Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΠρόταση - Πάσχα στην Κέρκυρα

Πρόταση - Πάσχα στην Κέρκυρα

DSCN6079-500της μπλόγκερ Σοκατζού. Στην Κέρκυρα ο εορτασμός του Πάσχα είναι έξω από κάθε φαντασία. Είναι το απαύγασμα της αγάπης τους για τη μουσική και τον Άγιο. Οι Κερκυραίοι το ζουν, είναι κομμάτι από τη ζωή τους, ό,τι κάνουν το κάνουν για τους ίδιους και απόδειξη οι λιτανείες που οργανώνουν όλο το χρόνο δίχως τουρίστες. Όλη τους η καθημερινότητα στηρίζεται στις λιτανείες του Αγίου, είναι κομμάτι της ιστορίας τους. Είναι άδικο να νομίσει κάποιος ότι όλα αυτά αποτελούν τουριστική ατραξιόν, οι ξένοι καλοί και αναγκαίοι αλλά μέχρι εκεί.

Η πόλη της Κέρκυρας διαθέτει τρεις φιλαρμονικές με δύναμη περίπου 300 ατόμων από δέκα ετών έως και ογδόντα πέντε, κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά. Από το 1953 συμμετέχουν και γυναίκες. Η Φιλαρμονική Εταιρία Κέρκυρας ιδρύθηκε από το Ν. Μάντζαρο το 1840, όταν οι Άγγλοι δεν παραχώρησαν τη φιλαρμονική τους, για να συνοδεύσει τον Άγιο, γι αυτό ονομάζεται εν συντομία, η Παλαιά και είναι η πρώτη στο είδος της στην Ελλάδα. Το 1890 ιδρύθηκε η "Μάντζαρος" και πολύ αργότερα η "Καποδίστριας". Σε αυτές φοιτούν όλοι δωρεάν όπως το ήθελε ο Μάντζαρος, για να μη δημιουργηθεί ελίτ. Η κάθε μία από αυτές παίζει τις δικές της μαρσίες, δηλ τα δικά της κομμάτια που τα περισσότερα από αυτά είναι συνθέσεις κερκυραίων μουσικών

Οι τελετές ξεκινούν από το Σάββατο του Λαζάρου που γίνεται η μεγάλη λιτανεία σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνα. Εκείνη την ημέρα ο Άγιος έριξε στη θάλασσα την αρρώστια που βασάνιζε το νησί από το κάστρο πάνω. Στη λιτανεία παίρνουν μέρος και οι δεκαοκτώ φιλαρμονικές του νησιού!!!.. Κατά τη διάρκεια της βδομάδας δίνονται συναυλίες. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να είσαστε εκεί, τη Μεγάλη Πέμπτη, για να παρακολουθήσετε την τελευταία πρόβα κάτω από τα παράθυρα της Παλαιάς, το αργότερο Μεγάλη Παρασκευή πρωί να έχετε φτάσει. Η πόλη διαθέτει περίπου 40 εκκλησίες πολύ κοντά η μία με την άλλη που σχεδόν όλες βγάζουν επιτάφιο. Οι δρόμοι/καντούνια είναι πολύ στενοί και οι επιτάφιοι «πέφτουν» ο ένας πάνω στον άλλο. Για το λόγο αυτό η κάθε εκκλησία έχει καθορισμένο πρόγραμμα εξόδου. Ξεκινούν λοιπόν οι επιτάφιοι να περιφέρονται στην πόλη από νωρίς το μεσημέρι έως το βράδυ αργά. Συμμετέχει και αυτός της καθολικής εκκλησίας. Τελευταίος, 10.30, βγαίνει ο επιτάφιος της Μητρόπολης που ανεβαίνει από την Σπηλιά προς την πλατεία, πηγαίνει παράλληλα στο Λιστόν όπου τα φώτα έχουν καλυφθεί με μωβ ύφασμα, όπως και ο Σταυρός στο Ύψωμα του Κάστρου. Συνεχίζει μετά την πλατεία για να μπει στο Καντούνι δεξιά που θα την φέρει πίσω στη εκκλησία περίπου στις 12 τα μεσάνυκτα. Όσοι τυχεροί σταθούν κοντά στο μεγάλο φοίνικα, στο άγαλμα του Ράλλη, θα συναισθανθούν την ομορφιά, οι υπόλοιποι θα βρεθούν στο πλήθος που έχει «σύγχυση» στο πού βρίσκεται και φέρεται ανάλογα!!. Όλες οι πομπές είναι ιδιαίτερα επιβλητικές. Προπορεύονται τα λάβαρα μεσίστια της κάθε εκκλησίας, ο Σταυρός, η χορωδία, τμήμα από ένστολους μαθητές, μέρος από τους πρόσκοπους, κοπέλες του ερυθρού σταυρού και μέρος μιας από τις τρεις φιλαρμονικές. Μην περιμένετε ν ακούσετε τα γνωστά κομμάτια που συνοδεύουν τον Επιτάφιο σε άλλες περιοχές, εδώ ακούγονται ιδιαίτερα μουσικά κομμάτια, γραμμένα από τους ντόπιους που οι κερκυραίοι τα ξέρουν απέξω και περιμένουν κάθε χρόνο να τ ακούσουν με ιδιαίτερη συγκίνηση

