Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΑμοργός, το απέραντο γαλάζιο...

Αμοργός, το απέραντο γαλάζιο...

amorgos-3-800της μπλόγκερ Σοκατζού.
Τα τζιτζίκια - Die Zikaden (Οδυσσέας Ελύτης)

«Η Παναγιά τα πέλαγα
κρατούσε στην ποδιά της.
Την Σίκινο, την Αμοργό
και τ' άλλα τα παιδιά της».

Την Αμοργό ή Υπερία ή Πάγκαλη πρώτα την ονειρεύεσαι, την έχεις αποζητήσει στα όνειρα σου σαν τον έρωτα που τον ψάχνεις χρόνια..και μετά αποφασίζεις να πας!! Άγρια, με καθαρές κορυφογραμμές, απότομες πλαγιές, ανέλπιστους κολπίσκους, τεράστια φεγγάρια! Μυρίζει φασκόμηλο, άγρια ρίγανη, θρούμπι και θυμάρι... Αρμύρα και ξερό χορτάρι...

Από τον Πειραιά το πλοίο φεύγει στις 5,30 για να φτάσει στην Αμοργό μετά από 9 ώρες. Πρώτη στάση η Πάρος, δεύτερη η Νάξος, Δονούσα, η Αμοργός και στην επιστροφή Ηρακλειά, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Νάξος, Πάρος, Πειραιάς. http://www.travelcyclades.gr/map.htmlamorgos-5 Το νησί είναι μακρόστενο, στο νότιο Αιγαίο, κοντά στα Μικρασιατικά παράλια και έχει δυο λιμάνια, την Αιγιαλίδα και τα Κατάπολα. Μια στο ένα λιμάνι και μια στο άλλο πιάνει το καράβι από όπου διακρίνεται ο ορεινός όγκος στα ανατολικά και κάπως πιο ομαλά στα δυτικά. Μικρές προκλητικές παραλίες βραχώδεις με αιθέρια νερά, στραφταλίζουσες αμμώδεις.. κάτασπρη κουκίδα το μικροσκοπικό εκκλησάκι ..

Η καλλίτερη εποχή είναι στα πανηγύρια και ιδιαίτερα το Πάσχα μέσα στα προκλητικά κίτρινα, μωβ, λιλά.. Οι Αμοργιανοί το απόγευμα του Πάσχα μεταφέρουν τρεις εικόνες από το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας με τα πόδια μέσα από παλιά πλακόστρωτα μονοπάτια τις διακτινώνουν σε όλο το νησί σε μοναστήρια και σε εκκλησίες. Από εκεί τις μεταφέρουν σε κοντινά εξωκκλήσια, ευκαιρία να στήσουν τραπέζια, να κεράσουν κρασί, να μοιράσουν άρτους... Το ίδιο επαναλαμβάνεται και την Κυριακή του Θωμά που ξεκινά η επιστροφή των εικόνων στο Μοναστήρι με τα πόδια και πλήθος κόσμου να ακολουθεί.

amorgos-6Το νησί κρατά το χαρακτήρα του παρ ότι ξεκίνησαν να μιλάνε για ανάπτυξη δηλ δρόμους, μαρίνες, ξενοδοχεία κλπ κλπ ξεκινά δηλ η εκπόρνευση του. Από τα λίγα κυκλαδονήσια που εκτός από τη Χώρα έχει χωριά και οικισμούς. Στη θέση σας θα έμενα στην πράσινη περιοχή της Αιγιάλης, στα δυτικά, και με συγκοινωνία ή με νοικιασμένο αυτοκίνητο θα περιόδευα στο νησί. Η Αιγιάλη είναι παραθαλάσσια με σκιερή παραλία αμμώδη.. , μαζί με τη Μινώα και την Αρκεσίνη αποτελούσαν τις πόλεις –κράτη του νησιού στην αρχαιότητα.. Γευτείτε ντόπιους μεζέδες στην Κυρά Κατίνα, ιδιαίτερα φάβα και θαλασσινούς μεζέδες. Σε όλο το νησί θα γευτείτε ψωμί με γλυκάνισο και μαραθόσπορο, εξαιρετική γραβιέρα και ντόπια φέτα.

