Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΥπέροχοι Εξωστρεφείς

Υπέροχοι Εξωστρεφείς

yperoxoi eksostrefeisτου Βλάσση Κοκκώνη.  Ειναι ξεκάθαρο πως το τρέχον πολιτικό ελίτ της Ελλάδας και ίσως πολλών άλλων χωρών είναι δραματικά λιγότερο ικανό σε σύγκριση με κάποιες άλλες εποχές.

Συχνά χρησιμοποιεί όρους με έντονα χαρακτηριστικά αφηρημένης έννοιας, όπως η περίφημη αναδιάρθρωση, που μπορεί όμως κάλλιστα να σημαίνει εξάρθρωση ή και ανεπαγγελματισμό μεγάλων τμημάτων του κοινωνικού ιστού. Στη σύνθεση της Ελληνικής Βουλής, παραδοσιακά, κυριαρχούσαν και κυριαρχούν τα νομικά επαγγέλματα, γεγονός που την κάνει να ξεχωρίζει, γιά παράδειγμα, από τα βουλευτικά σώματα των κρατών του Νέου Κόσμου που τείνουν προς μία πιό πραγματιστική, επαγγελματική εκπροσώπηση των κοινωνιών τους. Η υπερβολική παρουσία ατόμων από τον νομικό κλάδο μπορεί να σημαίνει, ουσιαστικά, μία ετερόβαρη νοοτροπία που διαπερνά μοιραία κάθε τομέα της Ελληνικής, κοινωνικής ζωής. Οι νομικοί, κυρίως ως λειτούργημα και όχι σαν επάγγελμα, δραστηριοποιούνται γύρω από ζητήματα και καρριέρες προσωπικών σχέσεων ενώ, ταυτόχρονα και από τη φύση τους, δίνουν πολύ μικρότερη σημασία σε ζητήματα εμπειρίας και αξιόπιστης δεινότητας στην ολοκλήρωση ενός πρακτικού έργου. Σαν τέτοιοι, λοιπόν, ρίχνουν το βάρος της πολιτικής τους δραστηριότητας στις πελατειακές σχέσεις και προσωπικές γνωριμίες, γεγονός που μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση κάθε επιλογή προς σωστή επάνδρωση και αποδοτικότητα των παραγωγικών μηχανισμών ενός κράτους.

Το ίδιο θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε και γιά τους οικονομολόγους που ναι μεν παρουσιάζουν μία σχετική επάρκεια λογιστικής ανάλυσης, αλλά αυτό απέχει παρασάγγας από την έρευνα και υλοποίηση εγχειρημάτων ενεργειακού χαρακτήρα και απόδοσης κερδών χωρίς θλιβερές παρενέργειες γιά την κοινωνία. Ενα πολύ καλό παράδειγμα τέτοιων σοβαρών αναντιστοιχιών μπορεί να αποτελεί και ο τέως υφυπουργός Αναπυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, νυν υπουργός Υγείας που δηλώνει ιδιότητα ιστορικου και εκδότη βιβλίων, Αδωνις Γεωργιάδης. Νομίζω ότι είναι άξιο απορίας πως είναι δυνατόν όλα αυτά τα, κατά τ' άλλα, ευγενή πολιτικά αξιώματα και θέσεις να μπορούν να έχουν συνάρτηση και σχέση με τη βασική παιδεία και εκπαίδευση του ανωτέρω ατόμου – πολίτη; Περαιτέρω, τι άραγε μπορεί να σημαίνει αυτό το καλπάζον, αν και ανομομολόγητο "άσχετο επαγγελματικού ενδιαφέροντος και κατάρτισης" στο μεγαλύτερο μέρος του συνόλου της πολιτικής ελίτ της χώρας; Μήπως, τελικά, το αξίωμα του γραφειοκράτη βρίσκεται υπεράνω κάθε άλλου κινητρου επαγγελματικής σταδιοδρομίας και πλησιέστερα εκείνου περί τον κρατικό κορβανά που στοχεύει στη συλλογή μόνο αρμοδιο - επινοημένων χαρατσιών και άλλων μέτρων κοινωνικής εξαθλίωσης, αδιαφορώντας και μεταθέτοντας την ευθύνη κάθε παραγωγικής δράσης και ευθύνης αποκλειστικά στον πολίτη που, με τη σειρά του, βρίσκεται εμπρός σε ένα περιορισμένο πεδίο επαγγελματικών οριζόντων και ανταπόκρισης εξ' αιτίας τέτοιων σοβαρών αναντιστοιχιών στα κέντρα αποφάσεων και διακυβέρνησης της χώρας;

