Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον φωτογράφο Παπάζογλου Ελευθέριο (left)

Συνέντευξη με τον φωτογράφο Παπάζογλου Ελευθέριο (left)

Left -900Οπως γνωρίζουμε είστε εικαστικός φωτογράφος, γιατί διαλέξατε αυτή την τέχνη;

 Ξεκίνησα με την φωτογραφία το 1993, έχω πειραματιστεί άπειρες φορές με την φωτογραφία και συνεχίζω να πειραματίζομαι, σίγουρα πιστεύω οτι πάντα θα πειραματιζομαι !!
Η φωτογραφία είναι απο την φύση της ρεαλιστική, έτσι είναι θεωρητικά <<εύκολη>>!! ¨Εχω κάνει όλα τα είδη φωτογραφίας αυτό που προσπαθούσα πάντα είναι να πηγαίνω κόντρα σε αυτό το ρεαλιστικό. Αφού έμαθα τα πάντα τεχνικές και μυστικά μετά μπορούσα να δουλέψω έτσι όπως εγώ ήθελα, επηρεασμένος απο τον Σουρεαλισμό, τον Κυβισμό, πήρα άλλα μονοπάτια !!

Θέλετε να μας πείτε πώς γίνατε εικαστικός;
 Κοιτάξτε να δείτε, οι φωτογράφοι με λένε εικαστικό και οι εικαστικοί με λένε φωτογράφο!! Εμένα δεν με ενδιαφέρει
καθόλου αυτό, ας με λένε όπως θέλουν, εγώ κοιτάω να κάνω αυτό που θέλω, έτσι όπως το θέλω. Τα τελευταία 15 χρόνια προσπαθώ να δουλεύω στο studio. Κάνω ενίοτε κατασκευές μπλέκω και 1 η'2 'η 3 φιγούρες ώστε το αποτέλεσμα να είναι κάπως περίπλοκο αλλά στο τέλος πάντα ανtαμοιβομαι

Και γιατί αφού σας αρέσει να κατασκευάζετε δεν γίνατε ζωγράφος η' γλύπτης;
 Θα μπορούσα πολύ πιο εύκολα π.χ να γίνω ζωγράφος που μου αρέσει πάρα πολύ ! Ξέρετε όμως στην ζωγραφική και στην γλυπτική μπορείς πολύ εύκολα να κάνεις κάτι αφαιρετικό, και αυτό να το πούν Τεχνη !! Στην ζωγραφική έχουν γίνει σχεδόν τα πάντα!!
Και στην φωτογραφία έχουν γίνει σχεδόν όλα, αλλά υπάρχει ακόμη έδαφος. Έχω να πώ πως μετά απο 23 χρόνια ακομη είμαι στην αρχή!! Στην φωτογραφία είναι πολύ δύσκολο να πάς κόντρα σε αυτόν τον ρεαλισμό που έχει.

left1-900 Ασχολείστε με την ψηφιακή φωτογραφία;
 Σχεδόν καθόλου, συνεχίζω μόνο με film. Τελεία και παύλα, ναι μέν γνωρίζω απο computer και δουλεύω πάρα πολύ. Πείτε οτι είμαι παραδοσιακός η' οτι άλλο θέλετε, αλλά ξέρετε τι συμβαίνει, όσο και αν ακούγεται περίεργο με την ψηφιακή δεν μπορείς να κάνεις όσα μπορείς να κάνεις με το film!! Μπορώ να έχω 1 η'2 φιγούρες η' και αντικείμενα μέσα στο ίδιο το κάδρο. Οι αναλογικές μηχανές δεν μπορούν να αντικατασταθούν απο τις ψηφιακές!
Ναι δεν λέω οι ψηφιακές είναι πολύ πιό ευχρηστές, βοηθούν πολύ το φωτογράφο στα περισσότερα είδη φωτογραφίας, αλλά οταν θές να δημιουργήσεις πραγματικά χρείάζεσαι film !!.
Τουλάχιστον εγώ, για να έχεις και μεγάλη ποιότητα αλλά και ακρίβεια !!
Εγώ απλά όταν θέλω σκανάρω το film και το εχω στον υπολογιστή μου. Δεν το πειράζω καθόλου, αν και μπορώ δεν θέλω, απλώς με βοηθάει να έχω και ηλεκτρονικό αρχείο, δεν γίνετε διαφορετικά πλέον να μην έχεις αρχεία ψηφιακά. Πιό πρίν που σας είπα για 1η'2η'3 φιγούρες στο κάδρο μου μιλάω πάντα για 1 μοντέλο μόνο να υπάρχει σε όλες τις θέσεις που το θέλεις !!

