Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με το Γιάννη Κάλτσα

Συνέντευξη με το Γιάννη Κάλτσα

kaltsasσυντονιστή Διεθνούς Φεστιβάλ Γελοιογραφίας Υμηττού

Κύριε Κάλτσα επικοινωνούμε για να ενημερώσουμε το κοινό μας για το Διεθνές Φεστιβάλ Γελοιογραφίας πείτε μας δυο πρώτα λόγια γιαυτή την διοργάνωση πως ξεκίνησε, πως οργανώνεται από ποιους και πως εξελίσσεται.
Κύριε Χιονίδη σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, είναι χαρά μου να ενημερώνουμε τον κόσμο και να προωθούμε την διοργάνωσή μας.

Ξεκίνησαν όλα πριν από μερικά χρόνια στον Φιλοπρόοδο Όμιλο Υμηττού έναν ιστορικό και δραστήριο σύλλογο της πόλης μας, όταν είχα την τιμή να είμαι Πρόεδρος του Δ.Σ. Τότε μια φίλη και συμπολίτισσα η Μαρία Ζιαμπάρα Αντιδήμαρχος στην Ναυπακτία μου σύστησε τον Θανάση Τσιμπερδώνη. Έναν Γελοιογράφο που ενδιαφερόταν να πραγματοποιήσει μια Έκθεση των έργων του. Το Δ.Σ. ενέκρινε την εισήγησή μου και πραγματοποιήθηκε η Έκθεση. Μέσα από αυτή την γνωριμία την επόμενη χρονιά ζήτησε να εκτεθούν τα έργα μιας ομάδας Γελοιογράφων αν θυμάμαι καλά ήταν ο ίδιος, ο Γιάννης Ξαγοράρης, ο Νεκτάριος Χασάνδρας, ο Μπάμπης Κιαγιάς και νομίζω ο Κώστας Τριανταφύλλου η οποία και πραγματοποιήθηκε. Άρχισα να ενδιαφέρομαι πιο ζεστά και αφού το συζήτησα μαζί τους ήρθαμε σε επαφή με τον Γιάννη Γερούλια τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Γελοιογραφίας που οργανώνει Εκθέσεις στο Λαφύστι εδώ και πολλά χρόνια ώστε να συμμετέχουν πολλοί Γελοιογράφοι. Έτσι οργανώθηκε η 1η Πανελλήνια Έκθεση Γελοιογραφίας το 2008. Φυσικά ήρθαμε σε επαφή με όλους τους Έλληνες Γελοιογράφους μέσω και της Λέσχης Γελοιογράφων. Όμως συμμετείχαν κυρίως ερασιτέχνες και επαγγελματίες του περιφερειακού Τύπου. Την επόμενη χρονιά το 2009 κάναμε την 2η Πανελλήνια Έκθεση. Ζεσταθήκαμε από την επιτυχία των διοργανώσεων αυτών και πρότεινα στους Γελοιογράφους να προχωρήσουμε σε Διεθνή Έκθεση με θέμα. Εκείνοι συμφώνησαν μας έδωσαν τα mail ξένων Γελοιογράφων και εθνικών οργανώσεων και ξεκινήσαμε να πειραματιστούμε. Έτσι διοργανώσαμε την 1η Διεθνή Έκθεση Γελοιογραφίας το 2010 με θέμα «Παγκόσμια Οικονομική Κρίση». Είχαμε μεγάλη συμμετοχή. Στη συνέχεια οργανώσαμε το 2011 την 2η Διεθνή με θέμα «Ανεργία» η οποία επίσης είχε μεγάλη συμμετοχή. Μετά υπήρξαν προβλήματα στον Φ.Ο.Υ. και κάποια μέλη αναγκασθήκαμε να αποχωρήσουμε. Ο Όμιλος πραγματοποίησε την 3η Διεθνή Έκθεση το 2012. Όμως για κάποιους λόγους εκεί δεν θέλησαν να συνεχίσουν τις Εκθέσεις. Εμείς που είχαμε στο μεταξύ όπως είπα αποχωρήσει είχαμε ήδη δημιουργήσει μια νέα συλλογικότητα το «Εργαστήρι». Επειδή εμείς που αποχωρήσαμε τότε ήμασταν οι συντελεστές της διοργάνωσης θελήσαμε εφ’ όσον το επιθυμούσαν και οι Γελοιογράφοι να την συνεχίσουμε. Έτσι το «Εργαστήρι» πρότεινε στον Δήμο μας τον Δήμο Δάφνης-Υμηττού να συνδιοργανώνουμε κάθε χρόνο την Έκθεση στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Δημοτικής Κοινότητας Υμηττού. Αυτό γιατί ως «Εργαστήρι» δεν θέλαμε να φύγει η Έκθεση από την πόλη μας. Μάλιστα για να υπάρχει η ελάχιστη επιβάρυνση για τον Δήμο να φροντίζουμε εμείς να βρίσκουμε υποστηρικτές ώστε να καλύπτουν μέρος των εξόδων. Ο Δήμαρχος κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης δέχθηκε άμεσα με ζέση την πρότασή μας.

