Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη της ομάδας project Από Κοινού

Συνέντευξη της ομάδας project Από Κοινού

stigmografima-1Αναφέρετε στην ανακοίνωσή σας για το project ΣΤΙΓΜΟΓΡΑΦΗΜΑ πως είναι ένα διαδραστικό καλλιτεχνικό πείραμα. Ποιό είναι το σκεπτικό αυτού του πειράματος και σε ποιούς απευθύνεται;

Θα ξεκινήσουμε απαντώντας στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης.
Το ΣΤΙΓΜΟΓΡΑΦΗΜΑ απευθύνεται:
α) σε ανθρώπους που τους ιντριγκάρει η ιδέα να δουν ένα φωτογραφικό τους στιγμιότυπο να “ξαναζωντανεύει” μέσα από τη δημιουργική φαντασία των καλλιτεχνών.
β) στους ανθρώπους της Τέχνης που διαθέτουν, χάριν του πειράματος, όλα τα φαντασιακά εκφραστικά τους μέσα για να “ανακαλύψουν” ποιές ιστορίες κρύβονται πίσω από τις φωτογραφικές στιγμές άγνωστων προς αυτούς προσώπων.
γ) στο κοινο που διακατέχεται από μια έντονη περιέργεια να μάθει τελικά πόσο απέχουν οι φανταστικές από τις πραγματικές ιστορίες μια ανθρώπινης στιγμής.

Το σκεπτικό μας λοιπόν, είναι, με αφορμή μια φωτογραφική στιγμή ενός συνανθρώπου, να αρχίσει ένας διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών που συμμετέχουν ενεργά στο πείραμα και του κοινού που θα το παρακολουθεί. Το γοητευτικό σ' αυτή τη διαδικασία είναι οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι αντιδράσεις που θα προκύψουν μέσα από αυτό το διάλογο. Πιστεύουμε πως με τον τρόπο που θα παρουσιάζεται το ΣΤΙΓΜΟΓΡΑΦΗΜΑ μπορούμε να πετύχουμε ένα διαφορετικό, πιο άμεσο πλησίασμα των καλλιτεχνών με το κοινό.

stigmografima-2Αλήθεια, με ποιόν τρόπο θα παρουσιάζεται το ΣΤΙΓΜΟΓΡΑΦΗΜΑ;

Πρώτα απ'όλα να πούμε ότι οι παρουσιάσεις των Στιγμογραφημάτων θα ξεκινήσουν τον Δεκέμβρη του 2016 (τώρα βρισκόμαστε ακόμα στην πρώτη φάση της προετοιμασίας, που είναι η συγκομιδή των συμμετοχών μέχρι τις 5 Ιουλίου).
Και ας έρθουμε στο προκείμενο. Το κάθε Στιγμογράφημα ξεκινάει με την προβολή της φωτογραφίας που έχει επιλέξει ο εκάστοτε καλλιτέχνης να “στιγμογραφήσει”. Ακολουθεί, φυσικά, η παρουσίαση του έργου του. Και για το τέλος κρατάμε την προβολή του αποκαλυπτικού video, στο οποίο το πρόσωπο ή τα πρόσωπα της φωτογραφίας αφηγούνται την πραγματική της ιστορία.
Δε σταματάμε όμως εδώ. Αφού ολοκληρωθεί η παρουσίαση του Σιγμογραφήματος, το ζητούμενο είναι να αρχίσει ένας δεύτερος διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων.
Σ' αυτό το διάλογο οι “στιγμογράφοι” καλλιτέχνες και οι “στιγμογραφηθέντες” μπορούν να μοιραστούν άμεσα τις εντυπώσεις τους από τη διαδικασία του πειράματος. Δικαίωμα παρέμβασης σ' αυτή τη συζήτηση έχουν βέβαια και οι απλοί παρατηρητές του πειράματος.
Να επισημάνουμε σε αυτό το σημείο, πως μέχρι την ώρα της παρουσίασης οι δυο πλευρές των συμμετεχόντων στο πείραμα, δεν έχουν καμιά προσωπική επαφή μεταξύ τους. Οι “στιγμογράφοι” καλλιτέχνες γνωρίζουν μόνο την εικόνα του προσώπου πάνω στου οποίου τη φωτογραφική στιγμή εργάζονται. Κανένα άλλο στοιχείο δεν τους γνωστοποιείται. Από την άλλη μεριά οι “στιγμογραφηθέντες” δεν γνωρίζουν ποιος καλλιτέχνης πρόκειται να “στιγμογραφήσει” τη φωτογραφία τους, ούτε ποιά μορφή καλλιτεχνικού έργου θα έχει.

