Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον συγγραφέα Γρηγόρη Γρηγοριάδη

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Γρηγόρη Γρηγοριάδη

GRHGORHS-GRHGORIADHS"Και τα τζιτζίκια ακόμα τραγουδάνε". Mιλήστε μας λίγο για το βιβλίο σας και για το τι πραγματεύεται.

Έδωσα στο βιβλίο μου που περιγράφει τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τη μορφή μυθιστορήματος, και όχι ιστορικής πραγματείας. Σκέφτηκα ότι ένα μυθιστόρημα θα ήταν περισσότερο ελκυστικό, ιδίως για τη νεολαία και το ευρύτερο κοινό. Το βιβλίο αναφέρεται στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, ιδίως των νέων, σε μια γειτονιά της Αθήνας κατά την εποχή του Μεταξά, στο αλβανικό έπος του ’40, στη γερμανική εισβολή, στον λιμό και στις εκτελέσεις. Μιλά συνολικά για τη ζωή εκείνης της περιόδου και για τον αγώνα που κατέβαλαν οι άνθρωποι προκειμένου να επιβιώσουν υπό τον ναζιστικό ζυγό. Βασικό θέμα του είναι ο έρωτας δύο νέων, του Αλκίνοου και της Δωροθέας, ενός Ελληνόπουλου και μιας Γερμανίδας, που πέφτουν θύματα της αμοιβαίας τους έλξης και των ηθικών διλημμάτων με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι, καθώς και η τραγωδία που ακολούθησε αλλά και το σμίξιμό τους 40 ολόκληρα χρόνια μετά.

 Πόσο έχει στιγματίσει έναν άνθρωπο να μεγαλώνει στην Αθήνα της κατοχής;
Με το πέρασμα των χρόνων οι μνήμες ξεθωριάζουν ή γίνονται όλο και πιο έντονες;

Ήμουν 7–10 ετών κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Υπήρξα μάρτυρας μυριάδων γεγονότων, τραγικών περιστατικών τα οποία έμειναν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη μου. Έφυγα από την Ελλάδα στην ηλικία των 29 ετών για να σπουδάσω και να ζήσω στο εξωτερικό, μακριά από τα γεγονότα που ακολούθησαν και που μάλλον θα κάλυπταν τις πρώτες μου αναμνήσεις. Το ότι έζησα στο εξωτερικό διατήρησε κατά πάσα πιθανότητα τις αναμνήσεις μου ανέπαφες και αγνές. Καθώς έγραφα το βιβλίο, οι αναμνήσεις ξυπνούσαν και μου παρουσιάζονταν ολοζώντανες εκ νέου. Και καθώς περνά ο χρόνος, οι αναμνήσεις γίνονται περισσότερο ζωντανές αντί να ξεθωριάζουν.

Η όλη επαγγελματική σας πορεία δείχνει έναν άνθρωπο δραστήριο ο οποίος μπορεί να πετύχει όλους τους στόχους του. Πιστεύετε ότι αν δεν είχατε μεγαλώσει μέσα στην κατοχή θα ήσασταν ένας διαφορετικός άνθρωπος;

Είμαι πεπεισμένος ότι αν δεν είχα ζήσει τα γεγονότα του πολέμου και της Κατοχής, αν δεν είχα δει τις καθημερινές αγριότητες, θα ήμουν διαφορετικός άνθρωπος σήμερα. Ίσως λίγο αφελής, και από μια άποψη, ανώριμος. Λιγότερο σοφός, λιγότερο ικανός να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις της καθημερινής ζωής. Φυσικά, πολλά εξαρτώνται από τον χαρακτήρα του καθενός. Όμως είμαι σίγουρος ότι οι δοκιμασίες σε κάνουν δυνατότερο, σε ωριμάζουν, σε κάνουν πιο ικανό να αντεπεξέλθεις στις δυσκολίες της ζωής.

tzitzikia Ποια ήταν η ανταπόκριση που είχε το βιβλίο σας στην Αγγλία; Έχετε μιλήσει με ανθρώπους που βίωσαν την κατοχή σε άλλες χώρες εκτός από την Ελλάδα;

Ο κόσμος στο εξωτερικό διάβασε το βιβλίο με μεγάλο ενδιαφέρον. Συχνά μου γράφουν και μου λένε ότι δεν είχαν ιδέα ότι η Ελλάδα πέρασε αυτή την κόλαση κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο κόσμος δεν ήξερε ότι ήμασταν οι μόνοι, μαζί με τους Βρετανούς, που πολεμήσαμε τον Άξονα με τόση γενναιότητα. Γνώρισα στο μεταξύ πολλούς και διάφορους ανθρώπους και όλοι μού εξέφρασαν τον θαυμασμό τους προς τον ελληνικό λαό για τον γενναίο αγώνα του εναντίον του Άξονα. Πολλοί είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν εσχάτως οι Ευρωπαίοι την Ελλάδα. Γνωρίζω ότι έχουμε κι εμείς μερίδιο ευθύνης, τις αδυναμίες μας, την ανικανότητά μας να ανακαλύψουμε τους ηγέτες που αξίζουν σε ένα λαό με την εκπληκτική μας ιστορία.

Ένας αναγνώστης νεαρής ηλικίας που έχει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής σήμερα, τι θα θέλατε να αποκομίσει διαβάζοντας το βιβλίο σας;

Έγραψα το βιβλίο κυρίως για τη νεολαία μας. Θέλω οι νέοι να νιώσουν περηφάνια για την Ελλάδα και την ιστορία μας. Θέλω να δουν ότι έχουμε όλα όσα χρειάζονται για να μεγαλουργήσουμε στον σημερινό κόσμο, αλλά και να αντιληφθούν το δηλητήριο που μας κατατρώγει, την τάση που έχουμε να βλάπτουμε πολλές φορές τους ίδιους μας τους εαυτούς.

Δημοσκόπηση

Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Απρίλιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Δευτέρα, 23 Απρ. 2018 - 04:12:37
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον συγγραφέα Γρηγόρη Γρηγοριάδη Top of Page