Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την ζωγράφο Θέκλα Παπαδοπούλου

Συνέντευξη με την ζωγράφο Θέκλα Παπαδοπούλου

thekla-900Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με την τέχνη; υπήρχε κάποιο στοιχείο στο περιβάλλον που μεγάλωσες και σ επηρέασε;

Ζωγραφίζω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, αν και η μαμά μου υποστηρίζει ότι άρχισα να ζωγραφίζω ακόμα πιο πριν! Θυμάμαι μικρή να ζωγραφίζω τα πάντα. Το τραπεζάκι στο σαλόνι, τους τοίχους, τις πέτρες, τα ρούχα μου. Πιστεύω ότι αυτό που με επηρέασε είναι το γεγονός ότι δεν προσπάθησε ποτέ η οικογένεια μου να με περιορίσει, να με σταματήσει. Αντιθέτως είχα πολλή ενθάρρυνση και στήριξη.

Ποια υλικά χρησιμοποιείς κυρίως;
Είναι κάπως περίπλοκο.......χρησιμοποιώ διάφορα υλικά, συνήθως απλά, μικρά και άχρηστα υλικά τα οποία αποκτούν "μαγική ιδιότητα" στον καμβά. Σε συνδιάσμο με το χρώμα μεταμορφώνονται σε εικόνες που σε ταξιδεύουν.

Από που εμπνέεσαι;
Από τα πάντα θα έλεγα. Τα πάντα γύρω μου και μέσα μου είναι πηγή έμπνευσης. Συχνά χρησιμοποιώ το ίδιο το τοπίο ως αφετηρία. Εμπνέομαι από το μυστήριο που περιβάλλει το φυσικό τοπίο αλλά και από ατμόσφαιρες, άπο φανταστικά τοπία και από στιγμές, μνήμες, υφές η ακόμα και μυρωδίες που συνδέονται άμεσα με τις εμπειρίες μου.

thekla-1Έχεις κάποια πρότυπα;
Θα έλεγα “επιρροές”, οι οποίες είναι από διάφορα ρεύματα και διάφορους καλλιτέχνες. Ιδιαίτερα όμως από τον Ρομαντισμό και τον Τερενερ (William Τurner), όπου το χαρακτηριστικό αυτού του ρεύματος είναι η έμφαση στη δημιουργία ισχυρής συγκίνησης και συνεπώς επικρατεί το σύναισθημα και όχι η λογική.

Ποια στοιχεία του χαρακτήρα σου αξιοποιηείς, ούτως ώστε να σε βοηθήσουν στην δουλειά σου;
Δύο στοιχεία: η επιμονή και η μη αδράνεια, δηλαδή η σκληρή δουλειά, η συνεχής έρευνα και η ασταμάτητη προσπάθεια για δημιουργία.

Υπήρξαν κάποια βιώματα που σε οδήγησαν στο χώρο των τεχνών;
Πρέπει να πω οτι είχα σπουδαίους ανθρώπους δίπλα μου, οι οποίοι πίστεψαν σε μένα και μου μετέδωσαν τις γνώσεις και την αγάπη τους για την τέχνη.

Έχεις εκθέσεις έργα στου στο εξωτερικό;
Ναι, έχω εκθέσει πριν 2 χρόνια στο Λονδίνο, στη Brick Lane Gallery και τον περσμένο Οκτώβριο στην Gallery 76, Dubai International Art Centre στα πλαίσια του διαγωνισμού DonkeyArtPrize2015 για τον οποίο είχε επιλεχθή η δουλεία μου ανάμεσα στους φιναλίστ. Επίσης πρόσφατα είχα έκθέσει 4 πίνακες μου από την σειρά “Aftereffect”, στην γκαλερί Gaelum, στη Νέα Υόρκη.

thekla-2Στην τελευταία σας έκθεση τι μας παρουσίασες;
Η έκθεσή μου, η οποία είναι η δεύτερη μου ατομική, έχει τίτλο "Θραύσματα/ Fragments”.
Πρόκειται για μια παρουσίαση διαρθωμένη σε ενότητες ζωγραφικών έργων τα οποία δίνουν συνέχεια αλλά και εξέλιξη στην προηγούμενη εκθεσιακή παρουσίαση. Πρωταρχικό και σημαντικό παράγοντα στη δημιουργία των έργων ,αποτελεί η δομή της σύνθεσης και ο σχηματισμός των στοιχείων πάνω στον καμβά. Έντονα χρώματα σε αδρές πινελιές, ελεύθερα τραβηγμένες γραμμές με το πινέλο δίχως συνοχή, αγκαλιάζουν κομμάτια από χαρτί και μαζί με άλλα υλικά συναποτελούν το χτίσιμο της σύνθεσης, ενώ η αφαίρεση ή η επιπλέον προσθήκη των στοιχείων αυτών αποφασίζεται από τη ζωγράφο κατά τη διάρκεια της δημιουργίας των έργων.

Ποια μηνύματα θέλεις να στείλετε μέσα από τη δουλειά σου;
Σκοπός αυτής της σειράς είναι, όχι τόσο να στείλει μηνύματα, αλλά οι εικόνες να ξυπνήσουν τις αισθήσεις και τις μνήμες που συνδέονται άμεσα με τις εμπειρίες και τις συναντήσεις μας με την ακατέργαστη φύση και το περιβάλλον γύρω μας.

Τι να περιμένουμε από σένα στο εγγύς μέλλον;
Στο εγγύς μέλλον σκοπεύω να συνεχίσω να εξελίσομαι και να πειραματίζομαι με καινούρια υλικά και καινούριες ιδέες.

Δημοσκόπηση

Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Απρίλιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Τρίτη, 24 Απρ. 2018 - 18:28:50
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την ζωγράφο Θέκλα Παπαδοπούλου Top of Page