Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΔιάφοραΣεμινάριαΔραματοθεραπευτικές Διαδρομές Αναζητώντας την επικοινωνία…

Δραματοθεραπευτικές Διαδρομές Αναζητώντας την επικοινωνία…

aeon-dramatherapyΟι συνθήκες της καθημερινής ζωής μας κατακλύζουν με τόσα ερεθίσματα, που καμιά φορά δεν προλαβαίνουμε να τα αφομοιώσουμε, δεν προλαβαίνουμε να κοιτάξουμε τους ανθρώπους που περνούν από δίπλα μας, τους ανθρώπους που ζουν δίπλα μας. Θεωρούμε αυτονόητο πως οι άλλοι μας καταλαβαίνουν, ξέρουν τι σκεφτόμαστε και τι αισθανόμαστε.

Οι νέες τεχνολογίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μετατρέψει τις ανθρώπινες σχέσεις σε συντομογραφίες και εικονίδια συναισθημάτων. Μέσα από την ταχύτατη αλλαγή των καθημερινών μας εικόνων, καλούμαστε να επικοινωνήσουμε, έχοντας, όμως, ξεχάσει πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό.
Εξερευνώντας τον αντίκτυπο της κρίσης μέσα μας στον προηγούμενο κύκλο των βιωματικών εργαστηρίων μας (Ιανουάριος – Ιούνιος 2014), «ανακαλύψαμε» ανάμεσα σε άλλα πως η επικοινωνία είναι ο τρόπος για να ξεπεράσουμε εμπόδια, να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και τις σκέψεις μας, να δημιουργήσουμε ουσιαστικές σχέσεις.

Η Δραματοθεραπεία ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των Ψυχοθεραπειών μέσω Τέχνης (όπως η μουσικοθεραπεία, η χοροθεραπεία και η εικαστική θεραπεία) και μπορεί να λειτουργήσει σε ομαδικό ή ατομικό επίπεδο. Στόχος της Δραματοθεραπείας είναι να αναπτύξει την υγιή πλευρά του ατόμου, να το διδάξει νέους τρόπους διαπραγμάτευσης και αντιμετώπισης των καταστάσεων της ζωής του, επιφέροντας έτσι την ψυχική και συναισθηματική του ισορροπία.
Βοηθά την έκφραση και πέρα από τον λόγο διευρύνει τον επικοινωνιακό ορίζοντα του ατόμου, κινητοποιεί την φαντασία και την χαρά του παιχνιδιού και της δημιουργικότητας.
Μέσα από τις τεχνικές της (role-playing, κίνηση, ζωγραφική, κατασκευή και αφήγηση ιστοριών, μάσκες κτλ.) επιτυγχάνεται η διερεύνηση των εμπειριών του ατόμου και η ανάπτυξη του φάσματος των συναισθηματικών και κοινωνικών ρόλων που διαδραματίζει στη ζωή του, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται ο ρόλος του σώματος στη κατεύθυνση της ψυχοσωματικής θεώρησης του ανθρώπου.
Κατά τη διάρκεια εννέα μηνών (Οκτώβριος 2014 – Ιούνιος 2015), με μηνιαίες συναντήσεις διάρκειας τεσσάρων ωρών θα έχουμε την ευκαιρία, πέρα από την μέθοδο της Δραματοθεραπείας, να γνωρίσουμε καλύτερα και ο ένας τον άλλο.

Συντονίστριες*:
Ειρήνη Καβαλάρη, Θεατρολόγος – Δραματοθεραπεύτρια, μέλος της ΕΔΠΕ
Ανδρονίκη Νικολακάκη, Κοινωνιολόγος – Δραματοθεραπεύτρια
Μαρία Σούμπερτ, Θεατρολόγος – Δραματοθεραπεύτρια, μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΠΕ

Ώρες εργαστηρίων: 11.00-15.00
Σημείωση: Τα εργαστήρια είναι βιωματικά.
Δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία αλλά για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

Κόστος συμμετοχής ανά εργαστήριο: 30€, 20€ (για ανέργους)
Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ
Προσφορά συμμετοχής σε όλα τα εργαστήρια: 240€, 150€ για ανέργους
(για την προσφορά θα καταβληθεί προκαταβολή και εξόφληση του ποσού μέχρι το Δεκέμβριο)

Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ
Πρατίνου 72, Αθήνα 11634
Τηλ.: 2107258741, Fax: 2107258766
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δηλώσεις συμμετοχής - Πληροφορίες
Τηλ. 6938255522, 6948276276, 6938560299
e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Fb: Βιωματικά εργαστήρια Δραματοθεραπείας 'Η κρίση μέσα μας'

ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

• Σάββατο 18/10
Περνώντας από τον ασφαλή μου χώρο στον ασφαλή μας χώρο
Τα δύο κύρια βιώματα στις σχέσεις των ανθρώπων είναι η αίσθηση της ομοιότητας και η αίσθηση της διαφοράς.
Πώς μπορούμε να χαρούμε τις ομοιότητές μας αλλά και να αναγνωρίσουμε και να σεβαστούμε τις διαφορές μας;
Πώς μπορούμε να συν-υπάρξουμε σε έναν κοινό ασφαλή χώρο;
Θα ανακαλύψουμε τον εσωτερικό ασφαλή μας χώρο και θα προχωρήσουμε από το ατομικό στο ομαδικό. Θα διερευνήσουμε τους τρόπους που μπορούμε να διατηρούμε την ατομικότητά μας μέσα στην ομάδα, αποτελώντας ενεργά και ζωντανά μέλη.

• Σάββατο 15/11
Μια φορά και έναν καιρό... η επικοινωνία
Μέσα από το παιχνίδι και την δημιουργικότητα θα κατασκευάσουμε το δικό μας παραμύθι.
Τι γίνεται όταν χάνεται η επικοινωνία μέσα στο χαώδες δάσος της σημερινής κοινωνίας, ποιοι είναι οι βοηθοί και τα εμπόδιά της, τι γίνεται στο τέλος;
Και αφού τα ανακαλύψουμε όλα αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να την «ντύσουμε» όπως εμείς νομίζουμε, ράβοντας το κουστούμι της...

• Σάββατο 13/12
«Το δέντρο που έδινε»
Ανακαλύπτοντας πόσο διαφέρουν τα θέλω μας και πώς αυτό μεταφράζεται στην πορεία μιας σχέσης, όπως θα την επεξεργαστούμε μέσα από το παρελθόν και το παρόν και το πιθανό της μέλλον. Αλληλοσυμπληρώνονται οι ανάγκες μας; Καλύπτονται; Ή μήπως όχι;

• Σάββατο 17/1
Ο μύθος του Νάρκισσου και της Ηχούς
«Μύθος... Προέρχεται από το μῡ, αυτό που λέγεται με κλειστό το στόμα και μιλάει για μια αλήθεια που έχει χαθεί μέσα στον χρόνο...»
Μέσα από την ιστορία του Νάρκισσου και της Ηχούς θα ανακαλύψουμε τον τρόπο που σχετιζόμαστε –πρέπει όλα να γυρίζουν γύρω μας ή επαναλαμβάνουμε όσα ακούμε; Μας ακούνε οι άνθρωποι γύρω μας; Μας βλέπουν πραγματικά ή έχουν εγκλωβιστεί στην εικόνα μας;

• Σάββατο 14/2
Σωπαίνω και μιλώ
Ξεφυλλίζοντας οικογενειακές, φιλικές, κοινωνικές και άλλες φωτογραφίες θα διερευνήσουμε την θέση μας απέναντι στους άλλους, τον τρόπο που τους απευθυνόμαστε, που τους ακούμε και μας ακούνε και θα σμιλέψουμε το γλυπτό της επικοινωνίας.

• Σάββατο 14/3
Γράμμα σε μια κούκλα
«Αγαπητή κούκλα,
σου γράφω για να σου πω πως...»
Αξιοποιώντας το σύμβολο και την δραματική μεταφορά, τον χώρο μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, όπου κατοικεί η δημιουργικότητα και χρησιμοποιώντας την τεχνική του κουκλοθεάτρου, θα κατασκευάσουμε την κούκλα μας και θα γράψουμε ένα γράμμα την ίδια στιγμή που ένα άλλο γράμμα θα ταξιδεύει προς εμάς.

• Σάββατο 18/4
«Σώπα, μη μιλάς»
Μέσω ενός ποιήματος θα διερευνήσουμε τα δικά μας όρια σιωπής και δράσης. Έχουμε μάθει να σιωπούμε γενικότερα, είτε για να γινόμαστε αρεστοί, είτε για να μην δημιουργούμε εντάσεις και τριβές. Έχουμε μάθει να ντρεπόμαστε ή ακόμα και να φοβόμαστε πολλές φορές να εκφράσουμε αυτό που νιώθουμε, να φοβόμαστε να εκφράσουμε το θυμό και την αντίθεσή μας. Ή ακόμα και να φοβόμαστε να εκφράσουμε την χαρά και την αγάπη μας.
Ανακαλύπτοντας τα όρια ανάμεσα στο σώπα και το μίλα, αλλά και το πώς μπορούμε να τα υπερπηδήσουμε, θα διερευνήσουμε πώς μπορούμε χρησιμοποιώντας το σώμα και τις αισθήσεις μας να «μιλήσουμε» με τρόπο δημιουργικό.

