«27ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου. – Ημερίδα»
Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΔιάφοραΗμερίδες«27ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου. – Ημερίδα»

«27ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου. – Ημερίδα»

fest-rethimnou-1-900Την Πέμπτη 14 Μαΐου 2015, πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι του Πολιτισμού ημερίδα για την εποχή της Αναγέννησης, η οποία λειτούργησε σαν προπομπός του 27ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου.

Η Ημερίδα το πρωί απευθυνόταν, κατόπιν πρόσκλησης, στους μαθητές της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης. Στόχος αυτής της πρόσκλησης ήταν να ενταχθεί η εκπαιδευτική κοινότητα στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ. Στο πρώτο μέρος, τα παιδιά της πόλης μας, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τα παιδιά της ομάδας του Κέντρου Ξένων Γλωσσών Σχεδία, τις εντυπώσεις τους και τις εμπειρίες τους από την συμμετοχή τους τα τελευταία χρόνια στο Αναγεννησιακό φεστιβάλ, μέσα από το δρώμενο «Ανακαλύπτοντας την Αναγέννηση. Φτερά στην φαντασία και στην έμπνευση». Με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό Ελένη Χαμογιωργάκη- Μανιατάκη.

Στο δεύτερο μέρος, το κουιντέτο χάλκινων πνευστών Creta Brass έπαιξε μουσική με έργα από την εποχή της Αναγέννησης και ο καθηγητής Μανόλης Δρακάκης εξήγησε τα βασικά στοιχεία τα οποία εκπροσωπούν την εποχή της Αναγέννησης, σε όλες τις τέχνες. Την επιμέλεια του προγράμματος είχε ο μουσικός Αντώνης Μαυράκης.

Στο τρίτο μέρος παρακολουθήσαμε ένα δείγμα από τον κύκλο αφηγήσεων
«Ταξίδι από το σκοτάδι στο φως» του συγγραφέα Νίκου Γιαννόπουλου. Ο κύκλος αυτός θα παρουσιαστεί από τα «Μουσικά Παραμύθια» στο 27ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ. Το παραμύθι «Ο Πολεμιστής» παρουσίασε στους μαθητές μας η εικαστικός Μαρία Τσουκνάκη.

fest-rethimnou-2-900Το βράδυ της ίδιας μέρας, η ημερίδα συνεχίστηκε με μία ιστορική αναδρομή των Αναγεννησιακών Φεστιβάλ Ρεθύμνου από την έναρξη του έως σήμερα. Ο αρχιτέκτονας Μάνος Φ. Τσάκωνας, ο οποίος υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του φεστιβάλ τα χρόνια 1988 - 1994 και 2002 – 2006 , θύμισε στους παλαιότερους και έμαθε στους νεότερους πώς ξεκίνησε το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ στο Ρέθυμνο:

Κατόπιν, το λόγο πήρε ο μαθηματικός και τότε Δημοτικός Σύμβουλος Βαγγέλης Στεφανάκης, ο οποίος υπήρξε υπεύθυνος του Φεστιβάλ για τα χρόνια 1995 έως 2001.

Έπειτα, η Αντιδήμαρχος Πέπη Μπιρλιράκη - Μαμαλάκη υπεύθυνη του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ, μίλησε για την περίοδο 2008 έως και σήμερα:

Ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης χαιρετισμό.

Τέλος, η μουσικολόγος Ελευθερία Μιχάλα, εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής, παρουσίασε το 27ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ.

Το 27ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ (Νίκος Μαμαγκάκης) θα πραγματοποιηθεί 10 έως 21 Σεπτεμβρίου 2015.
Η ημέρα έναρξης είναι αφιερωμένη στον Ερωτόκριτο του Βιτσέτζου Κορνάρου. Επιθυμία μας είναι να συμμετάσχει το μεγαλύτερο μέρος του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης μας. Θα πραγματοποιηθεί από το πρωί έως το βράδυ, σε διάφορα τα σημεία της πόλης. Καλλιτέχνες από όλες της μορφές τέχνης θα ερμηνεύσουν με προσωπικό τρόπο όλο τον Ερωτόκριτο.

fest-rethimnou-3Η Ομάδα που είναι υπεύθυνη για την ημέρα έναρξης απαρτίζεται από τους:
Γεβετζής Αντώνης - Πρώην Διευθυντής Μουσικού Σχολείου
Μαυράκη Δέσποινα - Εκπαιδευτικός
Περπιράκης Νίκος - Μουσικολόγος
Πλαίτης Άκης - Πρώην Αρχιμουσικός Δημοτικής Φιλαρμονικής
Σειραγάκης Μανώλης – Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

