Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τα μέλη της θεατρικής ομάδας Nomadesartcore

Συνέντευξη με τα μέλη της θεατρικής ομάδας Nomadesartcore

nomadesartcore-1-800Τι είναι το mitrόo;
 Το mitrόo, είναι ένα συνειρμικό πάζλ λέξεων που αποκαλύπτει την ιστορία μιας γυναίκας που έχει αφεθεί στις παραμορφώσεις της οικογένειας και της κοινωνίας. Μια γυναίκα, που φορτωμένη από λάθη και συμβιβασμούς ψάχνει να βρει την ταυτότητά της.

Κάπως έτσι και η παράσταση αυτή αναζητά μέσα από το θέατρο , τα εικαστικά , την ηχητική εγκατάσταση την δική της ταυτότητα. Το mitroo είναι λοιπόν , μια ιστορία που πραγματεύεται την έννοια της ταυτότητας και της πίστης σε μια εποχή που και τα δύο είναι σε βαθιά κρίση, με σκοπό να γνωριστούμε λίγο καλύτερα. Ένα δράμα, που αιτεί την μεταμόρφωση μέσα από όσα μας έχουν στρεβλώσει τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα θεατρικό δρώμενο που τα όρια του δεν είναι ξεκάθαρα μιας και συνδιαλέγεται εξίσου με άλλες τέχνες αλλά και με τους θεατές.
Ο αρχικός πυρήνας τον λέξεων , προέκυψε από γραπτά που βρήκαμε τυχαία στον Εθνικό Κήπο πριν 5 χρόνια.

Τι είναι αυτό που σας πυροδότησε να ασχοληθείτε με αυτά τα γραπτά ;
Αυτό που βρήκαμε ήταν λέξεις. Χαρτιά με λέξεις. Ήταν πολύ έντονο το συναίσθημα που έβγαζαν στον καθένα μας . Αυτές οι λέξεις γεννούσαν κάτι ισχυρό μέσα μας σαν να ξυπνούσαν κάτι από το συλλογικό ασυνείδητο αυτής της κοινωνίας. Λέξεις τόσο συγκεκριμένες όπως εκλογές/ οικογένεια/ διορισμός/ εξετάσεις / πατρίδα / κόμμα / άστεγη / χρωστάω / παιδί / δεύτερη ζωή , δημιουργούσαν στον καθένα μας μια συγκεκριμένη ιστορία πολύ προσωπική και ας μην ήταν δική του. Μέσα στα χρόνια αυτό έμεινε ανέπαφο. Κάθε φορά που πέφταμε πάνω σε αυτές τις σημειώσεις, σαν κάτι να ξυπνούσε μέσα μας. Σαν να μας θύμιζε πράγματα που έχουν χαραχτεί ή κρυφτεί μέσα μας τόσο βαθιά , που σχεδόν μας έχουν καθορίσει την ταυτότητά μας. Άνοιγε ξαφνικά ένας χώρος που έκρυβε πολλές απαντήσεις σε ερωτήματα που μας απασχολούσαν. Αυτό θέλαμε να μοιραστούμε.

nomadesartcore-2-800Ο ρόλος που διαδραματίζει το κοινό στην συγκεκριμένη παράσταση;
Η ομάδα εδώ και χρόνια ερευνά την θέση του ανθρώπου στην κοινωνία μέσα από την μορφή της θεατρικής (και όχι μόνο) τέχνης. Αυτό πάντα μας βάζει σε σκέψεις για τον ποιο ρόλο θα έχουν αυτοί που θα παρακολουθήσουν μια δράση μας. Δεν μένουμε μόνο στο τι θέλουμε να τους πούμε αλλά σε πιο πλαίσιο θα αφυπνίσουμε ή θα ξυπνήσουμε αυτό που θεωρούμε ότι βρίσκεται σε καταστολή. Ανησυχίες και αμφιβολίες μοιραζόμαστε και σε αυτό οι θεατές οφείλουμε να είναι παρόντες και όχι παθητικοί. Εμμένουμε σε αυτό γιατί η εποχή που ζούμε έχει δώσει μεγαλύτερη σημασία στην πληροφορία από ότι στην εμπειρία. Έτσι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε πλαίσια , πιο βιωματικά . Άλλες φορές το πετυχαίνουμε άλλες φορές όχι. Στην συγκεκριμένη δράση όπου η ταυτότητα είναι το θέμα μας , οι θεατές δημιουργούν πάντα το πλαίσιο , το σκηνικό, τον χώρο γύρω από την ηθοποιό που αφηγείται (ηθελημένα ή άθελά τους) χτίζοντας από κοινού αυτήν την ιστορία.

nomadesartcore-3-800Δυσκολίες και Ευκολίες που συναντήσατε;
Τίποτα δεν είναι εύκολο όταν ξεκινάς μια παράσταση. Πάντα αναμετριέσαι με τον λόγο και τον τρόπο και αναζητάς ανθρώπους και φορείς να γίνουν κοινωνεί σε ένα όραμα που δεν ξέρεις καν πως θα ολοκληρωθεί εξ αρχής. Όμως αν κάτι έχει ξυπνήσει μέσα σου , δεν σταματάς εύκολα. Και σε αυτήν την δράση, η ανεύρεση χώρου, συντελεστών και πόρων ήταν δύσκολη. Πάλι όμως βρέθηκαν άνθρωποι και φορείς που μας εμπιστεύτηκαν και χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε καταφέρει να δημιουργήσουμε αυτή την παράσταση. Οι ίδιες σκέψεις και ανησυχίες υπήρχαν και στο καλλιτεχνικό μέρος. Είναι φορές που ξέρεις τι θες να πεις αλλά ο τρόπος δεν είναι ξεκάθαρος. Πρέπει να επιλέξεις, πράγμα βίαιο και επαναστατικό.
  Αυτή η δράση μας έδωσε ένα ακόμη πάτημα για να αναμετρηθούμε ξανά με τις επιλογές μας και τον τρόπο που θέλουμε να υπάρχουμε σαν ομάδα και σαν μονάδες ξεχωριστά. Δυσκολίες πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Όμως σε κάθε μας παράσταση ερχόμαστε πιο κοντά με τον εαυτό μας , πράγμα που μας κρατάει ακόμα και συνεχίζουμε.

Γιαννης Σιούτης και Πέτρος Ρούσσος από nomadesartcore

Λεπτομέρειες για την παράσταση πατήστε ΕΔΩ

Δημοσκόπηση

Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Μάιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Τρίτη, 22 Μαΐου 2018 - 06:10:07
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τα μέλη της θεατρικής ομάδας Nomadesartcore Top of Page