Αυτή η ατμόσφαιρα οικτρού ανεπαγγελματισμού, κατά το παρελθόν και ίσως ακόμη τώρα, συμπίπτει με μία ανυπολογιστου βαθμού αύξηση του γνωστού, ρουσφετολογκού ήθους που χαρακτηρίζει έντονα τη ζωή του ραγιαδοποιημένου νεοέλλληνα. Επειδή οι εκτιμήσεις ποικίλουν μεταξύ 200 εκ. ευρω – 2 δις. ευρώ ετησίως, ακόμη και αν δεχθούμε το ελάχιστο ποσό, δεν παύει να αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα γιά τις οικονομικές και επενδυτικές προσπάθειες της χώρας. Πέραν τούτου, οι ήδη πληγέντες από την οικονομική κρίση γραφειοκράτες έχουν έναν λόγο παραπάνω να συνεχίσουν επί των ...κεκτημένων ενός τόσο ευγενικού, γενναιόδωρου και παραδοσιακού φιλοδωρήματος. Αυτή η ιστορία όμως έχει δύο άκρα επίσης όπως τόσες άλλες καταστάσεις στη σημερινή Ελλάδα της ...κεντρώας μας στρατηγικής ανάγκης. Το ένα άκρο είναι ο ανήθικος πλουτισμός από την ιδιοποίηση και τον σφετερισμό ενός σημαντικού, οικονομικού ποσού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη παραπέρα στήριξη και δημιουργία παραγωγικών κλάδων. Το άλλο άκρο είναι η συρρίκνωση και εξάρθρωση των μαζικών, συνδικαλιστικών φορέων τόσο από την γοργή και μοναδική (όσο αφορά τo success story) ανάπτυξη των ανεπάγγελτων, όσο και από τη νέα μέθοδο εξατομικευμένης λύσης των οικονομικών προβλημάτων διά μέσου μίας άλλης λιγότερο κοπιαστικής οδού και μεθόδου. Εξ' άλλου, το λέει και το τραγούδι: «η 'κονόμα θέλει βρώμα.» Δεν λέει πουθενά αγώνα!

Ολα αυτά έχουν κι' άλλες, επίσης σοβαρές επιπτώσεις, που εμφανίζονται σε πίνακες καθόλου κολακευτικούς γιά τη θέση που κατέχουμε μεταξύ εταίρων σε Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως αντίστοιχα. Γιά παράδειγμα, σε θέματα δημοσιογραφικής ελευθερίας, είμαστε προτελευταίοι στην Ευρώπη και 84οι παγκοσμιώς. Σε θέματα οικονομικών ελευθεριών: τελευταίοι και 117οι αντίστοιχα. Σε θέματα διαφθοράς: επίσης τελευταίοι και 94οι επί των ιδίων. Ανθρώπινη ανάπτυξη: 16οι και 29οι. Εισοδηματική ισότητα: 15οι και 40οι και τελικά, ευχέρεια επιχειρηματικής δραστηριότητας: τελευταίοι και 79οι. Ολα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν σε μία θλιβερή πραγματικότητα όπου, συνήθως, οι λιγότερο καλοί και δραστήριοι επιλέγουν να ακολουθήσουν μία σταδιοδρομία στο δημόσιο με όσο το δυνατόν περιορισμένης απαίτησης και συμβολής καθήκοντα. Επιπλέον, καταρρίπτεται εκείνος ο μύθος που αντιμετωπίζει φορμαλιστικά την κάθε νέα εισροή γραφειοκρατών στο δημόσιο τομέα σαν ευκαιρία θεραπείας των προηγουμενων, κακώς κειμένων με βάση δήθεν τη πάντα νέα αντίληψη που κάθε καινούργια φουρνιά προσλήψεων προϋποθέτει, μεταξύ όποιων άλλων προβαλλόμενων δικαιολογιών και πλεονεκτημάτων. Ουσιαστικά, η ανάπτυξη μίας νοοτροπίας ανεπαγγελματισμού και δημιουργίας κάποιας νέας, μπάχαλης τάξης γραφειοκρατών λειτουργεί σαν σωσίβιος λέμβος γιά τα συντηρητικά πνεύματα, ιδεολογίες και παρατάξεις. Είναι έτσι, διότι και από άποψη ανθρώπινης ενηλικίωσης οι νέες προσλήψεις θα μετακινούνται προς πιό συντηρητικές απόψεις, αλλά και σαν μέρος μίας γενικότερης αρτιοσκλήρωσης που συσχετίζει τη διατήρηση τέτοιων θέσεων και αξιωμάτων με το ανθρώπινο κύρος και υπόσταση στην ευρύτερη κοινωνία.

