Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον μουσικό Alex Mentis

Συνέντευξη με τον μουσικό Alex Mentis

ALEX-MENTIS-900«THE BIG PICTURE”. Μιλήστε μας για την νέα αυτή δουλειά.

  ''The Big Picture'' είναι ο τίτλος του έργου μου που θα κυκλοφορήσει αρχές Νοέμβρη. Το ονόμασα έτσι γιατί τα τραγούδια που συμπεριλαμβάνω έχουν έναν κοινό άξονα: την αποστασιοποίηση και τον απολογισμό. Προσπαθώ να δω τα πράγματα και όσα έχουν συμβαίνουν γύρω μου από απόσταση. Όχι όμως με ψυχραιμία διότι είμαι κάθε άλλο παρά ψύχραιμος στα θέματα που πραγματεύομαι.

  Για τα τρία από τα πέντε τραγούδια γυρίζω με την ομάδα μου μια τριλογία video. Το πρώτο είναι το ''The Mountain Of Human Bodies'' που γυρίσαμε με τον Γάλλο Maxime Gaudet και την χορεύτρια Μαίρη Παρδαλάκη. Βασιζόμαστε στην μορφή του video-clip αλλά προσπαθούμε να φτιάξουμε κάτι το οποίο είναι στο σταυροδρόμι της performance, του χορού και του θεάτρου. Και με αυτό δεν εννοώ κάτι ακαταλαβίστικο ή περίπλοκο. Βασιζόμενοι στο για τί μιλάει το κάθε τραγούδι χτίζουμε την κίνηση και τη δράση για να πάμε την ιδέα πιο πέρα. Για παράδειγμα στο ''The Mountain Of Human Bodies'' που έχει ως θέμα τον κυνισμό και το πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ο ένας τον άλλον προς προσωπικό όφελος χτίσαμε μια σκηνή μεταξύ δύο ανθρώπων σε συνεχή ανταλλαγή εξουσίας.

  Το ''The Big Picture'' είναι μια δουλειά που έχει πολλές όψεις. Ναι μεν όλα ξεκινούν από τα ίδια τα τραγούδια, τα οποία βασίζονται σε μια αισθητική pop, αλλά το κάθε τί από τα video μέχρι τη φωτογραφία του εξωφύλλου είναι πολύ μελετημένα και δουλεμένα γιατί με ενδιαφέρει να φτιάξω κάτι που έχει πολλά επίπεδα ανάγνωσης.

Ζείτε και δημιουργείτε στο Παρίσι. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να πάτε εκεί?

  Στη Γαλλία βρέθηκα στα 18 μου αμέσως μετά το σχολείο. Δεν ήθελα να σπουδάσω στην Ελλάδα και αυτό ήταν δεδομένο από την αρχή. Έχω μια μεγάλη απέχθεια προς το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα που σε βάζει σε μια λογική συνεχούς ανταγωνισμού. Έτσι πήγα αρχικά στο Montpellier όπου σπούδασα θέατρο και στη συνέχεια στο Παρίσι όπου σπούδασα μουσική. Η αλήθεια είναι ότι μετά από χρόνια σπουδών άρχισα να πλήττω. Κατάλαβα ότι αν θες πραγματικά να κάνεις τέχνη πρέπει να μείνεις μακριά από θεατρολογίες, μουσικολογίες και γενικά θεωρητικά πράγματα, διότι πιστεύω ότι είναι για αυτούς που θέλησαν να κάνουν αλλά δεν τόλμησαν.

  Σίγουρα το θέμα της κρίσης παίζει ρόλο. Όμως έχουμε την τάση να πιστεύουμε στην Ελλάδα ότι όλα γίνονται λάθος εδώ και ότι στο εξωτερικό είναι όλα οργανωμένα και σωστά. Δεν ισχύει αυτό σε καμία κοινωνία νομίζω. Όλες έχουν τα προβλήματά τους και μετά από 7 χρόνια στη Γαλλία νομίζω ότι είναι μεγάλο λάθος να εξιδανικεύουμε το εξωτερικό και να υποτιμούμε την Ελλάδα.

