Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον σκηνοθέτη Διονύση Καραθανάση

Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Διονύση Καραθανάση

dionisis-karathanasis-800Πείτε μας λίγα λόγια για την ομάδα τέχνης Oberon
Η ομάδα τέχνης Oberon δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2009. Στόχος μας είναι να ασχοληθούμε με κείμενα που μας κεντρίζουν καλλιτεχνικά και που μπορούμε με μια κοινή οπτική να τα δουλέψουμε και να τα ανακαλύψουμε σε βάθος.

Προσπαθούμε να δώσουμε ένα στίγμα ως ομάδα και να μοιραστούμε τις αλήθειες μας και τους προβληματισμούς μας. Κοινό στοιχείο στις παραστάσεις μας είναι η λιτότητα και ο μινιμαλισμός, από τα σκηνικά ως τα κείμενα και την υποκριτική προσέγγιση χωρίς να γίνεται καμιά έκπτωση στην αλήθεια του συγγραφέα. Έχουμε ασχοληθεί με κείμενα των Samuel Beckett, Sarah Kane, Howard Barker, Allen Ginsberg, Berthold Brecht, Μισέλ Φάις, Λούλα Αναγνωστάκη, Διονύσιο Σολωμό, Κατερίνα Γώγου, Γιάννη Ρίτσο και τώρα με τον Ανδρέα Στάικο.

Λεπτομέρειες για την παράσταση πατήστε ΕΔΩ

Τι είναι τελικά το Καρακορούμ και γιατί οι ήρωες το Στάικου θέλουν να το βρουν;
Το Καρακορούμ είναι ένας συμβολικός προορισμός για τους ήρωες του έργου και η γη της επαγγελίας που αναζητούμε όλοι οι άνθρωποι. Οι ήρωες στο έργο, όπου πρόκειται για δύο πόρνες και τον προαγωγό τους αφήνουν τη Μασσαλία για να πάνε στο Καρακορούμ, που δεν ξέρουν ακριβώς που βρίσκεται, επειδή έχουν ακούσει ότι εκεί γίνεται πόλεμος και αν φτιάξουν ένα καμπαρέ θα πλουτίσουν. Η ζωή όμως δε φέρνει ποτέ τα πράγματα όπως θέλουμε και στο δρόμο χάνονται, τους τελειώνουν τα χρήματα και βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια έρημο... Οι ανθρώπινες σχέσεις, τα αδιέξοδα προσωπικά και κοινωνικά, η επικράτηση του «δυνατού» είναι τα θέματα που απασχολούν τον συγγραφέα όπου με έναν ιδιαίτερο λόγο και μια σουρεαλιστική διάθεση τα κάνει εκ πρώτης όψεως να φαίνονται ανάλαφρα αλλά στην ουσία είναι τα τραγικά βασικά ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Πως έχετε προσεγγίσει το κείμενο του Στάικου;
Αυτό που θελήσαμε να φτιάξουμε εμείς ήταν μια παράσταση ανάλαφρη με στοιχεία καμπαρέ, με τις υπέροχες μουσικές και τραγούδια του Ηρακλή Πασχαλίδη, και με διάθεση περιπαικτική και σουρεαλιστική. Με μια υπερβολή στις περσόνες των ηρώων, που «πάσχουν» χωρίς οι ίδιοι να το αντιλαμβάνονται και όπου ο θεατής είναι απολύτως ελεύθερος να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα μέσα από τους συμβολισμούς του κειμένου αλλά και τις αισθητικής της παράστασης.
Προσωπικά το ευτύχημα για την δουλειά αυτή είναι ότι όλοι οι συνεργάτες δημιουργήσαμε μια πολύ δυναμική ομάδα με κοινό στόχο και με ανοιχτούς ορίζοντες.

                                         