Επειδή δεν θέλουμε να είμαστε μονομερείς, δεν υπάρχουν μόνο γραφειοκράτες που εκτιμούν την ...ιστορική αξία ενός εκατομμυριούχου, ούτε άλλοι τέτοιοι που τα «αφαιρούν» από τομείς δημόσιων υπηρεσιών . Τουναντίον, υπάρχουν και εκείνοι που με τα εκατομμύρια τους κερδίζουν θέσεις και αξιώματα ή προασπίζουν τα συμφέροντα τέτοιων οικονομικών ελίτ μέσα από τα βουλευτικά έδρανα. Η Ελλάδα έχει τους δικούς της Μπερλουσκονι να επιδείξει , έστω κι' αν αυτοί, γιά εμφανείς λόγους, κρατούν στην αφάνεια την εισοδηματική τους επιφάνεια. Ο τρόπος αναρρίχησης στην εξουσία και προστασίας αυτών από τους «από κάτω» επιβεβαιώνει τη παλιότερη άποψη περί πισωγυρίσματος στον φεουδαλισμό . Πέραν όλων αυτών, η οικονομική κρίση των τελευταίων 4 ετών παρουσιάζει μία αξιοπρόσεχτη ανωμαλία γύρω από τον αντίκτυπο που είχε σε όλη τη κοινωνία. Χιλιάδες επαγγέλματα και επιχειρήσεις χρεωκόπησαν, βρέθηκαν ή βρίσκονται υπό καθεστώς χρεωκοπίας όπως και η, υπό διαρκή, οικονομική επιτήρηση, χώρα αυτή καθ' αυτή. Την ίδια στιγμή, όλως περιέργως, εξαίρεση σε αυτόν τον γενικό κανόνα αποτελούν οι πολιτικοί όπως και άλλα υψηλόβαθμα, γραφειοκρατικά στελέχη του ...δεινοπαθούντος συστήματος. Κανείς βουλευτής ή μέλος κυβέρνησης δεν χρεωκόπησε ή έστω βρίσκεται υπό έλεγχο χρεωκοπίας μέχρι σήμερα!

Ενα τέτοιο σκηνικό εξυπηρετεί βέβαια και κάποιους άλλους πιό πρωτογενείς τομείς και ...πλεονάσματα. Οι οικονομικές συνθήκες επιβάλουν τον παραμερισμό πολλών προσωπικών φιλοδοξιών και εγχειρημάτων, καθώς επίσης και μία επιβαλλόμενη συστράτευση γύρω από τις στενού, οικογενειακού χαρακτήρα και ενδιαφέροντος επιχειρήσεις. Οι οικονομικές κρίσεις δεν περιοριορίζουν μόνο διάφορα, επαγγελματικά όνειρα, αλλά καρατομούν τελεσίδικα και κάποια άλλα λόγω αναγκαίων περικοπών, αντικατάστασης του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού από άμεσα μέλη της οικογένειας που μπορεί να είχαν άλλες, επαγγελματικές φιλοδοξίες, όνειρα, κ.ο.κ. Αυτό δίνει την ευκαιρία μίας ακόμη έκφρασης της συντηρητικής άποψης μέσα από την υφιστάμενη «ανάγκη» συνέχισης ενός παραδοσιακά πατριαρχικού τρόπου οικονομικής δραστηριότητας και ανάπτυξης. Ετσι λοιπόν, επιτυγχάνεται μία ανανέωση στα «τζάκια» και στις ιδέες περί κληρονομικότητας, DNA και πολλές άλλες αμπελοφιλοσοφίες προς δικαίωση και διαιώνιση επικίνδυνων, κοινωνικών εμμονών και σχέσεων.

Ολα αυτά είναι απόρροιες και αποτελέσματα κυβερνητικών χειρισμών. Επειδή το έφερε ο λόγος, υπάρχει ένα ανέκδοτο με το λάθος κόμμα που μπορεί να σου χαλάσει τη ...συνταξη. Σκεφτείτε, τώρα, τι μπορεί να γίνει όταν ένα σύνταγμα βρεθεί στη μέση δύο κομμάτων! Τα τελευταία χρόνια απέδειξαν πως το πολιτικό ελίτ κυβερνά ολόκληρη τη χώρα, αντιμετωπίζοντας το σύνταγμα σαν άλλη παρενθετική πρόταση. Φαστ τρακς, νομοθετικές πράξεις, τρομοτροπολογίες και ότι άλλο δυνατό που θέτει μία επαίσχυντη, συνολική απορρύθμιση των πάντων στο απυρόβλητο. Θα ήταν ενδιαφέρον αν βρισκόταν στη διάθεση μας η στατιστική αναλογία που χαρακτηρίζει τον βαθμό των πιό σημαντικών, συνταγματικών τροπολογιών από την μεταπολίτευση μέχρι την εποχή της τρόϊκας προς σύγκριση με αυτές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων οικονομικά κρίσιμων χρόνων. Γιά το ίδιο χρονικό διάστημα, ενδιαφέρον επίσης θα παρουσίαζαν και οι εκάστοτε αλλαγές του εκλογικού νόμου σε συνάρτηση τις κοινοβουλετικές πλειοψηφίες που τις ακολούθησαν και οι επιδράσεις των αποφάσεων αυτών στην ευρύτερη, Ελληνική κοινωνία. Αυτός ο δαίδαλος της πολυνομίας και συνταγματικής αστάθειας ουσιαστικά πετυχαίνει ένα πράγμα, δυσχεραίνει το έργο του ευσυνείδητου πολίτη και δημιουργεί μία κρίση αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης προς τα θεσμικά όργανα και τους αρμόδιους, κρατικούς οργανισμούς γενικότερα.