Στη Γαλλία υπάρχουν επίσης πολλά κοινωνικά και οικονομικά θέματα ανοιχτά... Είναι όμοια με αυτά που βιώνουμε στην Ελλάδα?

  Δεν είναι ίδια με την έννοια ότι υπάρχουν ακόμα λεφτά. Υπάρχουν πολλά επιδόματα, που συχνά δίνονται και αδίκως κατά τη γνώμη μου. Υπάρχουν οργανισμοί και δομές που έχουν ακόμα δράση. Παρ'όλα αυτά η ίδια η γαλλική κοινωνία αρχίζει και σαπίζει. Ο ρατσισμός σε όλα τα επίπεδα γίνεται όλο και πιο έντονος. Η ακροδεξιά ανεβαίνει με ταχύτατους ρυθμούς και αυτό δεν το λέω γιατί βλέπω δημοσκοπήσεις. Το λέω γιατί συναντάω όλο και περισσότερο κόσμο που είναι υπέρ της καθημερινά. Ταυτόχρονα υπάρχει μια αφέλεια στην ατμόσφαιρα και μία αίσθηση ότι όλα θα πάνε καλά ενώ πάνε από το κακό στο χειρότερο εδώ και κάποια χρόνια. Ας μην το συζητήσουμε μετά τα χτυπήματα. Θα μπορούσα να σας μιλάω για ώρες επί του θέματος και να σας λέω ιστορίες κακής διαχείρισης δημόσιου χρήματος στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό που δεν θα το πιστεύετε.

Οι καλλιτεχνικές τάσεις έχουν επηρεαστεί από αυτά τα θέματα? Εσείς σαν νέος καλλιτέχνης έχετε επηρεαστεί? Και αν ναι, με ποιο τρόπο τα εκφράζετε?

  Ναι με επηρεάζουν γιατί ζω εκεί, αλλά κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο. Σίγουρα αυτό έχει αντίκτυπο σε αυτά που γράφω αλλά αποφεύγω να δώσω πολιτική χροιά στα τραγούδια μου. Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχουν νέες τάσεις που δηλώνουν κάποια θέση σε σχέση με την πολιτική και οικονομική κατάσταση. Πρέπει νομίζω να περάσει κάποιο πολύ μεγάλο σοκ η χώρα για να γίνει τέχνη η οποία είναι ξεκάθαρα επηρεασμένη από αυτά τα θέματα.

  Από την άλλη εγώ προσπαθώ πάντα να διατηρώ τις άμυνές μου και επιδιώκω να ζω καλλιτεχνικά στον μικρόκοσμο που μου ταιριάζει είτε είμαι στην Ελλάδα είτε είμαι στη Γαλλία. Οι καλλιτέχνες που με επηρέασαν είναι αυτό που μου δίνει τον λόγο να κάνω μουσική και ό,τι και αν συμβαίνει γύρω μου προσπαθώ να προστατεύω την ψυχική μου ηρεμία γυρνώντας και ξαναγυρνώντας σε αυτούς.

Είστε αισιόδοξος για το μέλλον?

Όταν θα ακούσετε όλη τη δουλειά θα καταλάβετε ότι όχι. Ποτέ δεν ήμουν και δεν νομίζω να γίνω. Μου είναι πολύ δύσκολο να είμαι αισιόδοξος. Ωστόσο αυτό δεν μου αφαιρεί τη δύναμη και το πείσμα που χρειάζεται για να κάνω μουσική. Με τη φίλη μου και βασική συνεργάτη μου την Alexia C, συχνά βλέπουμε το τί συμβαίνει γύρω μας, λέμε ο ένας στον άλλον όλα είναι μάταια, γελάμε και συνεχίζουμε.

Δημοσκόπηση

Ποιο από τα συναισθήματα κυριαρχεί στη ζωή σας τον τελευταίο καιρό;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Φεβρουάριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
Κυριάκη, 18 Φεβ. 2018 - 03:24:53
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον μουσικό Alex Mentis Top of Page