Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τη μουσικοσυνθέτρια Ανθή Γουρουντή

Συνέντευξη με τη μουσικοσυνθέτρια Ανθή Γουρουντή

gourountiΑγαπητή κα Γουρουντή, μιλήστε μας για το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro. Πότε ιδρύθηκε και ποιοί είναι οι στόχοι του?

Το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro είναι “συνομήλικο” της επαναλειτουργίας του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, ή πιο απλά δημιουργήθηκε με αφορμή την παράσταση της οπερέτας του Θ. Σακελλαρίδη “Η κόρη της Καταιγίδος” σε αυτό τη χειμερινή σαιζόν 2013-2014 από τους Beggar's Opera με την ενθάρρυνση του τότε διευθυντή κ. Τάκη Τζαμαργιά.
Η διαπίστωση εκ μέρους μου της ανάγκης να υπάρξει ένα φωνητικό σύνολο που θα υπηρετούσε τη μουσική και τις παραστατικές τέχνες στην Πόλη μου, και όχι μόνο, όπως και η επιθυμία μου να δημιουργήσω μια ομάδα της οποίας οι σκοποί και οι στόχοι θα είναι τόσο καλλιτεχνικοί όσο και κοινωνικοί με οδήγησαν στο “Libro Coro”. Ένα αριθμητικά μεγάλο σύνολο πια, το οποίο απαρτίζεται από ανθρώπους κάθε ηλικίας, καλλιτεχνικής καταγωγής και κατάρτισης, το οποίο στο λίγο σχετικά χρόνο που υφίσταται έχει καταφέρει να εξελιχθεί και να αποκτήσει μια ενδιαφέρουσα μουσική ιστορία.

Πόσο δύσκολο στην Ελλάδα της κρίσης είναι να υπάρχει ενεργά ένα τέτοιο Φωνητικό σύνολο?
Ίσως η αυτή η “ κρίση” να αποτελεί για εμάς την ιστορική αιτιότητα όχι μόνο της δημιουργίας μας αλλά και της γρήγορης ανάπτυξής μας. Το Libro Coro είναι στη βάση του μια λαϊκή Πειραιώτική φωνητική ομάδα συγκροτημένη με άξονες την αγάπη στη μουσική φωνητική έκφραση, την ομαδική δουλειά, τις υψηλές καλλιτεχνικές προσδοκίες, αλλά και με μια απάντηση πάντα στην ερώτηση “γιατί τραγουδάμε ότι τραγουδάμε” , Η εκπαίδευση στην ομάδα είναι δωρεάν από τους εξαιρετικούς συνεργάτες μου την κ. Παπαχειμώνα Κλεοπάτρα καθηγήτρια μονωδίας, την κ. Σταυρούλα Μέντη καθηγήτρια βιολιού, τον εξαιρετικό Θεωρητικό μουσικής κ. Μιχάλη Γκαρτζόπουλο, τη Μουσικό κ. Αγάθη Κωστήρη, με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Η οικονομική κρίση είναι μία σκληρή ιστορική συνθήκη, η οποία ομάδες με συγκροτημένη καλλιτεχνική δομή, θεωρητική συγκρότηση και κοινωνικούς προβληματισμούς τη δυναμώνει. Δεν είμαστε μία ακόμα χορωδία. Ήρθαμε για να κάνουμε “ θόρυβο” και μάλλον κάτι καταφέραμε....

Αυτή την περίοδο επαναλαμβάνετε στον Πειραιά σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, λόγω επιτυχίας, την μουσική παράσταση Κώστας Νούρος: Ξένος δύο φορές. Μιλήστε μας για την παράσταση.
Η παράσταση είναι μια μουσική βιογραφία του Μικρασιάτη Κώστα Νούρου. Δομικά είναι μια όπερα λαϊκή με αφηγηματικούς μονολόγους, χορωδιακά μέρη, άριες -ναι άριες και με την λόγια μουσικολογικά έννοια του όρου αλλά και καταχρηστικά αυτής- χορό, διαλλειματικά μέρη κλπ. Δεν αναπλάθουμε τον βίο του Νούρου, ασχολούμεθα με τον “πάσχοντα¨ καλλιτέχνη άνθρωπο σε μια τόσο σημαντική ιστορικά αλλά και μουσικά περίοδο της ιστορίας μας. Έχουμε μουσικές και τραγούδια της εποχής 1900-1934 αλλά και πρωτότυπες δικές μου και του Χάρη Βλαστάκη, προσπαθώντας να γεφυρώσουμε το παλιό με το σήμερα με σεβασμό και απαλλαγμένοι από κάθε φολκλορική διάθεση.

Η ιδέα της παράστασης ξεκίνησε από σας και τα κείμενα και η μουσική δραματουργία της παράστασης είναι μια συνεργασία δική σας με την σκηνοθέτη Χρύσα Καψούλη και τον Τσιμάρα Τζανάτο. Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με την βιογραφία του Κώστα Νούρου?
Αν και ο Κώστας Μασσέλος- Νούρος στην εποχή του υπήρξε αστέρας πρώτου μεγέθους με τους δεξιοτεχνικούς του Αμανέδες να προξενούν θαυμασμό στους φανατικούς θαυμαστές του, αποδοχή και αναγνώριση από τους ομότεχνούς του, στη συνέχεια λησμονήθηκε. Συντηρήθηκε ως μετέωρη μνήμη στους απογόνους των ανθρώπων που τον άκουγαν με ένταση και αγάπη και μέσα από τη δισκογραφία που πρόλαβε και έκανε. Αν και οι σπουδές και η παιδεία μου είναι της κλασσικής ευρωπαϊκής μουσικής, το ενδιαφέρον μου υπήρξε τεράστιο όταν ψάχνοντας -δυστυχώς από φιλομάθεια και περιέργεια αρχικά- συνάντησα τη μουσική φιγούρα του Νούρου τόσο εκλεκτικά συγγενή του Φαρινέλλι ή του Γκαρντέλ και τόσο συγκλονιστικά απαντητική σε κοινωνικά ερωτήματα της εποχής μας μέσα από τον βίο και τη στάση ζωής του.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια του Libro Coro?
Εκτός από τη συνεργασία μας με τον μεγάλο μας συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, η οποία συνεχίζεται και θα αποτυπωθεί και δισκογραφικά, υπάρχει μία επίσημη πρόσκληση από την πολιτεία του Μεξικό και το εκεί Υπουργείο Πολιτισμού με αφορμή ένα διεθνές Φεστιβάλ που οργανώνεται στα πλαίσια του εορτασμού των εκατό χρόνων του συντάγματος της χώρας, στην οποία ελπίζομε να ανταποκριθούμε οικονομικά και μια καινούργια παραγωγή με αφετηρία τη ιστορία της πόλης του Πειραιά.

Δημοσκόπηση

Είναι έμφυτη η ανθρώπινη επιθετικότητα;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Νοέμβριος 2017
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Κυριάκη, 19 Νοεμ. 2017 - 03:26:48
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τη μουσικοσυνθέτρια Ανθή Γουρουντή Top of Page