Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΒιβλίοΠαρουσίαση του βιβλίου «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση»

Παρουσίαση του βιβλίου «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση»

vivlio MosxouΤο βιβλίο του Γιώργου Δημ. Μόσχου «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση» των πατραϊκών εκδόσεων Γιάννης Σκ. Πικραμένος,  παρουσιάστηκε στην δημοτική αίθουσα της Αγοράς Αργύρη, (συμβολή των οδών Αγ. Ανδρέου και Αράτου - Πάτρα), την Παρασκευή 17 Μαΐου 2013, στις 8 μ.μ. από τους Β. Χατζηλάμπρου βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Παντελή Κυπριανό, καθηγητή Ιστορίας, αναπλ. Πρύτανη Πανεπιστημίου Πατρών, Βασιλική Λάζου, Δρ Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Πατρέων Γ. Δημαράς και συντόνισε ο δημοσιογράφος Δημ. Χωρίτος.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση» παρουσιάζεται η αντίσταση των αγωνιζομένων κατά της ιταλογερμανικής Κατοχής, η φλόγα των νέων για τον αγώνα, η δίψα για λευτεριά που οπλίζει έναν μικρό λαό κατά της τυραννίας από το φασιστικό ζυγό.

prosklisi patraAntistasiΖωντανεύει η φρίκη των μελλοθανάτων του ναζιστικού στρατοπέδου ομήρων Λυμπερόπουλου, του μόνου στην Πελοπόννησο και χαρακτηρισμένου ως εφάμιλλου αυτών που διατηρούσαν οι ναζί στην Κ. Ευρώπη. Αναδεικνύεται το άγνωστο στρατόπεδο ιταλοκρατουμένων της Αρόης, αναδύεται η μυρωδιά του θανάτου από τον τύφο, που συγκρατούνταν, καλοκαίρι του 1942, από τους τοίχους των μεσαιωνικών φυλακών Μαργαρίτη.

«Οι λαοί των κατεχόμενων χωρών, αναζήτησαν και αναζητούν ακόμα με δίψα να ανακαλύψουν και το παραμικρό στοιχείο, στη βάση του οποίου θα τιμήσουν την μνήμη των νεκρών τους εκείνων, που άδολα και με πίστη στην ελευθερία του ανθρώπου, δώσανε ότι πολυτιμότερο τους χάρισε η φύση. Σίγουρα πρέπει να απορούμε που η δική μας Πολιτεία υστέρησε τόσο στο χρέος της αυτό και τώρα πρέπει να σπεύσει και να επισπεύσει να εκπληρώσει την δεδομένη αυτή υποχρέωσή της. Το στρατόπεδο Λυμπερόπουλου για την πόλη μας, πρέπει να γίνει το ανάλογο μνημείο του Νταχάου, του Μπούχενβαλντ, του Ματχάουζεν και τόσων άλλων που κοσμούνε πολλές πολιτείες των χωρών της Ευρώπης, με την απαραίτητη λεζάντα ''ποτέ πια πόλεμος''. Όποια και εάν είναι τα νομικά και τα οικονομικά εμπόδια κύριε Δήμαρχε, πρέπει να τα ξεπεράσετε.». (Επιστολή του κρατούμενου Θεόφ. Αναγνώστου προς τον Δήμο Πατρέων).

apagxonismenoi Eponites«Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση» αποτελεί κραυγή διαμαρτυρίας πατριωτών κατά της αμαύρωσης του Πολιτισμού μας στον εικοστό αιώνα από το ναζιστικό τέρας, που και σήμερα στον εικοστό πρώτο αιώνα, με κοινοβουλευτικό μανδύα βγάζει θρασύτατα την γλώσσα του, γιατί η Πολιτεία μετά την απελευθέρωση από την ναζιστική Κατοχή δεν φρόντισε να διατηρήσει οξυμένη την θύμηση των εγκλημάτων πολέμου που παραμένουν ατιμώρητα έως τις μέρες μας.

 

 

fylakes MargaritiΜέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Γιώργου Δημ. Μόσχου, δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά τα πλήρη στοιχεία ονομάτων αυτών που εκτελέστηκαν στην μάντρα του Μουρτζούχου από τους Γερμανούς ναζί, πίσω από το ΚΕΤΧ, αλλά και των αμάχων της Πάτρας, που πρόσφεραν τη ζωή τους κατά τις ημέρες των μαχών της απελευθέρωσης της πόλης, όπως και γραπτές αναφορές των πρωταγωνιστών των ημερών και μετά από αυτές, σαν της Γρίβα, της Κακού, του Κοντόγκωνα, του Κένταυρου, του Ζησιάδη, του Ερενστρώλε, αλλά και του ίδιου του Κουρκουλάκου που αυτοεπιγράφεται ως αρχηγός των Ταγμάτων Ασφαλείας, αξιωματικών του και πολλών άλλων.