Οπότε συνεχίσατε με τον Δήμο
Ναι δημιουργήσαμε μια Οργανωτική Επιτροπή για την διοργάνωση της Έκθεσης η οποία έχει ως Πρόεδρο τον Δήμαρχο, ως Συντονιστή εμένα και στελεχώνεται από ανθρώπους του Δήμου και του «Εργαστηριού» όπως είναι ο Κώστας Πίκουλας που είναι βασικός στέλεχος της διοργάνωσης, όπως και η Αθηνά Δεληκωνσταντίνου. Η επικοινωνία και αποστολή των έργων γίνεται ψηφιακά. Η Κριτική Επιτροπή εργάζεται ψηφιακά και εκδίδουμε ψηφιακό κατάλογο της Έκθεσης. Έτσι έχουμε ελαχιστοποιήσει το κόστος αλλά αποφεύγονται και απώλειες.

Στη συνέχεια η Έκθεση προχωρά σε επόμενες διοργανώσεις
Ναι το ονομάσαμε Διεθνές Φεστιβάλ Γελοιογραφίας στον Υμηττό 2013 και το θέμα «Η Ελλάδα του σήμερα με τα μάτια του Γελοιογράφου», μετά είχαμε το 2014 ως θέμα «Η Διατροφή μας είναι η ζωή μας. Μεταλλαγμένα – Μόλυνση περιβάλλοντος - Codex Alimentarius»
Το 2015 ήταν «Νεανικοί κίνδυνοι : α. Εκφοβισμός – bullying, β. Διαδίκτυο και ΜΜΕ»
Τώρα έχουμε «Προσφυγιά & Μετανάστευση».

ymitos-1-900Σε τι φάση βρισκόσαστε τώρα
Θα ήθελα πριν από όλα να πω ότι από πέρυσι το 2015 προσπαθούμε να εντάξουμε στο Φεστιβάλ τους μαθητές των σχολείων μας. Να τους δώσουμε το ερέθισμα να συζητήσουν μέσα στο σχολείο και στην οικογένειά τους το θέμα του Φεστιβάλ κάθε φορά. Στη συνέχεια να έρθουν σε επαφή με το σκίτσο και να προσπαθήσουν να φτιάξουν είτε σκίτσο είτε γελοιογραφία. Στην διάρκεια της Έκθεσης οργανώνουμε μαθήματα σκίτσου και γελοιογραφίας για τους μαθητές και μαθήτριες που επισκέπτονται την Έκθεση με την καθοδήγηση του Γελοιογράφου Γρηγόρη Γεωργίου. Προσπαθούμε λοιπόν να έχουμε επαφή με το κάθε Σχολείο, τους Εκπαιδευτικούς και τους Συλλόγους Γονέων. Νομίζω ότι εδώ έχουμε δρόμο μπροστά μας και προσπάθειες.