 

amorgos-1 Με τα πόδια αν θέλετε, ακολουθείστε το παλιό μονοπάτι, για να ανεβείτε στη Λαγκάδα σε τρία τέταρτα. Περπατείστε στους δρόμους του χωριού που είναι ασβεστωμένοι και σχεδιασμένοι από τις νοικοκυρές. Επισκεφθείτε το εργαστήρι βοτάνων, την εκκλησία, το φούρνο που τον διαφεντεύει μια γιαγιά σχεδόν εκατοχρονίτισσα, πιείτε ένα δροσερό αφέψημα στο «Τρατάρισμα» που βρίσκεται απέναντι στο χωριό γυρνώντας από το μοναστηράκι που απέχει μισή ώρα από το χωριό με τα πόδια. Κοντά είναι και τα Θολάρια με εξαιρετικό φαγητό και γλεντζέδες ανθρώπους που στήνουν γλέντι χορεύοντας το χορό νικανδρέ. Το Λακκί ή Λειβάδι με ελιές, περιβόλια και απέναντι οι Ποταμοί, από εδώ ξεκινά η πομπή του Θωμά με την εικόνα για την επιστροφή της στο μοναστήρι με κωδωνοκρουσίες.

amorgos-7Τα Κατάπολα είναι ένας φυσικός όρμος, η σκάλα της Χώρας, το πιο υπήνεμο λιμάνι του Αιγαίου. Τουριστικά ανεπτυγμένα τους τελευταίους χρόνους. Στο χωριό Βρούτση σας περιμένει ως θαύμα μια κινηματογραφική αίθουσα με καθίσματα από παλιό σινεμά.
Η Χώρα στα ΝΑ, με κάστρο που ανέβαιναν από τις κλιμακωτές επίπεδες στέγες... ασπριδερή σε κάθε γωνιά να στήνεται ένας πίνακας.. Πλακόστρωτα δρομάκια, καμάρες, καμπυλόσχημα εκκλησάκια, μικρά ανοίγματα, κουκλίστικα στέκια με πανοραμικά μπαλκόνια... όπως αυτό με την συλλογή από φιγούρες καραγκιόζη. Διαθέτει αρχαιολογικό μουσείο στο ενετικό κτίσμα Λόζα, ανεμόμυλους και έντονες πνοές ανέμου τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην Καλλιστώ γευτείτε το γλυκό του γάμου, παστέλι στο λεμονόφυλλο... αμυγδαλωτά..

amorgos-4Στον ορεινό όγκο του νησιού ορθώνεται ο καλοκαιρινός οικισμός του νησιού, ο Σφονδυλίτης από τους ασφοδέλους, τα φυτά του κάτω κόσμου της μυθολογίας, ένας θησαυρός αρχιτεκτονικής. Η γκρι πέτρα, η ηρεμία και οι ασφόδελοι δίνουν μια νότα μελαγχολίας στο τοπίο. Απέχει δυόμισι ώρες με τα πόδια από την Αιγιάλη, αν περιφρονήσετε το αυτοκίνητο. Έρχονταν το καλοκαίρι από μονοπάτια με ξερολιθιές οριοθετημένα, για να σπείρουν και να θερίσουν την σοδειά του χειμώνα. Μια συστάδα από επτά πετρόκτιστα πηγάδια πότιζαν ανθρώπους και ζώα. Πρωτόγονες κατασκευές, πρόχειρα κατεργασμένες πέτρες στήνουν μικροσκοπικά αρχιτεκτονήματα ίσα να στεγαστεί η οικογένεια και τα ζώα.. Με φίδες (κλαδιά από τοπικό κυπαρίσσι), φύκια, κουτσουλιά περιστεριών και πατητό χώμα από το Λακκί (Λειβάδι) στέριωναν τις στέγες. Εσωτερικές αυλές, κυρίως δωμάτιο, πέτρινα ανώφλια, ανακουφιστική καμάρα, τζάκι, τετράγωνες κόγχες, βοηθητικοί χώροι... Ο Αϊ Γιάννης μοιράζεται με τον Άγιο Νικόλαο την εκκλησία με το άδειο εικονοστάσι που γεμίζει το Πάσχα με την εικόνα του μοναστηριού στο τρίστρατο, ίσα για να ξεκουραστεί στο πήγαινε έλα της (τέσσερις ώρες Ποταμός-Χοζοβιώτισα).

amorgos-8Στο μοναστήρι του Άγιου Γεώργιου του Βαλσαμίτη, ημερωμένος τόπος από τις καλόγριες, περιμένει να σας υποδεχθεί η γλυκιά γερόντισσα του μοναστηριού με κέρασμα «ψημένης» (ρακή σιγοβρασμένη με κανέλλα και μέλι). Το αγίασμα ήταν το «λάλον ύδωρ» της αρχαιότητας που συνέχισε λειτουργεί σαν υδρομαντείο και στα νεώτερα χρόνια.