Θέατρο και κρίση;
Τέχνη και κρίση γενικότερα. Η κρίση έχει να κάνει περισσότερο με τις αξίες και όχι μόνο με την οικονομία, την ανεργία, τη φτώχια. Αλλάζουμε ως άνθρωποι και αλλάζουμε με βία, δύσκολα. Η τέχνη και γενικά οι άνθρωποι που ασχολούμαστε με την τέχνη προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τους συνανθρώπους μας. Προσπαθούμε ο καθένας με την δική του οπτική να απλώσει το χέρι στον άλλον και να του πει ότι δεν είναι μόνος. Ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτό το αδιέξοδο και μόνο ως κοινωνία θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε και όχι ως μονάδες. Το θέατρο ως τέχνη έχει αυτήν την κοινωνικοποίηση. Τα τελευταία χρόνια η κρίση έχει οδηγήσει το κοινό στο θέατρο, οι ανάγκες του είναι πολλές αλλά η σπουδαιότερη ανάγκη του είναι η επικοινωνία και η ειλικρίνεια. Το να κάνεις τέχνη στην εποχή αυτή θεωρείται ουτοπία... υπάρχουν άνθρωποι που τους λείπουν τα βασικά για την επιβίωση... αλλά κι εμείς ανήκουμε σε αυτήν τη μερίδα. Δεν έχουμε ως στόχο μόνο την επιβίωση, εξάλλου είναι αδύνατο να γίνει μέσω της τέχνης στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στη χώρα, αλλά να παλέψουμε για τα πιστεύω μας, για την ανάγκη να εκφραζόμαστε, για την αναζήτηση μέσα μας και γύρω μας. Αγαπάμε αυτό που κάνουμε, δίνουμε το 100% του εαυτού μας του χρόνου μας και τη ενέργειάς μας. Χαιρόμαστε όταν βρίσκουμε συνοδοιπόρους.

Η ομάδα τέχνης Oberon δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2009.

 Karakorum-800 Στόχος είναι η αναζήτηση, το πείραμα και η μελέτη κλασικών και μη, κειμένων. ‘Έκφραση που κινείται ανάμεσα στο μινιμαλισμό και το συμβολισμό. Η λιτότητα επί σκηνής είναι ένα από τα ζητούμενά μας. Λιτότητα στα εκφραστικά μέσα και την αισθητική. Έχουμε πειραματιστεί με new media, με μη συμβατικούς θεατρικούς χώρους, με ηχητικές σκηνικές κατασκευές και σκηνογραφικά κοστούμια. Έχουμε ασχοληθεί με κείμενα των Beckett, Ginsberg, Barker, Kane, Στάικου, Ρίτσου, Γώγου, Σολωμού, Αναγνωστάκη, Φάις.
  Η ομάδα έχει συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονής Τέχνης, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, το Δη. Πε. Θε. Κοζάνης, τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς και έχουμε παρουσιάσει στα θέατρα: Μονής Λαζαριστών, Άνετον, Αυλαία, Μελίνα Μερκούρη, Αμαλία, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, στο Studio Κοιτώνες, στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης, και άλλους.

Παραστάσεις της ομάδας :

• Καρακορούμ του Ανδρέα Στάικου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ”Ανοιχτή σκηνή Θεατρικές φωνές της πόλης” 2015 του Δήμου Θεσσαλονίκης
• Crave (λαχταρώ) της Sarah Kane (2014 – 2015)
• Η Σονάτα του σεληνόφωτος του Γιάννη Ρίτσου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ
”Ανοιχτή σκηνή-Θεατρικές φωνές της πόλης” 2014 του Δήμου Θεσσαλονίκης
• Μπρεχτ – Ρίτσος ένας διάλογος στο πλαίσιο της έκθεσης της Βάσως Κατράκη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. (2014)
• Σε τέσσερις τοίχους Λούλα Αναγνωστάκη (Η Παρέλαση, Ο ουρανός κατακόκκινος) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Θεατρικές Πρεμιέρες» του Δήμου Καλαμαριάς 2013
• H γυναίκα της Ζάκυθος του Διονυσίου Σολωμού, στο πλαίσιο του φεστιβάλ πόλης 2012 του Δήμου Θεσσαλονίκης.
• Und του Howard Barker. (2012 - 2013)
• Απογραφή πληθυσμού για τα Δημήτρια 2011.
• Το κίτρινο σκυλί του Μισέλ Φάις. (2011)
• Δώρο ασημένιο ποίημα, για την παγκόσμια ημέρα ποίησής 2011.
• Άτιμο κόκκινο με ποιήματα της Κατερίνας Γώγου και του Allen Ginsberg.(2011).
• Σαχλοκουβέντες – Three Occasional Pieces του Samuel Beckett. (2010).

Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα μας μπορείτε να βρείτε και ηλεκτρονικά στο site Oberon Art Group
Στο Facebook

Στοιχεία επικοινωνίας με την ομάδα e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

τηλ επικ : 6934 757 466 Σπυριδάκης Αλέκος
6944 700 772 Διονύσης Καραθανάσης.

Δημοσκόπηση

Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Ιούνιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Τετάρτη, 20 Ιουν. 2018 - 02:09:32
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον σκηνοθέτη Διονύση Καραθανάση Top of Page