Τι είναι αυτό που σας εμπνέει;
Με εμπνέουν πολλά πράγματα, σαφώς η ζωγραφική και ζωγράφοι ως άνθρωποι και ως καλλιτέχνες φυσικά. Παίζει μεγάλο ρόλο αυτό, τι προσωπικότητες ήταν η'είναι. Απο τους τελευταίους μου αρέσει πολύ ο VELICKOVIC απο πιό παλιά είναι πολλοί, αγαπημένος μου είναι ο BACON,DUCHAMP,DALI,KLIMT,LEONARDO DA VINCI, PICASSO (για την περίοδο του κυβισμού) και απο έκει και πέρα ειναι και αλλά πολλά σχεδόν καθημερινά τα οποία αποκαλύπτουμε, και δεν λέω ανακαλύπτουμε γιατί για εμένα τουλάχιστον δεν υπάρχει ανακάλυψη παρά μόνο Αποκάλυψη!!! Και η φύση βέβαια, τι άλλο απο την ίδια τη φύση. ¨Εχω κάνει και μια καταπληκτική δουλειά με διάφορα βότσαλα τα οποία έχουν ανθρώπινες μορφές!! Αυτή την δουλειά την είχα εκθέσει στην Νέα Υόρκη το 2009.

Τι άλλο έχετε κερδίσει απο την φωτογραφία;
Η φωτογραφία είναι τα πάντα για εμένα!! Κάτι που έμαθα είναι ότι δεν μπορώ να διδάξω. ¨Εχω δώσει πολλά σεμινάρια θέλετε να πείτε μαθήματα, σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα, στην Κέα είχα μια πολλή καλή ομάδα μαθητών στους οποίους τους έβγαζα και έξω και βγάζαμε φωτογραφίες και μετά τους έκανα έκθεση! Αλλα αυτό που με έκανε να πώ ότι δεν μπορώ να διδάξω είναι οταν έκανα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Φανταστείτε ότι είχα μαθητές ακόμη
και Καθηγητές του Πανεπιστημίου! Εκεί έγινε το εξής, τους τα έδωσα όλα απο την αρχή, δηλαδή τους είπα μυστικά και τους έριξα στα βαθιά, ενώ δεν πρέπει να γίνεται αυτό. ¨Οταν τους είπα ότι θα σταματήσουμε έγινε χαμός, ήθελαν να μου νοικιάσουνε χώρο στην πόλη και να κάνουμε πιό τακτά διαστήματα μάθημα. ¨Οταν τους είπα τέρμα κάνανε σαν τρελοί, βέβαια το πρόβλημα ήταν ότι το Πανεπιστήμιο δεν πλήρωνε όπως έπρεπε, και το άλλο ίσως ήταν αυτό
ότι τους είχα ρίξει στα βαθιά απότομα, τόσες πληροφορίες μαζεμένες και είχαν δίκιο!! Για αυτό λέω ότι δεν μπορώ να διδάξω, θέλω να αμέσως να μοιραστώ αυτά που ξέρω!! Και ήθελαν ακόμη και οι καθηγητές να πληρώνουν απο την τσέπη τους! Τέλος πάντων αυτό έχει σημασία είναι να γνωρίζεις πολύ καλά το αντικειμενό σου και να προσπαθείς να βάζεις το λιθαράκι σου και εσύ!!!!

Πώς βλέπετε την τέχνη σήμερα με αυτή την κρίση που υπάρχει;
 Κοιτάξτε να δείτε, η τέχνη ώς εμπόριο περνάει και αυτή την κρίση της. Παρόλο που βλέπω να γίνονται πωλήσεις, όχι όμως στις εκθέσεις.
Στις εκθέσεις δεν γίνονται πωλήσεις όπως πρίν απο 8-10 χρόνια.
Αλλά η κρίση είναι και ένα πάτημα για νέες δημιουργίες!!
Δηλαδή εγώ είτε τώρα είτε πρίν την κρίση δημιουργικά είμαι ακμαίος !! Σαφώς οικονομικά είναι πολύ δύσκολα, αλλά η κρίση μπορεί να γίνει και η αιτία η’ η αφορμη ώστε να βρείς θέμα και να αποτυπώσεις αυτά που φέρνει η κρίση. Ο Καλλιτέχνης πρέπει να μιλάει για την εποχή του, να μπορεί να βλέπει μπροστά, τι γίνεται στον κόσμο, έτσι να ψάξει να βρεί πώς θα μπορέσει να δημιουργήσει, ώστε μετά να βγεί και να φωνάξει δυνατά «εεεεεεε που πάτε; κοιτάξτε να δείτε πώς είστε, που είστε, δείτε πώς έχουν τα πράγματα, ΞΥΠΝΗΣΤΑΙ» !!
Ο καλλιτέχνης πιστεύω ότι είναι αναγκασμένος να γνωρίζει Τον τρόπο που θα αποτυπώσει την πραγματικότητα όπως έχει !! Αυτό είναι άλλωστε και το στοίχημα, να μπορεί να δημιουργεί !!
¨Οχι στα εύκολα είμαστε καλλιτέχνες και στα δύσκολα εξαφανιζόμαστε η’ κάνουμε ανούσια πράγματα. Αυτή την περίοδο πάντως εγώ μόνο ανούσια και άσχετα πράγματα βλέπω !!
Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρεσεις !!!!

Σας ευχαριστώ πολύ !

Δημοσκόπηση

Ανησυχείτε για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Σεπτέμβριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Πέμπτη, 20 Σεπ. 2018 - 18:47:06
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον φωτογράφο Παπάζογλου Ελευθέριο (left) Top of Page