Πριν μερικά χρόνια, ακούσαμε τα περί ανάγκης ενός «συμφώνου σταθερότητας». Η κρίση απέδειξε ότι και αυτό δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένας ακόμα βερμπαλισμός μέσα στους τόσους που μας βομβαρδίζουν κάθε μέρα. Εκτός από αυτό, η κρίση απέδειξε επίσης ότι κάποιοι νόμοι και μέτρα επιβλήθηκαν ξεκάθαρα γιά να καταστρέψουν έναν μεγάλο κυρίως αριθμό από μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή να αναγκάσουν τους ιδιοκτήτες τους να τις περάσουν σε άλλα χέρια όσο – όσο. Δεν είναι δυνατόν να μιλάς γιά ανάπτυξη και εξωστρέφεια, όταν αναγκάζεις τον κόσμο να κατεβάσει ρολλά ή να φύγει άρον – άρον από τη χώρα. Βέβαια, θα μου πείτε και αυτό το τελευταίο ένα είδος εξωστρέφειας είναι γιά ορισμένους, αλλά γιά κάποιους άλλους όμως σηματοδοτεί μία σαφέστατη προσπάθεια καλυμμένου πλειστηριασμού των πιό ειδικευμένων και ικανών, παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Η κάθε μέρα που περνά, τουλάχιστον, αυτό δείχνει. Ο αντικειμενικός σκοπός είναι η περαιτέρω εξαθλίωση των μικροεισοδηματιών έως και μεσαίων στρωμάτων και η παράδοση των περιουσιακών τους στοιχείων στη βορά τέτοιου είδους, ελεεινών μέσων. Είναι παράξενο πως τόσοι επιχειρηματίες και απλοί πολίτες κατηγορήθηκαν και συλλήφθηκαν γιά χρέη προς το δημόσιο. Την ίδια ώρα, από αυτούς που επέτρεπαν, διακανόνιζαν και διέγραφαν τέτοια χρέη, κανείς δεν έχει παραπεμφθεί – κι' αν έχει γίνει, προφανώς αποτελεί εξαίρεση στον γενικό κανόνα – γιά παράβαση ή μη εκπλήρωση καθήκοντος. Ξαφνικά, άπαντες έγιναν κυνηγοί μαγισσών και σύγχρονοι κοτσαμπάσηδες στα πλαίσια της νεοφεουδαλιστικής τους σωτηρίας από ανώτερες δυνάμεις και οικονομικά συμφέροντα, που όχι μόνο δεν τολμούν να ελέγξουν βάση ειλημμένου καθήκοντος, αλλά ούτε κάν να σηκώσουν το σκυμμένο τους κεφάλι απέναντι σε αυτά.

1. http://enpoarneas.blogspot.ca/2013/03/blog-post_1738.html

2. http://www.inews.gr/0/oi-ekatommyriouchoi-tis-ellinikis-grafeiokratias.htm

3. http://www.koutipandoras.gr/16306/%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%AF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%8C%CF%81%CE%B1%CF%82.html

4. http://www.independent.gr/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/626-zeroville

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Βλάσσης Κοκκώνης

Βλάσσης Κοκκώνης

Ο Βλάσσης Κοκκώνης γράφει και περιστασιακώς ποιητικολογεί αδιαλλείπτως από το 1977 μέχρι σήμερα. Σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, συνεργάστηκε με διάφορα ΜΜΕ του Μοντρεαλ και της Ελλάδας. Γιά ένα μικρό διάστημα, κάλυψε καθηγητικά πόστα στη δευτεροβάθμια, συμπληρωματική εκπαίδευση των Ελληνικών σχολείων στη παροικία Μοντρεαλ και Λαβαλ αντίστοιχα. Μ...

Δημοσκόπηση

Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Μάιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Τρίτη, 22 Μαΐου 2018 - 06:23:51
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΥπέροχοι Εξωστρεφείς Top of Page