Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Σκύρος

skyros-800Όποιος αποζητά την απόλυτη ησυχία, θέλει να ξεκουραστεί ή είναι πολύ ερωτευμένος, τότε να διαλέξει τη Σκύρο. Ένα νησί πεντακάθαρο, με σεβασμό στην αρχιτεκτονική του παράδοση, ήρεμο και ασφαλές, με αντιθέσεις στο φυσικό του τοπίο και υπέροχη θάλασσα.

Στιγμή δεν δίνεται η εντύπωση ότι έχει παραδοθεί στον τουρισμό. Φιλόξενος ο κόσμος ανοίγει την πόρτα του, για να δεις τη σκυριανή διακόσμηση και να σε κεράσει. Κι ακόμα πιο φιλόξενη η κα Μαρία, μια αρχόντισσα, πραγματική οικοδέσποινα του νησιού που προσφέρεται δωρεάν να σας ξεναγήσει στο νησί με τα υπέροχα ελληνικά της, αν και ξέρει άψογα και τα σκυριανά, και να σας μυήσει σ αυτό που λέγεται Σκύρος. Το τηλ της 6988705620 είναι στη διάθεση σας, όπως είπε, και μπορείτε, αφού συνεννοηθείτε μαζί της να έχετε την καλλίτερη συνοδό/φίλη για όσες μέρες μείνετε εκεί.

Το νησί παλιά ήταν χωρισμένο σε δυο μικρότερα νησιά και ενώθηκε αργότερα στο λαιμό Αχίλλι –Καλαμίτσι. Δυο λόφοι φιλοδοξούν να ονομαστούν βουνά, ο Όλυμπος 408 μ στα βόρεια και ο Κόχυλας 792μ στα νότια. Εδώ πέρασαν όλοι οι πολιτισμοί αρχής γενομένης από τους Πελασγούς, τους Μυκηναίους, τους Μινωίτες... Εδώ σκοτώσανε το Θησέα, εδώ έκρυψε η Θέτιδα τον Αχιλλέα ντύνοντας τον κοπέλα για να αποφύγει το θάνατο πηγαίνοντας στην Τροία, ανάμεσα στις κόρες του βασιλιά Λυκομήδη. Οι δυο βάσεις, μία αεροπορική στα βόρεια και μία ναυτική στα νότια χαρακτηρίζουν και οριοθετούν τη ζωή του νησιού. Χωρίζεται σε δύο μέρη εμφανώς διαφορετικά μεταξύ τους. Το βόρειο τμήμα η Πιτυούσσα, η πευκόφυτη δηλ, που είναι πνιγμένο στο πράσινο με θαλερά πεύκα, έρποντα κέδρο και θυμάρια, θυμίζει έντονα Σποράδες. Η αμμώδης παραλία Γυρίσματα με τον ατελείωτο ορίζοντα, ο κολπίσκος της παραλία Ασπούς, η Ατσίτσα με τις εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις για τη μεταφορά παλαιότερα του οψιανού, τόπος για ηλιοβασίλεμα και παντού ηρεμία..

Το νότιο τμήμα βραχώδες και χέρσο χαρακτηρίζεται από τα σφεντάμια και τα λιόπρινα. Ένα είδος θάμνου που από το φάγωμα του αέρα (ανεμομόρφωση) και των ζώων έχουν υπέροχα σχήματα. Βλέπεις να κατεβαίνουν από το βουνό σκούρες μορφές ζώων, ανθρώπων και ό,τι άλλο στήσει η ανθρώπινη φαντασία. Κι όμως υπάρχουν διάσπαρτες πηγές όπως αυτή στο Νύφι που συνοδεύονται από βλάστηση. Το Νύφι, δηλ η πηγή των νυμφών είναι πάνω στο δρόμο για τον τάφο του άγγλου ποιητή Ρούπερ Μπρουκ που πέθανε πάνω σε νοσοκομειακό πλοίο που παρέπλεε και τυχαία θάφτηκε στο νησί. Αξίζει η διαδρομή και μόνο, όπως και οι παραλίες που θα συναντήσετε. Δυστυχώς ή ευτυχώς το νότιο τμήμα προορίζεται για εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε αριθμό που οι κάτοικοι φοβούνται ότι θ αλλοιωθεί το τοπίο και η ζωή τους. http://windwatch.gr

