Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την οργανοποιό Αθανασία Μπόλια

Συνέντευξη με την οργανοποιό Αθανασία Μπόλια

Athanasia-MpoliaΤο να ξεκινήσει ένας νέος άνθρωπος να ασχολείται με μια παραδοσιακή τέχνη όπως η οργανοποιία μπορεί να είναι συμπτωματικό; Ποια ήταν η δική σου αφορμή;

Όσον αφορά εμένα, αυτή η σχέση δεν ήταν τυχαία. Η αφορμή ήταν η ίδια η μουσική. Η πρώτη μου επαφή με τη μουσική ήταν στα μαθητικά μου χρόνια πρώτα με κιθάρα και κατόπιν με έγχορδα του ρεμπέτικου. Κάποια στιγμή θέλησα να φτιάξω το δικό μου όργανο. Τότε βρέθηκε και ο δάσκαλος. Το πρώτο όργανο που έφτιαξα ήταν ένα τζουραδάκι, ένας τζουράς. Τώρα πια, κατασκευάζω μπαγλαμά, τρίχορδο μπουζούκι και νησιώτικο-στεριανό λαούτο.

Athanasia-Mpolia-ergastiriΠώς ξεκινάς να φτιάξεις ένα όργανο;
Tα ξύλα είναι αυτά που σε οδηγούν, με όλες τις απαιτούμενες αναλογίες και προδιαγραφές και το ζητούμενο, ο ήχος... Έπειτα, ένα όργανο αξίζει να είναι και αισθητικά όμορφο οπότε παρεμβαίνω προσθέτοντας συγκεκριμένες λεπτομέρειες στο κάθε όργανο.

Ποια είναι η προσωπική σου σχέση με κάθε όργανο που φτιάχνεις;
Για να θεωρήσω ένα όργανο ότι είναι έτοιμο, το δοκιμάζω και το παρακολουθώ καθημερινά. Παραμένει για κάποιο διάστημα, συνήθως κάποιους μήνες, στο εργαστήριο μου, έως ότου το όργανο να ανταποκρίνεται στο σύνολό του.

Τι θα έλεγες ότι κάνει τα έγχορδα σου ακούγονται ιδιαίτερα;
Αυτό που επιδιώκω να πετύχω είναι να γίνουν όλα απ' το ξεκίνημα σωστά και μελετημένα. Αν ακολουθήσεις αυτές τις αρχές με τα καλύτερα υλικά είναι σίγουρο ότι θα έχεις σπουδαία αποτελέσματα.

Athanasia-Mpolia-tzourasΣε όλη αυτή τη μοναχική πορεία του οργανοποιού, βρήκες συμπαραστάτες;
Έχω την τύχη να βρίσκομαι σε μια οικογένεια που από την αρχή ήταν πολύ υποστηρικτική και μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω αυτό που αγαπώ. Το εργαστήριο μου στεγάζεται σε έναν μικρό οικογενειακό μας χώρο. Είναι ένα υπέροχο σημείο στην παραλία Αχλάδι της Σύρου. Επίσης, η ίδια η Σύρος είναι ένας τόπος που μου ταιριάζει και όπου μπορώ να κάνω αυτό που κάνω. Είναι μια ελληνική επαρχία που μου προσφέρει ευκολίες για να ασκήσω την τέχνη μου. Τα όργανά μου δοκιμάζονται σε ένα πολύ πλούσιο μουσικό περιβάλλον, με εξαιρετικούς οργανοπαίχτες και δασκάλους. Για παράδειγμα, στις εκθέσεις μου στην Άνω Σύρο πάντα συναντιούνται φίλοι μουσικοί και κάνουμε βραδιές παρέας. Πρόκειται για ξεχωριστές μουσικές συνευρέσεις.

Ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον;
Να είμαι καλά στην υγεία μου και να εξακολουθώ να κάνω αυτήν την τέχνη προχωρώντας την παραπέρα.

Πως θα συνόψιζες σε μια φράση τη φιλοσοφία ζωής σου;
Απλή και με μια δύναμη να βράζει μέσα της...

Λίγα λόγια για την Αθανασία Μπόλια

Ασχολείται με την οργανοποιία εδώ και επτά χρόνια και το εργαστήρι της βρίσκεται στο Αχλάδι της Σύρου. Μαθήτευσε στο Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής & Ακουστικής (ΙΕΜΑ) του Κώστα Μόσχου, ενώ έχει παρακολουθήσει ειδικό σεμινάριο στο ΚΕΠΕΜ-Σίμων Καράς, με δάσκαλο τον Μανώλη Γιαννουλάκη. Αγαπάει τα παραδοσιακά όργανα και μελετάει διαρκώς τον τρόπο κατασκευής τους.

Η πρώτη της έκθεση ήταν το 2012, στην Άνω Σύρο, όπου έγινε αφιέρωμα στα 40 χρόνια από τον θάνατο του Μάρκου Βαμβακάρη. Εκτός από τις τρεις εκθέσεις στη Σύρο, έχει παρουσιάσει τη δουλειά της στο Φεστιβάλ Τήνου, το 2013. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε έκθεση ιδιωτικού μουσείου της Απένθια, στην Ισπανία, κι έκτοτε ένα τρίχορδο μπουζούκι της κοσμεί την διαρκή έκθεση του Μουσείου ως δείγμα ελληνικού παραδοσιακού μουσικού οργάνου.

Όλα τα όργανα της είναι φτιαγμένα με μεράκι και σεβασμό στους παλιούς μαστόρους. Σμιλεύει τα ξύλα τους με προσοχή, τα στολίζει με καλαίσθητες λεπτομέρειες κι εκείνα την ανταμείβουν με τους άψογους ήχους τους και τη λιτή ομορφιά τους. Η φιλοσοφία της συνοψίζεται στα λόγια ενός φίλου, που της έγραψε: «να πελεκάς το ξύλο στην ψυχή και να γεννάς ψυχή στο ξύλο, όπου όργανο και μουσική γένεται».

Δημοσκόπηση

Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Μάιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Κυριάκη, 20 Μαΐου 2018 - 17:46:45
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με την οργανοποιό Αθανασία Μπόλια Top of Page