Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΒιβλίοΤο κουμπί και το φόρεμα

Το κουμπί και το φόρεμα

KOUMPI FOREMAτου Νικόλα Μιτζάλη 29/4/2013 - Σωτήρης Δημητρίου, Το κουμπί και το φόρεμα, Πατάκης, Νοέμβριος 2012, σσ.174. Ο συγγραφέας τοποθετεί στον τίτλο της πρόσφατης συλλογής διηγημάτων του μια παροιμία που λέει ότι: «Βρήκα ένα κουμπί και για χάρη του έραψα ένα φόρεμα» (σ.66). Η αφορμή για την υλοποίηση ενός δημιουργήματος μπορεί να είναι κάτι τόσο ταπεινό όσο και σημαντικό για τον δημιουργό.

Ο Δημητρίου, έξοχος παρατηρητής των ανθρώπων και της κοινωνίας αναγάγει μικρά στοιχεία (τα κουμπιά) συλλεχθέντα από εμπειρίες της καθημερινότητας, σε σύντομα –αλλά άκρως περιεκτικά– διηγήματα (τα φορέματα). Τα διηγήματα αυτά, χαρακτηρίζονται από τον ίδιο ως ετερόκλητα όπως αναγράφει στο οπισθόφυλλο. Φαινομενικά όμως είναι.

Η κοινή ενοποιητική τους γραμμή βρίσκεται στις δυσκολίες του βίου μεταναστών και ντόπιων που άλλες φορές αγγίζουν την τραγικότητα(σσ.103,109), άλλες την αστειότητα(σσ.77,163) και άλλες συμπλέουν και με τις δύο(σσ.73). Ιστορίες αποξένωσης, καταπίεσης, εμμονών, απρόσμενων σιωπών, απραγματοποίητων ονείρων, αυτοκαταστροφικών εξεγέρσεων (συγκλονιστικό το «ξένο οστούν», σ.67 που μου θύμισε εντόνως τον Κυνόδοντα του Λάνθιμου), καταπιεσμένων επιθυμιών, αγχωτικών βιωμάτων.

Ιστορίες που εμποτίζουν τον αναγνώστη με την γκρίζα και συνάμα ποιητική γεύση μιας καθημερινότητας που μια σημαντική, αριθμητικά, μερίδα ελλήνων πολιτών την βιώνει με το λίγο που μπορεί, κάπως πιο πέρα από τα γέλια των «νικητών» της ζωής. Υποχρεωμένη να ζει και ενίοτε να αυτοεξοντώνεται με νόμους και συνθήκες που επικαθόρισαν άλλοι εις βάρος της(Η ζωγραφιά στο εξώφυλλο της Χριστίνας Κάλμπαρη με τα κορίτσια να παίζουν προσπαθώντας να περπατήσουν με δεμένα τα μακριά μαλλιά τους στα πόδια τους είναι εξαιρετικά συμβολική). Ιστορίες που φαίνεται να στοιχειώνουν τον Δημητρίου όπως και όποιον συμπονά και οι οποίες αναπτύσσονται με μια συγγραφική συντομία (το «θα σε σκοτώσω» δεν υπερβαίνει τις δύο σελίδες) που εκπλήσσει ευχάριστα όπως και το βιογραφικό του συγγραφέα -στην εσωσελίδα του εξώφυλλου- το οποίο αποτελείται από πέντε μονάχα λέξεις.

Οι ντοπιολαλιές που σε ορισμένες ιστορίες είναι εντονότατες (σ.83) εκτελούν συμβολικά χρέος αντίστασης σε αυτή την περιρρέουσα τραγικότητα, υπογραμμίζουν την ιδιαιτερότητα των «ξεχασμένων» τόπων και ανθρώπων και επιδρούν συνεκτικά στο ύφος της όλης συλλογής.

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Νικόλας Μιτζάλης

Νικόλας Μιτζάλης

Ο Νικόλας Μιτζάλης είναι αρχιτέκτονας μηχανικός και διδάκτορας αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π. Έχει κατα καιρούς υπάρξει διδάσκοντας σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και αρθρογραφεί τακτικά σε διάφορα έντυπα. Διατηρεί την μόνιμη στήλη "Επιλεγόμενα" στο διαδικτυακό περιοδικό www.greekarchitects.gr και έχει συγγράψει τρια βιβλία. Από τις πατρινές εκδόσεις Το Δόντι ...

Περισσότερα Άρθρα από τον ίδιο Αρθρογράφο

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Ποιο από τα συναισθήματα κυριαρχεί στη ζωή σας τον τελευταίο καιρό;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Δεκέμβριος 2017
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Κυριάκη, 17 Δεκ. 2017 - 13:43:44
 

Newsletter

ΑρχικήΒιβλίοΤο κουμπί και το φόρεμα Top of Page