skyros-1-800Υποθέτω ότι την άνοιξη το τοπίο ανθισμένο θα είναι απαράμιλλης ομορφιάς. Η χλωρίδα και η πανίδα του νησιού είναι πλούσια. Ιδιαίτερα φημίζονται τα αλογάκια της Σκύρου με κάτω από 1.10 ύψος. Λέγεται ότι αυτά είχε υπ' όψη του ο Φειδίας, όταν δημιουργούσε αυτά της πομπής των Παναθηναίων στην ιωνική ζωφόρο του Παρθενώνα. Προστατευμένα σήμερα είναι σταβλισμένα τα μισά στο βόρειο και τα άλλα μισά στο νότιο τμήμα. Άλογα με χαρακτήρα, έφευγαν λέει την άνοιξη να ζευγαρώσουν και γύριζαν πίσω το φθινόπωρο, ακολουθώντας το αρσενικό τα μικρά. Για να συντηρηθούν έχει ανοιχτεί κατάλογος εθελοντών για τη σίτιση τους.

 

Ένα νησί σεμνό, ταπεινό, ήσυχο, καθαρό, δίχως γραμμένους τοίχους, δίχως μηχανάκια και πολλά αυτοκίνητα των 3500 περίπου κατοίκων. Τίποτα το κραυγαλέο, επικρατεί η διακριτικότητα και η ομορφιά. Ακόμα ισχύει η κοινωνικοποίηση του παλιού καιρού δηλ ο ένας βοηθά τον άλλο σε κάθε ανάγκη, όπως το πλύσιμο των προβάτων τον Ιούνιο στη θάλασσα που βοηθάνε και οι ψαράδες. Εδώ η ζωοκλοπή είναι άγνωστη λέξη. Οικογενειακές, μικρές επιχειρήσεις δίχως ξένους για βοηθούς που παράγουν εξαιρετικό μέλι, ελαιόλαδο, ξινοτύρι που τρώγεται φρέσκο το καλοκαίρι και κεφαλογραβιέρες. Αν έχετε γνωστό, μπορεί να σας δώσει να δοκιμάσετε το φημισμένο πιθαρίσιο τυρί που δυστυχώς, ενώ παράγεται μόνο στη Σκύρο, δεν βγαίνει στο εμπόριο και ούτε έχει κατοχυρωθεί. Η κεφαλογραβιέρα θάβεται στο πιθάρι που είναι «ενταφιασμένο» στο δάπεδο του σπιτιού τους, στις 17/7 ανήμερα της Αγίας Μαρίνας και ανοίγεται τα Χριστούγεννα. Ένας πολύ καλός τρόπος συντήρησης και προφύλαξης του τυριού από τη ζέστη προερχόμενος από την ανάγκη των κατοίκων να προφυλάξουν το τυρί από τους τότε πλιατσικολόγους. Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.inskyros.gr. Το μέλι βγαίνει στραγγιστό (10-15ευρώ το κιλό) και το διακινεί ένας τοπικός σύλλογος.

Οι άνθρωποι κρατάνε τις παραδόσεις. Στο γάμο φοράνε τις χρυσοκέντητες σκυριανές στολές που αξίζουν μια περιουσία. Οι άνδρες φοράνε τα χειροποίητα δερμάτινα «τροχάδια», χειμώνα –καλοκαίρι που όπως μαρτυρά και τα όνομα συνδράμουν στο τρέξιμο. Κρατάνε ψηλές μαγκούρες με μεταλλική απόληξη, για να στηρίζονται, να οδηγούν το κοπάδι αλλά και να αμύνονται.

Ακόμα σκαλίζουν τα έπιπλα και ζωγραφίζουν πήλινα με σχέδια δανεισμένα από αυτά του Τσανάκαλε και της Βενετιάς, όταν οι πλούσιοι του νησιού τα έφερναν για προίκα στα σπίτια τους μαζί με τις πορσελάνες και τα μετάξια. . Οι αρχόντισσες έχοντας άπλετο χρόνο κεντούσαν τα περίφημα σκυριανά σχέδια πάνω σε ρούχα, ασπρόρουχα κλπ που το κάθε σχέδιο κατοχυρωνόταν από την οικογένεια και κανείς άλλος δεν μπορούσε να το αντιγράψει.. Ο καθώς πρέπει σκυριανός έχει και την εκκλησία του. Όταν εορτάζει ο άγιος του, καλεί και στρώνει τραπέζι αποβραδίς και το πρωί μετά τη λειτουργιά. Και οι πιο φτωχοί μαζεύονται 3-4 για να φτιάξουν την εκκλησία τους.

