Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την ηθοποιό-σκηνοθέτρια Έλλη Μερκούρη

Συνέντευξη με την ηθοποιό-σκηνοθέτρια Έλλη Μερκούρη

merkouri-800• Θα ήθελα να ξεκινήσω με μια απορία περί του ονόματος της Θεατρικής Ομάδας Κωφών. Γιατί "Τρελά Χρώματα";

Ομολογώ πως την συγκεκριμένη ερώτηση μας την απευθύνουν συχνά. Η επιλογή λοιπον του ονόματος της Θεατρικής Ομάδας Κωφών "Τρελά Χρώματα" πραγματοποιήθηκε απ’τα ίδια τα μέλη της Ομάδας, επειδή θεωρούν ότι όλοι τους είναι διαφορετικοί! Η εικαστικός Σοφία Ζάγκα ζωγράφισε την αφίσα, η γραφίστρια Μαρία Στεφανή έκανε τον σχεδιασμό των εντύπων, η μαθηματικός Μαρία Ρίκκου ασχολείται με το οικονομικό κομμάτι. Όλες διαφορετικές! Και παρ’ όλο που η Ομάδα υφίσταται από το 2009 και συνεργάζονται από τότε, δεν έχουνε τίποτα κοινό μεταξύ τους. Μα υπάρχει κάτι κοινό : το θέατρο...!

SKOTADI-FWS 1-800• Θα ήθελα να μας εξηγήσεις τη σύλληψη αυτής της ιδέας για την παράσταση.

H παράσταση «Από το Σκοτάδι στο Φως» αποτελείται από οχτώ αποσπάσματα Αρχαίων Τραγωδιών τα οποία γλιστρούν αρμονικά το ένα μέσα στο άλλο, με κεντρικό άξονα το Φως και το Σκοτάδι. Οι τραγωδίες που επιλέξαμε πραγματεύονται τον τραγικό ήρωα και πώς διαχειρίστηκε την ελεύθερη βούληση που του αποδόθηκε από τους ίδιους τους Θεούς. Εμάς, μας απασχόλησε το εξής ερώτημα: για ποιο λόγο ο τραγικός ήρωας δεν είναι σε θέση να «δει» το Φως και ζει μέσα στο Σκοτάδι;

• Οι θεατές που δεν γνωρίζουν την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, μπορούν να παρακολουθήσουν, αλλά και να κατανοήσουν την παράστασή σας;

Συναντιούνται τέσσερεις Κωφοί ηθοποιοί, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματος αλλά και την δική τους, την νοηματική γλώσσα, μαζί με δυο Ακούοντες ηθοποιούς που "δανείζουν" την φωνή τους, αλλά και "συνομιλούν" μαζί τους μέσο της νοηματικής.. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό έργο, εφόσον υπάρχει συνοδεία μουσικής καθώς οι Κωφοί ηθοποιοί μπορούν και «αφουγκράζονται» τον κραδασμό της, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο, την αίσθηση μίας ξεχωριστής εμπειρίας, την οποία μπορούν να μοιραστούν από κοινού Κωφοί και Ακούοντες θεατές.

• Πώς είναι αυτή η διαφορετική συνεργασία μεταξύ κωφών και ακουόντων ηθοποιών;

Αρμονική και ιδανική θα έλεγα! Έχει συμβεί σε όλους μας κάποιες φορές, να συνεργαστούμε με ανθρώπους που δεν ταιριάζουμε και δεν υπήρξε αυτό που λέμε "κοινή αισθητική". Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο "καλλιτεχνικός γάμος" κοινών ιδεών, οραμάτων και εμπνεύσεων είναι απόλυτα πετυχημένος! Πράγμα σπάνιο, σας διαβεβαιώ!

• Προηγουμένως αναφέρατε ότι υπάρχει και συνοδεία κρουστών οργάνων και οι Κωφοί ηθοποιοί μπορούν και «αφουγκράζονται» τον κραδασμό της.

Η εξαίρετη μουσικός που συνεργαζόμαστε η Ελεάννα Γεροντοπούλου, μας συνοδεύει καθ’ όλη την διάρκεια της παράστασης με τα κρουστά όργανά της, δίνοντάς μας ρυθμό και μας καθοδηγεί, αφού κατορθώνουμε ν’ αφουγκραστούμε όλοι κωφοί και ακούοντες ηθοποιοί τους μοναδικούς της ήχους.

SKOTADI-FWS 2-800• Η τραγωδία αποτελεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο στοίχημα για πολλούς καλλιτέχνες. Εσείς απ’ την πλευρά σας δεν φοβηθήκατε. Τι σας έκανε να επιλέξετε την συγκεκριμένη κατεύθυνση;

Η Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα" έχει συμμετάσχει με παραστάσεις της σε διάφορα θέατρα και φεστιβάλ και με διαφορετικά project και είδη θεάτρου. Η επιθυμία μας λοιπόν, ήταν ν’ ασχοληθούμε με το συναρπαστικό κόσμο της Αρχαίας Τραγωδίας και να επιδιώξουμε μέσα από αυτό το είδος θεάτρου την περαιτέρω εξέλιξη των εκφραστικών μας μέσων.
Η ενασχόλησή μας με το Αρχαίο δράμα ήταν ένα ιδιαίτερα δύσκολο στοίχημα, όχι μονάχα όμως στον τομέα της υποκριτικής. Μα και στο δύσκολο κομμάτι της διερμηνείας των κειμένων. Η διερμηνέας μας Μύρτω Γκανούρη μαζί με την κωφή ηθοποιό Όλγα Δαλέκου οφείλω να ομολογήσω ότι έκαναν εξαιρετική μελέτη και εργασία..

Δημοσκόπηση

Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Ιούνιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Τετάρτη, 20 Ιουν. 2018 - 02:04:30
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την ηθοποιό-σκηνοθέτρια Έλλη Μερκούρη Top of Page