Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΖωγραφικήΤο μετρό στην Θεσσαλονίκη

Το μετρό στην Θεσσαλονίκη

metro-thessaloniki-800H Myrό Gallery σας προσκαλεί στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής της σειράς έργων του Φώτη Κλογέρη με τίτλο “Το μετρό στην Θεσσαλονίκη”, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016 στις 20.00 (οκτώ το βράδυ), Νικηφόρου Φωκά 8, κοντά στον Λευκό Πύργο.

Ο ζωγράφος εμπνέεται από το βαρύ τεχνικό έργο που αναλήφθηκε χωρίς να υπολογίσει την ύπαρξη πολλών πόλεων κάτω από την σημερινή πόλη, αυτή της Ρωμαϊκής, Βυζαντινής και Αρχαίας Ελληνικής Θεσσαλονίκης, του παρελθόντος μας που δεν μπορούμε να θάψουμε κάτω από τσιμεντοενέσεις, να ξεχάσουμε μπροστά στην διευκόλυνση του μεγάλου τεχνικού έργου, ή να αγνοήσουμε έμπροσθεν της βολής μας. Ο εικαστικός καλλιτέχνης αντικρύζει και αποτυπώνει άλλοτε δυστοπικά και άλλοτε μελλοντολογικά την πόλη που διείδε ως εφικτή ο Τάκης Ζενέτος στις “έξυπνες πόλεις” του, όπου είχε διατυπώσει τη δική του άποψη για την ιδανική μορφή της και να χτίσει κτίρια που θα την υπηρετούσαν. Η πεμπτουσία της πολεοδομικής και χωροταξικής φιλοσοφίας του Τάκη Ζενέτου περιέχεται στην έρευνά του, όπως διατυπώθηκε στην πρότασή του για την Ηλεκτρονική Πολεοδομία το 1962 τη δημιουργία ευέλικτων μεγαπόλεων-οικιστικών συγκροτημάτων που φτάνουν στα όρια της βιώσιμης ατμόσφαιρας και οργανώνονται σε επάλληλα επίπεδα αναρτημένα από καλώδια πάνω από τις υπάρχουσες ιστορικές πόλεις και το φυσικό περιβάλλον. Η σειρά έργων του Κλογέρη βεβαίως δεν είναι αρχιτεκτονικό σχέδιο ή λύση ενός μηχανικού των κατασκευών, αλλά μιά ουτοπία που βλέπει τα εργοτάξια ως χωροχρονικούς άξονες που συνδέουν τις πολιτιστικές αφετηρίες μας με το Σήμερα σε μια δυνατότητα αέναης συνύπαρξης. Με κοφτές πινελιές και κάποτε με οραματική διάθεση ο καλλιτέχνης φέρνει το Μετρό στην Θεσσαλονίκη σαν μία κιβωτό του χρόνου και του πολιτισμού”, σημειώνει ο Επιμελητής της έκθεσης Πάρης Καπράλος.

Σύντομο Βιογραφικό
O ζωγράφος Φώτης Κλογέρης γεννήθηκε στη Αλβανία το 1973. Σπούδασε ζωγραφική και εφαρμοσμένες τέχνες στη Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών των Τιράνων. Απο το 1996 ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονική. Έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 50 εκθέσεις στην Ελλάδα και την Αλβανία. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 21 Ιανουαρίου μέχρι και τις 27 Φεβρουαρίου 2016. Η Myro Gallery θα είναι ανοικτή για το κοινό Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00, και Σάββατο 11.00 – 15.00 στην διάρκεια της έκθεσης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σχετικά με την Myrό Gallery
Η Myrό Gallery ιδρύθηκε από τον Σταύρο Μυρωνίδη στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του στον χώρο του Πολιτισμού και των εικαστικών τεχνών ( Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, κ.α.) τον Σεπτέμβριο του 2011. Καλλιτεχνικά διευθύνεται από τον Πάρη Καπράλο, Εικαστικό Επιμελητή. Πέντε διακριτοί χώροι συναποτελούν την Myrό Gallery, με κοινή κεντρική είσοδο στην διεύθυνση: Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, Κέντρο Θεσσαλονίκης. Αυτόνομα ο καθένας φιλοξενεί εκθέσεις σε μηνιαία βάση, με κοινές ημερομηνίες εγκαινίων. Ο χώρος δίνει σε νέους ανερχόμενους Έλληνες δημιουργούς, ευνοεί συνεργατικά σχήματα μεταξύ καλλιτεχνών, παρουσιάζει πολλά projects και concept εκθέσεις, και παρουσιάζει συχνά εκθέσεις σύγχρονης γλυπτικής και σε συνεργασία με την Greek Marble Initiative.

Περισσότερες πληροφορίες: www.myro.gr.

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Ολυμπία Μπελεβέτη

Ολυμπία Μπελεβέτη

Η Ολυμπία Μπελεβέτη γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει τελειώσει το Anatolia College και ακολούθως σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο UCL (University Cοllege London) στη Γλωσσολογία και ασχολήθηκε με κριτική τέχνης, αλλά έχει κάνει και επιμέλεια σε λογοτεχνικά βιβλία, όμως ο "μεγάλος της έρ...

Περισσότερα Άρθρα από τον ίδιο Αρθρογράφο

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Ιούνιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Παρασκευή, 22 Ιουν. 2018 - 07:32:38
 

Newsletter

ΑρχικήΖωγραφικήΤο μετρό στην Θεσσαλονίκη Top of Page