Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΖωγραφικήΒασίλης Τσοκόπουλος

Βασίλης Τσοκόπουλος

AddThis Social Bookmark Button

vasilis-tsikopoulos-1παρουσιάζει το σύνολο της δουλειάς του σε μια αναδρομική έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου του Δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού.

Διάρκεια Έκθεσης 8 -12 Δεκεμβρίου 2014
Εγκαίνια: Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014 στις 7:00μμ.

Πειραιάς και Ψυχικό
Αν και άδεια από ανθρώπινη παρουσία, τα αστικά τοπία του Βασίλη δηλώνουν μία αυτάρκη ανθρώπινη υπόσταση. Τα ήρεμα, αδιαφανή νερά της Πειραιώτικης θάλασσας φαίνεται να απαντούν στην φλύαρη γεωμετρία των πολυκατοικιών που στέκονται από πάνω τους. Η αναπάντεχη πολυμορφία τους επιτείνει το μονότονο επίμονο γαλάζιο του νερού. Μαρτυρία ανθρώπινης παρέμβασης, το αρχιτεκτονικό συνονθύλευμα μας κοιτάζει από την αντίπερα όχθη αδιάφορο στο σχεδόν άυλο και πνευματικό γαλάζιο που μας χωρίζει από αυτό.

vasilis-tsikopoulos-2Οι γυαλιστερές επιφάνειες των δωματίων στο Ψυχικό αντανακλούν αυτάρεσκα το περιβάλλοντα χώρο ελκύοντας την ματιά μας και πάλι πίσω στον εαυτό τους. Αυτή η πολυτέλεια αυτοαναφοράς όμως δεν απαγορεύει στον θεατή μία τυχαία, γρήγορη ματιά στην πράσινη φύση απέξω. Αν και πλαισιωμένη από τα ανοίγματα του σπιτιού, η πράσινη αφθονία που επιμένει στο δεύτερο πλάνο γίνεται αντικείμενο μίας ματιάς πρόθυμης και περίεργης. Φέροντας μαζί του το καλοκαιρινό φως, το πράσινο φαίνεται να καιροφυλαχτεί να εισδύσει στο εσωτερικό του δωματίου. Αντίθετα έξω στην βεράντα κυριαρχεί πλαισιώνοντας με την σειρά του τα οικοδομήματα. Η συνδιαλλαγή ανάμεσα στον ανθρώπινο πλούτο και στην φύση είναι ελεγχόμενη και ήπια, αλλά πάντα παρούσα.

Ακόμη και οι φορμαλιστικές ανησυχίες των σπουδών των γυμνών και των τοπίων της Πάρου με τις εμφανείς πινελιές και τους κορεσμούς των γήινων χρωμάτων, φαίνεται να συνάδουν με μία παρόμοια λανθάνουσα υπόσταση. Αθώες και παθητικές κρύβουν μία μελαγχολία και νοσταλγία για την απλότητα του παρελθόντος.

Αν και φαινομενικά αδιάφορες και ανέκφραστες οι ανθρώπινες μορφές στα πορτραίτα κουβαλούν η κάθε μία τις ανησυχίες, τις έγνοιες και τα φορτία τους. Ακόμη και η κυρία Ευγενία, απαλλαγμένη από κάθε είδους αξεσουάρ, φαίνεται να κουβαλά την ηπιότητα της προσωπικότητάς της και την ήρεμη αποδοχή της τρίτης ηλικίας.

Η δουλειά του Βασίλη είναι μία έμπρακτη απόδειξη ότι η ζωγραφική δίνει υπόσταση σε μία εκλεκτική και ερευνητική ματιά της πραγματικότητας. Μία ματιά που δεν παύει να ερμηνεύει και να ψάχνει προσωπικά νοήματα και αρχές. Η ματιά του θεατή δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει ένα παρόμοιο μονοπάτι μεταφορικής αναζήτησης και φευγαλέας σκέψης.

Ουρανία Κούβου
Χαλάνδρι, Δεκέμβρης 2014

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Με ποιον τρόπο ανταλλάσετε ευχές τις εορτές;

email/facebook κλπ - 12%
sms - 8%
τηλεφωνικά - 36%
ταχυδρομικά - 0%
διά ζώσης - 24%
Δεν ανταλλάσω ευχές - 20%

Συνολικές ψήφοι: 25
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: 23 Απρ 2017 - 18:02
 

Ημερολόγιο Άρθρων

Απρίλιος 2017
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Παρασκευή, 28 Απρ. 2017 - 19:56:00
 

Newsletter

ΑρχικήΖωγραφικήΒασίλης Τσοκόπουλος Top of Page