skyros-2-800Στη Σκύρο, στο κέντρο του νησιού, πάνω σ ένα λόφο βρίσκεται η Χώρα, δίχως να είναι ορατή από τη θάλασσα, για προφυλαχθούν από τους εχθρούς αλλά και από τους αέρηδες. Δεν υπάρχουν χωριά αλλά διάσπαρτα σε όλο το νησί οικισμοί, ώστε να είναι οι άνθρωποι κοντά στα γεννήματα και τα ζώα τους. Επικρατούσαν παλιά έντονες ταξικές διαφορές. Τα σπίτια κατέβαιναν βλέποντας το ηλιοβασίλεμα σε ζώνες από την κορυφή του λόφου. Πάνω το μεσαιωνικό κάστρο που δεν είναι επισκέψιμο. Το βυζαντινό μοναστήρι του Αϊ Γιώργη, προστάτης της Σκύρου με πανοραμική θέα του νησιού Μετά η αρχοντογειτονιά με τα σπίτια των αρχόντων που διασχίζεται με από τη μεγάλη στράτα (μόνο στο όνομα), μετά των βοσκών, των αγροτών και τέλος των εργατών. Και η κάθε γειτονιά/κοινωνική τάξη με τη δική της εκκλησία, όχι όλοι μαζί... «Έχουν ξεπεραστεί αυτά αλλά κάποιοι τα κρατάνε ακόμα Μεγάλη τιμή να είσαι βοσκός και να παντρευτεί βοσκό μια κοπέλα» μας είπαν.

Στενά δρομάκια στρωμένα με τη σκυριανή πέτρα, οριοθετημένα τα θεμέλια των σπιτιών με μια μπλε γραμμή πάνω στον άσπρο ασβέστη. Μικρά ανοίγματα που χαρακτηρίζονται πλατείες, αυστηρή ομοιόμορφη αρχιτεκτονική. Τα σπίτια κιβόσχημα, άσπρα, με επίπεδη στέγη, το λιακό, για να αντέχουν τους αέρηδες και να μαζεύουν το βρόχινο νερό, για καμινάδα ένα αναποδογυρισμένο σπασμένο πιθάρι, στενά παράθυρα, δίχως μπαλκόνια και μικρές αυλές ένα με το δρόμο. Μέσα χωρισμένο στα τρία το σκυριανό σπίτι από ένα σκαλισμένο, ξύλινο κάθετο χώρισμα μοιράζεται κατακόρυφα στα δυο. Το ένα δεύτερο χωρισμένο με πατάρι κάθετα δίνει δύο χώρους, την κουζίνα κάτω και το χώρο με τα κρεβάτια πάνω. Ενώ το άλλο μισό ελεύθερο έπαιζε το ρόλο του σαλονιού, του κοινόχρηστου χώρου δηλ. Με δαντέλες παντού, με σεντούκια, με ράφια για τα πιάτα, τις πορσελάνες, τα γυαλικά και έπιπλο για τις στάμνες με το νερό.

skyros-4-800Το φαγητό εξαιρετικό και σε πολύ καλές τιμές. Εννοείται κατσικάκι λεμονάτο, λαδόπιτες, ξινοτύρι, αστακομακαρονάδες (20 ευρώ η μερίδα), ψάρι (με 35-45 ευρώ) αλλά και ιταλικά εστιατόρια!! Αναζητείστε το Αδράκτι, ανεβαίνοντας από το πάρκινγκ στον κεντρικό δρόμο, με μια υπέροχη ταράτσα και φιλικό σέρβις. Στον κεντρικό δρόμο καλόγουστα καφενεία που σερβίρουν λαδόπιτες και παίζουν τζαζ μουσική, μαγαζιά με αναμνηστικά και ντόπια προϊόντα, όπως η σφραγίδα που κλείνουν τις πίτες. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα ντόπια γλυκά αλλά και το παγωτό τοπικής παραγωγής, εξαιρετικό..!! Ο κεντρικός δρόμος οδηγεί στην πλατεία, όπου γίνονται και διάφορες εκδηλώσεις. Υπάρχουν δύο πάρκινγκ και τοπική συγκοινωνία. Καλό είναι να προσυνεννοηθείτε για ταξί, αν το χρειαστείτε. Παραθαλάσσια υπάρχουν πιο κοσμικά μαγαζιά.

