Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΒιβλίο«Η Φωνή της Πεταλούδας»

«Η Φωνή της Πεταλούδας»

foni petaloudasΤην Παρασκευή 19 Απριλίου στις 8.30 μ.μ. «Η Φωνή της Πεταλούδας» θα ακουστεί στην Πάτρα, στο art cafe Ηχότοπος, οδός Αράτου 14α. Για το βιβλίο της Αγγελικής Πλουμά θα μιλήσει η φιλόλογος Μαίρη Σιδηρά.
Αποσπάσματα από τα 7 μυθιστορήματα τσέπης που περιλαμβάνονται στο βιβλίο θα διαβάσουν

οι ηθοποιοί Μελίνα Κουτσοχέρα και Σπύρος Κανελλάκης. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν οι μουσικοί Βάγια Ζεππάτου (μαντολίνο) και Ελένη Λάππα (κιθάρα-φωνή). Την ενορχήστρωση των τραγουδιών έχει κάνει ο Βασίλης Καλατζής.

«Η Φωνή της Πεταλούδας» είναι μια συλλογή 7 διηγημάτων, μια συλλογή ιστοριών ζωής 7 ανθρώπων, που περνάνε δίπλα μας και μπορεί να μη γυρίσουμε το κεφάλι να τους ρίξουμε μια δεύτερη ματιά. Άνθρωποι που φαίνεται να μην παρουσιάζουν κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αλλά αν βάζαμε μια κρυφή κάμερα στις ζωές αυτές, αν φωτίζαμε τις γωνιές των οικογενειακών μυστικών τους, αν δίναμε φωνή στα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, αν τους κάναμε παρέα στον πόνο και τη χαρά τους, θα ανακαλύπταμε τέτοιο βάθος και τόσες αποχρώσεις, που άνετα θα γέμιζαν τις σελίδες ενός ολόκληρου μυθιστορήματος. Αυτοί είναι οι άνθρωποι του βιβλίου: «Η Φωνή της Πεταλούδας». Κοινοί και ξεχωριστοί. Συνηθισμένοι και ιδιαίτεροι. Φοβισμένοι και τολμηροί. Άνθρωποι που ακολουθούν κι άνθρωποι που ανοίγουν δρόμους. Σαν τον καθένα μας δηλαδή. Που αν με λίγη παραπάνω προσοχή και φροντίδα ξετυλίγαμε τις ζωές μας θα μπορούσαμε να τις κάνουμε 'μυθιστόρημα'.

Έγραψαν για το βιβλίο:
«Πραγματικά τα διηγήματα της Αγγελικής Πλουμά με εντυπωσίασαν. Η γραφή της δυνατή και λιτή. Οι εικόνες της ζωντανές, σχεδόν κινηματογραφικές. Η Αγγελική τιμά τη παράδοση του ελληνικού διηγήματος και τούτο το πρώτο της βιβλίο καταδεικνύει μια ωριμότητα διηγηματογράφου που ξέρει καλά τη δουλειά του και που υπηρετεί το είδος με επάρκεια. Στέκομαι μόνο σε ένα σημείο, στη θετική διέξοδο που διαφαίνεται στο τέλος κάθε ιστορίας. Η συγγραφέας ξέρει καλά τα πράγματα της νύχτας, μας τα δείχνει μα μας κρατά απ'το χέρι ως να φανεί και να μας δείξει το πρώτο φως της αυγής»
Έρη Ρίτσου, πεζογράφος

«Θα μπορούσε κανείς να πει πολλά για τα επτά συν ένα αφηγήματα που συγκροτούν τη συλλογή αυτή. Θα περιοριστώ μόνο στην ποικιλία και στην τολμηρότητα των θεμάτων, στις αφηγηματικές τεχνικές που είναι διαφορετικές σχεδόν σε όλα, στις ανατροπές και στις εκπλήξεις που μας περιμένουν σε κάθε διήγημα. Προσωπικά και κοινωνικά αδιέξοδα αλλά και λύσεις που φωτίζουν διάφορες πτυχές σε ένα πολύ ωραίο και συναρπαστικό ανάγνωσμα, όπου ξεκινώντας δεν θέλεις να το σταματήσεις πριν φτάσεις στο τέλος της λύτρωσης ενός δράματος που περιγράφεται»
Χρίστος Λάνδρου, φιλόλογος τ. διευθυντής ιστορικού αρχείου Σάμου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ
agg ploumaΜε λένε Αγγελική, είμαι από τη Σάμο και τη Χίο κι έχω το όνομα της γιαγιάς μου. Κάποιοι λένε και τη στόφα της. Καλό κύτταρο μάλλον, αν σκεφτεί κανείς ότι σχεδόν έφηβη τα παράτησε όλα για τον έρωτά της στον παππού. Μ' αρέσει να «κλέβω» ιστορίες ανθρώπων που πραγματοποίησαν τα όνειρά τους ή που δέχτηκαν σπουδαία μαθήματα μέσα από τις εμπειρίες τους και τα αξιοποίησαν στη ζωή τους. Καμιά φορά μ' αρέσει και να επινοώ ιστορίες με αφορμή μια κουβέντα, έναν ψίθυρο, ένα γέλιο, ένα απροσδιόριστο «κάτι». Ιστορίες που μ' αγγίζουν και μ' αρέσει να σκέφτομαι ότι μπορεί να ψυχαγωγήσουν, εμπνεύσουν, ενθαρρύνουν άλλους ανθρώπους. Για μια τέτοια ιστορία, κέρδισα το 2012 ειδικό βραβείο στο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «ΙΔΕΟΠΝΟΟΝ».
Εργάζομαι πολλά, ούτε θυμάμαι πια πόσα, χρόνια στο χώρο της εκπαίδευσης ενηλίκων και της ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού κι έχω αναπτύξει ένα πρότυπο σύστημα επαγγελματικού προσανατολισμού και ανάπτυξης την ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ.
Είχα την τύχη να συναντήσω σπουδαίους ανθρώπους και την ευλογία να διαθέτω εξαιρετικούς φίλους, που μου τα λένε «χύμα», όταν χρειάζεται. Κάποιοι απ' αυτούς με ενθάρρυναν και με υποστήριξαν να κάνω βιβλίο τις ιστορίες «μου».

filntisi

Ξανθίππου 123, Παπάγου, 15669
Τηλ.: 210 6540170
Fax: 210 6540918
www.filntisi.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Είναι έμφυτη η ανθρώπινη επιθετικότητα;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Νοέμβριος 2017
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Σάββατο, 18 Νοεμ. 2017 - 17:39:59
 

Newsletter

ΑρχικήΒιβλίο«Η Φωνή της Πεταλούδας» Top of Page