Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη της Χρυσάνθης Κορνηλίου από τον Πολυχώρο Πολιτισμού Διέλευσις

Συνέντευξη της Χρυσάνθης Κορνηλίου από τον Πολυχώρο Πολιτισμού Διέλευσις

XRYSAN8H-KORNHLIOY-900Έξι χρόνια Διέλευσις. Μιλήστε μας λίγο για τους στόχους του πολυχώρου σας...


Οι στόχοι είναι να προβληθεί οτιδήποτε μπορεί να αναβαθμίσει τη συνείδησή μας, να μας εμπνεύσει, μέσα από τον στοχασμό και την δημιουργικότητα του παρελθόντος και του παρόντος, μέσα από τη φιλοσοφία, την Τέχνη, την επιστήμη και όποια πνευματική δραστηριότητα. Μπορεί ένας χώρος να είναι μικρός αλλά να γεμίζει με πράγματα που είναι πολύ μεγάλα. Όσο υπάρχει πνευματική δίψα και όσο υπάρχει αναζήτηση, είναι καλό κανείς να σκύβει στις πηγές που του εξασφαλίζουν αυτή την ζωογόνα τροφή, ψυχική και πνευματική.

Πόσο δύσκολο είναι για μια μικρή ανεξάρτητη πολιτιστική μονάδα να επιβιώσει σε καιρό οικονομικής κρίσης;
Αυτό που επιβιώνει δεν εξαρτάται πάντα από την οικονομία και από τους υλικούς όρους, τουλάχιστον όσο εμείς οι άνθρωποι νομίζουμε. Το έχω πει και θα το ξαναλέω ότι αυτό που οδηγεί τη ζωή και τις δραστηριότητές μας δεν είναι ο υλικός παράγοντας. Ο άνθρωπος είναι πάνω από τον υλικό παράγοντα. Και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο και δεν μπορούμε να το καταλάβουμε το ονομάζουμε θαύμα. Τι είναι ένα θαύμα; Είναι η υπέρβαση των όρων που μας επιβάλλει η υλική πραγματικότητα. Γι αυτό όταν ακούω πάντα σαν δικαιολογία των ανθρώπινων αδυναμιών την οικονομική κρίση, με στενοχωρεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τον κλοιό της υλιστικής αντίληψης των πραγμάτων. Μπορεί, αν δεν υπάρξει σωστή τοποθέτηση, κάτι μεγάλο να εξαφανιστεί και κάτι πολύ μικρό μέσα σε δυσμενείς υλικές συνθήκες, να γίνεται μεγάλο. Μήπως έτσι δεν γεννήθηκαν όλα τα κινήματα ιδεών που μεταμόρφωναν τις αντιλήψεις των ανθρώπων και συνακόλουθα τον κόσμο; Τα αποτελέσματα λοιπόν των προσπαθειών μας έχουν να κάνουν με τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Μπορεί κάποιος να γελάει μ’ αυτές τις αντιλήψεις αλλά όποτε ανοίγεται ένας αληθινός και ουσιαστικός δρόμος στη ζωή ανοίγεται μέσα από την πίστη των οραματιστών και όχι από τα ειρωνικά χαμόγελα και σχόλια των αμφισβητούντων.

Με την κρίση έχει αλλάξει η ψυχολογία και οι απαιτήσεις του κοινού;
Θα το πω αντίστροφα: Η ψυχολογία και οι απαιτήσεις μας είναι αυτές που μας πάνε μπροστά ή δημιουργούν κρίσεις. Και αν το δούμε έτσι, όλο το σκεπτικό και η στάση μας στη ζωή αλλάζει. Σε μια περίοδο κρίσης ο άνθρωπος έχει ανάγκη όσο οτιδήποτε άλλο να πιστέψει στη δύναμη που έχει, εάν θελήσει να τη γνωρίσει και να τη διαχειρηστεί σωστά, να κάνει τον εαυτό του και τον κόσμο πολύ καλύτερο. Αφού ζητάμε τεκμήρια η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι μπορεί ελάχιστοι άνθρωποι να κάνουν τομή στο κοινωνικό γίγνεσθαι ενώ σε άλλες περιπτώσεις βασιλείες εδραιωμένες πάνω στην οικονομική ισχύ και τη δύναμη των όπλων να καταρρέουν και να εξαφανίζονται για πάντα θαμμένες κάτω από τις σκόνες της λήθης.