Αξίζει να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο Παλαμάρι στα βόρεια του νησιού, πριν το αεροδρόμιο στρίψτε αριστερά πηγαίνοντας βόρεια στο χωματόδρομο στις ώρες που γίνεται η ανασκαφή, γιατί ο χώρος δεν είναι επισκέψιμος. Ένα οχυρωμένο λιμάνι με αψιδοειδές τείχος και πύργους του 3000πχ. Τα παραθαλάσσια ρωμαϊκά λατομεία στα Πουριά ανάμεσα στο Μώλο και τα Γυρίσματα. Τις βυζαντινές εκκλησίες στο κάστρο, το αρχαιολογικό μουσείο (3ευρώ) και το ιδιωτικό λαογραφικό μουσείο του Μάνου Φαλτάϊτς στη Χώρα (2ευρώ) και φροντίστε να έχετε χρόνο για να χαρείτε τα αντικείμενα και στα δυο μουσεία. http://www.eimastegynaikes.gr

skyros3-800Σκύρο μπορείς να πας με επιδοτούμενο εισιτήριο (10ευρώ) και με αεροπλάνο (από Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και με το πλοίο, διότι θεωρείται παραμεθόριο νησί λόγω του ότι σε ευθεία γραμμή μέχρι τα παράλια της Τουρκίας δεν παρεμβάλλεται ούτε βραχονησίδα. Η πρόσβαση γίνεται από την Εύβοια. Από την Αθήνα υπάρχει λεωφορείο, από το Σταθμό Λιοσίων, (Τηλέφωνο ΚΤΕΛ Κύμης: 22220 - 22257. Τηλέφωνα ΚΤΕΛ Αθήνας: 210 - 8317163, 210 - 8317153, 210 - 8322997. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα δρομολόγια ενημερώνονται καθημερινά! Για οποιαδήποτε αλλαγή την ευθύνη φέρει αποκλειστικά η διοίκηση των μέσων μαζικής μεταφοράς.) για το επίνειο της Κύμης, για το καράβι (η Κύμη είναι κτισμένη σε υψόμετρο). Από Χαλκίδα απέχει το λιμάνι περίπου δύο ώρες, υπολογίστε και άλλες τόσες από Αθήνα. Μόνο από το λιμεναρχείο δίνονται ασφαλείς πληροφορίες για τα δρομολόγια του «Αχιλλέα», πλοίο λαϊκής βάσης. Το καλοκαίρι το νησί συνδέεται ατμοπλοϊκά και με τις Σποράδες. Πληροφορίες στο http://www.skyros-island.gr. Το πλοίο διανύει τα 35 χιλ σε 1.40 λεπτά και φτάνει στα Λιμενάρια, όπου υπάρχει αστικό λεωφορείο για τη Χώρα (11χιλ). Το αεροδρόμιο στα βόρια του νησιού απέχει 17 χιλιόμετρα από τη Χώρα και είναι στρατιωτικό, από εκεί θα χρειαστεί ταξί. Το νησί είναι μικρό αλλά το αυτοκίνητο είναι αναγκαίο. Δυσκολεύει η έλλειψη πινακίδων για τις περιοχές, καταλύματα κλπ

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Σεβαστή Σημαντήρη

Σεβαστή Σημαντήρη

Σημαντήρη Σεβαστή-Ελένη  Εκ Ρεθύμνου Κρήτης το πάλαι ποτέ ορμώμενη, το ιστορικό - αρχαιολογικό της Αθήνας σπουδάσασα, κατοικοεδρεύει στην Πάτρα. Πρώην φιλόλογος στο επάγγελμα, διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων, στην εκπαίδευση εκπαιδευτικών και όχι μόνο. Συμμετείχε στην οργανωτική επιτροπή του Διεθνούς κινηματογραφικού Φεστιβάλ Πάτρας. Λάτρης της...

Περισσότερα Άρθρα από τον ίδιο Αρθρογράφο

Δημοσκόπηση

Ανησυχείτε για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Σεπτέμβριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Τρίτη, 18 Σεπ. 2018 - 18:17:25
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΣκύρος Top of Page