• Σάββατο 16/5
Εγώ και η μάσκα μου
Αφού παρακολουθήσουμε μια ταινία μικρού μήκους θα διερευνήσουμε τον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε, τον τρόπο με τον οποίο εμπιστευόμαστε στους άλλους την πραγματική μας ταυτότητα και επιλέγουμε να τους δείξουμε τον αληθινό μας εαυτό.
Θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τη δική μας μάσκα και να δούμε τι κρύβεται κάτω από αυτήν. Το αποτέλεσμα πολλές φορές μπορεί να μας εκπλήξει!

• Σάββατο 13/6
Ο κύριος και η κυρία Μάρτιν
Η δραματοθεραπεία χρησιμοποιεί τους ρόλους, το θέατρο και τις τεχνικές του για να επαναπροσδιορίσει τους όρους της επικοινωνίας. Οι χαρακτήρες του θεατρικού έργου που θα επεξεργαστούμε είναι θύματα της ίδιας τους της γλώσσας, αιχμάλωτοι της καθημερινότητας, δύτες σε μια θάλασσα της μοναξιάς, των επιφανειακών σχέσεων και των ανιαρών συνανθρώπων. Δεν είναι σε θέση να συνομιλήσουν, διότι έχουν καταναλώσει όλες τους τις ιδέες, και δεν είναι σε θέση να νοιώσουν κανένα συναίσθημα.
Πόσο μοιάζουμε σε αυτό το ζευγάρι και τι μπορούμε να κάνουμε για να διαφοροποιηθούμε;

*Η Ειρήνη Καβαλάρη είναι Θεατρολόγος- Δραματοθεραπεύτρια. Εργάζεται ως δραματοθεραπεύτρια σε παιδιά στο "Ταξίδι στην Ανάπτυξη" και συντονίζει βιωματικά εργαστήρια δραματοθεραπείας. Σε επίπεδο πρακτικής έχει συντονίσει ομάδες δραματοθεραπείας σε πληθυσμό με ψύχωση (2011,2012-2013) και με μετανάστες γονείς(2011-2012).

H Ανδρονίκη Νικολακάκη είναι Κοινωνιολόγος και Δραματοθεραπεύτρια με μετεκπαίδευση στην Συμβουλευτική των Εξαρτήσεων. Εργάζεται στην ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση, στο Πρόγραμμα Απεξάρτησης του Δήμου Καλλιθέας ΘΗΣΕΑΣ και συντονίζει βιωματικά εργαστήρια δραματοθεραπείας. Στα πλαίσια πρακτικής άσκησης έχει συντονίσει ομάδες δραματοθεραπείας στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βύρωνα, τον ξενώνα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ΣEMEΛΗ και τον Σύλλογο Γονέων ΣΑΤ (Σύλλογος αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης).

Η Μαρία Σούμπερτ είναι Θεατρολόγος - Δραματοθεραπεύτρια, με ΜΑ στην Πολιτιστική Πολιτική, Διοίκηση και Επικοινωνία. Εργάζεται στον τομέα της επικοινωνίας πολιτιστικών εκδηλώσεων και ως δραματοθεραπεύτρια στο Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας Αιών και συντονίζει βιωματικά εργαστήρια δραματοθεραπείας. Σε επίπεδο πρακτικής έχει συντονίσει ομάδες δραματοθεραπείας σε πληθυσμό με άνοια (2011), ψύχωση (2011-2012), καθώς και σε γονείς ατόμων σε απεξάρτηση (Σύλλογος Αντιμετώπισης της Τοξικοεξάρτησης, Πρόγραμμα Απεξάρτησης Δήμου Καλλιθέας 'ΘΗΣΕΑΣ') (2012-2013), όπου συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες της εθελοντικά.

Η Ειρήνη Καβαλάρη, η Ανδρονίκη Νικολακάκη και η Μαρία Σούμπερτ συντόνισαν την περίοδο Ιανουάριος – Ιούνιος 2014 τον κύκλο βιωματικών εργαστηρίων δραματοθεραπείας 'Η κρίση μέσα μας' στο Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ.

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Είναι έμφυτη η ανθρώπινη επιθετικότητα;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Νοέμβριος 2017
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Κυριάκη, 19 Νοεμ. 2017 - 23:29:27
 

Newsletter

ΑρχικήΔιάφοραΣεμινάριαΔραματοθεραπευτικές Διαδρομές Αναζητώντας την επικοινωνία… Top of Page