Πώς βλέπεις αυτή την κίνηση;
Είναι πολύ σημαντικό αυτό που έγινε από πέρυσι με το Φεστιβάλ και το ελληνικό έργο. Και μόνο το να βλέπεις τον εαυτό σου σε ένα ελληνικό έργο, και να λέγεσαι πχ Γιάννης και όχι John και να φέρεσαι ανάλογα, σε φέρνει αντιμέτωπο με το ποιός πραγματικά είσαι, χωρίς να χρειάζεσαι «μετάφραση» . Μεταφορικά το λέω.

-Τι σε παρακίνησε ν' ασχοληθείς με την υποκριτική;
Με μάγευε από παιδί η δυνατότητα να μπορείς να είσαι «άλλος». Η μεταμόρφωση. Και το παιγνίδι που περιέχει όλο αυτό. Και το ότι έμπαινα σε άλλους κόσμους. Ήταν για μένα μια «πόρτα» που με καλούσε να την περάσω.

spyros-varelis-3-800-Ποιοί δάσκαλοι συνέβαλαν στη διαμόρφωση της μέχρι τώρα διαδρομής σου στο χώρο;
Ξεκίνησα την επαφή μου με τη σπουδή του θεάτρου καθυστερημένα. Ηλικιακά εννοώ. Πέρα από τα πρώτα ερεθίσματα και τους ανθρώπους που συνάντησα, καθοριστικό ρόλο για μένα έπαιξε η Χρύσα Καψούλη. Την συνάντησα ως δασκάλα μου, ευτυχώς νωρίς, (και παραμένει η «δασκάλα» μου) και με διαμόρφωσε καθοριστικά. Με «γέννησε» θεατρικά. Δεν θα ήμουν εδώ να μιλάμε τώρα αν δεν την είχα συναντήσει. Κάτι είδε σε εμένα ίσως και με στήριξε διαλέγοντάς με σαν συνεργάτη κατόπιν στις δουλειές της. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μου εμπιστεύθηκε ρόλους , που μπορεί και να ήταν δυσανάλογοι για τους ώμους μου τότε, αλλά η πίστη της μου έδωσε και μένα πίστη.

-Ποιές δυσκολίες συναντά ένας ηθοποιός στα πρώτα του βήματα;
Η μεγαλύτερη δυσκολία, λέω τώρα, είναι ο εαυτός σου. Όταν γίνεσαι ηθοποιός, έχεις μια φόρα που νομίζεις ότι μπορείς τα πάντα. Αλλά δε μπορείς. Η επαφή με το «δε μπορώ ακόμα» είναι μεγάλη γνώση. Σε μαθαίνει να δουλεύεις για να μπορέσεις. Να μπορέσεις μετά. Είναι μια αυτογνωσία που αν δε συναντηθείς μαζί της, παρά την οδύνη που έχει, δε θα πας παρακάτω. Και αυτό το έχω συνέχεια στο μυαλό μου, γιατί έχω και μια τάση τεμπελιάς που την κρύβω καλά.

-Ποιά είναι τα θεατρικά σου όνειρα;
Όνειρο για μένα είναι το ίδιο το θέατρο. Να κάνω θέατρο. Και να προχωράω σε αυτό. Δεν ονειρεύομαι ρόλους και τέτοια. Αν κάτι ονειρεύομαι, είναι να συναντήσω ανθρώπους με οράματα στην Τέχνη.

-Έχεις άλλη ενασχόληση εκτός από το θέατρο;
Ο βιοπορισμός μου και η δουλειά μου από νεαρή ηλικία είναι αυτό που σήμερα λέμε hair an make up artist. Εργάζομαι ως κομμωτής με απλά λόγια. Και λέω έτσι για να απενοχοποιήσω ένα επάγγελμα που, ενώ είναι πολύ σοβαρό, συχνά το αντιμετωπίζουν με ελαφρότητα. Μην πω και φαιδρότητα.

-Προσεχή καλλιτεχνικά σχέδια;
Έχω τη χαρά να συνεργαστώ με τη Ρούλα Πατεράκη στο ανέβασμα ενός έργου του Στρίνμπεργκ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τον επόμενο καιρό. Το λέω με περηφάνεια γιατί με τιμά να δουλέψω με έναν άνθρωπο του θεάτρου όπως η κα Πατεράκη.

Ταυτότητα της παράστασης

«Πόρτες» της Χρύσας Σπηλιώτη στο Αγγέλων Βήμα (Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, τηλ. 210-5242.211 & 213)
Κάθε Δευτέρα στις 20.00 και Τρίτη στις 21.00
Σκηνοθεσία: Αυγουστίνος Ρεμούνδος
Παίζουν: Ευγενία Αποστόλου, Σπύρος Βάρελης, Αυγουστίνος Ρεμούνδος
Σκηνικά: Τόλης Τατόλας
Κοστούμια: Θάλεια Τσίγκου
Χορογραφίες: Κάτια Σαβράμη
Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη
Video παράστασης: Gcldp Γιώργος Συμεωνίδης, Άρτεμις Σταθάκου
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Ανδριόπουλος

Επιμέλεια συνέντευξης: Νατάσα Παππά

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Νατάσα Παππά

Νατάσα Παππά

Η Νατάσα Παππά γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Έχει ασχοληθεί με την επιμέλεια-διόρθωση άρθρων σε ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεάτρου, έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός σε θεατρικές παρασ...

Περισσότερα Άρθρα από τον ίδιο Αρθρογράφο

Δημοσκόπηση

Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Απρίλιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Κυριάκη, 22 Απρ. 2018 - 17:56:26
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον ηθοποιό Σπύρο Βάρελη Top of Page