Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον ηθοποιό Γιάννη Μπλέτα

Συνέντευξη με τον ηθοποιό Γιάννη Μπλέτα

mpletas-900 Η παράσταση Το Βήμα της Γάτας ανεβαίνει στο θέατρο Δημήτρης Ροντήρης στις 19 Απριλίου. Τί πραγματεύεται;


Η ιστορία ξεκινάει με αφορμή μια οντισιόν για χορεύτριες, μια θεατρική διασκευή του παραμυθιού “Καρυοθραύστης”. Στην αρχή βλέπουμε μια νεαρή χορεύτρια που ενδιαφέρεται για τον ρόλο: την Έλενα. Η ίδια αγγελία όμως πέφτει στα χέρια μιας παλιάς πρωταθλήτριας χορού, η οποία έχει αποσυρθεί για χρόνια από τον χώρο της τέχνης: τη Σάντυ. Βλέποντας αυτή την αγγελία διαπιστώνει ότι ήρθε η ώρα της να επιστρέψει και με κάποιον τρόπο να ξεπεράσει μια μακροχρόνια κατάθλιψη, με τη βοήθεια της αδερφής της. Παράλληλα, βλέπουμε στιγμές από τις ζωές του συγγραφέα και του σκηνοθέτη της παράστασης. Οι 4 ήρωες γίνονται οι δορυφόροι της ιστορίας της Σάντυ, της παλιά χορεύτριας, η οποία είναι ο πυρήνας. Γενικότερα υπάρχει μια “υγρασία” σε όλες αυτές τις ανθρώπινες σχέσεις.

Για ποιον λόγο μπορεί να απασχολεί έναν τόσο νέο άνθρωπο το θέμα της φθοράς του χρόνου και του χάσματος που υπάρχει στις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες;
Πριν γράψω το συγκεκριμένο θεατρικό, ασυνείδητα μου είχε έρθει στο μυαλό μια εικόνα: μια νεαρή χορεύτρια η οποία μάχεται μια μεγαλύτερη για το ποια θα επικρατήσει. Και το ενδιαφέρον σε αυτή την εικόνα ήταν για εμένα, ποια από τις δύο θα επικρατήσει μέσα από τη δουλειά της. Έτσι ξεκίνησε να διαμορφώνεται στο μυαλό μου η ιδέα του έργου. Ωστόσο, θεωρώ ότι το ζήτημα της φθοράς του χρόνου δεν είναι κάτι που αφορά μόνο άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σχετίζεται άμεσα με όλους τους ανθρώπους που έχουν μάθει από μικρά παιδιά κιόλας να έχουν “μεγάλα” όνειρα. Έτσι ακόμη και στα 20 να φτάσεις και δεν έχεις πραγματοποιήσει όσα είχες ονειρευτεί, αρχίζεις ασυνείδητα να αναρωτιέσαι, εάν όλα όσα έχεις στο μυαλό σου θα καταφέρεις να τα πραγματοποιήσεις. Σε ό,τι αφορά τώρα το χάσμα, νομίζω ότι οι διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα πάντα με το έργο, θα πρέπει να έχουν αυτογνωσία, να είναι εξοικειωμένες με αυτό που λέμε “χρόνος”, έτσι ώστε μέσα από τη συνεργασία να συνυπάρχουν αρμονικά και οι μεν και οι δε.

 Τί σας ώθησε να ασχοληθείτε με το θέατρο, ειδικά σε μία τόσο ιδιαίτερη εποχή κρίσης;
Το θέατρο και για εμένα και για τα περισσότερα παιδιά είναι ένα από τα “μεγάλα” όνειρα ζωής. Είναι κρίμα για εμάς, που το γνωρίζουμε σε μια τόσο δύσκολη εποχή, κάτω από αυτές τις άσχημες συνθήκες. Ας είμαστε όμως και λίγο ρεαλιστές: από αυτό δεν μπορείς να ζήσεις. Πρέπει να κάνεις πράγματα παράλληλα για την επιβίωσή σου. Παρ' όλα αυτά, θα συμβούλευα τα παιδιά που το σκέφτονται και δεν το έχουν ακόμη τολμήσει να το κάνουν. “Τα χρόνια περνούν.” Όσο πιο νέος είσαι σε αυτή τη δουλειά τόσο το καλύτερο. Παράλληλα όμως θα τους συμβούλευα να έχουν και ένα άλλο πτυχίο στην τσέπη τους για καθαρά βιοποριστικό λόγο.

vima gatas 900

Πώς νομίζετε ότι θα αγγίξει το κεντρικό θέμα της παράστασης τους θεατές;
Θέλω να πιστεύω ότι θα αγγίξει άμεσα το κεντρικό θέμα τους σημερινούς θεατές. Αυτή η παλιά χορεύτρια αποσύρθηκε γιατί πολύ απλά “την πέταξε το κύκλωμα.” Σταμάτησε να την προωθεί. Στο έργο αυτή η θέση είναι μια καταγγελία για τον χώρο του θεάτρου και του χορού. Σίγουρα όμως θα μπορούσε να είναι ακόμη και μια πολιτική και κοινωνική καταγγελία γι αυτό που επικρατεί έξω. Πως κάποιος, που ενώ έχει ανεβεί με την αξία του, μπορεί σε μία στιγμή να πιάσει πάτο, όταν με άλλα συμφέροντα “προωθούνται” άλλα άτομα. Είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο, το οποίο αν το καλοσκεφτούμε, σίγουρα θα έχουμε 1-2 τέτοιες περιπτώσεις στο μυαλό μας. Έτσι η Σάντυ, η παλιά χορεύτρια, έμεινε για πολλά χρόνια κλεισμένη σε ένα σπίτι με τον χρόνο αντίπαλό της. Νομίζω όμως, ότι ο άνθρωπος φθείρεται μόνο όταν σταματάει να διεκδικεί τα όνειρά του.

 Ποια είναι τα όνειρα της θεατρικής ομάδας Blue Noel και ποιος ο δρόμος που θα θέλατε να ακολουθήσετε;
Προς το παρόν στα άμεσα σχέδια είναι η πρεμιέρα και μια καλή πορεία στο “Βήμα της γάτας”. Είναι δύσκολο γενικά, να εμπιστευτεί ο κόσμος έναν νέο συγγραφέα, να ακούσει ένα νέο κείμενο, να δει μια ομάδα που συναποτελείται από το “νέο αίμα” του ελληνικού θεάτρου. Αυτό που θέλουμε εμείς σαν ομάδα είναι να έρθει ο κόσμος να δει κάτι φρέσκο και να προβληματιστεί, να “πάρει” την παράσταση μαζί του στο σπίτι. Για το προσεχές μέλλον τώρα, σίγουρα πολλά σχέδια, τα οποία ας ευχηθούμε να γίνουν πραγματικότητα.

Δημοσκόπηση

Ποιο από τα συναισθήματα κυριαρχεί στη ζωή σας τον τελευταίο καιρό;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Δεκέμβριος 2017
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Δευτέρα, 18 Δεκ. 2017 - 01:29:47
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον ηθοποιό Γιάννη Μπλέτα Top of Page