Μιλήστε μας λίγο για το τι πρόκειται να δούμε αυτή τη χειμερινή θεατρική περίοδο στο Διέλευσις... Με ποια λογική καταρτίσατε το συγκεκριμένο πρόγραμμα;
Έχουν προγραμματιστεί τα παρακάτω τέσσερα έργα:
Το έργο «Κωμωδία μιας άλλης εποχής» του Αρμπούζωφ, το οποίο πέρυσι είχε μεγάλη επιτυχία, σκέφθηκα να το επαναλάβω και φέτος για κάποιες παραστάσεις, μετά από την παρότρυνση φίλων αλλά και του ίδιου του κοινού, για να το δουν όσοι δεν το πρόλαβαν την περασμένη σεζόν. Είναι ένα έργο βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό, μέσα από το οποίο θα μπορούσαν να αντληθούν μαθήματα ζωής, αλλά έχει και το προσόν ότι είναι ένα έργο για κάθε άνθρωπο· η γκάμα του κοινού που μπορούσε να το παρακολουθήσει και το παρακολούθησε ήταν από πολύ νέους ανθρώπους, μέχρι ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Τα αισιόδοξα μηνύματά του με έκαναν να νιώσω ότι σε μια εποχή που έχει πολύ ανάγκη την αισιοδοξία και την θετική σκέψη, αυτό το έργο μας υπενθυμίζει ότι η χαρά είναι πολύ κοντά μας, αν τολμήσουμε να της ανοίξουμε την πόρτα της καρδιάς μας που έχει σκεπαστεί από φόβους, ανησυχίες και τραύματα. Και αυτό μέσα από το έργο γίνεται με ένα τρόπο τρυφερό, σχεδόν ποιητικό, που αγγίζει τις καρδιές των ανθρώπων κάθε κοινωνικής τάξεως, κάθε ηλικίας και κάθε μορφωτικού επιπέδου. Αγγίζει τον απλό άνθρωπο.

Το δεύτερο έργο είναι το «Να ντύσουμε τους γυμνούς» είναι του Πιραντέλλο. Αγαπώ ιδιαίτερα τον Πιραντέλλο, όχι μόνο για τη δραματουργία του αλλά και για τη βαθιά φιλοσοφική του σκέψη. Το σκηνοθετεί ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Γραμματικός, ένας άνθρωπος με σοβαρή πορεία στο θέατρο, με τον οποίο μας συνδέει πολύχρονη γνωριμία και εκτίμηση. Εμπιστεύτηκε ο ένας τον άλλον και αποφασίσαμε να παρουσιαστεί για πρώτη φορά Πιραντέλλο στο χώρο μας. Πολύ καιρό σκεφτόμουν να ανεβεί Πιραντέλλο στη Διέλευση και τώρα παρουσιάστηκε η ευκαιρία αυτή.

Το τρίτο έργο «Η νοσταλγία ενός ρεμπέτη» είναι μια μουσικοθεατρική παράσταση σε μορφή παντομίμας, που παρουσιάστηκε πέρυσι και αγκαλιάστηκε πολύ θερμά από το κοινό. Αυτό το έδειξε η αθρόα προσέλευσή του και τα ενθουσιώδη σχόλια. Έχει να κάνει με τη μουσική πορεία του λαϊκού τραγουδιού από την καταστροφή της Σμύρνης μέχρι τη δεκαετία του 60 και συνδέεται με μνήμες του παρελθόντος που είναι ακόμη ζωντανές και νωπές. Είναι σε σκηνοθεσία του σκηνοθέτη Jean Jacques Tesson. Θα παρουσιαστεί σε πολύ λίγες παραστάσεις, για όσους δεν πρόλαβαν να το δουν.

