Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη

ALEXHS-STAMATHS-800Το βιβλίο σας διαδραματίζεται κατά την διάρκεια μιας καταιγίδας. Ουσιαστικά ο αναγνώστης βιώνει την ιστορία σε πραγματικό χρόνο. Κάτι πολύ ενδιαφέρον και σπάνιο στην βιβλιογραφία. Μιλήστε μας για αυτό το εγχείρημα.

Είναι ένα εύρημα που έχει χρησιμοποιηθεί και σε αλλα βιβλία, θυμάμαι φερ’ ειπείν το «Άδραξε τη μέρα» του σπουδαίου Σολ Μπέλοου. Το να γράφεις σε πραγματικό χρόνο και την ίδια στιγμή (μια που ασχολούμαι με πολλούς χαρακτήρες) και σε χρόνο «παράλληλο» όπως συμβαίνει στην περίπτωση του «Βιβλίου της βροχής» είναι κάτι συναρπαστικό. Πρέπει να αποφύγεις την παγίδα του «ντοκιμαντερίστικου» λόγου και να απογειώσεις το κείμενο σου εντός του παρόντος. Έτσι λειτουργεί δραστικά ένα μέγα όπλο που έχει στη διάθεση του ο μυθιστοριογράφος: ο χρόνος, Μπορεί να τον συμπτύξει, να τον επιμηκύνει, ακόμη και να τον διακόψει. Όταν μάλιστα υπάρχει και μια συνθήκη «ομπρέλα» -η καταιγίδα- που διαρκεί συγκριμένο διάστημα (τρεις ώρες και δεκατέσσερα λεπτά) έχει κανείς δύο περιορισμούς - που έχει θέσει ο ίδιος - με τους οποίους πρέπει να παλέψει. Θεωρώ ότι κάποια όρια στην τέχνη, ειδικά τα όρια εκείνα που βάζουμε οι ίδιοι στους εαυτούς μας είναι ευεργετικά.

Η βροχή μπορεί να λειτουργεί και σαν κάθαρση;
Η βροχή είναι ένα έντονο φυσικό φαινόμενο που μπορεί να είναι από ευεργετικό έως και καταστρεπτικό. Μια συνθήκη έξω από τα συνηθισμένα, όταν μιλάμε μάλιστα για μια από τις χειρότερες καταιγίδες στη ιστορία της πόλης, η όποια είναι φυσικό να ανυψώνει τις συγκεκριμένες ευαίσθητες ψυχές των ηρώων πάνω από το έδαφος. Το αν αυτό αποτελεί «κάθαρση» ή όχι, ας το κρίνει ο αναγνώστης.

ALEXHS-STAMATHS-vroxi-800Στο βιβλίο αυτό υπάρχουν βιωματικές εμπειρίες;
Φυσικά. Άλλες φορές αυτό γίνεται εκούσια κι άλλες ακουσία, πράγμα που έχει και το περισσότερο ενδιαφέρον. Έχεις κατασκευάσει ένα «άσχετο» με σένα χαρακτήρα π.χ. μια ηλικιωμένη γυναίκα και αρκετό καιρό, ίσως και χρόνια αργότερα, καταλαβαίνεις ότι στην ουσία είσαι εσύ. Συμφωνώ απόλυτα με τον Μπόρχες που λεει πως όλη η λογοτεχνία είναι αυτοβιογραφική.

Αν και το βιβλίο περνάει δύσκολη περίοδο, βλέπουμε να εμφανίζονται και νέοι συγγραφείς. Πόσο δύσκολο να είναι κάποιος συγγραφέας στην Ελλάδα της κρίσης;
Στην εποχή μας πράγματι υπάρχει ένας πληθωρισμός σε όλες τις τέχνες με προεξάρχουσα το θέατρο. Αν και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αυτός ο υπερπληθωρισμός νομίζω έχει μπερδέψει το κοινό. Όσο για τον συγγραφέα είναι εντελώς απαξιωμένος. Δεν υπάρχει περίπτωση να ζει από την εργασία του οπότε είναι αναγκασμένος να στραφεί σε άλλες πήγες βιοπορισμού. Το κράτος δεν βοηθά ούτε στο ελάχιστο, όσο δε για τη διεθνή μας εικόνα στο εξωτερικό, μετά και την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Χρειάζεται ένα νέο όραμα και μια στήριξη προς ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτισμού μας που νοσεί. Στη χώρα μας υπάρχουν εξαιρετικοί νέοι συγγράφεις που μαζί με τους καταξιωμένους συγκροτούν μια εθνική λογοτεχνία υψηλοτάτου επίπεδου η οποία ωστόσο δεν έχει καμία διέξοδο στη διεθνή αγορά ενώ βάλλεται ταυτόχρονα και από μέσα μέσω της πλήρους εγκατάλειψης της..

«Το βιβλίο της βροχής» έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και φιγουράρει ήδη στα best seller. Τι θα σας χαροποιούσε να έχει αποκομίσει ο αναγνώστης διαβάζοντας το;
Θα ήθελα μέσα από το κείμενο αυτό ο εκάστοτε αναγνώστης να έρθει σε επαφή με τα δικά του προσωπικά μύχια κομμάτια και εμπειρίες. Να αναγνωρίσει τον εαυτό του ερμηνεύοντας προσωπικά το ό,τι διαβάζει.

Δημοσκόπηση

Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Μάιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Τρίτη, 22 Μαΐου 2018 - 21:22:29
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη Top of Page