Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΕκθέσεις«Ψυχή – Σώμα – Πνεύμα»

«Ψυχή – Σώμα – Πνεύμα»

eloizosΗ αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Ελωίζου Θεμιστοκλέους με τίτλο «Ψυχή – Σώμα – Πνεύμα» η οποία θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου στην γκαλερί Παλίσσανδρος στην Πάτρα.

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκτός των τειχών», συνεργάζεται με πολιτιστικούς χώρους ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, σχεδιάζοντας εκθέσεις και εικαστικές πρωτοβουλίες, επιδιώκοντας το άνοιγμα νέων εικαστικών διαδρομών και την παρουσίασή τους σε ένα ευρύτερο κοινό.

Ο Ελωίζος Θεμιστοκλέους γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1980 στην Πάτρα. Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής τα έλαβε από τον πατέρα του, Χαράλαμπο Θεμιστοκλέους, γλύπτη και ζωγράφο με σημαντική συμβολή στα ελληνικά εικαστικά δρώμενα, ο οποίος επηρέασε καθοριστικά την καλλιτεχνική ματιά του.
Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης κοντά στον Γιώργο Τσακίρη από όπου αποφοίτησε το 2007. Όντας φοιτητής, ανέπτυξε διδακτικό έργο στα εργαστήρια ζωγραφικής "Θεμιστοκλέους" σε Πάτρα και Αίγιο, το οποίο συνεχίζει να ασκεί μέχρι σήμερα. Έχει στο ενεργητικό του τέσσερις ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε πολλές ομαδικές.

Εγκαίνια Έκθεσης: Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014, 20:30

ΓΚΑΛΕΡΙ ΠΑΛΙΣΣΑΝΔΡΟΣ
Ερμού 8, Πάτρα
Διάρκεια Έκθεσης: 17 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου 2014
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00 – 15:00
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 – 15:00 & 17:30 – 21:00

Η ιστορικός τέχνης Ηρώ Κατσαρίδου γράφει μεταξύ άλλων:

«Στην ιστορία της ανθρώπινης υποκειμενικότητας, η εικονοποίηση της προσωπικής εμπειρίας αποτέλεσε μέγιστο κεφάλαιο, μία τάση που φαίνεται να έφτασε στο απόγειό της στη μεταπολεμική τέχνη. Με στόχο να αποτυπώσουν την υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου ζωγράφοι όπως ο Jean Dubuffet ή ο Wols και γλύπτες όπως ο Alberto Giacometti πραγματεύτηκαν την αμήχανη συνύπαρξη ψυχής και σώματος, ένα δύσκολο χάσμα στο οποίο, τουλάχιστον για τους υπαρξιστές στοχαστές, η αισθητική εμπειρία προσφέρεται ενίοτε ως μεσολαβητής.
Τον διαμεσολαβητικό αυτόν ρόλο αναθέτει στην τέχνη ο Ελωίζος Θεμιστοκλέους, εγγράφοντας τη δουλειά του στις καλλιτεχνικές πρακτικές που επιχειρούν να καταγράψουν τις ανθρώπινες υπαρξιακές ανησυχίες, που δεν έπαψαν ποτέ να τίθενται στην επικαιρότητα.

eloizos-4...Επίκεντρο της δουλειάς του Θεμιστοκλέους είναι διαρκώς ο άνθρωπος, ένα θέμα που πραγματεύεται με σχολαστικότητα και επιμονή επιστρατεύοντας τόσο τη γλυπτική όσο και τη ζωγραφική. Στις ανθρώπινες μορφές του, γλυπτές και ζωγραφικές, επιχειρεί να καταστήσει ορατή την υλικότητα του έργου τέχνης: χειρονομιακή πινελιά και παχιά πάστα στη ζωγραφική• ετερογενή υλικά όπως γύψος, άμμος, ξύλο και σίδερο στη γλυπτική του. Μία υλικότητα, όμως, που δεν διστάζει να επενδύσει με έντονη πνευματικότητα, που εντοπίζεται πρωτίστως στην εξαΰλωση και εκμηδένιση των μορφών του. Στη γλυπτική, σώματα άλλοτε συμπιεσμένα και «φαγωμένα» από τον χώρο και άλλοτε εγκλωβισμένα σε πλαίσια ορατά και αόρατα. Και από την άλλη, στη ζωγραφική, πρόσωπα άυλα, σχεδόν διάφανα, «χτισμένα» με τη λογική του γλύπτη μέσα από συχνά μονοχρωματικές κλίμακες.»

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Μάιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Σάββατο, 26 Μαΐου 2018 - 08:26:06
 

Newsletter

ΑρχικήΕκθέσεις«Ψυχή – Σώμα – Πνεύμα» Top of Page