Δηλαδή δεν προχωράει;
Προχωράει αλλά ακόμη θέλει δουλειά για αν φτάσουμε σε ένα καλό επίπεδο.
Σε ότι αφορά λοιπόν την σημερινή εξέλιξη εμείς προσκαλέσαμε ελληνικά προσφυγικά σωματεία και οργανώσεις προσφύγων και μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα για να μάθουν για το Φεστιβάλ και να δηλώσουν συμμετοχή. Έτσι είχαμε προς το παρόν συμμετοχή από την Ομοσπονδία Αλβανικών Συλλόγων στην Ελλάδα. Παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς και ήταν μια υπέροχη βραδιά. Επίσης συμμετείχε η ANASA Αφρικανικό Πολιτιστικό Κέντρο με ένα θεατρικό την «Ειρήνη» που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και μάλιστα πηγαίνουν στα σχολεία και δίνουν παραστάσεις. Ήταν πραγματικά πολύ καλό. Το Εργαστήρι Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Δήμου μας παρουσίασε χορούς από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας. Τις επόμενες ημέρες συνεχίζουμε με άλλες εκδηλώσεις. Όπως καταλαβαίνετε ουσιαστικά μιλάμε για ένα Φεστιβάλ που έχει θέμα. Περιλαμβάνει εκδηλώσεις καλλιτεχνικές που αφορούν το θέμα. Τα καλλιτεχνικά σχήματα που συμμετέχουν το κάνουν αφιλοκερδώς. Μέρος του Φεστιβάλ είναι η Διεθνής Έκθεση Γελοιογραφίας. Θα φτάσουμε έτσι στις 22 Οκτωβρίου στα Εγκαίνια της Έκθεσης. Η Έκθεση θα λειτουργεί για το κοινό και θα ολοκληρωθεί στις 5 Νοεμβρίου.

ymitos-2-900Οι συμμετοχές στην Έκθεση είναι πολλές;
Είναι πολλές, φέτος είχαμε τις περισσότερες συμμετοχές από κάθε άλλη χρονιά. 311 Γελοιογράφοι από 61 χώρες με 683 έργα. Όπως έχουμε προβλέψει και το είχαμε ανακοινώσει κάθε χρόνο θα εκτεθούν 200 με 250 έργα. Έχουμε Κριτική Επιτροπή που θα τα αξιολογήσει. Φέτος μάλιστα έχουμε την χαρά να συμμετέχουν στην Επιτροπή ο κ. Βernard Βouton Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οργανώσεων Γελοιογράφων και ο κ. Peter Nieuwendijk Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας. Επίσης μέλη της Επιτροπής είναι εκλεκτοί συνεργάτες η κ. Μαριάννα Ψύλλα Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο κ. Αλέξανδρος Λουκίσας Ζωγράφος και Δάσκαλος Καλλιτεχνικών. Είναι μάλιστα ο Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος της Έκθεσης. Στην Επιτροπή συμμετέχει επίσης και ο κ. Απόστολος Κουρσοβίτης πολύ καλός Γελοιογράφος ο Κουρσό.

Μιλάμε για μια διοργάνωση που κάνετε κάθε χρόνο με διαφορετικό θέμα.
Ναι είναι θεσμός πια και μάλιστα είναι η μοναδική Διεθνής Έκθεση Γελοιογραφίας στην Ελλάδα με πρωτότυπα έργα και είναι ένας λόγος που η Διεθνής Ομοσπονδία των Οργανώσεων των Γελοιογράφων την στηρίζει και με την ανάρτησή της στο Διεθνές Πρόγραμμα που εκδίδει και με την συμμετοχή στην Κριτική Επιτροπή δυο κορυφαίων στελεχών της. Επίσης βρισκόμαστε στο Πρόγραμμα που αναρτούν οι μεγαλύτερες ιστοσελίδες όπως το European Cartoon Center, το CWN-NEWS κ.ά.

Δημοσκόπηση

Ανησυχείτε για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Οκτώβριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Πέμπτη, 18 Οκτ. 2018 - 13:05:06
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με το Γιάννη Κάλτσα Top of Page