Για πρώτη φορά τεκμηριώνεται ο τρόπος διάσωσης του λιμανιού της Πάτρας από τις δυνάμεις τους ΕΛΑΣ με την συμβολή του εκπροσώπου του ΔΕΣ Χανς Ερενστρώλε και καταρρίπτεται ο μύθος περί πλοηγού που συντήρησαν ανιστόρητοι από άγνοια ή σκοπιμότητα.

OIKIA EAMITIΑποτελεί προσφορά στην ανάπαυση της ψυχής των ΕΠΟΝιτών και των όσων αγωνιστών έπεσαν από γερμανικά πυρά την ώρα του καθήκοντος, τις παγωμένες νύχτες της Πάτρας, αφήνοντας μισό το αντιφασιστικό σύνθημα που έγραφαν στον τοίχο, ανεπίδοτο το μήνυμα προς τις δυνάμεις του αντιναζιστικού αγώνα. Αλλά και μνημόσυνο για όσους σκοτώθηκαν από εχθρικά πυρά εκτός Πατρών.

Η αναφορά στον Πατρινό 29χρονο τραγικό αντιναζί αγωνιστή των υποβρύχιων καταστροφών Μιχάλη Κατραβά, θύμα της δικής του αγγλικής ωρολογιακής βόμβας, που εξερράγη στην οδό Κανακάρη 32 ενώ προορίζονταν για το προσδεμένο στο λιμάνι της Πάτρας ιταλικό νοσοκομειακό πλοίο, το οποίο είχε λάβει μέρος στο ναζιστικό έγκλημα κατά της ιταλικής Μεραρχίας Άκουϊ στην Κεφαλονιά τον Σεπτέμβρη του 1943, γίνεται μαρτυρία ιστορίας, αυτού του σχετικά άγνωστου περιστατικού από τον τελευταίο Πατρινό επιζώντα εκείνης της οργάνωσης του στρατηγείου της Μ. Ανατολής στην Πάτρα, που δρούσε με την συμβολή των αξιωματικών σαμποτέρ του Ελληνικού Στρατού, «Βαγγέλη» Βανδουλάκη και «Μανώλη» Κάμπακη ή «Περικλή» ή «Σοφιανό».

και η θεατρική ομάδα «Παιζω-δρώμιο»...

Την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Δημ. Μόσχου πλαισίωσε με ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου η θεατρική ομάδα «Παιζω-δρώμιο», η οποία αποτελείται από έναν πυρήνα εκπαιδευτικών, που συν-δημιουργούν από το 2007. Μέσα από μια επιμορφωτική πορεία, που ποτέ δε σταματά, αυτή η ομάδα έκανε τις πρώτες της εμφανίσεις -παρεμβάσεις στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου της Πάτρας. με μικρά δρώμενα.
Παράλληλα, παρουσίασε σε Δημοτικά Σχολεία και νηπιαγωγεία της πόλης μας το θέατρο με κούκλες, για παιδιά «Ο ντεντέκτιβ Φάρσας», ένα έργο του Χρ. Αναστασόπουλου. Το Δεκέμβριο του 2012 παρουσίασε στις προβολές της Λέσχης Κινηματογράφου Πάτρας στο Κέντρο Πολιτισμού «Περί τεχνών» δυο μικρά μονόπρακτα: «Εγώ δεν είμαι ρατσιστής, αυτοί είναι ξένοι» και μια «Κωμωδία στα χρόνια της κρίσης». Παρουσιάζουν στον ίδιο χώρο τον «Ντεντέκτιβ Φάρσα» και συνεχίζουν.
Στις παραστάσεις συμπράττουν με ουσιαστικό τρόπο και φίλοι του «Παιζω-δρωμίου». Μέλη της ομάδας είναι οι: Ανδριοπούλου Γεωργία, Βλάχος Γιάννης, Ζαχαροπούλου Γεωργία, Μπακαστάθης Θανάσης, Οικονόμου Γιώτα, Παπασωτηροπούλου Τίνα.

Χορηγοί Επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν η εφημερίδα Ρεπόρτερ και το διαδικτυακό περιοδικό www.independent.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Απρίλιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Κυριάκη, 22 Απρ. 2018 - 20:01:48
 

Newsletter

ΑρχικήΒιβλίοΠαρουσίαση του βιβλίου «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση» Top of Page