Ποιά είναι η πρόκληση για τους συμμετέχοντες;

Για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να “στιγμογραφηθούν”, πιστεύουμε ότι τους κεντρίζει η ίδεα να βιώσουν πώς αντανακλά μια στιγμή τους σ' έναν καλλιτέχνη και πώς αυτός εμπνέεται από τη συγκεκριμένη στιγμή και δημιουργεί ένα έργο τέχνης. Αντίστοιχα για τους καλλιτέχνες που “στιγμογραφούν”, πρόκληση αποτελεί περισσότερο το γεγονός της αναμέτρησης της φαντασίας τους με την πραγματική ιστορία που κρύβεται πίσω από τη φωτογραφική στιγμή.
Φυσικά και για τους δύο είναι πρόκληση το ότι δεν γνωρίζονται μεταξύ μέχρι τη στιγμή της παρουσίασης.

Μπορούν να “στιγμογραφηθούν” και φωτογραφίες που απεικονίζουν παραπάνω από ένα πρόσωπα;

Βεβαίως, με τη βασική προϋπόθεση ότι όλα τα πρόσωπα που απεικονίζονται στη φωτογραφία, συμφωνούν να συμμετάσχουν στο project.

Ποιοί καλλιτέχνες μπορούν να πάρουν μέρος στο πείραμα;

Επαγγελματίες από όλους τους χώρους Τέχνης (εικαστικοί, σκηνοθέτες, λογοτέχνες, μουσικοί, ηθοποιοί, χορογράφοι, χορευτές κλπ, κλπ.), σπουδαστές και απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών. Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η συμμετοχή καλλιτεχνικών ομάδων, καθώς επίσης και συνεργαζόμενων καλλιτεχνών από διαφορετικούς χώρους.

Που θα παρουσιάζονται τα Στιγμογραφήματα;

Στο θέατρο Από Κοινού, Ευπατριδών 4, στον Κεραμεικό, από τον Δεκέμβρη του 2016 όπως αναφέραμε και παραπάνω. Εδώ θα θέλαμε σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο project δεν αποσκοπεί σε κανένα οικονομικό όφελος. Τις ημέρες παρουσίασης των Στιγμογραφημάτων η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό. Οι καλλιτέχνες παρέχουν αφιλοκερδώς το έργο τους, όπως και ο χώρος παρέχεται δωρεάν στους καλλιτέχνες.

Η συνωνυμία της ομάδας σας με το θέατρο να υποθέσουμε πως δεν είναι τυχαία.

Σωστά υποθέτετε. Δεν είναι καθόλου τυχαία. Λειτουργούμε με την καλλιτεχνική αρωγή του θεάτρου Από Κοινού εξ ου και τ'όνομά μας.

Ποιοί αποτελούν την ομάδα project Από Κοινού και ποιοί είναι οι στόχοι της;

Είμαστε μια ομάδα καλλιτεχνών από διαφορετικούς χώρους, η οποία αποτελείται, μέχρι τώρα, από τους Κώστα Βελινόπουλο (εικαστικό-σκηνογράφο), Κώστα Σταματόπουλο (σκηνοθέτη) και Αγγελική Ξένου (ηθοποιό-σκηνοθέτιδα). Επιθυμία μας είναι να διευρυνόμαστε και να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους πέραν του καλλιτεχνικού χώρου που διαπνέονται από πνεύμα συλλογικότητας. Το ΣΤΙΓΜΟΓΡΑΦΗΜΑ είναι το πρώτο μας πείραμα, εργαζόμαστε με όλο μας τον ενθουσιασμό για να πετύχει και βεβαίως φιλοδοξούμε ως ομάδα να συνεχίσουμε να πειραματιζόμαστε με τέτοιου είδους καλλιτεχνικές δράσεις. Είμαστε ανοιχτοί σε νέες συνεργασίες με ανθρώπους που έχουν πρωτότυπες ιδέες.

                                   

Δημοσκόπηση

Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Ιούνιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Σάββατο, 23 Ιουν. 2018 - 17:40:27
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη της ομάδας project Από Κοινού Top of Page