Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον σκηνοθέτη Χρίστο Λύγκα

Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Χρίστο Λύγκα

XRISTOS-LYGKAS-900σχετικά με την παράσταση "Η Πόλη" που θα παρουσιαστεί στο θέατρο Δημήτρης Ροντήρης από τις 23 Ιανουαρίου

Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του Μάρτιν Κριμπ «Η ΠΟΛΗ».Μιλήστε μας για το έργο και τους ήρωες της παράστασης.

  To έργο θα φιλοξενηθεί στο θέατρο Δημήτρης Ροντήρης από 23 Ιανουαρίου και θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον κύριο Γιώργο Παπαγεωργίου και τους συνεργάτες του για την εμπιστοσύνη, την γενναιοδωρία, τις άψογες συνθήκες συνεργασίας και την τόλμη να επιλέξουν ένα συγγραφέα που η δραματουργία του είναι ανοιχτή σε αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο, σε αντίθεση με την εσωστρέφεια που χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια την ελληνική θεατρική παραγωγή.
  Η Πόλη λοιπόν του Μάρτιν Κριμπ μας μεταφέρει σε ένα παράδοξο σύμπαν όπου η πραγματικότητα και η αναίρεση της δημιουργεί την απαραίτητη αντίθεση ώστε τα πρόσωπα να βρίσκονται συνεχώς σε μια αμφιβολία, μια ανησυχία ίσως κι ένα πανικό μέσα σε ένα όλο και πιο εχθρικό κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα καταρρίπτοντας όλες τις βεβαιότητες της ζωής τους. Η Κλαιρ συναντά τυχαία στο μετρό, ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται, έναν άγνωστο άντρα που έχει χάσει το κοριτσάκι του, μια συνάντηση που δυναμιτίζει επικίνδυνα τα έτσι κι αλλιώς σαθρά θεμέλια της σχέσης της με τον σύζυγο της Κρις .Ο Κρις χάνει την υψηλή θέση που κατέχει σε μια επιχείρηση και ξυπνά σε ένα κόσμο που ο ίδιος μοιάζει να μην έχει πια καμιά θέση και ρόλο. Τέλος, η νοσοκόμα Τζένυ έρχεται να διεκδικήσει το δικαίωμα της στην ησυχία όταν γυρίζει εξαντλημένη από το νοσοκομείο έχοντας την καθημερινή αγωνία για την τύχη του άντρα της που υπηρετεί σαν γιατρός σε ένα μυστικό πόλεμο κάπου στον κόσμο...

i-poli«Η ΠΟΛΗ» της παράστασης είναι γέννημα του σύγχρονου τρόπου ζωής και την συναντάμε και στην δική μας πόλη;

Θα έλεγα ότι μοιάζει να είναι μια μητροπολιτική πρωτεύουσα του κόσμου και αντανακλά τις αξίες και το χαρακτήρα των κατοίκων της, την σχέση τους με τον δημόσιο και ιδιωτικό χώρο, την αυτοπεποίθηση αλλά και το άγχος, τους φόβους και τις νευρώσεις τους. Με αυτή την έννοια, τουλάχιστον στην περίοδο που διανύουμε, δεν θυμίζει ιδιαίτερα την πόλη μας όσο κι αν εύλογα κανείς θα πίστευε.
Παρόλαυτα στο δεύτερο επίπεδο ερμηνείας του Κριμπ για την Πόλη, η ανάγνωση του νοήματος ανοίγει περισσότερο. Πόλη είναι η φαντασίωση και ο προορισμός σε αυτό που έχουμε ονειρευτεί ή πιστέψει. Για κάποιον μπορεί να είναι η συγγραφή ή η επιστροφή σε ένα γενέθλιο τόπο, ο χαμένος έρωτας για τον άνθρωπο που αγαπάς ή ακόμα και το τέλος μιας αυταπάτης που θα σε γεμίσει ανακούφιση.

Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με αυτό το έργο, τι σας κέντρισε το ενδιαφέρον;

Αυτό που για μένα κάνει τον Μάρτιν Κριμπ ένα συναρπαστικό συγγραφέα είναι η ανοιχτή μορφή της δραματουργίας του. Παίζει με τις αντιθέσεις, τις ασάφειες και την παραδοξότητα με τέτοιο τρόπο που τελικά το έργο του έχει αναρίθμητες αναγνώσεις που συνεχώς σε ξαφνιάζουν. Είναι ένα έργο που περισσότερο θέτει ερωτήματα παρά δίνει απαντήσεις και αυτό για μένα το κάνει πιο πραγματικό γιατί μοιάζει να λέει ότι στα ουσιώδη θέματα στη ζωή υπάρχουν πολλές αλήθειες. Με συγκίνησε στο έργο η πολιτισμένη στάση και η αξιοπρέπεια που αντιμετωπίζουν τα πρόσωπα την τραγικότητα της κατάστασής τους και ταυτόχρονα η πολύ αιχμηρή και διεισδυτική ματιά του Κριμπ ως προς την σχέση θύτη - θύματος που συνοψίζεται στη φράση...είναι πολύ δύσκολο να σκοτώσεις ανθρώπους που μένουν προσκολλημένοι στη ζωή ....γιατί είναι οι πιο επικίνδυνοι απ΄όλους.

Η οικονομική κρίση που περνάμε, όχι μόνο στη Ελλάδα, είναι μέρος του φόβου και της ανασφάλειας της Πόλης; Μήπως από εκεί ξεκινούν όλα;

Ο Τρόμος της Πόλης του Κριμπ έχει ένα υπαρξιακό βάθος και απηχεί τα τραγικά χτυπήματα της τυφλής βίας σε μεγάλα κέντρα του Δυτικού Κόσμου, εκεί που η επιβίωση έχει μια σκληρότητα αλλά οι πολίτες ένα βαθύτερο αίσθημα συλλογικής ευθύνης και υποχρεώσεων γι’ αυτό και οι συνέπειες της δυσλειτουργίας του συστήματος ανεπανόρθωτης σημασίας. Το λέω αυτό για να αποσυνδέσω την Ελληνική κατάσταση της αναμφισβήτητα δραματικής στιγμής μια απομονωμένης ευρωπαϊκής επαρχίας που πενθεί γκρινιάζει και θυματοποιείται για την απώλεια του ευδαιμονισμού της, από τα ζητήματα του έργου.

Υπάρχει άραγε ελπίδα για τους ήρωες αυτής της πόλης;

Τα πρόσωπα στο έργο έχουν τη δύναμη να επανεφεύρουν τον εαυτό τους ακόμα και μέσα στα ερείπια και την ισοπέδωση και να συνεχίσουν επειδή ακριβώς έχουν την τόλμη να εγκαταλείψουν τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις τους όσο επώδυνο κι αν είναι αυτό. Ελπίδα είναι να συνεχίζεις χωρίς κραυγές και λαθραίες ιδεοληψίες αλλά με αξιοπρέπεια και πολιτισμό ακόμα κι αν βρίσκεσαι ακόμα μέσα στο σκοτάδι.

Δημοσκόπηση

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Ιούλιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Πέμπτη, 19 Ιουλ. 2018 - 09:59:51
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον σκηνοθέτη Χρίστο Λύγκα Top of Page