 

Στον επιτάφιο της Μητρόπολης συμμετέχουν εμβόλιμα στις φιλαρμονικές όλα τα σχολεία, πλήρης η χορωδία, όλο το σώμα προσκόπων, οδηγών, ναυτοπροσκόπων και του ερυθρού σταυρού, ώστε να μένουν (οι φιλαρμονικές) σε απόσταση μεταξύ τους και να μην αλληλεπικαλύπτονται ηχητικά.. Για τον Κερκυραίο είναι τιμή και καμάρι του να συμμετέχει σε λιτανεία. Είναι εντυπωσιακή η συμμετοχή των μαθητών και η σοβαρότητα που επιδεικνύουν. Είναι όλοι εκεί!!!..

 

 

 

 

DSCN6087-500Το Μέγα Σάββατο το πρωί γίνεται η μεγάλη λιτανεία του επιταφίου του Αγίου που συμμετέχουν όλοι, σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου που έσωσε το νησί από σιτοδεία. Στο τέλος ακολουθεί το σκήνωμα του Αγίου ακάλυπτο και ακολουθεί ο Επιτάφιος της εκκλησίας «στεγασμένος», για να τονιστεί ο μέγας τιμώμενος. Απ' όλο το νησί συρρέει κόσμος. Η περιφορά του επιταφίου του Αγίου το Σάββατο το πρωί είναι η... ανάμνηση της απαγόρευσης από τους άγγλους να γίνονται επιτάφιοι το βράδυ για λόγους ασφαλείας. Όταν ο Άγιος γυρίσει στην εκκλησία του, πριν τις 11, ακολουθεί η πρώτη Ανάσταση και επακολουθεί το σπάσιμο του μπότι, της λαγήνας, από κάθε Κερκυραίο και όχι μόνο στην πλατεία για τον κόσμο και την τηλεόραση. Οι φιλαρμονικές εμφανίζονται στην πλατεία για παίξουν χαρούμενα κομμάτια και να επιδείξουν τις ικανότητές τους. Για πρώτη χρονιά το 2011 η Παλαιά έπαιξε 3 κομμάτια κάνοντας σχηματισμούς στην πλατεία. Η σκέψη «να και κάτι καλό» που έμεινε από την αγγλοκρατία, δεν μπορεί να μην περάσει απ' το μυαλό μας, διότι όπως μας εξήγησαν για τον κερκυραίο η μουσική ήταν τρόπος αντίστασης.

Το Σάββατο το βράδυ οι εκκλησίες δεν ανοίγουν παρά μόνο μία, της Αγίας Παρασκευής. Στην πλατεία γίνεται η παράδοση του Άγιου Φωτός και στη συνέχεια η πομπή περνά μπροστά από την καθολική εκκλησία, όπου ο μητροπολίτης της ορθόδοξης εκκλησίας δίνει φως στην καθολική, δείγμα της συνύπαρξης των δύο εκκλησιών στο νησί. Κατόπιν συνεχίζει στην κοντινή στο Λιστόν εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, όπου, αφού περατωθούν τα νενομισμένα, όλοι κατευθύνονται στην Πάνω πλατεία του Λιστόν για το Χριστός Ανέστη. Εκεί ο μαέστρος της Παλαιάς διευθύνει τις τρεις ορχήστρες, για να παίξουν ένα δοξαστικό εμβατήριο, σήμα κατατεθέν του κερκυραϊκού Πάσχα και διαλύονται όλοι για τα σπίτια τους. Οι φιλαρμονικές στην αποχώρηση τους δεν ξεχνούν να επιδείξουν τις ικανότητες τους γι αυτό ακολουθήστε τις.