Στη συνέχεια, το 27ο Αναγεννησιακό φεστιβάλ θα πλαισιωθεί από τους παρακάτω:
- Latinistas Nostra , με καλλιτεχνικό διευθυντή τον μαέστρο και τσεμπαλίστα Μάρκελλο Χρυσικόπουλο. Οι Latinistas Nostra περιπλανιούνται από τη Chapelle Royale του Λουδοβίκου 14ου σε έναν τεκέ του Πειραιά και κατόπιν πάλι, προς δυσμάς, από τους αμανέδες έως τα Αναγνώσματα του σκότους. Μία μουσική αφήγηση που πραγματεύεται τα θεία και ανθρώπινα πάθη.
- Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής, αντλώντας στοιχεία από την τζαζ, την μπλουζ αλλά και την παραδοσιακή μουσική, ανασυνθέτει τον Ερωτόκριτο σε μορφή ενός σύγχρονου musical.
-Το σύνολο Vamos Ensemble, αποτελεί μία εναλλακτική πρωτοβουλία στα μουσικά δρώμενα του τόπου, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Κώστα Κεχράκο και επιμέλεια τον Νίκο Φραγκιαδάκη. Θα μας ταξιδέψουν σε ελληνικά μονοπάτια με ξεχωριστές ενορχηστρώσεις και ιδιαίτερα μουσικά ηχοχρώματα, σε μια μουσική πανδαισία με κέντρο τον έρωτα.
- Το φωνητικό σύνολο «Φραγκίσκος Λεονταρίτης» με μαέστρο τον Μανώλη Ψαρουδάκη, θα μας οδηγήσει στην καθαρή μουσική της Αναγέννησης σε μια σειρά από εύθυμα τραγούδια.
-Το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνης θα παρουσιάσει ένα απόσπασμα από τον Ερωτόκριτο σε μια δραματοποιημένη παράσταση, με θέμα την μάζωξη των αρχοντόπουλων στο παλάτι του βασιλιά στην Αθήνα, πλαισιωμένη με χορό.

Επίσης προετοιμάζονται 4 καινούργιες θεατρικές παραστάσεις:

-Ο «Δον Ζουάν» του Ανρύ Μοντερλάν θα παρουσιαστεί από την θεατρική ομάδα «Καλλιτεχνική Απόδραση», σε σκηνοθεσία του Απόστολου Κουγιτάκη.
- Η «Πανώρια» του Γεωργίου Χορτάτζη θα παρουσιαστεί από την θεατρική ομάδα «Αντίβαρο», σε σκηνοθεσία του Μανώλη Σειραγάκη.
- Ο «Ερωτόκριτος» από τον σκηνοθέτη Τηλέμαχο Μουδατσάκη.
- Τον «Κατά Φαντασίαν Ασθενή» του Μολιέρου θα παρουσιάσει η Κεντρική Σκηνή του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου Μυλοποτάμου, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Ξενικάκη.

Παράλληλα θα υπάρχουν παραστάσεις και δρώμενα για παιδιά:
Κουκλοθέατρο από το Εργαστήρι Τζεπέτο και παραμύθια από το κατΑΡΤι και την Μαρία Τσουκνάκη.
Στο εικαστικό κομμάτι θα υπάρχει Έκθεση Αγιογραφίας, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.
Από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα ταξιδέψει έκθεση με θέμα τον Ερωτόκριτο.
Τέλος, στις 21 Σεπτεμβρίου, το 27ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ θα λήξει με έναν σύγχρονο τροβαδούρο της Κρήτης: τον Γιάννη Χαρούλη, σε μια συναυλία αφιερωμένη στον δάσκαλο του Νίκο Μαμαγκάκη.

Η Ημερίδα έκλεισε με 2 θεατρικά αποσπάσματα του αναγεννησιακού θεάτρου, τα οποία προετοιμάζονται για το 27ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ:
-«Δον Ζουάν» του Ανρί Μοντερλάν σε σκηνοθεσία του Απόστολου Κουγιτάκη. Ακούσαμε τον κωμικό διάλογο ανάμεσα στον Δον Ζουάν Τενόριο (Απόστολος Κουγιτάκης) και στον γιο του Δον Φελίπε Αλκασέρ (Αμανατίδης Κωνσταντίνος).

- Μουσικά αποσπάσματα της «Πανώριας» του Γεωργίου Χορτάτζη, σε σκηνοθεσία Μανώλη Σειραγάκη από την ομάδα Αντίβαρο και μουσική του Στέλιου Ζουμαδάκη. Επαιξαν οι ηθοποιοί: Ελεονόρα Βασιλοπούλου, Μαρία Γαλεράκη, Παυλίνα Μίχα, Γιώργος Πριναράκης, Μαρία Φραγκιαδάκη, Γιάννης Χατζηβασιλείου, Μελίνα Χριστοπούλου.

Το πρόγραμμα της ημερίδας φιλοτέχνησε ο γραφίστας Στέλιος Καλογεράκης.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες της Ημερίδας.

Στην Οργανωτική Επιτροπή εκ μέρους του Δήμου και της ΚΕΔΗΡ συμμετέχουν:
Πέπη Μπιρλιράκη – Μαμαλάκη - Αντιδήμαρχος
Ελευθερία Μιχάλα - Μουσικολόγος
Ντίνος Φραγκάκος - Μηχανολόγος-Επιχειρηματίας
Εθελοντικά ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης
και η Χαμογιωργάκη Ελένη - Εκπαιδευτικός

Κ.Ε.ΔΗ.Ρ.
ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Γραφείο Πολιτισμού
Ταχ/κη Δ/νση : Αρκαδίου 50, 74 100, Ρέθυμνο
Τηλ. : 2831 0 40150-2
Fax : 2831 0 40149
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Δημοσκόπηση

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών;

 
Πέμπτη, 16 Αυγ. 2018 - 13:42:01
 

Newsletter

ΑρχικήΔιάφοραΗμερίδες«27ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου. – Ημερίδα» Top of Page