Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Μυλωνά

Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Μυλωνά

dimitris-mylonas-800Σας συναντάμε στην τρίτη θεατρική δουλειά, στο Αγγέλων Βήμα αυτή την φορά, ανεβάζοντας το «Διασκεδάζοντας με τον κύριο Σλόουν» του Τζο Όρτον. Μια πολύ εποικοδομητική χρονιά για εσάς. Μιλήστε μας λίγο για το έργο.

 Το «Διασκεδάζοντας με τον κύριο Σλόουν» είναι το πρώτο μεγάλης διάρκειας έργο του Τζο Όρτον ο οποίος στον σύντομο βίο του, μας άφησε σημαντικά σημάδια θεατρικής γραφής. Πρόκειται για μία μαύρη κωμωδία, με 4 ολοκληρωμένους και σύνθετους χαρακτήρες, έντονους ρυθμούς, μυστήριο κι ανατροπές. Κεντρικό πρόσωπο είναι ο γοητευτικός κύριος Σλόουν, ένας, άγνωστης προέλευσης νεαρός, ο οποίος καταφθάνει νοικάρης στο σπίτι της σαραντάρας Κάθυ και του τυφλού πατέρα της Κεμπ. Τέταρτο πρόσωπο της ιστορίας, είναι ο αδελφός της Κάθυ, Εντ. Τα δύο αδέλφια, ελκύονται από την παρουσία του Σλόουν και σύντομα οι ισορροπίες μέσα στο σπίτι διαταράσσονται. Το «Διασκεδάζοντας με τον κύριο Σλόουν» είναι μία μεστή, απολαυστική κωμωδία η οποία συγχρόνως, πίσω από την “ασφάλεια” του χιούμορ που όλα τα επιτρέπει και τα συγχωρεί, αποκαλύπτει και σαρκάζει την κοινωνική σύψη και τα καταπιεσμένα ανθρώπινα πάθη.

Tι είναι αυτό που κάνει τo «Διασκεδάζοντας με τον κύριο Σλόουν» να χαρακτηρίζεται μαύρη κωμωδία;

 Πρόκειται για ένα έργο που κινείται πέραν των στενών ορίων της κλασσικής κωμωδίας. Η πλοκή έχει έντονα στοιχεία μυστηρίου, τα 4 πρόσωπα κουβαλάνε και ορίζονται από τα μυστικά τους, και όταν αυτά τα μυστικά αποκαλύπτονται ή και αλληλοσυγκρούονται, οι συνέπειες και οι καταστάσεις είναι σκληρές και τραγικές, πάντα όμως στο πλαίσιο, το ύφος και τη δομή της κωμωδίας.

Πρόκειται για ένα έργο που πρωτοπαίχτηκε το 1964. Περισσότερα από 50 χρόνια. Πόσο σύγχρονο φαντάζει στα μάτια ενός θεατή;

 Αν κάποιος θεωρεί ότι η σημερινή κοινωνία έχει απαλλαγεί δια παντός από τον συντηριτισμό και τον καθωσπρεπισμό, αν έχουμε βιώσει την απελευθέρωση και ανοιχτή έκφραση της επιθυμίας και της σεξουαλικότητάς μας, αν το σχόλιο και η κριτική από τον περίγυρο είναι μία ανάμνηση από τα παλιά, τότε το έργο δεν είναι σύγχρονο. Επείδη όμως φοβάμαι ότι είμαστε αρκετά μακριά από τα παραπάνω, ο Όρτον έχει να μας πει πολλά και ταυτόχρονα να μας κάνει να γελάσουμε με την καρδιά μας, κάτι που πιστεύω ότι το έχουμε ανάγκη!

Είστε ένας σκηνοθέτης που οι παραστάσεις σας, αν και σε διαφορετικό ρεπερτόριο, χαρακτηρίζονται πάντα με επιτυχία. Ποιο είναι το μυστικό σας; Με ποια κριτήρια επιλέγετε τα έργα που ανεβάζετε;

 Μυστικό και συνταγές στην τέχνη δεν υπάρχουν. Για μένα βασικό κριτήριο επιλογής ενός έργου είναι το θέμα του. Θα μου πείτε, καθένας μπορεί να διαβάσει διαφορετικά ένα έργο και να ονοματήσει αλλιώς το βασικό του θέμα. Ακόμα καλύτερα! Τότε μιλάμε για ένα σπουδαίο κείμενο που σου δίνει πολλές επιλογές. Αφετηρία για μένα είναι πάντα το έργο και ό,τι στη συνέχεια η πρόβα γεννά, δεν βασίζομαι σε κατασκευές «από το σπίτι» που με ικανοποιούν εγκεφαλικά αλλά δεν προκύπτουν από τη ζωντανή θεατρική διαδικασία. Εμπιστοσύνη λοιπόν στο έργο, μεθοδικότητα, μεράκι, διαθέσιμοι και ικανοί συνεργάτες και δουλειά, δουλειά, δουλειά είναι τα «μυστικά» μου.

Μετά το «Διασκεδάζοντας με τον κύριο Σλόουν» ποια είναι τα επόμενα σχέδια;

 Mέσα στα επόμενα σχέδια είναι η θεατρική διασκευή και παράσταση της «Δίκης» του Φ. Κάφκα. Πρόκειται για μία ιδέα που με απασχολεί χρόνια, όπως φαίνεται, η στιγμή για να πραγματοποιηθεί πλησιάζει, ακόμα όμως δεν είμαι σε θέση να αναφέρω πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για το πότε και το πού. Κατά τα άλλα, είμαι συγκεντρωμένος στο εδώ και τώρα των προβών και της πρεμιέρας του «Διασκεδάζοντας με τον κύριο Σλόουν» που πλησιάζει, μιάς δουλειάς που αγαπώ πολύ κι εύχομαι να έχει και την ανάλογη ανταπόκριση του κοινού.

Δημοσκόπηση

Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Μάιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Τρίτη, 22 Μαΐου 2018 - 23:19:27
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Μυλωνά Top of Page