Η λειτουργία της Ανάστασης ολοκληρώνεται την Κυριακή το πρωί που επαναλαμβάνονται από τις εκκλησίες οι λιτανείες της Παρασκευής. Ενημερωθείτε για αυτή της εκκλησίας του Αγίου, σταθείτε να περάσει από μπροστά σας και ακολουθείστε την στο προαύλιο του Αγίου , όπου με υποδειγματική σειρά στέκονται πάλι όλες μαζί οι φιλαρμονικές, για να παιανίσουν. Κατά τη διάρκεια που διαβάζεται το Ευαγγέλιο οι καμπάνες ακολουθούν με τον ήχο τους άλλοτε αργά και άλλοτε γοργά τα λόγια του κειμένου. Στην επιστροφή της η Παλαιά στέκεται μπροστά στο κτίριο που στεγάζεται και παίζει τιμής ένεκεν ένα τελευταίο κομμάτι. Μέχρι αργά το μεσημέρι οι εκκλησίες με τη σειρά της η κάθε μία και με τη συνοδεία μέρους από τις φιλαρμονικές ανασταίνουν μέχρι αργά το απόγευμα, οπότε μπορείτε να παρακολουθήσετε αρκετές... Μετά η πόλη ησυχάζει και είναι ευκαιρία να περπατήσετε στα καντούνια...

 

 

DSCN6091-500Η διαμονή είναι ένα πρόβλημα, υπάρχουν λίγα ξενοδοχεία μέσα στην πόλη και οι τιμές το Πάσχα ανεβαίνουν πολύ πχ κεντρικό ξενοδοχείο από 65ευρώ έφτασε στα 228ευρώ, τιμές του 2011. Εξασφαλίστε πολύ πριν τη διαμονή σας. Υπάρχουν και καταλύματα σε απόσταση 10-15 χιλιομέτρων από την πόλη σε λογικότερες τιμές. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι τιμές δεν ανταποκρίνονται στην προσδοκώμενη παροχή υπηρεσιών. Και το φαγητό είναι ακριβό. Ο τουρισμός στην Κέρκυρα καλύπτει όλα τα βαλάντια με τάση προς τα υψηλά πορτοφόλια. Μαγαζιά με επώνυμες μάρκες και γουστόζικα εμπορεύματα επιβεβαιώνουν το αληθές του λόγου.

 

Η μετάβαση στην Κέρκυρα μπορεί να γίνει με κάθε μέσο. Από την Πάτρα φεύγει πλοίο τα μεσάνυκτα και φτάνει εκεί ξημερώματα (να το διασταυρώσετε). Αν δεν έχετε σκοπό να περιηγηθείτε το νησί, είναι ο πιο άνετος και οικονομικός τρόπος. Με αυτοκίνητο μέσω Εγνατίας ή μέσω της ημιτελούς Ιόνιας οδού φτάνετε στην Ηγουμενίτσα και με το πλοίο σε μιάμιση ώρα και 40ευρώ εισιτήριο για το αυτοκίνητο και 10 για κάθε άτομο είσαστε απέναντι, πριν τις αυξήσεις. Καλό είναι να διαλέξετε πλοίο κλειστού τύπου, το Πάσχα έχει σχεδόν ανά ώρα αλλά καλό είναι μέσω διαδικτύου να ξέρετε τα δρομολόγια. Μόλις φτάσετε κλείστε και το εισιτήριο της επιστροφής. Υπάρχει βέβαια και αεροπλάνο. Καλό σας ταξίδι!

Σοκατζού (μπλόγκερ) http://sokatzou.blogspot.gr

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Σεβαστή Σημαντήρη

Σεβαστή Σημαντήρη

Σημαντήρη Σεβαστή-Ελένη  Εκ Ρεθύμνου Κρήτης το πάλαι ποτέ ορμώμενη, το ιστορικό - αρχαιολογικό της Αθήνας σπουδάσασα, κατοικοεδρεύει στην Πάτρα. Πρώην φιλόλογος στο επάγγελμα, διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων, στην εκπαίδευση εκπαιδευτικών και όχι μόνο. Συμμετείχε στην οργανωτική επιτροπή του Διεθνούς κινηματογραφικού Φεστιβάλ Πάτρας. Λάτρης της...

Περισσότερα Άρθρα από τον ίδιο Αρθρογράφο

Δημοσκόπηση

Ανησυχείτε για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Οκτώβριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Παρασκευή, 19 Οκτ. 2018 - 21:16:41
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΠρόταση - Πάσχα στην Κέρκυρα Top of Page