Το τέταρτο έργο «Άμλετ vs τέλμα» είναι μια περφόρμανς πάνω στον Άμλετ του Σαίξπηρ που συνδέει την ανάλυση του Μάρτιν Λίνγκς, ενός άγγλου φιλόλογου και σαιξπηρολόγου με την παράσταση του έργου. Ο Μάρτιν Λινγκς αποκωδικοποιεί τα έργα του Σαίξπηρ και στη προκειμένη περίπτωση του Άμλετ. Ο συνδυασμός αυτών, δηλαδή η παρουσίαση του έργου που λειτουργεί παράλληλα με την νοηματική ανάλυση του Μάρτιν Λινγκς, ήταν μια πρόκληση για την δημιουργία μιας φόρμας που μπορεί να συνδυάζει τα δύο αυτά στοιχεία, χωρίς κανένα να χάνει τη δυναμική του. Ο Μάρτιν Λινγκς κάνει τομή στις βαθιές ψυχολογικές δομές του έργου και βοηθάει να το κατανοήσουμε αποσυμβολίζοντας την παραβολή του μύθου, σαν κάτι που μας αφορά άμεσα και όχι σαν μια ιστορία που συνέβη κάποτε και που την παρακολουθούμε σαν κάτι έξω από μας που δεν μας αφορά στο εδώ και στο τώρα.

Εκτός από θέατρο φιλοξενείτε μουσικές παραστάσεις και εικαστικά. Ενημερώστε μας για το τι πρόκειται να δούμε σχετικά με αυτά στον πολυχώρο «Διέλευσις»
Ως προς τη μουσική τον μήνα Οκτώβριο ξεκινάμε στις 22 με την έντεχνη Τέτη Κασιώνη, που έρχεται για πολλοστή φορά στο χώρο μας και που συνοδεύεται από δύο εξαιρετικούς μουσικούς, τον Γιώργο Αθανασίου στην κιθάρα και τον Ορέστη Ζυρίνη στο σαξόφωνο. Έντεχνη ελληνική, μουσική από τη Γαλλία, από χώρες της Μεσογείου, είναι εγγύηση ότι οι άνθρωποι που θα έχουν την τύχη να τους ακούσουν θα φύγουν με μια όμορφη διάθεση. Στις 28 Οκτωβρίου η Δέσποινα Στεφανίδου θα κάνει ένα αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο, την τραγουδίστρια της νίκης και του έρωτα. Στο πιάνο και στο τραγούδι η ίδια, καθώς και με απαγγελία κειμένων σχετικών με τη ζωή της Βέμπο, αλλά και γενικότερα με τη ζωή στη διάρκεια της κατοχής.
Τον Νοέμβριο στις 4 θα είναι μαζί μας η Μαριάννα Γκέκα με τον Σόλη Μπαρκί στα κρουστά και τον Γιάννη Κούση στην ηλεκτρική κιθάρα, σε παραδοσιακά κομμάτια παιγμένα με την δική τους καλλιτεχνική άποψη. Στις 5 θα μας τιμήσουν η Μαρούλα Κασκαβέλη, μια ιδιαίτερα αισθαντική φωνή στο σύγχρονο, λαϊκό και έντεχνο τραγούδι με τον γνωστό πιανίστα και συνθέτη Σάκη Τσιλίκη. Στις 11 ο τραγουδιστής του Χατζιδάκη Ηλίας Λιούγκος με την Δέσποινα Στεφανίδου στο πιάνο και στο τραγούδι θα μας γεμίσουν με συγκίνηση με τις εξαιρετικές συνθέσεις του ίδιου του Ηλία αλλά και γυρίζοντάς μας στην ανεπανάληπτη εποχή του Μάνου. Στις 19 ο Βαγγέλης Γερμανός με την κιθάρα του εγγυάται μια βραδυά γεμάτη από ποιότητα και Τέχνη.
Η εικαστική μας σεζόν ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου με τα εγκαίνια της έκθεσης της Κατερίνας Ξαρχοπούλου και δίμηνη διάρκεια.
Και επίσης στις 23 Οκτωβρίου, Κυριακή μεσημέρι στις 12 ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος θα αναπτύξει το θέμα «Η φύση, ως μοναδικός παιδαγωγός του ανθρώπου» και θα ακολουθήσει μουσική με την Αλεξάνδρα Τσούκη στο πιάνο.
Θα ακολουθήσουν και πολλές άλλες μουσικές εκδηλώσεις κάθε είδους για τις οποίες θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση του κοινού από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και από το site μας www.dieleusis.gr

Δημοσκόπηση

Ποιο από τα συναισθήματα κυριαρχεί στη ζωή σας τον τελευταίο καιρό;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Φεβρουάριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
Κυριάκη, 18 Φεβ. 2018 - 03:24:46
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη της Χρυσάνθης Κορνηλίου από τον Πολυχώρο Πολιτισμού Διέλευσις Top of Page