Το οφιοειδές μονοπάτι από τη Χώρα κατεβαίνει αγνάντι στο Αιγαίο στο άριστα διατηρημένο μοναστήρι της Χοζοβιώτισας χτισμένο στην κόγχη του βράχου. Σήμερα οδηγεί και ανηφορικό καλντερίμι από το χώρο στάθμευσης. Θρύλους θα σας διηγηθούν οι οικοδεσπότες για την προέλευση της εικόνας (9ου αιώνα περίπου) και το χτίσιμο του μοναστηριού. Στην εικονομαχία, λέει, έφυγε η εικόνα από το Ισραήλ και έφτασε στο νησί. Σε μια κόγχη του βράχου με πέντε μέτρα πλάτος, οκτώ πατώματα, δυο στέρεες αντηρίδες.. πόρτες, σκαλάκια, δωματιάκια, παράθυρα στο μπλε.. στεριώσανε οι μάστοροι καθ υπόδειξη τη μονή και όχι όπου ήθελαν εκείνοι. Το βράδυ χτίζανε , το πρωί ήταν γκρεμισμένο. Σαθρό το έδαφος, πέφτουν πέτρες αλλά ποτέ κανείς δεν κτύπησε, ασπίδα η Παναγιά η Χοζοβιώτισα.

amorgos-2Λεηλατημένος ο αρχαιολογικός πλούτος.. διάσπαρτος σε όλο το νησί αποτέλεσε πρόσφορο οικοδομικό υλικό για τις νεώτερες κατασκευές. Στην Κάτω Μεριά (του νησιού) επισκεφθείτε με ελεύθερη είσοδο, οπωσδήποτε τον πύργο του Βασίλη (350-330π.χ.), στο Χωριό του κάμπου της Αρκεσίνης στην Αγία Τριάδα που αναδείχθηκε πρόσφατα, ένας πραγματικός αρχιτεκτονικός άθλος σήμερα όπως και στην αρχαιότητα. συνδετικός κρίκος του χθες με το σήμερα.. (βεβαιωθείτε ότι είναι επισκέψιμος Τηλέφωνο: +30 22850 71831, Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.). Η επιγραφή ΚΤΗΣΙΦΩΝΤΟΣ συγχέει περισσότερο τα πράγματα για το ποιος είναι και ποια η σχέση του με τον πύργο. Επίσης και στο Ρίχτι υπάρχει πύργος ενδοσυνεννόησης (με καπνό ).

amorgosΤο ορεινό, βραχώδες λιτό τοπίο της Αμοργού έχει ανεπανάληπτη ομορφιά για τους λάτρεις της πέτρας και της καθαρότητας του ορίζοντα.. Αμόλυντη και αλώβητη, απόλυτα γυμνή με δεκάδες εγκολπώσεις και νησάκια προστάτες προκλητικά προσκαλεί τους πιστούς να προσέλθουν...


«Επέστρεφε συχνά και παίρνε με, αγαπημένη αίσθησις
επέστρεφε και παίρνε με— όταν ξυπνά της Αμοργού η μνήμη,
κ' επιθυμία παληά ξαναπερνά στο αίμα•
όταν τα χείλη και το δέρμα ενθυμούνται,
κ' αισθάνονται τα χέρια σαν ν' αγγίζουν πάλι.
Επέστρεφε συχνά και παίρνε με την νύχτα,
όταν τα χείλη και το δέρμα ενθυμούνται...»
Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ ( ας μου συγχωρεθεί η παραφθορά των στίχων)

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Σεβαστή Σημαντήρη

Σεβαστή Σημαντήρη

Σημαντήρη Σεβαστή-Ελένη  Εκ Ρεθύμνου Κρήτης το πάλαι ποτέ ορμώμενη, το ιστορικό - αρχαιολογικό της Αθήνας σπουδάσασα, κατοικοεδρεύει στην Πάτρα. Πρώην φιλόλογος στο επάγγελμα, διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων, στην εκπαίδευση εκπαιδευτικών και όχι μόνο. Συμμετείχε στην οργανωτική επιτροπή του Διεθνούς κινηματογραφικού Φεστιβάλ Πάτρας. Λάτρης της...

Περισσότερα Άρθρα από τον ίδιο Αρθρογράφο

Δημοσκόπηση

Ανησυχείτε για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Οκτώβριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Πέμπτη, 18 Οκτ. 2018 - 13:30:21
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΑμοργός, το απέραντο γαλάζιο... Top of Page