Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΗ απαρχή της Τρίτης Ιντιφάντας

Η απαρχή της Τρίτης Ιντιφάντας

triti indefanta-800του Νικόλα Μιτζάλη, δρ.αρχιτεκτονικής ΕΜΠ

Φυλάξου.
Από την πείνα μου φυλάξου
κι απ' την οργή μου
Μαχμούντ Νταρουίς

  Οι επίσημοι όροι τής πρόσφατης αντιπαράθεσης στη γη της Παλαιστίνης είναι ευρέως γνωστοί. Η αποκάλυψη του βασανισμού και της θανάτωσης του νεαρού παλαιστίνιου Αμπού Χντέιρ σε αντίποινα για την απαγωγή και δολοφονία τριών εφήβων ισραηλινών πυροδότησε τον μαινόμενο ανισόρροπο πόλεμο. Εξίσου γνωστοί είναι και οι όροι τής ιστορικής αυτής αντιπαράθεσης: Οι ισραηλινοί, μεταναστεύοντας μαζικά στην Παλαιστίνη, κατά τον μεσοπόλεμο, στα πλαίσια της δημιουργίας ενός Εβραϊκού κράτους από το μηδέν, αρχίζουν να εκτοπίζουν σταδιακά τους παλαιστινίους μακριά από την γη τους με αποκορύφωση τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948, την εκδίωξη 727.000 Παλαιστινίων και τη διχοτόμηση της Ιερουσαλήμ.

  Ο μεταπολεμικός διαχωρισμός του κόσμου σε δύο αντιτιθέμενα μπλοκ εξουσίας σε συνδυασμό με τα οικονομικά συμφέροντα μιας γεωγραφικής περιοχής πλούσιας σε κοιτάσματα πετρελαίου και ως εκ τούτου προσελκύουσα του ενδιαφέροντος των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κρατών αλλά και οι πιέσεις του σιωνιστικού κινήματος και των διάφορων λόμπυ εξουσίας οδήγησαν στην οριστική απομάκρυνση της ειρηνικής συμβίωσης και σε έναν πρωτοφανή εξτρεμισμό.
Από τότε συνεχώς συρρικνώνεται η γη των παλαιστινίων, κυρίως με την μέθοδο των εποικισμών και των παράνομων οικισμών, η οποία τελεί υπό καθεστώς μονίμου αποκλεισμού/εγκλεισμού αποστερούμενη ακόμα και τα πιο βασικά αγαθά, με το πρόβλημα να αναπτύσσεται πια με τον δικό του ανεξέλεγκτο ρυθμό.

  Καμία πλευρά δεν θέλει να οπισθοχωρήσει καθώς αυτό θα οδηγούσε σε εσωτερικές διαμάχες που θα έδιναν στον αντίπαλο σημαντικότατο προβάδισμα σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο και έτσι συνεχίζει να επιτίθενται ο ένας στον άλλον σε έναν ατελείωτο κύκλο αίματος με την κάθε πλευρά να χρησιμοποιεί τα όπλα που διαθέτει: οι παλαιστίνιοι είτε ανατινάζονται σε αποστολές αυτοκτονίας είτε πυροδοτούν ρουκέτες προς το Ισραήλ, ενώ οι ισραηλινοί με τη σειρά τους βομβαρδίζουν σπίτια και υποδομές στα κατεχόμενα ενώ δεν διστάζουν και σε χερσαίες επιδρομές στα πλαίσια αντιμέτρων.
Κάθε πλευρά φοβάται την άλλη. Οι ισραηλινοί φοβούνται τις απαιτήσεις των παλαιστινίων που θα μπορούσαν να απειλήσουν τα προνόμιά τους (φθηνά εργατικά χέρια, απαλλοτριωμένες κατοικίες από τους άραβες που εξωθήθηκαν σε φυγή, κρατικά οφέλη, κλπ.). Οι παλαιστίνιοι φοβούνται τους ισραηλινούς που θέλουν να απαλλαχθούν από αυτούς, να τους αποδιώξουν από τη γη τους (που σε μεγάλο ποσοστό το έχουν επιτύχει), και να τους εξωθήσουν στην εξορία. Και αυτός ο φόβος ρυθμίζει το μέλλον διαιωνίζοντας μια σύγκρουση που διαρκώς επιδεινώνεται.

  Το μίσος οξύνεται και όταν κάποιος ζει σε συνθήκες όπως εκείνες των Παλαιστινίων και με μηδενικές προοπτικές, το μόνο που του απομένει είναι η προοπτική του μίσους ενός εχθρού που φυλακίζει, βομβαρδίζει και βασανίζει και με τη σειρά του φοβάται.

  Δεν υπάρχει καμία ορατή προοπτική ειρήνευσης όπως δεν υπάρχει καμία προοπτική εγκατάλειψης των ονείρων για ελευθερία ενός ολόκληρου λαού. Η μόνη ουτοπική λύση, τουλάχιστον μέχρι ότου υπάρξει ειρήνη βασισμένη στη συνεργασία και αμοιβαίο σεβασμό, άμεσα και χωρίς διαμεσολαβητές, είναι μια γενικευμένη εξέγερση και από τους ανθρώπους του Ισραήλ που θα προτείνει τα προλεχθέντα. Μέχρι τότε, η τρίτη ιντιφάντα η οποία και βρίσκεται σε εξέλιξη θα ξανα-υπογραμμίζει εμμονικά το πρόβλημα στο σκισμένο χαρτί της Ιστορίας.

Τόσο αίμα, τόσες θυσίες, τόσοι νεκροί, δεν μπορεί να είναι μάταια. Η καρδιά μας στην Παλαιστίνη.

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Νικόλας Μιτζάλης

Νικόλας Μιτζάλης

Ο Νικόλας Μιτζάλης είναι αρχιτέκτονας μηχανικός και διδάκτορας αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π. Έχει κατα καιρούς υπάρξει διδάσκοντας σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και αρθρογραφεί τακτικά σε διάφορα έντυπα. Διατηρεί την μόνιμη στήλη "Επιλεγόμενα" στο διαδικτυακό περιοδικό www.greekarchitects.gr και έχει συγγράψει τρια βιβλία. Από τις πατρινές εκδόσεις Το Δόντι ...

Περισσότερα Άρθρα από τον ίδιο Αρθρογράφο

Δημοσκόπηση

Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Μάιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Σάββατο, 26 Μαΐου 2018 - 08:22:56
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΗ απαρχή της Τρίτης Ιντιφάντας Top of Page